CDA-vicepremier Hugo de Jonge: 'Samenwerking in een kabinet met de PVV? Never again'

Geen categoriejun 27 2019, 11:00
Hugo de Jonge maakt duidelijk dat de landelijke CDA nooit meer met de PVV gaat regeren. Of nou ja, samenwerken in een kabinet. Officieel samenwerken.
CDA-vicepremier Hugo de Jonge heeft n.a.v. het zeurende artikel in het Algemeen Dagblad de mogelijkheid aangegrepen om voor eens en voor altijd duidelijk te maken het CDA op landelijk niveau nooit meer gaat samenwerken met de PVV. Nooit. Never.
Hij voelde zich geroepen om dat op Twitter te gooien omdat het AD stelde dat hij juist gezegd had dat er op termijn best weer samengewerkt kon worden met Geert Wilders. Not so, aldus De Jonge. Dat is een misverstand, zo heeft hij het niet bedoeld.
https://twitter.com/hugodejonge/status/1144147125762166785
"Samenwerking in een kabinet met de PVV is niet voor herhaling vatbaar," aldus De Jonge. "Never again."
Dat is helder. Wel voegt hij daar aan toe:

"Samenwerking in de Kamer doen we alle dagen. Met iedereen die goede ideeën heeft."

Wat hij dus bedoeld is dat het CDA specifieke, individuele voorstellen van de PVV altijd steunt als ze erin geloven. Het gaat om de ideeën, niet om de partij die het voorstel doet. Tegelijkertijd wil het CDA een samenwerking niet officieel maken; er komt dus geen coalitie -- geen normale coalitie, en ook geen gedoogconstructie.
Dit is buitengewoon verdedigbaar. Er is geen echt cordon sanitaire om de PVV, maar officiële, vergaande samenwerking gaan we niet doen. Gezien de radicalisatie van Wilders is dat niet alleen uitlegbaar, maar zelfs logisch. Dat gezegd hebbende is het wél gek dat De Jonge geen uitzondering maakt voor de mogelijkheid dat de PVV op termijn geleid wordt door een ander. Als dat gebeurt verandert het gezicht van de partij en kan het heel goed mogelijk zijn dat de PVV 'anders' wordt. Op dat moment moet de deur natuurlijk wel degelijk opengezet worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten