Nieuw zzp-tarief gaat juist meer schade aanrichten

Het nieuwe minimumtarief voor zzp’ers veroorzaakt aardig wat reuring in de media. Het minimumtarief van 16 euro is voor velen zelfs te laag. Anderen zien het juist als een probleem dat meer schade op gaat leveren dan het probeert te verhelpen. Via de NOS.

In het artikel spreken twee zzp’ers over de effecten die de maatregel met zich mee gaat brengen. Allereerst zijn ze bang dat opdrachtgevers hun tarief naar beneden bijstellen, omdat deze voor beide nu zelfs iets hoger ligt dan die 16 euro. Ten tweede zijn ze het erover eens dat het heel goed mogelijk is dat opdrachtgevers op zoek gaan naar alternatieven, zoals studenten en stagiaires. Als 16 euro kwaliteit lijkt te garanderen en aanbieders (geen officiële zzp’ers) onder die 16 euro gaan zitten maar slechts een klein risico vormen qua kwaliteit, dan is de keus snel gemaakt.

Het idee erachter steunen beide zzp’ers echter wel. Door belastingdruk en vervelende constructies is het voor zzp’ers niet altijd makkelijk om rond te komen. Maar zoals ze zeiden, zzp’ers lijken met deze maatregel niet geholpen te worden. Waar het op neer komt is de vraag of het product of de dienst die een zzp’er levert, daadwerkelijk 16 euro per uur waard is?

De oplossing volgens één van de zzp’ers, musicus Gerhart Drijvers, lijkt gevonden:

“Zzp’ers zouden collectief moeten kunnen onderhandelen met opdrachtgevers. Maar dat is niet het geval.”

Dat komt eigenlijk neer op kartelvorming voor arbeid, zoals vakbonden daar ook hun core business aan ontlenen. Dat verhelpt het probleem echter niet maar sluit alleen zzp’ers buiten die niet zijn aangesloten en forceert (en beperkt) opdrachtgevers in hun keuze. De oplossing zit hem eerder in het verlagen van de lastendruk, al is dat voor Rutte kennelijk nog een brug te ver.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. EU kok

  Quote: opdrachtgevers op zoek gaan naar alternatieven, zoals studenten en stagiaires.
  .
  Sorry Wout, als u vergeet te vermelden om welke beroepsgroep het in dit geval gaat, is het een totaal onzinnige opmerking.
  Metselaars welke vervangen worden door studenten en/of stagiares, gelooft u het zelf?
  .
  De voorgestelde verlaging van lastendruk lijkt mij dan te gelden voor zowel ZZPers als ZMPers. Beide hebben dezelfde kosten.

 2. Duke

  De prutsers die voor ons kabinet moeten doorgaan, doen maar wat. Ze frustreren de hele arbeidsmarkt met hun ‘liberale’ experimenten. Rutte dien je ontslag in, en laat het land besturen aan deskundigen over!

  1. Brazil

   Deze prutsers mogen nog jaren doorgaan, het gaat zo goed met Nederland echt fantastisch.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 3. logisch denken

  Je wordt zzp’er omdat jezelf je leven wilt inrichten zonder inmenging van werkgevers , vakbonden , over heid enz. Helaas mag je niet vrij zijn in Nederland en wordt je terug het keurslijf ingetrapt met allerhande verplichtingen

  1. edoc431

   Je kunt wel ZZPer zijn maar je moet gewoon niet voor een baas gaan werken .

   1. EU kok

    Honden hebben een baas, mensen een werkgever of een opdrachtgever,

    1. edoc431

     De putlucht is alweer niet te harden hier …..

     1. Deukman

      Klopt, de gierput loopt over.

  2. Brazil

   Ja dit is even logisch denken propaganda-boy.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. Deukman

    Blablabla, hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   2. Vliegenvanger

    Die Brazil vervalt in herhalingen.
    Komt geen verstandig woord uit.
    Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch. Wat een koekwaus is dat zeg.
    Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 4. Rosasolis

  Ik ben blij dat er eindelijk een verplichte uurloon regeling komt voor ZZP ers! Ik heb veel ellende meegemaakt vorige jaar omdat er nu veel corruptie onder de ZZP mensen zijn, die werken met deze “vrije beroepen”. Zoals die zogeheten “hoveniers”. Het zijn gewoon werkeloze wezens die zouden komen om voor een paar uurtjes om te werken in mijn tuin om de onkruid op te ruimen en rozen struiken te snoeien. Voor Een dag werken plus
  enkele zakken aarde en Een pak rozen compost moest ik aan deze kl–zakken 4000 euro betalen, niet via onze bank rekening! Het moest kas zijn…euro biljetten!!! Mijn man moest drie keer rijden naar onze bank in Schagen gaan rijden omdat je mag van de bank niet meer dan 250 in cash dagelijks afnemen. Dus mensen kijk uit over de
  diensten en werk van zo-geheten “hoveniers” en andere ZZP-ers. Ik heb genoeg van afschuwelijke ervaringen gehad met zo genaamde zelfstandige “hoveniers”. Van wegens de corrupte binnen dit sector moet er inderdaad een nieuwe wet komen, van wat wel mag in de vrije sector, en wat helemaal fout is, en wat er mag doorgaan in de vrije werksector, en wat er niet meer kan.

 5. Wim Vreeswijk

  Persoonlijk vind ik 16 euri (bruto!) helemaal niet zo bijzonder want je loopt ook nog allerlei risico’s als ondernemer en de arbeidsmarkt wordt ook volledig verpest door de 838.000 arbeidsmigranten die voor een paar knaken per uur willen werken omdat de koopkracht in hun thuisland 10-20 maal zo groot is als in Nederland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.