STELLINGNAME: “De Westerse beschaving is superieur”

De stelling “de Westerse beschaving is superieur” kan je een hoop gedoe opleveren. De stelling poneren leidt steevast tot scheldpartijen: ‘racist, fascist, neonazi’ enzovoorts. Komt zo’n attitude tegenover deze stelling het debat ten goede? Zijn er verboden uitspraken in de Westerse democratieën in de 21ste eeuw?

Steeds vaker horen we dat ‘wij’ niet deugen, dat wij leven in een asociale, egoïstische samenleving, dat wij als collectief een gevoel van schaamte moeten hebben ten opzichte van ons verleden. Linkse partijen zoals GroenLinks komen nu in verzet tegen deze ‘immoraliteit’ en promoten nu zelfs positieve discriminatie. Een soort van haat tegen het eigene is het eigenlijk. Of zoals Thierry Baudet (FVD) het noemt: oikofobie.

Als je een getinte huidskleur hebt of homoseksueel bent krijg je voorrang bij een sollicitatie. Dit druist in tegen het fundament van onze westerse cultuur: gelijkwaardigheid ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht etc. Waarom is het zo moeilijk om trots te zijn op elementen van deze prachtige beschaving, zoals het kapitalisme, de technologische vooruitgang, religieuze tolerantie en de democratische vernieuwingen in de 19e en 20ste eeuw?

Het gebrek aan wereldkennis of een fundamentalistische kijk op de wereld is één van de eigenschappen van tegenstanders van de stelling. Zij lijken zich echter niet te beseffen dat je in Saudi-Arabië de doodstraf kunt krijgen voor het afzweren van de Islam of het praktiseren van homoseksualiteit. 

Het kapitalisme vinden velen van deze GroenLinks-ideologen een immoreel systeem, terwijl de huidige wereld het 120 keer beter doet dan in 1800 toen het kapitalisme in haar huidige vorm zo’n beetje tot ontstaan kwam. Door de beoefening van dit relatief nieuwe systeem daalde de wereldwijde armoede razendsnel en werd de armoede gehalveerd, aldus econoom en hoogleraar Deirdre McCloskey.

Maar van dankbaarheid of enig besef lijkt geen sprake.

Het is een morele verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ook de volgende generatie de vrijheden waardeert en niet vanzelfsprekend vindt. Daarom mogen we die trots op de Westerse beschaving best wat meer promoten onder scholieren. Meer dan 50 procent van alle landen ter wereld is namelijk géén democratie en slechts beperkt vrij, maar heeft een autoritair regime of een schijndemocratie.

We mogen trots zijn op onze unieke normen, waarden en opvattingen. En die trots zorgt voor meer sociale cohesie en dat Nederlanders een nóg gelukkiger leven leiden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

109 reacties

 1. Brazil

  Na niet echt.

  1. hans-e-pans

   “GEWEEST.”

 2. Joop Klepzeikert

  Zwakzinnig links wil en kan maar niet begrijpen dat ook zij alles wat ze nu bezitten, inclusief alle vrijheden, om bijvoorbeeld overal hun debiele geschreeuw te laten horen, aan het kapitalistische systeem te danken hebben.
  Ze willen en kunnen ook maar niet inzien hoe hard dat weer afgebroken wordt door het socialistische systeem wat de afgelopen 40 jaar weer hard om zich heen slaat, net zoals begin vorige eeuw, wat tot 2 wereldoorlogen leidde.
  Dat domme spul wil en kan ook maar niet inzien dat 90% van alles wat ze nu hebben en gebruiken in onze superieure blanke samenleving is uitgevonden. De overige 10% door echte Aziaten.
  Werkelijk helemaal niets door Aapfrikanen en moslims. Die overigens nog steeds helemaal niets bijdragen.
  Als dat zwakzinnig linkse spul werkelijk zo’n hekel aan kapitalisme zouden hebben zouden ze de asieleisers wel van eigen middelen opvangen en geen gebruik maken van alle kapitalistische middelen, zoals computers, smartphones, internet, auto’s, treinen, vliegtuigen en nog veel meer van die dingen. Ook zouden ze geen gratis geld van die kapitalisten aan moeten nemen, maar doen dat maar wat graag, elke maand maar weer. Dat maakt zwakzinnig links dan ook gruwelijk hypocriet.

  1. Brazil

   Uiteindelijk komen we allemaal uit Afrika 🙂

   1. Trien Knoppen

    Klopt! En zie wat ze na al die duizenden en duizenden jaren bereikt hebben daar… lol

    1. Brazil

     Yep en het westen, twee wereldoorlogen binnen 50 jaar,
     toch knap gedaan, Hahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

     1. Trien Knoppen

      En vervolgens met de technologie voortkomend uit die oorlogen mensen op de maan zetten! Knap hoor. Hilarisch

     2. Trien Knoppen

      En vergeet Rwanda niet… ook hilarisch

     3. Joop Klepzeikert

      Beide ontstaan door socialistische imbecielen zoals jij, die rechts overal de schuld van geven, omdat die mensen wel werken en niet genoeg gratis geld aan asociale idioten zoals jij afstaan, en daarom maar oorlog gaan voeren tegen het kapitalisme.

     4. Jantje

      In Afrika schrijven ze hun oorlogen gewoon niet op. Reken maar van yes dat die er wel zijn geweest. Inclusief genocides.
      Afrikanen hebben, over het algemeen, nog een stenen tijdperk mentaliteit en moraal.

   2. Joop Klepzeikert

    Dat is wat alleen zwakzinnig links gelooft. Normale mensen weten dat wij van een heel andere soort afstammen dan Aapfrikanen, moslims, Aziaten of Maori’s. Die laatste leefde al ver voor wij volgens zwakzinnig links uit Aapfrika kwamen op het continent Australië.
    Ook op het continent Amerika leefde al veel eerder mensen dan dat er boten uitgevonden waren. Ook was het in die tijd niet mogelijk op een andere manier de oceanen over te steken.
    Die extreem socialistische theorie dat we allemaal uit Aapfrika zouden komen en van de zelfde soort afstammen is nooit bevestigd of ook maar het geringste bewijs voor geleverd.
    Dat we allemaal een heel andere lichaamsbouw hebben, onze schedels meer van elkaar verschillen dan chimpansees en gorilla’s en dat zelfs onze gebitten en DNA voor geen kanten met elkaar overeen komen negeert zwakzinnig links voor het gemak ook maar.

    1. Brazil

     Sure kid 🙂

     1. Joop Klepzeikert

      Wordt het te moeilijk voor je? Ja hè, zodra het theoretisch en technisch wordt haak je af, omdat je zelfs zelf door hebt dat je klem geluld wordt.

    2. Piet51

     @Joop Klepzeikert
     Dat is niet wat alleen links gelooft, maar wat alleen enkelen die er heel eigen hobbymeningen op nahouden niet geloven. De homo sapiëns komt uit Afrika en verdreef de Neandertaler. Lees het heel leesbare boek Sapiens van Harari er maar op na met veel wetenschappelijke feiten en allemaal controleerbaar. Heel veel onderzoek bevestigt deze theorieën.

     1. Scarletti

      @piet51
      “De Arabische cultuur, deels na het ontstaan van de islam, met haar kennis van wiskunde, chemie, astronomie, bouwkunst, medicijnen was een belangrijke voorbereider voor de enorme latere ontwikkelinge”
      U heeft vermoedelijk niet echt op zitten letten bij geschiedenis. De islam is pas in de 6e eeuw naar Christus ontstaan, nadat het Christendom de veel oudere Grieks/Romeinse cultuur (ontstaan uit de Aegeïsche beschaving ca. 3200 voor Chistus) inclusief wetenschap in west Europa had verwoest. Die Arabische kennis waarover u spreekt was een flinter van de Griekse kennis die was blijven hangen. Die kennis toekennen aan barbarij in het Midden-Oosten is niets meer dan domheid en onkunde. U heeft ooit de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt. Indien men niet weet waarover men spreekt kan men er beter het zwijgen toe doen

    3. Rien Noppen

     “Aapfrikanen”

     Vergis je niet, racisme is op DDS meer regel dan uitzondering.

     1. Sealgaire

      Aldus de pisvlek hij is een masochist , een zelfkastijder. Hij ervaart het gekweld worden als prettig. Nadeel van die aandoening is dat de vele klappen en beledigingen die hij hier krijgt alleen maar stimulerend werken. Daarnaast, en dat is ook al vele malen genoemd, zit er een parafile kant aan dit gezwel. Als er door deze parafilie grote problemen ontstaan tussen de masochist en de omgeving, is er sprake van een psychische aandoening. Deze aandoening of stoornis is psychotisch van aard en gaat in zijn geval gepaard met narcisme.

     2. Trien Knoppen

      Perfecte diagnose.
      Is Rientje nog te behandelen of betreft het een persoonlijkheidsstoornis?

     3. Bosche draak

      Aapfrikanen
      Europeapen
      Aziapen
      Ameriapen
      Australiapen
      Wat is je punt sukkel?
      Als je niet creatief genoeg bent om alle continenten af te gaan moet je je mond houden.
      En douw die rascisme kaart maar daar waar de zon biet schijnt.

     4. Mars020

      Dat is geen racisme, maar de werkelijkheid!. Kijk maar naar filmpjes op internet. Daar zie je genoeg apen, die met zeer veel geweld proberen Europa in te komen. Dat zijn geen mensen, maar ongeleide projectielen.

   3. toetssteen

    @Brazil
    Nu alleen nog eventjes de genensprong uitleggen. Oftewel: donkere huidskleur is dominant, bloedgroep A is dominant, zwart haar, bruine ogen….. dominant.

  2. Piet51

   @Joop Klepzeikert
   Je hebt helemaal gelijk als je stelt, dat het kapitalisme voor een groot deel verantwoordelijk is voor de situatie in de wereld van vandaag. De gigantische verschillen tussen rijke en arme landen is een fraai voorbeeld. Vroeger waren er veel oorlogen, maar wereldoorlogen kregen we pas na ontwikkeling van het wereldwijde kapitalisme. Maar kapitalisme in een gezonde vorm heeft ook voordelen. Alleen dat kapitalisme kon pas ontstaan dankzij enkele voorgaande beschavingen. De Arabische cultuur, deels na het ontstaan van de islam, met haar kennis van wiskunde, chemie, astronomie, bouwkunst, medicijnen was een belangrijke voorbereider voor de enorme latere ontwikkelingen. Soms ging dit via de Griekse beschaving. Alle credits aan onze beschaving toekennen klinkt goed, maar is toch niet helemaal terecht.

   1. Joop Klepzeikert

    @Piet51: Die wereldoorlogen ontstonden door socialisten, die ook toen jaloers waren op mensen die wel hard werkte en daarmee kapitaal vergaard hadden.
    Zonder de socialisten hadden we geen wereldoorlogen gehad en nu ook geen terroristen in onze samenleving.
    We hebben na WWII helaas veel te veel van die socialisten gratie verleend, waardoor we nu nog steeds met hun nageslacht opgescheept zitten.

    Wiskunde, chemie, astronomie, bouwkunst en medicijnen zijn geen van allen aan de moslims/arabieren toe te schijven. Dat volk leefde nog in grotten en onder dierenhuiden toen dat uitgevonden werd. 90% door blanke Europeanen en 10% door Aziaten.

    1. Rien Noppen

     “Die wereldoorlogen ontstonden door socialisten, die ook toen jaloers waren op mensen die wel hard werkte en daarmee kapitaal vergaard hadden. “

     🙂

     1. Sealgaire

      Aldus de masochist die het genot van pijn haalt uit de aanmaak van endorfine in het lichaam. Dit natuurlijke chemische proces in het lichaam wat mensen beschermt voor te heftige pijnen is tevens een proces dat door een masochist als prettig wordt ervaren en dat zelfs verslavend kan werken. Bij een grote hoeveelheid endorfines die in het bloed vrijkomen als gevolg van de pijn die wordt gegeven, kan men zelfs in een soort trance raken. In deze trance wordt pijn niet meer waargenomen en raakt men in een diepontspannen toestand, waarin het reactievermogen vertraagt en praten of nadenken nauwelijks of niet meer mogelijk is. In een diepe trance kunnen zelfs verschijnselen optreden alsof men aan het “trippen” is. Voor een goed verloop in de aanmaak van endorfines is een goede dosering van de pijn nodig. Een vinger tussen de deur zal dus niet het gewenste prettige effect geven. Afkickverschijnselen van de endorfines openbaren zich vrij snel na een pijnspel, door middel van koude rillingen en schokken door het lichaam.

      Het genieten van pijn is voor de masochist vaak alleen mogelijk in combinatie met seksuele stimulatie. Men geniet niet van pijn door andere oorzaken, zoals Freud heeft gesuggereerd. Anders gezegd wil de masochist dat de pijn uit liefde wordt toegebracht, en is het genot van de ander hierin erg belangrijk (dan wel noodzakelijk).

    2. Brazil

     Europeanen hebben vooral gekopieerd, verder niet veel
     uitgevonden, eerder een verbetering van wat al bestond.
     Alles wat we nu hebben komt toch echt uit landen buiten Europa, natuurlijk geven we elkaar graag schouderklopjes van kijk hoe goed we zijn maar helaas dit is allemaal show.
     Zo en nu kun je weer verder dromen in je wereldje van kijk
     wij zijn de grootste uitvinders, hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

     1. Trien Knoppen

      Dat heet met een simpel woord… Evolutie

     2. Bosche draak

      Kulverhaal, doen we niks mee

    3. Korporaal Monty

     “Wiskunde, chemie, astronomie, bouwkunst en medicijnen zijn geen van allen aan de moslims/arabieren toe te schijven.”

     Klopt precies.
     Toen we hier nog door de modder liepen gehuld in dierenhuiden en net ijzeren gereedschappen hadden.

     Liep de Chinezen in zijden gewaden. En bouwden de mooiste gebouwen met goud en jade en dronken uit porseleinen kopjes.
     Niet te spreken over de diverse wapens die zij hadden ontwikkeld.

     Ver voordat hier het schijthuis ontstond.

     1. Brazil

   2. toetssteen

    @Piet
    Mesopotamië meer dan 3000 jaar voor christus. Dus blabla met islamgeleerden, ze hebben zelfs de nul niet uitgevonden.

   3. PMG

    @Piet51 – ja joh, net als het web, eerst was er alleen het spinnenweb en nu met de ontwikkeling van het kapitalisme hebben we het wereld wijde web, dat hebben we dus volgens jou allemaal aan de islam te danken, nou mensen ik zou zeggen: moslims bedankt hoor en nou opflikkeren naar huis!!!

   4. Scarletti

    @piet51
    “De Arabische cultuur, deels na het ontstaan van de islam, met haar kennis van wiskunde, chemie, astronomie, bouwkunst, medicijnen was een belangrijke voorbereider voor de enorme latere ontwikkelinge”
    U heeft vermoedelijk niet echt op zitten letten bij geschiedenis. De islam is pas in de 6e eeuw naar Christus ontstaan, nadat het Christendom de veel oudere Grieks/Romeinse cultuur (ontstaan uit de Aegeïsche beschaving ca. 3200 voor Chistus) inclusief wetenschap in west Europa had verwoest. Die Arabische kennis waarover u spreekt was een flinter van de Griekse kennis die was blijven hangen. Die kennis toekennen aan barbarij in het Midden-Oosten is niets meer dan domheid en onkunde. U heeft ooit de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt. Indien men niet weet waarover men spreekt kan men er beter het zwijgen toe doen

    1. DidiMadloba

     In de tijd van onze middeleeuwen liepen Arabische moslims voorop in astronomie en wiskunde. In Istanbul is een prachtig museum (opgezet met Duitse hulp) dat dat prachtig laat zien.

     Deze wiskundigen vonden o.a. het cijfer nul uit, dat elders als ketters werd beschouwd: nul is niets maar als je het achter een getal zet wordt dat tien keer zo groot.

     Behalve het cijfer nul is weinig overgeleverd van deze hoogstaande cultuur. Het Westen vond opnieuw het “wiel” uit. Dat kon pas na de uitvinding van de boekdrukkunst in de 15de eeuw, toen de Roomse kerk haar verstikkende macht over de wetenschap verloor, omdat sindsdien ook gewone mensen boeken konden lezen.

     1. Peter Oudshoorn

      Brahmagupta (ब्रह्मगुप्त) (Bhillamala, het huidige Bhinmal 598 – 668) was een Indiase wiskundige en astronoom. Hij wordt gezien als de uitvinder van het getal nul.

     2. Siemien

      In het jaar 0 waren er 3 wijzen die door de sterren te bestuderen op weg gingen en op een historische plek aankwamen en daar hun waardevolle bezittingen gaven..

  3. Korporaal Monty

   “superieure blanke”

   In neem aan dat jij je superieur voelt boven anderen puur en alleen om dat je blank bent?

   1. Trien Knoppen

    wit… racist

   2. Bolkestein

    Wat niet ontkend kan worden: Westerse beschaving is bron van superieure wetenschap. En wat ook niet ontkend kan worden: Waarom gaat dat al die bevolkingsstroom naar het Westen toe? Je zou toch denken dat je niet gaat vluchten naar een beschaving van “Wij zijn schuldig; Weg met ons”, waar je alleen maar meer o zo door hen zoveel perifiditeit gaat aantreffen? Dan zoek je toch liever een land uit waar je zo shit hole kan blijven leven als de shit hole die je zelf ontvlucht. Het kan niet van beide één zijn; Het is of het één of het ander.

    1. Bolkestein

     En kannibalisme slechts een kwestie van smaak? Want we moeten natuurlijk wel blijven cultuurrelativeren hè?

     Het tekstgedeelte

     e zou toch denken dat je niet gaat vluchten naar een beschaving van “Wij zijn schuldig; Weg met ons”, waar je alleen maar meer o zo door hen zoveel perifiditeit gaat aantreffen?

     moet zijn

     e zou toch denken dat je niet gaat vluchten naar een beschaving van “Wij zijn schuldig; Weg met ons”, waar je alleen maar wat door hen o zo perifide wordt gevonden gaat aantreffen?

     1. DidiMadloba

      Kannibalisme gaat in tegen het biologische instinct dat gericht is op “het behoud van de soort”. Veel grondrechten hebben een antropologische basis.

      Bij sommige dieren is kannibalisme normaal. Bij bepaalde spinnen mag het mannetje éénmaal neuken in zijn leven, daarna wordt hij door het vrouwtje opgegeten. Zo’n liefdesdaad moet verrukkelijk zijn.

 3. NoDoubt

  We hadden een hoge beschaving, maar door de EU en multinationals verworden we tot een dictatuur met ambitie om een islamsstaat te worden. Een mix van China en Iran.

  1. Brazil

   Wat een onzin, het westen is technisch superieur meer niet.

   1. Trien Knoppen

    Op het gebied van mensenrechten is de Arabische wereld echt da bomb!

   2. Bolkestein

    Ook moreel.

    1. Bosche draak

     En cultureel

 4. Caro

  Mooi artikel, hoewel ik met titel ‘ superieur’ wat moeite heb.

  1. Trien Knoppen

   Inderdaad… ik zou het een Darwinistische voorsprong noemen! lol

   1. Caro

    @TK,
    Ik weet niet of het lol is.
    Misschien dat ik je reactie niet goed kan plaatsen in casu.

    1. Trien Knoppen

     Ik bedoel dat in de evolutietheorie niet gesproken wordt over superioriteit… veel omstandigheden in de evolutie hebben ook gewoon te maken met geluk.
     Als er 60 miljoen jaar geleden geen meteoriet was ingeslagen in de Golf van Mexico dan zouden we deze discussie waarschijnlijk niet eens voeren…

     1. Brazil

      Geluk dat je dan in het westen bent geboren en niet in Afrika, hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

     2. Trien Knoppen

      Eindelijk zeg je eens wat zinnigs Brazil… Hilarisch!

     3. Caro

      @TK,
      Dank toelichting
      Superieur, zoals stellingname in dit artikel en in relatie tot uw bijdrage..ik zie tussen die een discrepantie. Het artikel legt het op de ene manier uit, uw bijdrage vanuit andere visie is mijn inschatting.

     4. Trien Knoppen

      Inderdaad een andere visie… vind ook dat het woordje ‘superieur’ een een negatieve bijsmaak heeft.

     5. Caro

      @TK,

      Verschil van mening geen probleem.
      Dat is toch oké?

     6. Trien Knoppen

      Absoluut!
      Eindelijk eens een normale discussie… dikke LOL 😉

  2. Bosche draak

   Beter
   Waardevoller
   Nuttiger
   Grootser
   Vooruitstrevender
   Kiest u maar uit maar de achterliggende gedachte blijft hetzelfde.

 5. Rien Noppen

  DDS wordt inmiddels volgeschreven door scholieren.

  1. Trien Knoppen

   Ben jij dol op toch?

  2. Trien Knoppen

   Kan je ze wat taalvaardigheid bijbrengen… 🙂

   1. Siemien

    Reintje nodigt ze liever uit op z’n zolderkamertje TK

 6. Peter Oudshoorn

  Ja, de Westerse beschaving is superieur. Juist en vooral door de Verlichting die stond voor bevordering van de wetenschap en intellectuele uitwisseling, bestrijding van bijgeloof, misbruik van recht in kerk en staat en het opkomen voor tolerantie en grondrechten. Daardoor kreeg de wetenschappelijke ontwikkeling, democratie, cultuur en kapitalisme vrij baan.

  Nu lijkt het in omgekeerde richting te gaan door de massa-import van intolerantie, bijgeloof, geweld, misbruik en het teloor gaan van grondrechten. De Westerse beschaving lijkt over haar hoogtepunt heen en tot een snelle ondergang gedoemd.

  1. Brazil

   Je deze mensen komen gewoon hun deel halen , alles is leeggeroofd
   door het westen vandaar al die rijkdommen.
   Zelfs vandaag de dag worden miljarden weggesluisd door
   multinationals richting euro, de uitbuiting gaat maar door.
   Maar ja we moeten toch iemand de schuld geven , een zondebok
   graag, yep de asielzoekers.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. Bolkestein

    Hun deel? Welk aandeel hebben parasieten die menen alles voor niks op te mogen strijken ooit voor aandeel gehad? Ooit iets te hebben gecontribueerd? Niks daarvan. En de betalenden zijn wij. En wie betaalt bepaalt.

  2. Bolkestein

   Dus als je massaal importeert wat niet assimileert en wat niet van meerwaarde is, dan roep je degeneratie over je af oftewel afwaardering. Feitelijk juist geconstateerd. Maar waarom moeten wij dit toe blijven laten? Want wat behalve voortgaande degeneratie krijgen wij die er enkel de lasten voor moeten dragen ervoor terug?

  3. DidiMadloba

   Wat weet jij van Oosterse beschavingen? Associeer jij Mayo’s met mayonaise, of weet je dat er een hoogstaande Amerikaanse Mayo cultuur was, die het westen vakkundig om zeep hielp met alcohol en besmettelijke ziekten?

   1. edoc431

    Ze waren inderdaad goed in puntjes bouwen hahaha net zo nutteloos

   2. Stanly2000

    Fritz, bedoelt waarschijnlijk de Maya cultuur. Hebben een hoop bijgedragen, maar de mayonaise hebben ze niet uitgevonden.

   3. Trien Knoppen

    Mayo’s… hahaha ik pis in mn broek

    De Mayo’s hebben ook Menorca ontdekt zeker? Daar komt die lekkere drap namelijk vandaan… 🙂

 7. Bolkestein

  Het Westen heeft toch maar mooi wel een meer dan boven evenredig vertegenwoordigd aandeel in Nobelprijzen voor chemie, geneeskunde en natuurkunde. Welke beschavingen hebben een meer dan evenredig ondervertegenwoordigd aandeel? En hoe komt dat?

  1. Brazil

   De ons kent ons prijzen bedoel je, dictators die de Nobelprijs voor de Vrede krijgen, zelfs Hitler was een keer genomineerd, hahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. Trien Knoppen

    Vergeet Arafat niet… 🙂

    1. Bolkestein

     En vergeet ook die gillers van een Al Gore Leugenaar en een Barack Hussein O’Drama niet.

     En dat maakt nou die Nobelprijzen voor chemie, geneeskunde en natuurkunde ook zo anders dan de Nobelprijs voor Vrede, welke inderdaad een grote wassen neus is. De Nobelprijzen voor chemie, geneeskunde en natuurkunde worden uitgereikt voor daadwerkelijk baanbrekend werk in de wetenschap welke daadwerkelijk contribueren aan het intellectuele kapitaal van de mensheid waar uiteindelijk heel de mensheid van kan mee profiteren.

   2. Piet51

    @Brazil
    Hitler is inderdaad ooit genomineerd geweest, maar dat was ironisch bedoeld door iemand die tegen de nominatie van Chamberlain was, omdat die zich niet tegen Hitler keerde. De nominatie werd later weer ingetrokken.

 8. Ome Wim

  Er zijn in het verleden meer beschavingen geweest die “superieur” waren en allen zijn ten onder gegaan, onze regering is ook druk bezig dat te bewerkstelligen door het (dronken)gouden kalf in Brussel te aanbidden.

 9. Raveltje

  De westerse beschaving is geweest.
  Door steeds de wet te veranderen en aanpassingen te maken
  is de beschaving op zijn retour.

 10. Beukman

  Ozair Hamid schrijft:

  Waarom is het zo moeilijk om trots te zijn op elementen van deze prachtige beschaving, zoals het kapitalisme, de technologische vooruitgang, religieuze tolerantie en de democratische vernieuwingen in de 19e en 20ste eeuw?

  Geheel mee eens.

  Laat ons echter niet blind zijn voor de keerzijden van de westerse beschaving: twee wereldoorlogen, twee atoombommen, Vietnamoorlog, Korea-oorlog, uitbuiting, Holocaust, grootschalige verspreiding en verslaving aan dodelijke dr*gs zoals nicotine en opiaten, en last but not least de nakende verwoesting van de planeet door vervuiling en overexploitatie, zoals iedereen weet die het recente rapport van de VN heeft ingekeken, en waarvan het kapitalisme deels de schuld kunnen geven.

  Dit alles toont tevens aan dat Baudets oikofobie een lege huls is. Beschaving is veel te complex om meerdere ervan in een orde van superioriteit te plaatsen, temeer daar we niet anders kunnen dan andere beschavingen beoordelen op criteria die horen bij de onze. Ik omarm de verworvenheden van onze beschaving. Tegelijk plaats ik kanttekeningen bij de nadelen ervan. Maakt mij dit tot een oikofoob?

  Verder mijn complimenten voor Ozair. Weliswaar heb ik er het een en ander op aan te merken, maar zijn artikel onderscheidt zich in positieve zin van veel andere stukken op DDS om de eenvoudige reden dat hij een redelijk coherent betoog neerzet. Ga zo door, Ozair, en onthoud: blijf vooral kritisch op wat er in jouwe eigen kringen wordt beweerd, durf het zwarte schaap te zijn!

  1. Rien Noppen

   “Beschaving is veel te complex om meerdere ervan in een orde van superioriteit te plaatsen, temeer daar we niet anders kunnen dan andere beschavingen beoordelen op criteria die horen bij de onze. ”

   Mooi.

   1. toetssteen

    Hand in hand……. Verveelde Jeaup met het neuspeuterende moderatiebeleid?

   2. Bolkestein

    En kannibalisme slechts een kwestie van smaak? Want we moeten natuurlijk wel blijven cultuurrelativeren hè?

  2. Caro

   Hoewel ik wel met je van mening verschil over je visie Baudet, deel ik van harte je mening dat de bijdrage van Ozair over redelijk coherent verhaal

  3. Trien Knoppen

   En een compliment voor Beukman!
   Mooi verwoord.

 11. Kristalix

  Superieur aan Islam? Zonder enige twijfel.

  1. Scarletti

   Volledig mee eens

  2. DidiMadloba

   Of bedoelt u de Arabische cultuur?
   Aanhanger van de PVV of niet, we zijn allemaal door Wilders geïndoctrineerd dat de islam verschrikkelijk is, maar Europese islam bij voorbeeld is niet minder dan pakweg Rooms Katholicisme. Of de Zwarte Kousen Kerk op de Veluwe en langs het IJsselmeer.
   Wilders is een leerling van Bolkestein, die vindt dat politici alles mogen, ja moeten doen wat stemmen trekt. En van Fortuyn, die vooral een handige marketeer was die meende dat je in het brave, egalitaire Nederland als politicus de kiezer problemen moest aanpraten. En dan is islamofobie ideaal: het is groot en niemand weet precies wat de islam werkelijk betekent. Dus kan Wilders aan de islam toeschrijven wat hij wil. Wie het waagt hem tegen te spreken wordt tot gevaar bestempeld.
   In de geschiedenis zijn wel meer groepen weggezet als levensgevaarlijk, van joden tot communisten. Ik vermoed dat eerstdaags Het Gele Gevaar wordt herontdekt, als we merken dat de hele westerse maatschappij sluipenderwijs wordt overgenomen door de Chinezen.

 12. J.Rademaker

  Trots op wat er bereikt is en aanzetten tot prestaties en inzet.
  Dat is een bedreiging voor het gelijkheidsdenken dat gericht is op afbraak en daarom zo fel bestreden.

 13. DidiMadloba

  De stelling geeft blijk van onzindelijk denken.
  Hoe wordt die superioriteit bepaald? Tegen welke maatstaf? Een lijst met voorbeelden bewijst niets. Juist het uiten van deze stelling getuigt van een gebrek aan “wereldkennis”. Wat weten we van oosterse culturen? Van Afrikaanse culturen? Is het kapitalisme wel zo ideaal? Een vrije markt is mooi, maar is het roofkapitalisme van private equity cowboys wel zo mooi?
  De superioriteit van de westerse cultuur claimen is een vorm van kolonialisme, en voor je het weet wil je “inboorlingen” bekeren tot de westerse beschaving.
  Discussies over westerse cultuur zetten die vaak alleen af tegen de Arabische islamitische cultuur. Ja, “Arabische islamitische cultuur” want er zijn ook miljoenen autochtone Europese moslims, met name op de Balkan en in Rusland.
  We leven nu in het Boeddhistische jaar 2562. Achter de vooruit van Thaise auto’s zit een sticker met dit getal er groot op gedrukt, ten teken dat ze belasting hebben betaald. In het jaar nul volgens de christelijke jaartelling verdobbelden de Batavieren die onze voorouders vormen nog hun vrouwen, maar in het Verre Oosten was er al een hoogstaande beschaving.

 14. Tman

  “De Westerse beschaving is superieur”
  Ja,in het huidige tijdsgewricht wel!
  De afgelopen 500 jaar,zijn alle grote uitvindingen gedaan door de Westersen.
  Kunst,kunstwetenschappen,filosofie,letterkunde,geneeskunde,kernfusie,bouwkunde,alles dat in je hoofd op komt is door de “witten” gedaan.
  Duizenden jaren geleden was inderdaad het huidige Egypte,Syrië en Irak de bakermat van de beschaving,maar nu duidelijk niet meer!
  Het is een wisseling van opkomende en weer verdwijnende grote beschavingen!
  NU zijn WIJ de beschaving!

 15. ikweetwatikwil

  Ozair Hamid. Jaloezie op mensen met veel geld, maakt veel mensen blind. De voordelen er van zien ze niet. Stel , iedereen een basis inkomen, waar blijft de vooruitgang dan.
  Ik ben het dan ook met uw artikel eens.

 16. Toverkol

  Beschaving is iets waar we in de toekomst met weemoed aan terug zullen denken.
  Het is niet zo dat de westerse beschaving per definitie superieur zou zijn maar wij westerlingen hebben het vorm gegeven en gebouwd.
  En voor ons werkt het nu eenmaal en is het fundament van onze samenleving en cultuur.
  De westerse beschaving staat enorm onder druk en staat op het punt om in te storten.
  De immigratie golven van de afgelopen jaren met mensen die niet willen integreren, een hekel aan de westerse manier van denken hebben en minachting voor onze beschaving hebben zullen ons uiteindelijk doen verdringen.
  Iets wat op dit moment gebeurd.
  De politiek met enkele uitzonderingen daar gelaten faciliteert dit.
  Onze beschaving is in principe reeds verwoest, het is alleen nog niet duidelijk zichtbaar.
  Het proces is niet meer te stoppen wat we ook zouden stemmen.
  Uiteindelijk zullen steeds meer autochtone Nederlanders emigreren naar andere landen.

 17. ikweetwatikwil

  Waarom komen al die “vluchtelingen” hier heen. Om te genieten van onze beschaving. Of is het om onze beschaving te niet te doen.

  Is HET begonnen in het midden Oosten? OK. Maar halve wege ging het “licht” uit en in het westen bleef de lamp branden. Was het omdat de islam de kop op stak? Dat lijkt er op. Jammer , want daarmee sta je stil.

  Het gaat er om zoals het nu is en het Westen holt achteruit door toedoen van een paar blanke idioten.

 18. Piet51

  Ik geef één enkel antwoord op de bijdragen hier n.a.v. mijn pleidooi voor een herwaardering van Arabische wetenschappers en hun waarde voor onze cultuur en wetenschap vandaag. Heel veel mensen, ook hier, maken de fout de Arabische wetenschap van 1000 jaar geleden en eerder te beoordelen naar de maatstaven van vandaag. Dan kom je natuurlijk altijd uit op de superioriteit van de hedendaagse wetenschap en cultuur. Dat wordt nog sterker als de begrippen Arabisch en Islam worden gelijk gesteld. Elke historicus, zonder mij bekende uitzondering, is overtuigd van de onmisbare bijdrage van de Arabische geleerden, o.m. door hun vertaalwerk vanuit de oude Griekse geschriften en eerder. Dit kan niet zo maar weggepoetst worden als “slechts” vertalingen.

 19. Vrijedenkert

  STELLINGNAME: “De Westerse beschaving is superieur”

  Welke westerse beschaving bedoelt men precies, je kunt niet even simpel zeggen dat het gehele huidige westen een beschaving is! Het huidige westen is opgebouwd uit vele verschillende beschavingen, ook kunnen democratie en rechtstaat met rechten, plichten en vrijheden onderling nogal verschillen…
  De democratie van de VS verschilt nogal van de democratie die Zwitserland hanteerd, ook zit er verschil in het systeem van b.v. NL , Zwitserland of de VS, systeem vanGroot-Brittanie verschilt ook weer van anderen.
  Toch verkies ik altijd westerse democratische recht en bestuurssystemen boven andere bestuurssystemen zoals communistische, Islamitische of dictatoriale systemen maar ook democratische systemen zijn nooit perfect en zullen dat ook nooit worden!

  1. Vrijedenkert

   Excuus, hateerd moet hanteert zijn…

 20. Hartenheer

  Wat een onzin stelling.
  Ieder zijn eigen meug, maar dan wel in eigen land.

 21. Piet51

  De verwoorde stellingname vind ik een fraai voorbeeld van conservatisme: een volledige focus op vandaag, daarbij ook kijkend naar het verleden voor oorzaken of schuld. Daar is niet zo heel veel mis mee, maar het is wel een gemiste kans als het daarbij blijft. Als we naar ontwikkelingen kijken die tot de situatie van vandaag geleid hebben, kunnen we die lijn ook doortrekken naar de toekomst. En dan zien we al jaren de invloed van oostelijke beschavingen groeien. Niet alleen economisch, maar ook spiritueel. Het economische machtsblok, China, Japan, Korea, valt niet te ontkennen. Maar oosterse visies zoals meditatie, boeddhisme, yoga, mindfulness, oosterse vechtsporten en andere vormen zijn al decennia gemeengoed en invloedrijk. Blijven ontkennen, dat dit voortekenen zijn van veranderingen in de wereldhegemonie heeft als gevolg, dat we straks te laat zijn met succesvol aansluiten op de volgende stap. De Arabische invloed waar het hier over gaat, was slechts een al gepasseerd tussenstation. Het gaat om de grote beweging van cultuur naar cultuur. En daar heeft elke verschijningsvorm zijn waardevolle bijdrage aan geleverd en nog te leveren.

  1. Trien Knoppen

   Alle grote beschavingen hebben een beperkte houdbaarheidsdatum inderdaad. Ben het ook met u eens dat het Oosten, en dan met name China, een veel grotere invloed gaan krijgen. Op bepaalde technologische gebieden zijn ze ons ook al voor, iot en ai bijvoorbeeld.

   1. Rien Noppen

    In elk geval lijken de Chinezen minder de neiging te hebben met militair krachtvertoon de wereld te willen domineren. Ze veroveren de wereld op een vreedzame manier.

    1. Trien Knoppen

     Niet helemaal met je eens Rien… in de Zuid-Chinese zee doen ze dit namelijk wel. En vergeet de spierballentaal tov Taiwan niet…
     Voor de rest proberen ze invloed te kopen inderdaad… heel slim.

 22. ikweetwatikwil

  Hou het bij deze tijd. Dan hebben we onze handen al vol. Geschiedenis hebben we allemaal gehad. (ik ben dol op geschiedenis) Maar om het hier ten toon te spreiden schieten we niets mee op. We moeten antwoorden. Je kunt wat er voor eeuwen terug speelde niet vergelijken met nu.

  1. Trien Knoppen

   Daar denken hele volksstammen anders over helaas… die blijven vasthouden aan hun sprookjesboeken… lol

 23. Rosasolis

  Er is geen echte bewijs dat de Westerse beschaving “superier” zou zijn! Waren de Romeinen superier? Waren de Fransen tijdens hun revolutie “superieur”. Waren de Spanjaarden tijdens de 80 jarig oorlog zo superieur? Waren de daden van de aanhangers van zowel Napoleon en Franco superier? Waren de daden van de Duitsers in zowel WW 1 als WW 2 superier? De nazi maniak Mengele kon niet bewijzen dat ZIJN zo-geheten “Arische” volk superieur waren boven de joden, christenen, en zigeuners. Ik heb ergens gelezen dat er grens is tussen hoog-intelligentie en waanzin!
  Ik heb ooit een interessant boek van de beroemde psycholoog Carl Jung gelezen.
  Dit briljante onderzoeker (christen) heeft alleen over karakter types geschreven, en over hoe je kunt ze ontdekken, maar C. Jung, heeft nooit geschreven over welke volk dan ook, die “superier intellect boven anderen hebben”.
  Van mezelf kan ik zeggen dat er in mijn klas in de middelbaar school in Winnipeg, Canada, er een aantal leerlingen waren van Indiase afkomst. Later ging ik studeren in Toronto, en had in mijn klas 2 jonge vrouwen van huron indiaanse afkomst in mijn klas.
  Die 3 talen perfect konden spreken: hun indiaanse moeder taal, engels en frans.
  Toen ik mijn eind- diploma kreeg waren deze 2 hoog-opgeleide indiaanse dames uit
  provincie Ontario aanwezig om hun diploma’s te halen. Ze waren heel mooi gekleed
  in oude traditionele indiaanse kleding. Zij spaken een gebet en boodschap in hun eigen oude taal uit voor vrede en liefde. Deze 2 hoog-geschoolde indiaanse dames hebben veel laten zien dat mensen van niet-westerse afkomst helemaal niet dom zijn, maar
  nog steeds vreselijk onderdrukt zjn.

 24. Bes Tolen

  De vrijheid van godsdienst is een misplaatst grondwetsartikel. Het moet terug naar een persoonlijk recht en niet naar een collectief recht. Wat moet er dan staan in de grondwet? Eigenlijk niets. Maar in de toelichting op persoonlijke vrijheidsrechten zou het volgende moeten kunnen staan. Vrijheid van godsdienst houdt in, dat niemand direct of indirect gedwongen mag worden tot godsdienst. Dat is één en het andere is dat ieder vrij moet zijn de godsdienst te belijden, die hij wil tenzij de godsdienst strijdig is met de wet, in het bijzonder de persoonlijke vrijheidsrechten.
  Zoals nu de opvatting is, leidt deze tot grote onvolkomenheden zoals een sterkere positie van de godsdienst ten opzichte van andere opvattingen en meningen. Dat blijkt in de praktijk. Andersdenkenden houden bijna altijd voor zich hoe ze over het geloof denken en veel gelovigen voelen zich al gauw gekwetst of erger als het over kenmerken of onwaarheden van het geloof gaat. Andersdenkenden voelen vaak agressie vanuit godsdienst. Te meer als er kritiek op de godsdienst wordt uitgeoefend. Daarmee kunnen misvattingen en misstanden zich ten onrechte handhaven. Dit te meer waar godsdienst in strijd is met algemene mensenrechten wat stellig voorkomt.

 25. Bes Tolen

  Rosasolis. De Spanjaarden van de zestiende en zeventiende eeuw vochten hier voor het officiële christendom. Franco en consorten voor dat in de twintigste eeuw. Napoleon kon alleen door overeenkomst met de paus zijn legers financieren. Maar wel met verplichtingen waarvan er nog altijd actief zijn.
  Wellicht zijn christendom en jodendom uitvindingen van de Romeinse macht en kunnen ze niets van hun pretenties waar maken. .

 26. Bolkestein

  Westen moet stoppen met zwelgen in zelfhaat

  De aanslag op Charlie Hebdo was een oorlogsdaad. Het is voorbij met de westerse ‘weg-met-ons-mentaliteit’, vindt Arend Jan Boekestijn.

  Arend Jan Boekestijn
  14 januari 2015
  Leestijd 2 minuten

  Heeft de islam toekomst in het Westen? Natuurlijk, de rechtsstaat beschermt de rechten van gelovigen en ongelovigen – dus ook die van de aanhangers van de islam. Andersom ben ik minder zeker. Zullen aanhangers van de islam altijd en overal rechtsstatelijke waarden verdedigen? Anders geformuleerd: heeft het vrije Westen toekomst?

  Een positief antwoord op die vraag hangt af van twee voorwaarden. Ten eerste is het van het grootste belang dat de hopeloos verdeelde islamitische wereld de kracht vindt om te hervormen. Minstens zo belangrijk is dat het Westen zelf de ‘weg met ons mentaliteit’ overwint. Het vrije Westen gaat het namelijk zeker niet redden als het niet in zichzelf gelooft.

  Het Westen is niet schuldig aan alles wat er in de wereld misgaat. Veel mensen, zoals bijvoorbeeld oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot in het Algemeen Dagblad van 12 januari, menen dat „het probleem van het moslimfundamentalisme alleen kan worden aangepakt als armoede, werkloosheid en onvrede in het Midden-Oosten worden aangepakt in plaats van alleen maar nieuwe beveiligingsmaatregelen”.

  Het probleem van het fundamentalisme wordt hiermee gereduceerd tot een uitvloeisel van sociale deprivatie en de suggestie wordt gewekt dat het in ons vermogen ligt daar wat aan te doen. Maar we hebben veel geld betaald voor de olie en wij hebben de Arabische wereld niet gedwongen daarmee jihadisten te financieren. Iedereen weet dat de daders van 9/11 Saoedische middle class jongemannen waren die geen last hadden van geldtekort.

  Sinds 9/11 zijn we niet erg opgeschoten. Mensen die de slachting in Parijs in verband brengen met de islam kunnen nog steeds rekenen op afkeuring. Het feit dat dat de daders zelf geen geheim lieten bestaan over hun religieuze motieven doet er kennelijk niet toe. Dezelfde mensen die het christendom hebben bekritiseerd schieten opeens in een politiek correcte kramp als het de islam betreft.

  En dat terwijl er toch betrouwbare studies zijn die laten zien dat ook met de mainstream islam iets aan de hand is. Het Pew Research Center interviewde 38.000 mensen en vond dat in 17 van de 23 onderzochte landen moslims geloven dat de sharia het woord van God is. Pew stelde ook vast dat eenderde van de 1,6 miljard moslims in de wereld menen dat geweld soms gerechtvaardigd is.

  Geen wonder dat veel moslims in Frankrijk en elders de aanslag verwerpen maar tegelijk menen dat die is uitgelokt door het beledigen van de profeet. Er is dus wel degelijk iets aan de hand met de islam, maar het Westen zit nog steeds gevangen in de ‘weg-met-ons-mentaliteit’. De Duitse minister van Justitie vraagt Pegida-demonstranten die bezwaar maakt tegen islamisering om hun demonstratie af te gelasten vanwege de Parijse aanslagen. Al-Qaeda zal ervan genoten hebben.

  Zo heb ik ook veel horen verkondigen dat Parijs niet betekent dat wij nu in oorlog zijn met de islam. Natuurlijk zit niemand te wachten op een godsdienstoorlog en is de oorlogsterminologie ongelukkig omdat terrorismebestrijding iets anders is dan een klassieke oorlog. Terrorismebestrijding heeft echter wel degelijk ook militaire aspecten. Een deel van de Franse terroristen werd immers getraind in een kamp van Al-Qaeda in Jemen. De islamistische cultuur des doods zal, of we het leuk vinden of niet, uitgerookt moeten worden. Trotski begreep dit beter dan onze critici van de oorlogsmetafoor: „Wij kiezen niet voor een oorlog maar de oorlog kiest ons.” Islamisten zijn letterlijk levensgevaarlijk.

  Als een bloedbad bij Charlie Hebdo geen oorlogsdaad is dan weet ik niet wat wel een oorlogsdaad is. Het verschil met 9/11 is dat de vijand nu bij ons geboren en opgegroeid is en in het Midden-Oosten wordt getraind om ons te doden. Op onze rug blijven liggen en blijven zwelgen in zelfhaat lijkt mij geen optie voor een regering die toch in de eerste plaats de veiligheid van haar burgers moet beschermen.

  De suggestie dat alle moslims door hun geloof medeschuldig zijn aan dit bloedbad is onzin. Christenen zijn ook niet medeschuldig aan de wandaden van de Noor Breivik. Wel is zelfonderzoek nodig naar de religieuze bron waaruit dit geweld voortkomt. Waar het om gaat is het besef dat elke religie en ideologie tot geweld kan leiden.

  Zowel het christendom als de islam bezitten de exclusiviteitspretentie en bekeringsdrift. Maar christenen hebben zich veel meer ingespannen om ook de donkere kant van de eigen religie door te lichten. Bij de islam moet dat nog beginnen. De Algerijnse schrijver Kamel Daoud zei onlangs in een interview dat het niets wordt in de Arabische wereld als de kwestie God niet aan de orde wordt gesteld. Binnen een paar dagen kreeg hij een fatwa aan zijn broek.

  Hoeveel moslims en niet-moslims moeten nog sterven voordat de moslimwereld voor de vrijheid kiest?

 27. Piet Patat

  Geef mij simpelweg een lijstje met genieën die Afrika/Zandbakkistani heeft voortgebracht. Bring them on de Tesla’s, Einsteins, Bell’s, Rembrandts, Michelangelo’s, Edison’s, Watt’s, Pasteurs etc etc etc…….

  1. DidiMadloba

   De Arabieren liepen in de tijd van onze Middeleeuwen voorop in wiskunde en astronomie. De Indiase fysicus Satyendra Nath Bose werkte samen met Einstein.
   En de Chinezen zullen weldra de Silicon Valley achter zich laten, maar dat is de schuld van Trump.

 28. DidiMadloba

  Westerse beschaving superieur? Naar welke maatstaf dan? Ah, onze eigen maatstaf. Dat heet een WC-eend benadering.

 29. Bolkestein

  Westerse beschaving is bron van superieure wetenschap

  De mate waarin wetenschap en techniek gedijen in een maatschappij is een van de objectieve maatstaven waaraan het niveau van een moderne beschaving kan worden afgelezen. Neem eens in beschouwing wat er vanaf (pak hem beet) 200 jaar geleden tot aan de dag van vandaag wereldwijd aan technologische ontdekkingen is gedaan. Dan kun je alleen maar concluderen dat de Westerse cultuur daarbij een hoofdrol vervulde met haar vrije open houding ten opzichte van de wetenschap. Van de locomotief tot de automobiel, van de telefoon tot de fotocamera en van het vliegtuig tot de computer, alles werd in het Westen uitgevonden en verwezenlijkt. In eerste instantie exclusief door Westerlingen, later ook meer en meer door anderen, maar die bedreven dan wel wetenschap op een Westerse manier en in de Westerse maatschappij.

  Progressievelingen houden graag de mythe in stand dat alle beschavingen gelijk zijn. Dit zou betekenen dat de waarden en normen van de geavanceerde Westerse samenleving niet verheven zijn boven die van de primitieve Klappi-Wappi-stam uit centraal Afrika. Ze zijn hooguit anders. Een onhoudbare stelling natuurlijk, want zoals de conservatieve Amerikaanse filosoof Leo Strauss al eens terecht vaststelde: “If all values are relative, then cannibalism is a matter of taste.” Er zijn overigens busladingen extreemlinkse types die, in weerwil van deze onweerlegbare logica, de Westerse beschaving op voorhand inferieur vinden aan om het even welke andere cultuur waar ook ter wereld. Zo’n idee kan alleen maar worden geboren uit een grote afkeer van al het eigene en is niet op rationele overwegingen gestoeld.
  Tegenwoordig hoor en lees je regelmatig in de media dat moslims vroeger ook héél veel uitvindingen hebben gedaan en dat de islamitische wetenschap al op een hoog peil stond, toen wij nog in de donkere middeleeuwen verkeerden. Wij zouden daar in het Westen veel aan te danken hebben, zo vinden islamofielen, die in linkse kringen in overdaad aanwezig zijn. De Westelijke cultuur is niets, de islamitische is alles! Dat is de onderliggende boodschap. En deze dient met veel verontwaardiging te worden verkondigd.

  Het heeft wel iets aandoenlijks, zo’n wanhopige tegenwerping. Dit benadrukt immers slechts dat de wetenschap de afgelopen 500 jaar in het Westen in een niet te stuiten opwaartse stroomversnelling is geraakt, terwijl deze in de islamitische wereld ondertussen in een glijvlucht naar beneden is geschoten, tot diep in de duistere krochten van de gecultiveerde achterlijkheid.
  Met in de djellaba geworpen oliedollars worden vandaag de dag overigens wel op grote schaal state of the art technologische producten aangeschaft. Maar dit kan niet verbloemen dat de islamitische bijdrage aan het intellectuele proces waaruit al deze hoogstaande producten ontsproten de laatste vijf eeuwen verwaarloosbaar was. En laten we wel wezen, dat is ook even slikken natuurlijk, in die contreien.

  Ik hou het graag bij de feiten. En die liegen er niet om. In Wikipedia staat een hele lijst van belangrijke uitvindingen. Een dergelijk overzicht is natuurlijk niet alomvattend, maar het geeft toch een aardige indruk. Overtuig uzelf.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.