Presentatrice Fidan Ekiz over islamitische gemeenschap: ‘Ik voel me verplicht me uit te spreken’

Presentatrice van NTR-programma De Nieuwe Maan en opiniemaker Fidan Ekiz, is kritisch op de islamitische gemeenschap in Nederland. ‘Ik voel me verplicht me uit te spreken.’ Dat zegt ze in een interview met Trouw.

Fidan Ekiz probeert via documentaires, columns en het wekelijkse NTR-programma De Nieuwe Maan een stem te geven aan de islamitische gemeenschap in Nederland. Hoewel dat programma in eerste instantie wat lijkt op ‘De Wereld Draait Door voor allochtonen’, biedt het vaak toch een interessante kijk op actuele thema’s en hoe gasten met een migratieachtergrond bepaalde ontwikkelingen of gebeurtenissen ervaren.

Ekiz is echter een héél stuk kritischer dan je zou verwachten. Zo komt ze zelf uit een seculiere Turkse familie, die absoluut niet zouden voldoen aan het stereotype beeld van de dorpse Erdogan-stemmende Turken. Zij vertelt veel over haar familie en haar achtergrond, waardoor haar ook scherpe contrasten zijn opgevallen tussen (seculiere) Turken in Turkije en Turken of soortgelijke allochtonen in Nederland.

Zij beschrijft heel goed hoe er in Turkije bijvoorbeeld gewoon openlijk debat is over (het gevaar van) de politieke islam en dit van hoog niveau is. Dat door haar geïnterviewde Turken zich ook een stuk makkelijker uiten en eerlijker zijn dan hier in Nederland. Vergelijk dat eens met hoe dergelijke discussies in Nederland worden gevoerd! Hier moet je eerst je woorden zorgvuldig uitkiezen, iedereen ervan verzekeren dat je geen islamofoob of racist bent en het niet je bedoeling is om te generaliseren. Mocht een uitspraak dan toch verkeerd kúnnen vallen, dan wordt dit lang en breed uitgemeten op alle media en ben je het eigenlijk alsnog. Daar ga je dan, gediskwalificeerd!

Wat haar zorgen baart is de toegenomen religiositeit van moslimjongeren in Nederland. Moslims zouden wegens ‘de verrechtsing van Europa’ in een hoek gedrukt voelen en zich daardoor juist af proberen te zetten van niet-moslims. Terwijl, voor zover er van ‘verrechtsing’ gesproken kan worden, niet-moslims zich juist proberen te ontdoen van extremistische moslims en dat probleem gewoon willen kunnen benoemen.

Fidan Ekiz lijkt zich bewust midden tussen die kampen te begeven. Ze krijgt dan ook flinke haatreacties vanuit de islamitische gemeenschap en vanuit links georiënteerde mensen, die vinden dat ze respect moet hebben voor die cultuur en haar eigen achtergrond verloochent. Terwijl ze zich eigenlijk gewoon zorgen maakt om bijvoorbeeld jongeren die steeds vaker naar haatpredikers luisteren op onlinekanalen. Een zeer trieste ontwikkeling terwijl zij mij juist iemand lijkt die daadwerkelijk de ogen open heeft staan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. ikweetwatikwil

  Nou Brazil, kom op en probeer eens wat zinnigs te zeggen.

  1. Matig rechts

   Hij vindt het vast hilarisch, hahahahahah

   De kwal

  2. Mars020

   Brazil kijkt alleen maar naar mannen met een immigratieachtergrond en niet naar vrouwen. Verder geilt hij op Mark en Jesse, dus is dit onderwerp niet interessant voor die randmongool.

 2. Lao Tse

  “ Ze krijgt dan ook flinke haatreacties vanuit de islamitische gemeenschap en vanuit links georiënteerde mensen, die vinden dat ze respect moet hebben voor die cultuur en haar eigen achtergrond verloochent”

  Het is een typisch, maar op de keper leugenachtig, frame van DDS om links en orthodox islamitisch aan elkaar te verbinden.

  Daarvoor bestaat geen feitelijke grond.

  1. Peter Oudshoorn

   Terecht dat orthodox islamitisch en links aan elkaar verbonden worden: links pampert de islam in al zijn vormen als ware het een exoot die kwetsbaar is en beschermd moet worden tegen kritiek en aanvallen.

   Het is te hopen dat de ex van Wierd Duk nog lang en ongehinderd haar kritiek op de achterlijke islam mag uiten en de secularisatie tot grote hoogten weet op te stuwen.

   1. Lao Tse

    ” links pampert de islam in al zijn vormen als ware het een exoot die kwetsbaar is en beschermd moet worden tegen kritiek en aanvallen.”

    Daar zit wat in. Linkse politici hebben de neiging om de rechtsstatelijke kernwaarden betreffende de vrijheid van godsdienst en meningsuiting te beschermen. Daarmee onderschrijven ze de geloofswaarden van de islam niet (ik ken geen uitspraak van een linkse politicus of een tekst in een links partijprogramma waarin liefde c.q. waardering voor de islam wordt uitgesproken) maar menen ze ze dat die in een vrije samenleving mogen geuit, beleden en beleefd.

    Het is jammer dat aan de (uiterst) rechtse kant van het politieke spectrum die rechtsstatelijke waarden minder hoog in aanzien staan.

    1. Peter Oudshoorn

     Lao, geen enkele godsdienst verdient bijzondere aandacht, privileges, subsidie of bescherming. Het is al erg genoeg dat godsdiensten nog steeds bestaan. De vrijheid van het volgen, beleven en uiten van een religie is bovendien voldoende gewaarborgd in de Grondwet en door de wet op vrijheid van meningsuiting. Door een aparte wet op vrijheid van godsdienst te handhaven, krijgt een absurd reliek een speciale status die ze niet verdient.

     Een ideologie vermomd als religie, zoals de islam, verdient het met gepaste verdachte gevoelens tegemoet te treden en agressieve acties uit dien hoofde met harde hand de kop in te drukken ter bescherming van burgers en samenleving. Speciaal ten aanzien van dit soort barbaarse, imperialistische en indoctrinerende systemen is grote waakzaamheid geboden en staat het pamperen door de linkse meute gelijk aan hoogverraad.

     1. ZiggyStardust

      +10!!

     2. Bosche draak

      Prima verwoord +10, Lao kan gaan douchen.
      Die prietpratende patjepeeër

  2. logisch denken

   “” Het is een typisch, maar op de keper leugenachtig, frame van DDS om links en orthodox islamitisch aan elkaar te verbinden.

   Daarvoor bestaat geen feitelijke grond. “”””

   hahahahahahahahaha, tuurlijk ontkennen blijven en volharden in je onzin ongeacht de dagelijkse realiteit . 🙂 🙂

  3. logisch denken

   QUOTE “ Ze krijgt dan ook flinke haatreacties vanuit de islamitische gemeenschap en vanuit links georiënteerde mensen, die vinden dat ze respect moet hebben voor die cultuur en haar eigen achtergrond verloochent” ENDQUOTE

   Zij krijgt de haatreacties zegt ze. Zij verbindt die haatreactie aan elkaar. Begrijpend lezen gaat je nog steeds slecht af. Heb je rechtse aanslagplegers al gevonden in Nederland of ben je op google ondergesneeuwd door de linkse terroristische activisten

 3. logisch denken

  tja , als je iets vindt van het geloof van de vrede wat niet strookt met de linkse droom ondanks de praktische voorbeelden wordt je verketterd tot het bot. Er gaan dan zelfs stemmen op om je werkgever te informeren zodat ontslag aangezegd word of je familie onder druk zetten en lastig vallen. Het linkse dictaat is almachtig. Mevrouw moet oppassen dat ze niet als afvallige wordt gekwalificeerd want dan heeft ze grote problemen.

  1. Korporaal Monty

   “dat ze niet als afvallige wordt gekwalificeerd”

   Ze draagt geen hoofddoek, hoe afvallig moet ze nog doen?

   1. ZiggyStardust

    Dus die hoofddoek is toch niet echt eigen keus begrijp ik uit jouw antwoord?

 4. Vit

  De islam is net als andere religies als een dier wat op uitsterven staat, maar dat kan nog wel een paar honderd jaar duren met dank aan de wetenschap en internet.

  1. ManusR

   Helaas, de islam is GEEN religie maar een doodscultuur in een religieus jasje en dat is niet hetzelfde. Pas als erkend wordt dat de islam geen religue is maar een terrorristische organisatie kan er tegen op getreden worden. In die zin heeft Wilders groot gelijk, alleen zal hij zijn gelijk krijgen als NL islamitisch is geworden en zijn botten al jaren liggen te verbleken, net sls die van mij trouwens.

 5. waakzaam

  Het feit dat ze flinke haatreacties vanuit de islamitische gemeenschap en vanuit links georiënteerde mensen krijgt bewijst haar gelijk.
  Als ze namelijk ongelijk had kon ze met argumenten aangevochten worden maar aangezien de islamitische gemeenschap en de links georiënteerde mensen die niet hebben is haar gelijk bewezen.

 6. Jumping

  Zijn er wel moslims die in vrede willen leven, met anders denkenden.?
  Ik zie dan gister weer zo’n malloot met gezichts bedekking, achter een anders denkenden aan rennen.
  Ik geloof er niets van, dat dit in één maatschappij een eenheid gaat worden want
  moslims willen overheersen, dat staat in hun eigenste boekwerk, dus vul zelf maar in.

 7. Sjoerd Westering

  “Ze krijgt dan ook flinke haatreacties vanuit de islamitische gemeenschap en vanuit links georiënteerde mensen, die vinden dat ze respect moet hebben voor die cultuur en haar eigen achtergrond verloochent.”

  Dus wat je als Nederlander niet meer mag denken (“onze cultuur en gewoontes”), wordt zij (door links) verweten niet te hebben.

  Ik snap niets meer van dit linkse land.

 8. NoDoubt

  Ik vrees dat de dagen bij de NPO voor haar zijn geteld. Het past niet in het beleid van links. Ik snap de vrouwen in de islam sowieso niet want die zijn door Moham de helft zo dom als mannen bestempeld en mogen worden geslagen en mogen worden verkracht.

 9. fusilier

  No doubt. Zelfs op negen jarige leeftijd.

 10. Heras

  Ik vind haar heel moedig. Ook zij ziet dat Nederland islamiseert en daardoor helemaal verandert.

  En natuurlijk komt dat door rechts, niet door jongeren die verwent zijn door alle luxe.
  Als dezelfde jongeren een jaar in Turkije zouden wonen zijn ze echt niet zo fanatiek meer.

  En links stimuleert de islam; alleen snappen ze nog steeds niet dat moslims ook niets van hen meer wil weten als ze aan de macht zijn. Ze zijn maar een “opstapje”naar een totalitair systeem.

 11. Vit

  Overigens heeft allah het flink laten afweten bij de oprichting van een islamitische staat, of wellicht heeft hij in zijn wijsheid besloten dat zijn onderdanen eerst verspreid moeten worden over de wereld want nu was het plaatselijk en dat schiet niet op, het is tenslotte de bedoeling dat wereldwijd de islam de religie wordt, jihad je kent dat.

  1. Lao Tse

   Ik zie dat Vit nog denkt dat Allah hier de regie heeft.

   Een echte gelovige.

 12. J.Rademaker

  Makkelijk dat links rechts gedoe, vroeger kwam links op voor sociaal beleid met tegengas van de liberalen. Nu is links een term voor de groep die een uiterst rechtse ideologie onder haar hoede heeft genomen en rechts neemt de belangen van de werkenden onder haar hoede.
  Als de argumenten op zijn zet je er extreem voor en gebruik je onbegrepen begrippen uit een oorlog van 70 jaar geleden.
  Haat-zaaien en geweld mag voor de goede zaak.
  Het licht dooft in ons land.

 13. DennisEijs

  Hoe kan ik respect voelen voor een cultuur/religie die op mijn dood uit is, als zijnde atheïst? Ik heb geen probleem met mensen die in een God willen geloven. Niet mijn probleem. Maar als die cultuur/religie mij het leven wil ontzeggen. Welke keuze heb ik dan? Ik was niet vijandig, zij zijn het.

 14. ManusR

  Islam en alles wat er mee te maken heeft moet uitgeroeid worden, net als dat de islam de niet-moslims wil uitroeien en er bestaan geen genatigde moslims want de koran geldt voor elke moslim en dat betekent: taqyyia en hijrah want de iskam miet en zal overheersen en het maakt niet uit of dit over 100 of 1000 jaar is. Vandaar dat moslims beetje bij beetje elk westerse democratie om zeep wil helpen en links werkt daar graag aan mee.

 15. Michael M

  Heel veel linkse mensen slapen en zitten in een soort fantasiewereld. Een werelddroom waarin iedereen gelijk is en geen ellende bestaat. Daar is helemaal niets mis mee, maar wat wel mis is, dat ze de realiteit vaak niet onder ogen willen zien en dat maakt het ook dat we onze veiligheid inleveren voor meer onveiligheid in de toekomst als we de werkelijke problemen blijven wegkijken alsof ze er niet zijn en daar ligt de fout bij veelal linkse mensen.

 16. Bes Tolen

  Lao geeft precies aan wat er met hem mis is. Accepteert de grofste misleiding, die er kan zijn en ook is. Wees wijzer, Lao.

 17. DidiMadloba

  Deze dame wijst er terecht op dat er ook een niet-radicale islam is. Wilders kan dat niet gebruiken want hij wil de mensen bang maken, in de hoop dat ze dan op hem stemmen.

  Wilders c.s. zijn gevaarlijk bezig. Hij klaagt over “haatpaleizen” maar stookt intussen zelf het haatvuur jegens moslims op.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.