Syp Wynia krijgt zijn gelijk: ‘woningcorporaties weigeren gasverbod door te voeren’

Syp Wynia lijkt zijn gelijk te krijgen toen hij stelde dat het gasverbod dermate duur en complex zou uitpakken dat het gedoemd is tot falen. Ook voorziet hij grote problemen met Rutte’s klimaatbeleid, dat volgens Wynia gedoemd is om te mislukken. En met 2020 in zicht lijkt Wynia’s gelijk met de dag dichterbij te komen. Woningcorporaties weigeren het gasverbod door te voeren als de Rijksoverheid geen garanties biedt. 

Maar welke garanties kan de Rijksoverheid bieden? Het Rijk produceert zelf geen energie, maar consumeert deze enkel. Wel kan de Rijksoverheid innovatieprogramma’s opzetten in de hoop dat er een innovatie uit komt rollen die het concrete probleem van woningcorporaties gaat oplossen, maar dat is toekomstmuziek.

En met deze voorspelbare uitkomst lijken de 112 Klimaatparlementariërs in de Tweede Kamer steeds meer in hun hemd gezet. De grote plannen zijn bekend: Nederland zou in 2030 een groot deel aan uitstoot moeten indammen en daarvoor zou de Rijksoverheid wel even de regie in handen nemen. Voor 2050 werden nóg strakkere doelstellingen geformuleerd en Rutte sprak in de internationale pers zelfs over ‘samen met Macron pushen voor 55% CO2-reductie’.

Maar van regie vanuit de Rijksoverheid is nauwelijks sprake, van chaos en ondoorzichtige subsidie(hazerij) dan weer wel. Ondertussen daalt de CO2-uitstoot omdat het bewustzijn dat ongebreideld consumeren geen goed idee is gewoon steeds meer gemeengoed wordt onder de bevolking. En geven woningcorporaties aan dat zij het gasverbod niet gaan doorvoeren als er geen alternatieve en goedkope energiebronnen beschikbaar zijn.

Woningcorporatie Aedes wil zelfs helemaal niet beginnen met het loskoppelen van nieuwe woonwijken van gasinstallaties als de Rijksoverheid geen garanties geeft. Garanties? Die zijn er niet: een eenvoudig toegankelijk en goedkoop alternatief voor aardgas is er simpelweg niet. Tenminste, nog niet, zover bij ons bekend.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Regina

  Twee drollen in de schijtpot. De een zegt tegen de ander wat ben je toch bruin 🙂 🙂 🙂

 2. Regina

  Poep poep poep poep poep poep poep poep poep

 3. Caro

  Er is een nieuw gelanceerde site over klimaat.
  clintel.nl.

 4. Cootje

  In 2018 een allesbrander aangeschaft buren klagen maar ik zit er warmpjes bij verwarmd het hele huis plus warmwater klasse uitvinding , en al die geitenwollensokkenFamilie pas er ook in moet wel een klein Beetje aangepast worden

 5. edoc431

  Teun jong flikker dat kind er af .

 6. Cootje

  Goed hout uit het amezonewoud of uit Indonesië brand het beste en levert de mensen daar weer een stukje grond op om wat te telen gaan vliegtuigen vol naar toe om de armoe daar te bekijken en de geitenwollen sokken staan als eerste daar op een foto.

 7. Bolkestein

  Van het gas af is volkomen van de pot gerukt met het fijnmazige gasleidingnetwerk wat we hebben. We kunnen het calorisch gehalte zo naar het onze bijstellen als we gas uit Noorwegen of uit Rusland of uit Canada of uit de Verenigde Staten importeren.

 8. Siemien

  Dat duurt natuurlijk niet lang, wat zeg nou zelf, Vestia ging bijna failliet en de wooncorporaties moesten 1,7 miljard afdragen en weet je wie daarvoor moesten betalen? precies de huurder, nou dit zal ook gebeuren als er nieuwe huizen worden gebouwd of worden gerenoveerd, dan zullen de huren door het plafond knallen…
  Wooncorporaties zijn schathemeltje rijk..

 9. logisch denken

  In heel Europa worden subsidies uitgedeeld om huizen op het aardgas net te krijgen. Idioten hier willen dat je 30K leent om je huis om te bouwen naar een warmtepomp. K r a n k z i n n i g

 10. Heras

  Dat zag iedereen aankomen die een beetje kan rekenen. Ook asbestdaken zullen niet vernieuwd worden omdat de woningcorporaties gewoon winst willen blijven maken.
  Of de mensen zullen de kosten moeten ophoesten waardoor er velen in de financiele problemen gaan komen. Rutte wist hoeveel het kostte maar wachtte gewoon op de reacties van de bevolking om te testen of er draagkracht zou zijn. Nu dat niet zo blijkt te zijn, zit hij klem…..goed zo.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.