Peilingen! Rollen draaien zich even om: FVD blijft zetels verliezen aan VVD en PVV

Geen categoriejun 23 2019, 10:00
Maurice de Hond's (Peil.nl) recente peilingen suggereren nu definitief een rustpauze in het electorale landschap. Toch zijn er twee belangrijke trends die zichzelf over het zomerreces heen kunnen tillen.

De peilingen van 23 juni 2019

[caption id="attachment_229181" align="aligncenter" width="800"]De peilingen van 23 juni 2019. Bron: <a href=Maurice de Hond / Peil.nl" width="800" height="368" /> De peilingen van 23 juni 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Als we kijken naar de bovenstaande tabel dan zien we direct dat de scores gelijk zijn aan die van vorige week. De maandelijkse trends lijken nog steeds te bestaan dat betekent: 1) minder zetels voor FVD en 2) meer zetels voor de PvdA.
De VVD van Mark Rutte staat op moment van schrijven gewoon bovenaan de peilingen van De Hond en is de grootste partij van het land met 27 zetels. Daarna volgt dus het bloedende FVD waarbij het stelpen der wonden benodigd is. Is de magie van Thierry Baudet uitgewerkt? Maar de vraag is waarom. Zo lang men bij FVD die vraag niet kan beantwoorden zal het bloeden waarschijnlijk niet stoppen. En gezien het verlies van PVV sinds de vorige verkiezingen (-11) zit er nog behoorlijk wat rek in.
Daarna met een dikke winst van wel 10 zetels sinds de vorige verkiezingen volgt de PvdA van Lodewijk Asscher. Deze traditionele linkse partij lijkt de krachten op links samen te voegen en te bundelen. Kiezers van GroenLinks, D66 én SP vinden hun weg naar de PvdA. Als deze trend zich doorzet kan de PvdA in potentie de grootste partij van Nederland worden bij de volgende verkiezingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten