Schokkend: GroenLinks en D66-kiezers nog voorstander van zaak-Wilders, geloven niet in politiek proces

Geen categoriejun 16 2019, 12:00
Afgelopen week kwam naar buiten dat de zaak-Wilders waarschijnlijk is beïnvloed door minister Ivo Opstelten (VVD) van Justitie en Veiligheid. Deze kwalijke zaak houdt de gemoederen in Den Haag bezig en een meerderheid van de Nederlanders vindt het een 'politiek proces', zo blijkt uit een peiling van Maurice de Hond (Peil.nl). GroenLinks en D66-kiezers smullen er echter van.
Als er geen camera's aanwezig waren geweest dan was Geert Wilders waarschijnlijk nooit aangeklaagd voor de uitspraken die hij niet eens zelf in Den Haag uitte. Sindsdien is de grote blonde leider in zwaar vaarwater terechtgekomen en stond hij voor de rechter, onder meer voor 'belediging van groepen'. Een opmerkelijke vervolging omdat Wilders niet verantwoordelijk is voor de woorden van andere mensen, maar in Nederland geldt die onlogica blijkbaar gewoon wél.
Als we kijken naar de peiling van Maurice de Hond over de mening van Nederlanders over de zaak-Wilders dan valt direct op dat vooral GroenLinks en D66-kiezers het ééns zijn met zijn vervolging:

Meningen over de zaak-Wilders

[caption id="attachment_228687" align="aligncenter" width="800"]Hoe denken kiezers van diverse partijen over de zaak-Wilders? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl Hoe denken kiezers van diverse partijen over de zaak-Wilders? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Een nipte meerderheid van de Nederlanders vindt het echter niet terecht dat Geert Wilders voor de rechter staat. Hij staat ook eigenlijk niet voor de rechter voor "zijn" minder Marokkanen-uitspraak zoals De Hond suggereert in de vraagstelling. Kijk maar eens naar de beelden, Geert Wilders zegt namelijk helemaal niet dat hij minder Marokkanen wil. De uitspraak "minder, minder, minder" is van het PVV-publiek afkomstig, maar wordt aan hem toegeschreven.
Of de zaak-Wilders een politiek proces is vinden kiezers van wel. Ruim 54% gelooft dat zaak-Wilders een politiek proces is terwijl slechts 40% denkt van niet. Terwijl kiezers van 50Plus, PVV, SP, FVD, PvdD en zelfs de VVD (!) stellen van wel, daar geloven D66- (27%) en GroenLinks-kiezers (19%) niet in een politiek proces.
Dat laatste is wel wat vreemd, want je zou verwachten dat ook kiezers van deze partijen het nieuws wél volgen. Maar blijkbaar niet dus. Henk Krol (50Plus) steunt ondertussen het verzoek van Geert Wilders naar onderzoek naar de zaak-Wilders. Wilders laat weten al drie bronnen te hebben die bevestigen dat Ivo Opstelten (VVD) destijds heeft aangedrongen op vervolging.
Behalve deze redenen van zorg is de taalkundige redenering waarop Wilders zou zijn veroordeeld dunner dan dun. Maar D66- en GroenLinks-kiezers maakt het allemaal niets uit. Die blijven geloven dat zaak-Wilders niet een politiek proces was.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten