3x wanneer een overlijdensrisicoverzekering handig is

Geen categoriejun 26 2019, 15:30
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom een overlijdensrisicoverzekering een hele nuttige verzekering kan zijn.
Maar eerst: wat is een overlijdensrisicoverzekering, kortweg ‘ORV’?
Een ORV is een verzekering die je afsluit op iemands leven. Dit kan jezelf zijn of iemand anders. Als de verzekerde binnen de looptijd van de verzekering komt te overlijden, ontvangen je nabestaanden een uitkering. Daarmee wordt voorkomen dat zij in de financiële problemen komen.
In welke situaties kan dat handig zijn?
Als jij en je partner een woning gaan kopen, sluit je samen een hypotheek af. De ‘schuld’ die daaruit voortkomt, draag je meestal 30 jaar met je mee.
Maar als jij komt te overlijden, is de kans groot dat de hypotheeklasten te groot worden voor de nabestaanden. Het gevolg is dat het huis verkocht moet worden en dat je partner en kinderen moeten verkassen.
Om dit te voorkomen kan een overlijdensrisicoverzekering worden afgesloten. Daarmee kan de hypotheekschuld na een overlijden in één keer worden afgelost. De nabestaanden kunnen dan gewoon in het huis blijven wonen.
De studie van de kinderen heeft voor veel ouders een hoge prioriteit. Veel ouders betalen dan ook (een deel van) de studie van de kinderen. Dit is een kostbare bedoeling waar vaak lang voor moet worden gespaard. Maar bij vroegtijdig overlijden van een van de ouders is er waarschijnlijk te weinig spaargeld voor de studiekosten en het levensonderhoud.
Een ORV kan dan van pas komen. Die keert bij overlijden een geldbedrag uit dat kan worden gebruikt om de studie van de kinderen te bekostigen.
Ook in zakelijk verband kan een overlijdensrisicoverzekering van pas komen. Stel je voor dat je samen een bedrijf runt. Je bent dan afhankelijk van elkaar. Als een van de partners komt te overlijden, betekent dat meestal een verlies in omzet, of erger: faillissement.
Een overlijdensrisicopolis biedt mogelijkheden om verlies of faillissement op te vangen. Vaak is het verstandig dat beide partners gezamenlijk een verzekering afsluiten.
Goed om te weten: de premie van een overlijdensrisicoverzekering is aftrekbaar bij de vennootschapsbelasting.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten