Peilingen! PvdA zet zeilen bij en stijgt naar 19 zetels, FVD verliest wederom en staat op 21

Geen categoriejun 16 2019, 10:00
De peilingen van Maurice de Hond laten een beeld zien die al sinds het najaar van 2018 sluimerend op gang is gekomen en nu nog steeds doorzet: de opmars van de PvdA in politiek Nederland. En net als destijds blijken winnaars verliezers en vice versa. Laten we snel kijken naar wat De Hond ons te vertellen heeft:

Peilingen van 16 juni 2019

[caption id="attachment_228677" align="aligncenter" width="637"]Bron: Maurice de Hond / Peil.nl Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Als we naar de bovenstaande tabel kijken dan zien we toch verschuivingen deze week in het electorale landschap. Het verlies van FVD blijft deze week beperkt tot één zetel, maar met 21 zetels in de peilingen is de partij van Baudet niet langer de grootste en voelt zij zelfs de hete adem van Lodewijk Asschers PvdA in de nek.
En de PvdA doet het juist steeds beter. Zo won de partij de Europese Parlementsverkiezingen dankzij het Timmermans-effect en schonken de sociaaldemocraten de eurocraten een linkse overwinning in Brussel. En nu staat de PvdA dus alweer op 19 zetels (!), de beste score voor de partij sinds mei 2013 aldus De Hond.
Behalve de PvdA doet ook de partij van premier Mark Rutte (VVD) het erg goed de afgelopen weken. Dat is ook logisch want de premier kan succesjes afkloppen. Zo is er een nieuw pensioenakkoord waarover iedereen helemaal lyrisch is en verder staat de Rijksbegroting er prima voor. Ook komt Mark Rutte ineens op voor arbeiders, ten minste verbaal. Ja, er zijn veel negatieve trends, maar de hemel valt dit jaar nog niet op aarde en dus staat de VVD waar ze altijd staat: bovenaan de politieke rankings.
Combineer deze feiten met een zonnig land waarin het vakantiegeld weer op de bankrekening staat en je ziet de positiviteit terugkeren. PvdA stijgt dus door en VVD verstevigt de koppositie. Het zal niet meer lang duren of de aloude mastodonten van de Nederlandse politiek staan weer op plek één en twee. Daarachter rond plek drie zullen FVD en CDA met elkaar bekvechten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten