Hypocriet Nederland: lofzang voor veteranen op 5 mei en D-Day, bij PTSS is het ‘eigen schuld’

Veteranendag 2014. Leden van het Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps. Foto ter illustratie. FaceMePLS (bron: Flickr).
Foto: Veteranendag 2014. Leden van het Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps. Foto ter illustratie. FaceMePLS (bron: Flickr).

Meer dan 110.000 Nederlanders worden structureel geconfronteerd met een ziekte in onze samenleving. Het is een fenomeen dat niet gauw opvalt maar enorm schadelijk is, zeker de laatste jaren.

Onze veteranen worden behandeld net als elke andere Nederlander, en dat is fout. We hebben het over mensen die hun grondwettelijke vrijheden hebben opgegeven om die van ons te beschermen, tegen mensen die dat proberen te ondermijnen. Deze mensen offeren zoveel op: zij hebben last van posttraumatische stress stoornis (PTSS), zijn beschoten, hebben slachtoffers binnen hun eigen eenheid meegemaakt en hebben menselijk leed aanschouwd.

In landen zoals de Verenigde Staten krijgen veteranen korting op allerlei zaken. Bijvoorbeeld bij musea, de boodschappen en restaurants. Dit is echter geen speciale behandeling. Dit is de uitbetaling van de schuld die de ‘gewone’ Amerikaan heeft aan zijn oud-militairen. Want waar zouden we zijn zonder onze militairen? Miljoenen burgers zouden zijn vermoord, of leven in (nog ergere) armoede. Zou het vrije Nederland dan wel hebben bestaan?

Het is schokkend hoe veel Nederlanders hier over denken. Vrienden en kennissen die het argument gebruiken dat zij er zelf voor hebben gekozen om in het leger te dienen. Ik vind dat onzinnig en een teken van gebrek aan moraliteit. Lange tijd kunnen zij geen tijd doorbrengen met hun geliefde, kinderen en vrienden. Zij leven in de tussentijd in een oude, vieze barak in the middle of nowhere, waar zij constant gevaar lopen. Zeker in gebieden zoals Afghanistan waar de Taliban en andere extremistische groepen aanwezig zijn.

Laten wij net zoals in de Verenigde Staten onze veteranen respecteren, hen onze dankbaarheid tonen en goed voor hen zorgen middels een uitkering na een bepaalde tijd militaire dienst. Nu D-Day net 75 jaar geleden plaats heeft gevonden, zou dit een mooi moment zijn om hiermee te beginnen.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

39 reacties

 1.   

  Echt ozair? Wat hadden deze psychopaten in Congo te zoeken? Of in Afghanistan, of Iraq? Schuld hebben zij aan de Nederlandse bevolking niet andersom. Mali is mogelijk maken uranium roof. Rechtse bubbel is een ziekte.

  1.   

   In Mali waren/zijn de Nederlandse militairen alleen maar om de Franse mijnbouwbelangen te beschermen en om niets anders.

   Persoonlijk begrijp ik nog steeds niet wat militairen uit het ene land in een ander ver land moe(s)ten doen. Nog niet zolang geleden noemde men dat een (veroverings)oorlog met een bezettingsmacht.

   1.   

    Voor die bescherming komt natuurlijk wel wat terug, voor niets gaat de zon op.

    Ik vind dat een defensie macht op eigen bodem blijft. Teveel ellende komt uit deze missies voort, zie Congo, Iraq en Afghanistan. Ik denk dat u het iets beter als mij omschrijft. Ik wordt altijd een beetje boos als militairen zo bewierrookt worden. Sorry en dank voor de nette verwoording van mijn gedachten waarin de emoties de boventoon voeren.

    1.   

     Compleet warrig, je lijkt wel RARA of RAF, en ventileert een bloedhekel jegens militairen. Ik zou eerder de opdrachtgevers aanpakken, zoals bijv Balkenende die de blauwe kijkertjes van Bush blindelings geloofde. En Trump ( jouw vijand No 1 ) was TEGEN de Irak oorlog, maar gooit ‘m op één hoop met Bush en Obama.

     1.   

      Ik vind dat militairen zelf voor hun werk kiezen. Ik heb een goede vriend die commando is en die zegt zelf voor dit werk moet je een steek los hebben. Die geeft ook gewoon de nutteloosheid en absurditeit van zijn werk toe. Ik vind dat de opdrachtgever gestraft moet worden. Trump is niet mijn volksvijand nummer 1. Ik denk dat Clinton een harder buitenland beleid had gevoerd. Trump laat te veel drone aanvallen toe en verkoopt teveel wapens om ook maar enigszins te verschillen van Obama, waar ik ook niet dol op ben. Trump is net zo goed een neocon als Obama en Bush.

     2.   

      Ik denk dat Trump als hij z’n 2e termijn ingaat een grotere vriend zal worden dan je denkt, hij heeft de club genaamd deepstate in het vizier, waar Clinton, Bush en Obama onderdeel van waren.

      De democraten zijn daarom alleen bezig om Trump achter de tralies te krijgen. Ze zijn als de dood voor het onderzoek waar Durham en Barr zich op richt.

      Richt je woede meer op de Bilderberg en consorten, dit clubje verziekt de hele wereld op dit moment.

  2.   

   @Aytas
   Jou reactie bewijst onomstotelijk dat je Aytas bent,en je ontkenning hieromtrent laat zien dat je een karakterloze,slappe Afrikaanse bastaard bent!
   Reaguur aub niet meer op dit forum,je hebt het morele recht niet!

   1.   

    Ik heb heel wat meer moraal dan u. U kunt mij noemen zoals u wilt. Ik neem nationaal socialisten niet serieus. U heeft hier de afgelopen tijd genoeg laten lezen wat zo uit de nazi propaganda is gehaald.

  3.   

   Negeer dit soort linkse trollende natuurfoutjes.
   Dan pas zullen uiteindelijk oprotten. Er valt niet meer te op te fokken.
   Ze hebben bij dit soort figuren het kind met het badwater weggegooid en de nageboorte opgevoed.
   Door te reageren voed je ze alleen.

   1.   

    Trollen? Tuurlijk zo noemen we mensen met meningen.

    1.   

     Trollen? Tuurlijk zo noemen we mensen met oneigenlijke meningen.

  4.   

   Wat een mooie reacties hier op de verjaardag van D-day.

   1.   

    @ZiggyStardust
    The show must go on,haha.

   2.   

    Ach d day ging om bevrijders die bezettingsmacht weg werkte. Kunt u mij vertellen waar dat met de Nederlandse missies gebeurd is?

  5.   

   De weg vrijmaken en lokaties spotten voor latere tapijt bombardementen op illegale rubberboot fabriek complexen en logistieke aanvoer lijnen afsnijden.

  6.   

   Helemaal met je eens. Wat moeten wij daar?
   Nu voorkomen we alleen maar dat de stammen elkaar onderling uitroeien.
   Je predikt Afrikaanse te zijn die het zo zwaar heeft gehad. Maar je wil maar niet de barbaarse inslag zien van je volk.
   Ik ben wel van mening dat Nederland daar niets te zoeken heeft. Zogauw we weg zijn dan wordt er wel een nieuwe reden gezocht gezocht elkaar de hersens in te slaan.

 2.   

  Als je hier in Nederland als beroeps militair uit de trein stapt,of je nou sergeant, kapitein of overste bent,een militair is trots op zijn uniform. En moet met respect behandeld worden,want hij doet het voor zijn vaderland. Zodat wij met zijn allen in vrede leven kunnen.

  1.   

   Laat ze dan lekker binnen de landsgrenzen blijven. Ze zijn schuldig aan terreur.

   1.   

    Onze centjes moeten ook binnen de landsgrenzen blijven en besteed worden voor een sterke krijgsmacht. Niet naar door en door corrupte bodem en uitzichtloze toestanden in Afrika. Dictators met gouden wc brillen en 400 Ferrari’s in een marmeren garage dankzij de debielen in Europa en vooral Holland! Lekker zelf uitgeven voor een waardige en moderne defensie, veel en veel nuttiger!

  2.   

   Eens, maar wij voeren wel oorlogen in landen waar wij niets te zoeken hebben. Uiteraard is dat de fout van de politiek.

 3.   

  Dat is niet de schuld van onze hoeders, maar van de regering. Zij zenden onze helden uit met gevaar voor eigen leven. Afrika is een land dat niet op zijn eigen benen kan staan,een mensen leven is daar niks in tel. Bijna iedereen daar heeft wel iets meegemaakt wat corrupt of omkoopbaar is.

 4.   

  Waaruit blijkt nu dat het hun eigen schuld is? Uit de mening van jouw vrienden en kennissen?

 5.   

  Wie nog geen last van PTSS heeft kan altijd nog roepen dat die PPTSS heeft. Pre Post Traumatische Stress Stoornis. Ook wel aanstellerietis genoemd.
  Iedereen die vind dat die niet meer wil werken verzint een nieuwe stoornis en krijgt daar op den duur genoeg medestanders bij, die ook niet willen werken, dus zeggen dat ook te mankeren, waarna het nog erkend wordt ook.
  Net als Alle Dagen Heel Druk en dergelijke onzin ‘aandoeningen’.
  Het wordt steeds gekker.

  1.   

   De hoogopgeleide financieel adviseur en accountant Joop Zeikstraal heeft nog nooit mensen met ADHD meegemaakt, gezien het feit dat hij enkelt de hele dag achter zijn bureau hangt en in zijn Jaguar zakenlunches afrijdt.

   1.   

    @trol Brandebok: Ik heb zelf de diagnose ADHD, dus je lult weer zwaar uit je reet.
    Daarbij hang ik niet achter mijn bureau en rijd ik al helemaal geen logge Engelse roestbak. Zakenlunches komen helaas wel regelmatig voor.

    1.   

     “Ik heb zelf de diagnose ADHD”

     Dat verbaast dan weer niet.

    2.   

     Nou, dan weet je toch zelf dat het geen ‘onzin’ is?

     Datzelfde geldt voor mensen met een postraumatisch stress syndroom. Zij hebben een serieus probleem en met “aanstelleritus” heeft het niets te maken.

     1.   

      Ik geloof dat er veel misbruik van gemaakt wordt. In de regio’s waar deze mensen dit oplopen gaat de bevolking gewoon door, geen keus. Tuurlijk zal het indruk maken maar waarom gaan ze op die volkomen nutteloze missies? Tuurlijk zullen er serieuze gevallen tussen zitten maar niet zoveel als die nu denken een schade claim in te dienen.
      Het beste is missies te stoppen, ze helpen niet en maken veel kapot, te veel. Vooral in de regio die het treft.

 6.   

  PTSS is eigenlijk wel iets wat je over jezelf afkunt afroepen als je in dienst treedt. Dit kun je verwachten toch. Erg naïef om een oorlog in gestuurd te worden en er ongeschonden uit te kunnen komen. Maar daar denken veel jonge militairen niet aan. Het is vooral het zogenaamde wereld verbeteren en iets voor je land doen idee. Dat laatste is een goed idee, alleen de naam Defensie is zeer misleidend. Het zijn alleen maar missies in het buitenland.

 7.   

  De Indie veteranen hadden geen keus, weigering te gaan gevangenis en in het veld desertie.
  Minachting bij terugkomst.

  1.   

   Juist!!! +++++

  2.   

   Volgens mij waren dat dienstplichtigen….

   1.   

    (Die hebben we nu niet meer)

 8.   

  Respect voor veteranen in Nederland? Nul komma nul. Vanuit de bevolking begrijp ik het nog. Vanuit defensie? Er is geen erkenning. Om een erkenning te krijgen? Moet je eerst lid worden van het VI. Het veteranen instituut. Lachwekkend en triest tegelijk.

  Toegegeven, defensie in Nederland? Een amateuristische club.

 9.   

  Onze eigen jongens die uitzendingen hebben gedaan zijn daar echt niet op eigen initiatief naartoe gegaan om de belangen van derden te beschermen. Al die suggesties daarover slaan als een tang op een varken. Als je nog nooit een uitzending als militair heb meegemaakt dan moet je gewoon daarover je negatieve smoel dicht houden. Dan is jouw zogenaamde mening totaal niet interessant!

 10.   

  Beste ,
  Ik lees veel , en neem veel waar , en reageer nooit
  Maar nu kan ik het niet laten , als militair buiten dienst , en ja met de stempel chronisch PTSS,
  Men heeft gelijk dat wij er voor kiezen om dit beroep te doen uitoefenen, maar even een update omtrent oorlogerelateerde PTSs , Nederland telt 114,384 veteranen die sinds de 2e wereldoorlog tot heden in opdracht van de VN en de Nato zijn ingezet in verschillende conflicten over de gehele wereld , maar even voor de duidelijkheid niet voor oorlog te voeren ,maar om oorlogen zo snel mogelijk te doen stabiliseren en de bevolking die daar de dupe van zijn op een zo goed mogelijke manier te beschermen van al het geweld , als dat is gebeurd krijgt men een stabisatie en implementatie force om de gebieden op alle mogelijke manieren weer te helpen op wederopbouw , en bescherming van het democratische recht op vrijheid veiligheid geloof etc etc . Ja je moet een tikje gek zijn om dit beroep te kiezen , maar helaas heeft men deze mensen nodig , zoals ook politie, brandweer , ambulance , etc .

  Van de Nederlandse veteranen dik 114 duizend heeft ongeveer 5% geconstateerde ptss , en 1% een zo danige ptss dat men deze op dit moment met alle therapieën en medicamenten niet kunnen helpen , wel stabiliseren , diegene die militaire ptss hebben is dus na alle redelijkheid weinig en men loopt hier niet te koop mee , men vraagt niet om zielig gevonden te worden , en maar al te vaak vragen deze ook niet gauw voor hulp in wat dan ook .
  Hun ptss gaat vaak gepaard met veel sociale problemen , zoals scheiding , huis verloren , werk verloren , afsluiting van de maatschappij, terugtrokken, financieel aan de grond , maar blijven wel maar al te vaak zoveel mogelijk zelf zoeken naar een oplossing , bij deze laat alle vooroordelen of aannames achterwegen , zonder enige kennis omtrent deze groep , ik vind dit dus net het probleem van de maatschappij onwetendheid, en geen enkele drang om zich hierin te verdiepen.

  Ik schrijf dit met alle respect naar u allen ,
  M.v.g
  Marius Bremen

 11.   

  SODEMIETER OP MET NEDERLANDSE VETERANEN,,,, STELLETJE JANKENDE DAMESKAPPERS (enkele uitgezonderd) ALS ZE DOOR DE STRATEN LOPEN SCHAAM JE JE KAPOT VOOR DEZE VODDEBALEN,,,,,,,, HELEMAAL VOOR “LAFBEK” KONING WA MET Z’N HEMA SPELDJES!!!!!!!!!!!!!!!!!! WAT EEN “GEBROKEN GEWEERTJE” AANFLUITING

  PVV EN FVD AANPAKKEN DEZE ZOOI!!!

  1.   

   Godefroy is hier de forumrambo.

   Ik ken het type. Opel Manta rijder met ring om de vinger met magneet. Een zwans uit het boekje.

 12.   

  Dilemma’s moet het zijn.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!