Geen juridische basis voor mandaat Nederlandse grondoperatie in Syrië

De Verenigde Staten verzocht Nederland om mee te helpen aan een grondoperatie op Syrisch grondgebied om IS te helpen verslaan. De Nederlandse overheid was daar al niet zo happig om en krijgt ook bijval in juridische zin. Zonder verzoek van Assad ligt er geen mandaat voor Nederland. Dat meldt de NRC.

Toen het kalifaat wild om zich heen greep en zich manifesteerde in Syrië, was het Irak die een sleutelrol had in het mogelijk maken van luchtaanvallen op IS. De Syrische regering zat met de handen in het haar vanwege diverse rebellengroepen en was dus niet in de gelegenheid zich met IS bezig te houden. IS viel echter vanuit Syrië, Iraaks grondgebied aan. Doordat Irak internationale hulp vroeg, lag er een mandaat voor de VS en Europese landen om in te grijpen in Syrië. Daar deed Nederland ook aan mee.

Maar goed, nu is Syrië weer redelijk stabiel en IS ligt aan diggelen. De VS wil grondoperaties uitvoeren om IS helemaal uit te roeien en vraagt daarbij om hulp van onder andere Nederland. Juridisch gezien ligt er nu geen basis voor een mandaat. De Syrische regering beschikt weer over het eigen land. Buitenlandse interventies zouden neerkomen op een invasie en daarmee inbreuk maken op de Syrische soevereiniteit.

Gezien recente spanningen in het Midden-Oosten lijkt mij dat er meer aan de hand is dan de VS toe wil geven. Assad is met hulp van Rusland zeer capabel in het uitroeien van IS in z’n eigen land. Ook heeft de VS niet veel om voor te vrezen, dus waarom willen zij zo graag boots on the ground in Syrië? Als het om het beschermen van bondgenoten gaat, kan dat in Israël en Irak.

Het Nederlandse kabinet lijkt wel bereid te zijn om trainingsmissies uit te voeren, wat neerkomt op kennis en vaardigheden delen met onbekende lokale facties in de hoop dat ze zich uiteindelijk niet tegen je zullen keren, of dat Assad ze opblaast. Het blijft in ieder geval een rare manoeuvre van de VS, die ik nog niet helemaal kan plaatsen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Ja hallo ! ISIS is mede door Nederland gefinancierd of weet die drol van een ambassadeur dat niet ?! Je gaat toch

 2. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Ja hallo ! ISIS is mede door Nederland gefinancierd of weet die drol van een ambassadeur dat niet ?! Je gaat toch niet je eigen mensen bombarderen ???

  1. Brazil

   Veilig van boven de boel plat gooien maar als het echte werk komt,
   dan is Nederland niet thuis, BAH!!!
   Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  2. Mars020

   Er worden toch alleen maar moslimterroristen gebombardeerd?.. Dat zijn toch geen Nederlanders?.. En ze zijn inderdaad door Nederland gefinancierd, want ze trekken al jarenlang uitkeringen en maken misbruik van subsidies. Gewoon de hele teringzooi platgooien, dat scheelt weer een berg uitkeringen en ellende.

 3. Brazil

  Maak je troep dan moet je deze ook opruimen.
  Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  1. Mars020

   Mee eens!, daarom trappen wij ook al die gelukzoekers en nepvluchtelingen het land uit. Even lekker de teringzooi opruimen, die links heeft gemaakt. Wordt Nederland tenminste weer een beetje leefbaar. De trollen mogen gratis mee met hun oogappeltjes, naar Afrika.

 4. J.C.

  Minister Blok had anders wel een groot mondje toen de USA aankondigde zich terug te zullen trekken. Had hij daar wel een juridische basis voor?

  Overigens goed te lezen dat Syrië weer stabiel en oorlogsvrij is. Er zullen waarschijnlijk veel Syriërs staan te popelen om terug te keren naar hun land, om het land weer op te bouwen, toch?

  1. Brazil

   Inderdaad, opbouwen met miljarden uit het westen, gezien het westen er een puinhoop van heeft gemaakt.
   Terugkeer alleen als het huis er weer staan wat het westen heeft
   gebombardeerd.
   Hahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. Pronounce

    Het westen heeft er een puinhoop van gemaakt? Een stel mohammedanen die zich IS noemden en de heilige Koran naar de letter uitvoerden hebben er een puinhoop van gemaakt. De Arabische buurlanden, die niet tot nauwelijks vluchtelingen opnamen, mogen indien nodig de kosten gaan ophoesten. Tot die tijd mogen ze ook wel zoveel mogelijk ondergebracht worden bij Brazil thuis, die vindt dat helemaal geweldig en hilarisch.

    1. Brazil

     Google maar eens Sykes-Picotverdrag dan weet je waar
     het over gaat, nu lul je als een kip zonder kop, de
     onwetendheid bij rechts is groot zelfs heel groot.
     Heb je überhaupt wel je school afgemaakt of heb je zitten
     slapen tijdens geschiedenisles,man man man wat een droefheid.
     Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

     1. Pronounce

      Ja hoor Brazil, probeer de boel maar voorspelbaar af te leiden met een of ander verdrag, dan hoeven we het niet over IS en haar islamitische wandaden te hebben alsof dat niet bestaat. Wat een ongelooflijke idioot ben jij toch ook. Het wordt hoog tijd dat jij een paar mohamedaanse ‘vluchtelingen’ thuis op gaat vangen. Dat zou echt geweldig en hilarisch zijn.

     2. fockingworst

      @pronounce…u bent in gesprek met een hardnekkige trol die dit forum al 10 jaar terroriseert..

 5. Pronounce

  Er wonen genoeg Syrische jongemannen ‘of fighting age’ in Europa die teruggestuurd kunnen worden om hun land definitief te bevrijden van die IS-idioten en hun land weer op te bouwen. Precies zoals het hoort met ‘vluchtelingen’: je vangt ze op tijdens de oorlog, is de oorlog voorbij gaan ze weer terug naar hun eigen land. Onbestaanbaar dat daar Nederlandse soldaten moeten gaan vechten en sneuvelen, die hebben er niets te zoeken.

  1. Confucius

   Pronounce, helemaal mee eens.

   We kunnen eventueel die Brazil sturen want die houdt wel van moslims en niemand zal dat figuur hier missen.

   1. Pronounce

    Brazil is S5 afgekeurd. Al zouden IS koppensnellers zijn komst wel geweldig en hilarisch vinden.

    1. Mars020

     Brazielig kan toch niks, want hij is nog te achterlijk om te schijten. Hij is links, dus automatisch laf en is om psychische redenen afgekeurd voor het leger. Voor de rest is hij islam fetisjist. Hij gedraagt zich als een Tokkie en ziet er ook zo uit. Hij woont graag tussen de kansparels, omdat zijn achterlijke gedrag daar niet opvalt. In een normale westerse omgeving voelt hij zich absoluut niet thuis, want daar kijkt niemand naar hem om. Uit pure verveling en frustratie, gaat hij lekker trollen op DDS. Daar heeft ook bijna iedereen een pleurishekel aan die mafkees, behalve natuurlijk zijn collega’s trollen.

  2. Mars020

   Dan kunnen ze met hun testosteronoverschot de resten van IS opruimen. Dan vallen ze hier tenminste geen mensen meer lastig en hoeven ze de aso-AZC’s niet meer te misbruiken. Wij blij, omdat dat tuig opgerot is en zij blij, dat ze hun agressie kunnen afreageren op IS.

 6. Blokkeer-Fries

  Dat terrortuig dient volledig te worden uitgeroeid. Er bestaat geen enkele “goede” ISer. NL kan ook pro-actief haar hulp aanbieden, aangezien er nogal wat geradicaliseerde, Syrische IS “sympathisanten”, in het jihad gids- en opleidingsland NL, met belastinggeld gratis worden opgeleid.

 7. J.Rademaker

  De Amerikanen zeggen doe het zelf maar eens.

 8. dario

  Dat noemen ze nou iemand de grote bek snoeren haha hilarisch gewoon

 9. C.A.Barstow

  ”Geen juridische basis voor mandaat Nederlandse grondoperatie in Syrië”

  Ach gut wat jammer nou, kunnen die idioten in Den Haag deze keer niet het beste jongetje van de klas spelen?
  Zal ik u eens iets verklappen?
  ze gaan koste wat het kost naar Syrië, zij lullen zoals gewoonlijk er weer een ellenlang en heel zielig verhaal aan vast en wel zodanig dat niemand het meer begrijpt, let op mijn woorden.

  Overigens, ik meende dat een groot deel van ons leger kapot bezuinigd is?
  gaan onze jongens dan op een varken en uitgerust met pijl en boog daar naartoe? of in het beste geval op de fiets?

  In wat voor een achterlijk land leef ik eigenlijk?

  1. TheovdWal

   @C.A.Barstow – in een land van goedgelovige, gehersenspoelde, wereldvreemde nietsnutten, werkbijen die zelf niet nadenken over het totale plaatje maar alleen met zichzelf bezig zijn. Mensen die zich schamen voor hun eigen en het Nederlandse welvaart succes en die menen dat af te kunnen kopen met belastinggeld en steun voor het o zo zielige klimaat. Een stelletje sukkels en zweefeenden dat zo verdwaald is dat ze niet begrijpen dat we een leger nodig hebben en/of politie.

   Nu begeef ik mij even op glad ijs; de Joden geloofden ook de geruchten niet in WO2, zoiets kan toch niet waar zijn! dachten ze en ze gingen uiteindelijk als makke schapen naar de slachtbank, ze wisten het niet, volgden de rest, komt wel goed (hoop ik)! maar het kwam niet goed, hoop is een slechte raadgever!

   De geschiedenis herhaalt zich, ISIS slacht voor de ogen van de hele wereld mensen af, heel ordinair maar niemand wil het zien of horen! De Amerikanen pakten het op, zoals de Amerikanen het altijd oppakken, uiteraard ook uit eigen belang en de rest van de wereld profiteerde mee. En wat doen wij? Wij laten ons opzadelen met een zooitje geteisem van het laagste soort en onze leiders faciliteren het allemaal. Komt wel goed toch? hoop ik dan maar! o nee ….

   Men verzint de zoveelste kutsmoes om maar vooral geen belastinggeld (ons geld) aan Defensie uit te geven. We (Kaag) geven het (578 miljoen) liever zo aan de afrikaantjes en als we dan vragen waar het gebleven is weten ze het zelf niet.

   Dat land, daar leef je in, een land dat door je kiezende landgenoten verworden is tot een grote onoverzichtelijke bende, een land waar Wilders op het matje moet komen en de rest kan doen waar hij zin in heft. Bedanken kun je iedereen die geen PVV of FVD heeft gestemd.

   1. Bolkestein

    Mooi gesproken en o zo waar!

 10. Duke

  Amerika wil naar Syrie omdat daar Iraanse troepen zijn. Zo kan Trump Iran aanpakken zonder een oorlog te beginnen.

 11. Vrijedenkert

  Trump wil troepen terugtrekken uit Syrie en westerse landen o.a. Nederland staan op hun achterste poten en willen dat de VS blijven in Syrie, de VS blijven in afgeslankte vorm… En nu vraagt de VS andere landen o.a. NL om hulp en nu is er plotseling geen mandaat terwijl dat mandaat die er eigenlijk nooit is geweest geen probleem was toen westerse landen van de VS eisten dat ze bleven in Syrie?
  Hypocriet!

  Heb zaterdagavond ook het schandalige Nieuwsuur interview met ambassadeur Hoekstra gezien, men liet de man totaal niet uitspreken onderbraken hem constant om hem en de regering van de VS maar zwart te maken en argumenten van Hoekstra ging men totaal niet op in…
  Schande!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.