Asielzoekers kunnen wel gewoon terug – Topambtenaar: ‘ambassades en consulaten werken wel mee, asielzoekers niet’

In deze column van de Volkskrant wordt het afscheid van Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en haar nieuwe rol als vervanger voor staatssecretaris Mark Harbers besproken. Topambtenaar Van Zwol stipt daarbij de discussie over asielzoekers en migranten aan en zegt dat ze écht wel terug konden. Het probleem is laksheid van de overheid en onwil vanuit de asielzoeker.

De twee grootste dilemma’s waar Mark Harbers om bekend staat, zijn de fouten omtrent misdaadcijfers van asielzoekers en het pardon voor Howick en Lili. Harbers riep een commissie in het leven om te adviseren wat er moest gebeuren met uitgeprocedeerde asielzoekers. De aanbevelingen waren een klap in het gezicht voor Harbers.

Natuurlijk was advies nummer één: ‘de procedure moet sneller.’ Dat is al dik 25 jaar het advies. De andere aanbeveling is ‘de poot stijf houden’ en daar wordt het interessanter. In tegenstelling tot wat Nederland wordt voorgehouden, namelijk dat landen als Marokko hun mensen niet terug willen nemen, lijkt het meer zo te zijn dat het probleem bij de asielzoekers zelf ligt. Zij werken niet mee, consulaten en ambassades juist wél.

Mede door gebrek aan geld doet de IND voornamelijk makkelijke casussen, zodat er ‘productie wordt gedraaid’. Daardoor blijven de Howick en Lili’s eerder op de plank liggen. Maar van die makkelijke gevallen, waar budget voor zo’n 20.000 asielzoekers voor is, is zelfstandig aantoonbaar vertrek gedaald tot onder de 25 procent. Van ruim 50 procent is niet bekend of ze vertrokken zijn. Van Zwol wijt dit vrijwel volledig aan het feit dat asielzoekers het vertikken om mee te werken en de IND dus te soft is. Ook pardonregelingen werken dit verder in de hand. In een interview met NRC zegt Van Zwol:

‘Ik ben kritischer geworden over terugkeer. Vooraf dacht ik dat het lastig is voor asielzoekers om ­terug te keren. Wie terug wil, kan ook echt terug. De Nederlandse overheid doet er echt alles aan. Je kunt het die mensen wel kwalijk nemen. Daarin ben ik strenger geworden.’

En daarmee ligt het advies voor Ankie Broekers-Knol kraakhelder op haar bureau: aanpakken die handel!

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

69 reacties

 1. Jumping

  Hoe rot wil je het hebben.
  Nederland is een keiverrot land geworden.
  Bedankt RUTTE, onder jouw supervisie is Nederland zo ver afgegleden.

 2. Matig rechts

  De enige die dit wel aandurfde was Rita Verdonk, en die is er keihard uitgeknikkerd.

 3. Heinz

  Dat heeft maar een betekenis dat ondanks het verblijf in een AZC het sociaal leven geen pretje is, Nederland een onwijs gaaf land blijkt te zijn.

 4. NoDoubt

  Je kunt het voorkomen door ze niet binnen EU te laten. Dus niet ophalen met bootjes en met miljoenen financieren. Nexit, dan zijn we ook af van het gekunstelde idee dat deze zoekers maar moeten worden verspreid wat eerst helemaal niet de afspraak was.

  1. Bolkestein

   Zo is het maar net.

 5. Ragmilla

  Autoritaire regimes willen dissidenten graag terug, deze strenge man verteld er niet bij wat er met dissidenten gebeurd. Een mens als de schrijver zal dat niet interesseren, uit alles blijkt dat deze alleen wil profiteren van de derde wereld. Europa is verkocht aan Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Europa heeft geen enkel recht om eisen te stellen aan wie hier verblijft. Moreel failliete mensen als schrijver doen alsof ze voor rechtvaardigheid staan maar keurt diefstal en moord goed zolang schrijver er beter van wordt. Waarschijnlijk vindt hij het wel erg als er in zijn huis wordt ingebroken in plaats van dat hij dan helpt de spullen zijn huis uit te dragen. #Hypocriet.

  1. tonna

   @Aytas
   Nee he,alweer Afrika?

   1. victus

    @tonna;
    Inderdaad obsessie met dat corrupte zooitje daar. Leuke filmpjes in omloop over dat prachtige Afrika. Vrouw en kinderen worden zomaar geëxecuteerd door een stel van die idiote bosapen. Lachen man daar!!

   2. Mariposa78

    Ze denkt dat ze Miriam Makeba is die Pata Pata zingt

    1. Mariposa78

     Sorry of was het The Click lied?

     1. Abdul is Lam

      Nee het was Ain’t got no home, ain’t got no friend’s

  2. RvdBe

   Interesseert me geen zak wat er met die dissidenten gebeurt: weg dr mee.

 6. tonna

  ” asielzoekers vertikken het om mee te werken en de IND is te soft”
  Dan rest de vraag waarom er zoveel kritiek is op Wilders en Baudet,beiden hebben al meerdere malen uitgelegd dat consequent en consistent handhaven,de sleutel is om uitgeprocedeerden het land uit te zetten danwel te deporteren,maar toch blijft men halsstarrig vasthouden aan de misplaatste demonisering van beide politici?
  Het lijkt er sterk op dat onze overheid bezig is met een doelbewuste omvolking/verdunning en islamisering van de autochtone bevolking!

  1. Marija

   @tonna, dat klopt, de overheid werkt hier al jaren aan, is overeengekomen in resolutie van Straatsburg 1975, zal dus nooit veranderen tot de klus is geklaard.

  2. Ragmilla

   Er is geen sprake van demoniseren maar realisme. Europese welvaart is niet de vrucht van arbeid maar van roof.

   U zou uzelf moeten bevrijden van uw slaven en slachtoffer mentaliteit.

   1. logisch denken

    We kunnen ons enkel bevrijden door bij de komende Kamerverkiezingen FvD en PVV aan een absolute meerderheid te helpen. De twee partijen hebben zich niet geconformeerd aan Straatsburg en het misplaatste socialisme gestoeld op schuldgevoelens. Doen we dat niet dan blijft de burger slachtoffer van demagogie en populistische gezwets dat het niet anders kan

    1. santiago

     LD. Zolang wij de monarchie hebben blijft het een oncontroleerbare bende. Je kan niemand echt afrekenen op zijn daden. Daarbij kost zo’n monarchie en alles wat erbij hoort vele miljarden per jaar en dat hebben we niet.

   2. tonna

    @Aytas
    Draai eens een andere hit.

    1. victus

     @tonna;
     De B kant wordt straks ook grijsgedraaid. Dat liedje gaat over verkrachten. Ook z’on obsessie.

    2. Veteraan

     Het wordt weer tijd voor een opname voor Umfufu, alias Aytas enz.
     Heeft al veel geld gekost maar anders loopt ze weer vrij rond.
     Gelukkig zijn er nog geen bomgordels te koop anders werd ze nog echt gevaarlijk ook.
     In een jaar tijd heb ik weinig reageerders gezien die nog gekker waren.
     Maar ja de combinatie van moslim, negerin en GGZ geval is een rare.
     Een last voor een samenleving en net zo veel nut als onkruid.

    3. santiago

     Om domme mensen te overtuigen moet je blijven herhalen.

   3. Seneca

    @ragmilla
    opzouten!

   4. tonna

    @Aytas
    “bevrijden van uw slaven en slachtoffer mentaliteit”
    Hoe en waarom,met de befaamde stok waar je het onlangs diep op in ging?
    Iedereen is in Nederland jammer genoeg vrij,daarom noemt men ons land beschaafd,wat men over het grootste deel van het Afrikaanse continent niet kan zeggen!

   5. tomygun

    Door jou tedumpen in Kenya bevrijden wij ons
    van 4 stuks in een keer .

 7. Arbeider65

  Prima. Maar waarom hebben ze deze ouwe tang van stal gehaald? Zij was toch uit de 1 kamer geknikkerd, na wat frauduleuze handelingen van haar bedrijf? Of is zij net zo “rekbaar” als Harbers?

  1. Marija

   @A65, nee dat was een ander, (Anne-Wil Dutler als ik mij goed herinner)

 8. logisch denken

  Zo heel langzaam komen alle waarheden op tafel en blijkt dat de roverheid ons jaren heeft voorgelogen. Onze politieke kopstukken zijn keiharde leugenaars en hebben met demagogie de burger onder de duim gehouden. Komt er nog een publiekelijk excuus naar mensen zoals Geert Wilders en postuum Pim fortuyn ?

 9. Ritter

  Verreweg de meeste asielzoekers zijn illegale migranten die onder het mom van “vluchteling” naar Noord/West Europa reizen …………aangetrokken door het “gratis” geld ( ons sociaal stelsel).

  Eenmaal in Europa zullen deze asielzoekers er alles aan doen om hier te blijven; dus ook blijven procederen en dat soort dingen totdat ze uiteindelijk “beloond” worden met een verblijfsvergunning.

  1. F.C. Labrouste

   Dat klopt, vluchtelingen zijn gelukszoekers, dit in tegenstelling tot mensen als Ritter, die jagen ellende na.

   1. logisch denken

    Je bent een top debater. Ongelofelijk hoe je zoveel inhoud bij elkaar kan krijgen. De argumenten zijn onweerlegbaar. U heeft volledig gelijk geen speld tussen te krijgen maar dan blijven vluchtelingen gelukszoekers en die kunnen we missen als kiespijn. Dank je voor de bevestiging

    1. Ab Infinitum

     Ik probeer logisch te denken en kom to de conclusie @logisch denken, dat het probleem van de vluchteling, voor ons land goed gaat uitwerken. Eenmaal hier behoeven wij niet meer te werven in het buitenland. Ons land staat bekend vanwege het hoge kennis nivo en een goede scholing. Wel, deze bijzondere eigenschappen kunnen wij uitstekend ten dienste stellen aan deze “gelukzoekers”. Met hun nazaten voor in de toekomst zal het ons voor de wind gaan.

   2. Original NL

    Gelukzoekers zijn geen “vluchtelingen” maar opportunisten, aangetrokken door filmpjes en verhalen via de sociale media van de uitkeringstrekkers die hier al zijn.
    Inclusief stappenplan gemaakt door linkse “gutmenschen” ..zoals papieren weggooien, zeggen dat je homo bent of politiek wordt vervolgd.

   3. Sealgaire

    Ach ja, Noppie/Tengo/Kawana/Dopper slaat altijd terug, met de kracht van een vlindervleugeltje. Niets om over na te denken. Het lijdt een armzalige leventje, waar zijn toekomst alleen maar zwarter wordt. Hij heeft altijd een pot vaseline binnen handbereik, want als oude PC-rukkertrol, is dat noodzakelijk voor hem, zit in de leeftijd.

   4. Joop Klepzeikert

    @trol Rien: Dat klopt NIET. Gelukszoekers zoeken geluk, geen gratis geld, gratis huis, gratis zorg en ongestraft misdaden plegen.
    Wat naar Europa komt zijn gratis geld eisers. Ze zoeken geeneens gratis geld, ze EISEN het.

    1. Sealgaire

     Doe geen moeite Joop, want met deze levensvorm, valt niet te debatteren. Stelt altijd zijn eigen waarheid als leidend. Soms geholpen door zijn ‘trolmatties’, die zelf ook maar lege briefjes invullen. Als je dan de inbreng van de trollen, op deze site tot je neemt, heb ik toch het gevoel van ‘wat zonde’, een parasitaire levensvorm, die nu met uitkering in vrijheid leven, schoppend, bijtend en spuwend, naar de ‘hand die hen voed’ en er graag gewag van maken, dat ze het allemaal beter weten. En inderdaad, de moderatie alhier, is net als de leiding in den Dolder, van nul en generlei waarde. De wetenschap, dat er tussen mijn tenen, meer intelligentie te vinden is, dan in de gehele familie van ‘ons trollenlegertje’. Geeft mij een goed gevoel.

    2. F.C. Labrouste

     Elk mens zoekt geluk, Joop, ook de arme sloebers die proberen hier een menswaardig bestaan op te bouwen.

     1. Sealgaire

      Blablabla. Blaaskaak/pisvlek en eenzame laffe kale eenzame speklap.

     2. Original NL

      Tja..er zijn honderden miljoenen die het slechter hebben als wij….dus die hebben volgens trollemans allemaal het recht hier naartoe te komen.
      Dat een landje als nl dit niet aankan zonder zelf tenonder te gaan is blijkbaar bijzaak.

     3. F.C. Labrouste

      Dit volgt niet uit mijn stelling, Original NL.

     4. logisch denken

      nee , ze komen niet verder dan de sociale zekerheid leegvreten waardoor oudjes in een vol gescheten luier lopen

     5. Mars020

      Is aanslagen plegen, verkrachten en bijvoorbeeld stelen de manier om een menswaardig bestaan op te bouwen?. Verder gaan ze hun onderlinge moslimstrijd doorzetten, want de ene Allah is zogenaamd beter, dan de Allah, van geloofsgenoot Achie… Ons grondgebied, wordt oorlogsgebied en Nederland gaat naar de klote. Als dat jouw streven is, dan ben je rijp voor opname in een gesloten inrichting.

     6. Joop Klepzeikert

      @trol Rien: Dat schrijf je goed “elk MENS zoekt geluk”. Die “arme sloebers” met dure merkkleding, genoeg geld voor een illegale reis naar EU, voor tussen de 5 en 10 duizend pleuro, dure Eifoon X of Samshit s10, gouden sieraden en horloges en geld voor sigaretten en alcohol, proberen hier GEEN menswaardig bestaan op te bouwen.
      Menswaardig zou het zijn als ze zich aanpassen, de taal leren, gaan werken en zich menselijk zouden gedragen. Dat doen slechts zo’n 1-2% van die zogenaamde ‘vluchtelingen’.
      98-99% misdraagt zich als beesten en zal NOOIT gaan werken of zich aanpassen. Sterker nog, ze EISEN dat wij ons aan hun beestachtige gewoonten aanpassen en ALLES voor ze betalen.

 10. Veteraan

  Je verwacht het toch niet van die arme gelukszoekers.
  Nu ligt het aan hun, Jezus dat ik daar nu pas achter kom.
  Dat is even schrikken.

 11. Joop Klepzeikert

  Dit is dus de zoveelste grove leugen van dit rariteitenkabinet. Er wordt al jaren door ze beweerd dat de landen van herkomst dat tuig niet terug neemt en dat wordt ook al net zoveel jaren in twijfel getrokken. Nu blijkt dat die twijfel dus terecht was.
  Hoog tijd om dat tuig in Hagenesië nu dus met pek en veren de stad uit te gaan jagen. Liefst achter de crimigranten aan naar de landen waar dat tuig wel thuishoort.

 12. victus

  Dan moeten die overheidsinstanties harder hun best doen. Niet het minimale van het net acceptabele met veel tegenzin. Veel te soft allemaal hier in Holland. Illegale Afrikanen uit de hoofdstad het eerst. Scheelt weer een hoop onrust bij ze bezorgde bewoners. Koketteren met hun illegaliteit en bijdehand doen door allerlei eisen te stellen, wat een vertoning!

 13. henkie

  Ik maak al meer dan 40 jaar mee hoe de stomme Nederlander door zijn eigen Regering verneukt wordt.
  De gevaarlijke extreem rechtse facsistish rascistische populist gaat eens in de 4 jaar naar de stembus. Stemt op boer Koekoek, Janmaat, Fortuyn, Wilders. Hij is een groot gevaar! Na de stemgang gaat hij thuis weer op de bank zitten, duimen draaien tot ie weer mag.
  Ondertussen kijkt hij om zich heen en ziet de stomme Nederlander, met zijn broek rond de enkels, van achteren genaaid worden op zijn hondjes.

  1. F.C. Labrouste

   Het gaat in nagenoeg alle opzichten beter met Nederland dan de omringende landen, henkie.
   Hoe verklaar je dat?

   1. Sealgaire

    Bladiebladiebla pisvlek, rioolbek en jodehater.

    1. F.C. Labrouste

     Mooi bondig, maar toch inhoudelijk sterk, geformuleerd, Sealgaire!

     1. Sealgaire

      Zwak hoor, nog minder impact dan een ‘vlindervleugeltje’. Meer een ‘natte scheet’! Maar, dat kan ook niet anders, gezien je leeftijd. Blablabla blaaskaak/pisvlek.

     2. logisch denken

      sommige mensen kunnen dat , andere zijn langdradig en meestal volledig off-topic

     3. Original NL

      Ach..een beetje de moraalridder uithangen zonder over de consequenties voor de toekomst na te denken is een linksliberaal virus dat zeer moeilijk te bestrijden blijkt.
      Echter….we moeten het blijven proberen!!!

   2. henkie

    Ach, wees gerust knulletje, dat duurt niet lang meer.

    1. F.C. Labrouste

     Voorziet henkie op korte termijn economische ineenstorting van Nederland of andere narigheid?

     1. logisch denken

      volgens de aivd is de risico dreiging hoog wat denk jezelf

     2. Original NL

      Quote..Voorziet henkie op korte termijn economische ineenstorting van Nederland of andere narigheid?…

      Kijk dat bedoel ik…niet naar de lange termijn kijken…rest my case!!

 14. Niet L niet R

  Als de gelukzoekers terug kunnen keren naar hun land, dan oppakken een enkele vliegreis en sluiten!
  Maar de linkse elite kliek worden beter van deze gelukzoekers, het zal dus niet gebeuren, tot de kiezers eindelijk eens kleur bekennen, in het belang van ons land!

 15. loodklopper

  Let freedom ring with a Shotgun blast.
  Machine head.

 16. Kapitein Haddock

  Uiteindelijk komt het op neer:
  Asielindustrie draait/wendt/keert om ALTIJD hun zin te krijgen!
  Money, money, money
  Must be funny
  In the asiel world
  Money, money, money…

  1. tomygun

   Get back van de Beatles is wel mooi vooral de laatste regel
   Get back JO JO.

   1. Kapitein Haddock

    tomygun

    Ook goed!!!

    1. Ab Infinitum

     En voor het beste: ‘I’m still standing’ van Elton John…Superb !

     1. tomygun

      Die zou ik voor de 2de kamer gay parade draaien .

 17. Godefroy France

  AANPAKKEN DAT SCHOREM,,,,,,,, WIE IS HIER GOTV; DE BAAS

  PVV EN FVD AANPAKKEN EN DOORPAKKEN !!!!!!!!!!!!

  1. tomygun

   Volgens linkse mafklappers hebben alleen honden een BAAS!!!!

   1. tomygun

    Oke het kwartje valt het zijn ook t**ring honden !!!

 18. Heras

  En dan vind de overheid het gek dat de bevolking het gehad heeft met hen.
  In de afgelopen jaren hebben wij niets dan schandaal op schandaal kunnen zien.
  Er komt zoveel troep bovendrijven dat het nog een wonder is dat de bevolking rustig blijft.
  Ongelofelijk; wat een shit in de politiek

 19. Bes Tolen

  Wie saboteert, moet rechtens worden aangepakt. Ook als je kerkelijk bent en meent je christenzijn in de praktijk meent te moeten brengen. Ik zie dit soort lieden graag gestraft. Ook wetend dat er aan alle onheil geld verdienen en natuurlijk ook de hemel, waarvan ze precies weten wanneer die er voor hen komt en wat er loos is. Niet soms? Rutte is ook christen. Niet soms? Klaver? Jetten? Segers? Buma? Bedankt voor de rotzooi.

 20. JFU

  Als je ze niet binnen laat, is uitzetten niet aan de orde……zo eenvoudig is het..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.