Dit is hoe veiligheidsdiensten zoals de AIVD politieke actiegroepen infiltreren

Hoe zou het met de Nederlandse Staatssicherheit gaan? Wellicht beter dan gedacht want de AIVD kan het zich permitteren om bezoekjes te brengen bij klimaatdemonstranten, zo lezen we in de NRC.

Nu hoeven we het niet met de klimaatdrammers eens te zijn om de overduidelijke Stasi-methoden van de AIVD in het vrije Nederland van de hand te wijzigen. Het is echter een bizar verhaal. Het gaat over hoe Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij, Bas Oudenaardenis en Ernst-Jan Kuiper worden benaderd door geheime agenten. Wellicht dat er een goede reden is die wij niet weten, maar het klinkt bizar. Lees maar eens mee:

“‘Je bent ons positief opgevallen.’ Zo begonnen de gesprekken met ons, klimaatverdedigers die actief zijn bij de bewegingen Fossielvrij, Code Rood en Extinction Rebellion. Daarna kwam de vraag of we informant wilden worden.”

Zoals gezegd hoef je het niet eens te zijn met de doelstellingen van de politieke actiegroepen om toch vraagtekens te zetten bij de methode van operatie van de veiligheidsdiensten. Maar blijkbaar is dit dus de gang van zaken in Nederland. Helemaal niet zo vreemd eigenlijk als je bedenkt dat ook politieke partijen pleitten voor de inzet van ‘Mystery guests’. En als we kijken naar de wijze waarop activisten worden benaderd vanuit de veiligheidsdiensten dan is het op z’n zachtst gezegd opmerkelijk:

“Een van ons werd gevolgd op weg naar zijn werk en in de bus aangesproken. Een ander kreeg een brief thuis en werd in zijn voortuin verrast met een bezoekje van twee geheim agenten. Waarom hij nog niet had gereageerd op de brief. En bij weer een ander stonden twee agenten in burger opeens voor de deur. De agenten vertelden dat ze op het politiebureau werkten, op een afgesloten afdeling waar ook de politie niet bij kan. Deze afdeling, de inlichtingendienst, onderhoudt nauwe banden met de AIVD.”

De geheime agenten maken gebruik van identiteiten, maar niet hun eigen. De activisten spreken dus met een mens die zijn eigen identiteit niet prijsgeeft en dat maakt het extra intimiderend. Het is alsof ze met een ongrijpbare overvaller met bivakmuts een gesprek hebben. De actiegroepen vinden het een vreemde werkwijze, zo laten zij weten via NRC:

“We vinden dit handelen van de politie buitengewoon ongepast. Onze organisaties zetten zich in voor veiligheid, nu en in de toekomst en brengen nooit mensen in gevaar. We hechten aan transparantie en openheid; noodzakelijke ingrediënten om uit te groeien tot de brede burgerbeweging die nodig is om de klimaatcrisis nog enigszins binnen de perken te houden. We zijn soms burgerlijk ongehoorzaam, maar doen dat met open vizier.”

Tja. Wellicht dat de AIVD kan reageren op deze nieuwe vormen van opereren. Welke redenen zijn er om Nederlandse burgers op zo’n manier te benaderen?

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. tonna

  Soms is transparantie ongewenst,het is in het huidige agressieve tijdsgewricht vaak nodig,waardoor het doel de middelen heiligt!
  Je vangt nu eenmaal geen misdadigers met bidden!

  1. santiago

   tonna. Juist, maar wie bepaalt dat en wie legt verantwoording af. Beetje naief om te denken dat dat allemaal correct gaat. Is ongeveer hetzelfde als te denken dat god bestaat en dat het allemaal wel goed komt.

   1. tonna

    @santiago
    Als men vooraf en achteraf uitgebreid moet verantwoorden hoe men te werk gaat,kan geen enkele veiligheidsdienst fatsoenlijk functioneren,dus de AIVD óók niet!

    1. santiago

     tonna. Het moet gecontroleerd kunnen worden. Ik hoef niet te weten waar het over gaat en jij ook niet. Prins Bernhard heeft de AIVD ooit opdracht gegeven om de zaak tegen de Roy van Zuidewijn te starten. Na tien jaar vragen in de kamer aan Balkenende en later Rutte is dat ook schoorvoetend toegegeven. Als we alleen een AIVD hebben om de monarchie te beschermen en het grootkapitaal, zijn we niet goed bezig.

     1. tonna

      @santiago
      Je voorbeeld mbt Bernard is een feit,maar de integriteit van de AIVD is hierdoor niet in discrediet geraakt,machtsmisbruik van Bernard blijft natuurlijk óók aan de dienst kleven!
      Maar als we twijfelen aan de integriteit van de AIVD,wie moeten we dan nog vertrouwen?

     2. santiago

      tonna. Dat bedoel ik dus.

  2. ZiggyStardust

   Mijn zusje woonde vroeger in een studentenhuis in Rotterdam. Bij haar in huis woonde iemand die onderdeel was van ALF, animal liberation front, en ook meegedaan had aan verschillende acties zoals het bevrijden van nertsen en doorsnijden van brandstofslangen bij tankstations. Deze persoon werd ook goed in de gaten gehouden/geschaduwd door de AIVD, en zelfs mijn zusje en andere bewoners van het studentenhuis hebben een aantal keer bezoek gehad van de AIVD en zijn een aantal keer ondervraagd. Bijzonder vervelend ook voor mijn zusje die toen bij een bedrijf waar geld geteld werd voor supermarkten en banken en dergelijke werkte, en door dat bedrijf ook doorgelicht werd vanwege veiligheidsmaatregelen. Maar dit soort zaken spelen veel meer dan wij weten. En maar goed ook. Het zijn echt niet allemaal vreedzame demonstranten. Er zijn er altijd wel een aantal die tot geweld bereid zijn, zoals in mijn voorbeeld, en zoals bij AFA en Groen Links, waar ook een bom gevonden is in het partijkantoor die bedoeld was om een aanslag mee te gaan plegen. Het zijn echt niet allemaal lieverdjes.

 2. santiago

  En dat de AIVD eens keurig uit komt leggen hoe het zit. Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren. Wel zou je in bepaalde gevallen de verantwoordelijke man, in dit geval Dik Schoof, Nederlands topambtenaar, eerder nationaal coordinator terrorismebestrijding en veiligheid. Zegt mij allemaal niets. Wie is zijn baas en in wiens opdracht werkt hij. Wie is dus uiteindelijk verantwoordelijk voor wat er bij de AIVD gebeurd.
  Ik ben bang dat onze Dikkie wordt aangestuurd door nog hogere ambtenaren van het ministerie van J&V . Door wie worden deze mensen gecontroleerd. Nou, er bestaat een sektie stiekum waarin vertegenwoordigers zitten van de meeste politieke partijen. Deze sektie wordt zoet gehouden met ongeveer 10% van de aktiviteiten waar de AIVD baas zegt zich mee bezig te houden. Wat er precies gebeurt weten alleen hoge amtenaren van het Min. van J&V en die houden dat lekker geheim en zijn alleen verantwoording schuldig aan de overheid en aan de hoogste baas van Nederland. Nou, we weten allemaal wie dat is dus.
  Kortom de AIVD doet wat onze verrotte elite wil en het volk heeft daar geen ene kloot mee te maken.

  1. Meriadoc Brandebok

   De AIVD ressorteert onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Men is verantwoording schuldig aan de commissie-Stiekem, waarin de fractievoorzitters van de grootste partijen in de Tweede Kamer plaatsnemen. Er komt dus geen ministerie van J&V aan de pas.

   1. santiago

    Brandebok. Jij snapt het helemaal joh. Met jou kunnen ze zaken doen.

 3. Kapitein Haddock

  Gossiemijne,
  als je goed leest, is NRC het niet eens met activiteiten van de AIVD.
  NRC, inmiddels bloedrood en altijd de kant kiezen van links extremen, zegt dit!
  En dat zegt mij genoeg!
  PS
  Hoe komt de NRC aan deze informatie?
  Waarschijnlijk van een pro-moslim, anti-Nederlandse, pro-waanzin-klimaat, (op Ministerie werkend) ambtenaar.

  1. DidiMadloba

   “Waarschijnlijk van een pro-moslim, anti-Nederlandse, pro-waanzin-klimaat, (op Ministerie werkend) ambtenaar.”

   Met zulke stereotypen verraadt u zichzelf als trol.

   Dat die ambtenaar een oudere zwarte manke joodse vrouw is laat u echter weg, wat bewijst dat u professioneel werkt en goede juristen heeft.

 4. Meriadoc Brandebok

  Het is niet ondenkbaar dat de AIVD meer weet dan wij weten. Wellicht heeft zij aanwijzingen dat de pro-klimaaters van plan zijn tit gewelddadige acties over te gaan.

  1. Sealgaire

   Guusje blablabla mestput.

  2. Teunis Dokter

   Dat is inderdaad ook de vraag die ik aan het einde stel, maar het is wel van belang dat er parlementaire verantwoording wordt afgelegd, ooit, zo lijkt mij.

   1. Meriadoc Brandebok

    Ik denk dat de Commissie-Stiekem daarvoor de aangewezen plaats is.

    Bij de Sinterklaasintocht van 2016 heeft de AIVD Aboutaleb gewaarschuwd voor gewelddadige confrontaties tussen anti- en pro-pieters. Tweehonderd anti-pieters waren daarop door de politie in de kraag gevat. Het is dus op zichzelf wel een goede zaak als de AIVD zulke organisaties goed in de gaten houdt.

    Eerlijk gezegd zou ik weleens weten wat de AIVD nog meer uitvoert. Het is inderdaad zo’n zwarte doos. Misschien is dat soms maar goed ook. Als ze overal zitten kunnen ze ook overal ingrijpen.

   2. DidiMadloba

    Dat de AIVD onder parlementair toezicht staat brengt ook het gevaar met zich mee dat die wordt ingeschakeld voor politieke stokpaarden, bijv. om moslims het leven zuur te maken.

 5. Joop Klepzeikert

  Bij de AIVD zijn ze dus zo dom en naïef dat ze denken dat extreem linkse actiegekkies in hun eigen subsidieclubjes gaan infiltreren voor de AIVD… Echt, dan ben je nog dommer dan de stront die je door de plee spoelt.

  1. Kapitein Haddock

   Joop Klepzeikert

   Duim!
   Nu maar afwachten wat de Linkse trollen te melden hebben.
   Uiteraard: onzin/waanzin/leugens/angstgevoelens/etc,.

   1. Joop Klepzeikert

    Ben ook wel benieuwd wat de linkse trollen hierop te regelen hebben. Vind die zwakzinnige reacties steeds grappiger worden. Ze zetten zichzelf steeds erger voor schut en hebben dat geeneens zelf door.
    Valt mij nog tegen dat ze hier nog niet op gereageerd hebben, maar zal hierna waarschijnlijk wel snel komen.

 6. DidiMadloba

  Als rechtse site is DDS natuurlijk helemaal op de hand van veiligheidsdiensten.

  Dus dit relativerende verhaal bewijst dat DDS al lang zelf geïnfiltreerd is.

  1. Kapitein Haddock

   DidiMadloba

   …Nu maar afwachten wat de Linkse trollen te melden hebben.
   Uiteraard: onzin/waanzin/leugens/angstgevoelens/etc,….

   U voldoet voor 100%

   1. Vrijedenkert

    De DDR en andere socialistische heil-staten gebruikten dezelfde methodes maar op een enorme schaal maar dan volledig zonder democratische controle door parlement of onafhankelijke rechtsmiddelen ter correctie!

    1. DidiMadloba

     In de DDR bespioneerde uiteindelijk de ene helft van de bevolking de andere. De Stasi had miljoenen “inoffizielle Mitarbeiter”. Niet zelden bespioneerden echtelieden elkaar, uiteraard zonder het van elkaar te weten.

     Om marktwerking te onderdrukken zijn keiharde methodes nodig.

  2. Mars020

   Niet alleen DDS, maar de meeste reaguurders ook.

 7. Vrijedenkert

  Geen fijne methode om mee te werken richting burgers maar hoogstwaarschijnlijk de enigste effectieve methode om maatschappij-ontwrichtende en staatsgevaarlijke organisaties goed in kaart te kunnen brengen!

 8. Duke

  “Welke redenen zijn er om Nederlandse burgers op zo’n manier te benaderen?”
  Rutte en zijn rakkers voeren een geniepige oorlog tegen Nederlandse burgers. Referendum afschaffen, organenroof, soevereiniteit overdragen aan de EU, massa immigratie, belastingverhogingen, enz.

  1. DidiMadloba

   Gaap.
   Weer zo’n trol die de kantjes er af loopt, en overjarige klachten ventileert.

 9. edoc431

  DDR methodes komen er weer aan hahahahaahah duurt niet lang dan hebben we ook weer een muur hahahahahhhahaha

 10. DidiMadloba

  Lijkt me wel spannend om door zo’n mannetje in een regenjas te worden benaderd met de woorden “u bent ons positief opgevallen”.
  Maar als ze met de politie gaan samenwerken is het foute boel. We hebben in Nederland gekozen voor een systeem waarin geheime diensten strikt gescheiden zijn van justitie, want we wilden geen GeStaPo = Geheime Staatspolizei.
  Zijn ze bang voor GreenPeace methoden? GreenPeace heeft wel mensen in gevaar gebracht met onverantwoorde acties. Het demonstratierecht is natuurlijk geen vrijbrief voor moord en doodslag.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.