Filmpje! Geert Wilders (PVV) reageert op Twitter-ban: 'en ik nam het nog wel op voor empathiegroepen'

Geen categoriejun 04 2019, 22:30
Tweede Kamerlid en leider van de PVV, Geert Wilders maakt zich ernstig zorgen om zijn meningsvrijheid op Twitter, tenminste daar lijkt het op. Afgelopen week werk Wilders namelijk korte tijd verbannen van het sociale medium en hij begrijpt er helemaal niets van, zo blijkt uit het gesprek dat hij met Ernst Lissauer voerde.
Volgens Wilders was de tijdelijke ban een regelrechte aanval op de vrijheid van meningsuiting. Zo stelt de PVV'er 'vandaag ben ik het, maar morgen iemand anders', maar of we hier echt kunnen spreken van een beperking van de vrijheid van meningsuiting, daarover zijn de meningen verdeeld.
Enerzijds zijn er mensen die stellen dat Twitter een privaat bedrijf is met aandeelhouders en dat het bedrijf de voorwaarden bepaalt waaronder consumenten gebruikmaken van het interface. Aan de andere kant zijn er ook stemmen die stellen dat sociale media bedrijven zoals Twitter en Facebook in dienst staan van de vrijheid van meningsuiting en dus per definitie voorzichtig moeten zijn met het filteren van meningen. En ten slotte zijn er ook nog voorstanders voor onbeperkte vrijheid van meningsuiting op sociale media, behalve dan wanneer er wordt opgeroepen tot geweld.
Mensen hebben dan wel recht op vrijheid van meningsuiting. Maar behalve directe oog-tot-oog communicatie lopen vele gesprekken anno 2019 via communicatiesystemen zoals een Twitter of een Facebook. De grote vraag is dan ook: in hoeverre bestaat vrijheid van meningsuiting op private communicatiesystemen?
Maar wat al die meningen en Geert Wilders ook zeggen, uiteindelijk zijn het toch de administrators van Twitter die bepalen welk gedrag wordt toegelaten en welke niet. En wat Geert Wilders of een ander ook zou willen veranderen doet niet ter zake. Ten minste vooralsnog. Tenzij voldoende landen gezamenlijk een blok vormen tegenover Twitter en bepaalde randvoorwaarden eisen. Maar dat is weer een volgende stap waarvan nu nog geen sprake lijkt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten