Spanning stijgt! Iran dreigt met 'geheime wapens' waarmee Amerikaanse oorlogsschepen kunnen worden gezonken

Geen categoriemei 25 2019, 11:00
Flinke oorlogstaal vanuit Teheran vandaag nadat de Verenigde Staten aankondigde 1500 extra militairen naar het Midden-Oosten te sturen. Teheran zegt Amerikaanse oorlogsschepen te kunnen zinken met 'geheime wapens'. Dat meldt de Telegraaf.
Iran merkt op dat de Verenigde Staten twee oorlogsschepen naar de regio heeft gestuurd. In plaats van voorzichtige taal te gebruiken, zegt een Iraanse militaire adviseur het volgende:

"Als ze ook maar de kleinste domheid begaan, zullen we die schepen naar de bodem jagen inclusief de bemanning en de vliegtuigen, en we gebruiken twee raketten of twee geheime wapens.”

Nu is er natuurlijk wel vaker spanning geweest tussen beide landen, al liep dit nooit echt zo hoog op als nu en bekoelde het vrij snel weer. We kennen allemaal de Midden-Oosterse 'Death to America' protesten, die ook in Iran veel mensen op de been kreeg. Toch wisten beide regeringen het hoofd altijd relatief koel te houden. Dat is nu dus duidelijk anders.
Iran is geen Irak
Ook is de geopolitieke situatie eigenlijk niet meer te vergelijken met de situatie zoals wij die nog kennen van de periode van Saddam Houssein in Irak rond 2003. Irak stond toen praktisch alleen en tegenover een gigantische overmacht. Een conflict tussen Iran en de Verenigde Staten lijkt eerder te kunnen escaleren op eenzelfde wijze als de Eerste Wereldoorlog is begonnen.
Kruitvat
Wie denkt dat Iran zichzelf overschat of dat een conflict uitsluitend tussen Iran en de Verenigde Staten zou blijven, heeft het mis. Rusland staat achter Iran. Turkije neigt naar Rusland en heeft volgens mij niet dezelfde animositeit tegen Sjiitisch Iran als dat de Soennitische meerderheid in die regio dat heeft. Israël steunt de VS tegen Iran natuurlijk en Saoedi-Arabië, weliswaar om andere redenen, net zo. Alleen die paar lokale machten zou al een logische maar instabiele coalitie maken, waardoor binnen de kortste keren iedere vorm van conflict tot een kettingreactie kan leiden waarvan de gevolgen maar moeilijk zijn te doorgronden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten