Paniek! Tom-Jan Meeus (NRC) vreest voor Cliteur als voorzitter Eerste Kamer: ‘navragen of dit gebruikelijk is’

Dat Paul Cliteur van de Universiteit van Leiden binnenkort als senator de Eerste Kamer en tevens als fractievoorzitter van Forum voor Democratie door Den Haag kan paraderen leidt nu al tot wanhoop op Twitter. Zo ogenschijnlijk ook bij Tom-Jan Meeus van de NRC, die nu vraagtekens zet bij een mogelijk voorzitterschap van de hoogleraar van de Senaat. 

Of men in Den Haag even wil ‘navragen of het gebruikelijk is dat de grootste fractie de voorzitter levert’. Kortom: paniek! Bij NRC-columnist Tom-Jan Meeus is het idee ook doorgedrongen, maar wil hij toch zeker weten of het wel gebruikelijk is dat de grootste partij de voorzitter levert. Want stel je voor, een FVD’er en hoogleraar als Paul Cliteur als voorzitter? Dat kan toch niet!?

Dat de partij de gebruikelijke normen op zichzelf toepast en vraagt om het voorzitterschap wordt door anderen weer als grap gezien. Zo ook door Kamerlid Martijn van Helvert (CDA):

Tja.

De vraag blijft natuurlijk: wat is gebruikelijk en is er een geschikte kandidaat? In ieder geval is het voorzitterschap een zeer belangrijke functie waardoor een partij nét een beetje extra in zich heeft. Ondanks de gehanteerde ‘objectiviteit’ van de voorzitter. Plus, mochten de Eerste en Tweede Kamer ooit samen vergaderen in een zogenaamde ‘Verenigde Vergadering der Staten Generaal’ dan levert de Eerste Kamer de voorzitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Michael

  In zijn drang om een mooie spin te maken ziet Teunis dingen die er niet zijn volgens mij. Nou ja, je hebt in ieder geval een leuke click-bait titel. Gefeliciteerd.

 2. Ragmilla

  Waaruit blijkt de paniek nu eigenlijk?

  Het is triest dat in de eerste kamer een alt right partij is verkozen. Niet verwonderlijk, het zal nog groter worden, er komen economisch zware tijden aan. Zwakke mensen gaan dan op zoek naar een zondebok, de geschiedenis staat er vol mee. Het is zaak snel een oplossing voor migratie te vinden, het mooiste zou een eerlijke manier zijn maar daar wil alt right ook niet aan. De zondebok van alt right wordt al op een zeer ongezonde manier bejegend. Als dit zo doorgaat is fascisme straks weer een optie voor de zwakkeren, dit moet voorkomen worden waar dit toe leidt heeft de geschiedenis uitgewezen.

  Normale sterke mensen moeten nu voor de zwakkeren opkomen, ze kunnen niets aan hun zwakheid doen, het is niet hun schuld. Ze zijn wel in zulke aantallen dat manipulators als Fvd, PVV, DENK en Bij1 ze goed kunnen bespelen. Op dit moment is Baudet erg succesvol, veel zwakkeren hebben op hem gestemd en dat moet je respecteren en vooral naar zwakken moet je luisteren. Hun zwakheid heeft heel veel ellende veroorzaakt in het verleden aangezien ze ook zeer agressief zijn. Kortom neem de zwakkelingen van het FvD en hun zwakke achterban serieus. Hun slachtoffer rol is groot en gevaarlijk.

  1. edoc431

   Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent ,jouw feiten boeit hier niemand.
   Ik weet niet of je het weet dramorgel je zit op de verkeerde site, niemand hier heeft enige interesse jouw gelul .
   Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, werkelijk waar dat jij hier na al die jaren nog steeds rond huppelt ,man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een vpn hier nog niet terug zou kunnen komen .

   1. EU kok

    Quote: Ik stel vast.
    .
    Gevoel voor humor kan u niet ontzegd worden.

  2. ZiggyStardust

   Je eigen broek ophouden stond jij toch altijd zo achter? Sterker nog, jij promoot het zelfs. Onsamenhangend verhaaltje zoals we gewend zijn van Satty.

   1. Ragmilla

    Onsamenhangend? Het lijkt mij duidelijk. Zwakkeren moet je op sociaal democratische wijze beschermen.

    1. Kapitein Haddock

     Ragmilla

     Jouw zelfkennis is ok.
     In welke zwakke groep zit je?

     1. edoc431

      Satty is bang dat de pleuris uitbreekt geen nood satty dat gaat het zeker doen

  3. Marija

   De manipulators zitten al jaren LINKS en hadden het te veel voor het zeggen.
   Alleen maar goed als er nu betere tijden aanbreken, eindelijk zou ik zeggen.

   1. Ragmilla

    Sinds wanneer regeert rechts al? Al u beweert dat de VVD een linkse partij is bent u geïndoctrineerd, de VVD is fatsoenlijk rechts.

    1. logisch denken

     QUOTE Ragmilla 4 minuten ago Beantwoorden
     Sinds wanneer regeert rechts al? Al u beweert dat de VVD een linkse partij is bent u geïndoctrineerd, de VVD is fatsoenlijk rechts. END QUOTE

     De vvd is linkser dan de pvda. De vvd heeft geen enkel kenmerk van rechtse politiek. Kennelijk heb je geen idee wat rechtse politiek is. Ook pvv en fvd zijn niet rechts conform de criteria maar zijn middenpartijen aan de rechter zijde.

     1. Raveltje

      Juist, in het midden aan de rechter zijde
      Dat is de goede plaats.

     2. Ragmilla

      Slaat nergens op. De belasting maatregelen laten het tegenovergestelde zien.

  4. Tguard

   @rag het is duidelijk dat u werkelijk geen idee heeft waar u over schrijft. Alt right bestaat niet in Nederland.
   Zeker de partijen die u benoemt voldoen niet aan de criteria om ze in een hoek te duwen.
   Uw arrogantie is werkelijk humoristisch te noemen, u schrijft normale sterke mensen moeten het voor de zwakkeren opkomen. U vindt zichzelf blijkbaar een normaal sterk persoon alleen de woorden die u kiest zijn neerbuigend naar de door u genoemde zwakkeren. Het zijn de puinhopen van u sterke normale mensen die de zwakkeren zwak hebben gemaakt en het lijkt mij dat iets eerder luisteren naar de bevolking misschien in uw voordeel had kunnen zijn maar helaas u bent te laat. Wij de gewone hard werkende mensen zijn uw voorstaand beleid zat en luisteren niet meer naar dit soort achterlijke retoriek Wij stevenen samen met al de door u gehate partijen exclusief Denk door.
   We zullen Nederland weer voor de Nederlander laten zijn en dat geld voor wit, zwart geel en zelfs voor u, de normale sterke mens die de zwakkeren in de kou hebben laten staan!

   1. Ragmilla

    Als u verwacht dat mer FvD te gaan bereiken slaat u de plank finaal mis. Ik vind dat de bestuurders ernstig de spijker misslaan waar het hun beleid verantwoorden betreft, de zwakkeren dien je zaken uit te leggen op een manier waarop ze het kunnen begrijpen.

    Wat u te wachten staat onder FvD heeft u kunnen lezen in zijn Zwitsers interview, wat liberalen zeer zorgwekkend vinden wat hij daar allemaal beweerde. Baudet is alt right, als je zijn vroegere vrienden kring bekijkt blijkt dat velen hem hebben laten vallen om zijn extremistisch gedachtegoed, interviews zat. Ook Otten was hier duidelijk over.

    Het feiten vrije populisme is door Theo Francken mooi geïllustreerd op zijn blog, ik heb de link vandaag gekregen een echte eye opener. Google maar Theo Francken blog marrakech pact. Hij verdedigd het daar. Ik ga in een volgend bericht proberen de link te plaatsen.

  5. Janna47

   @Aytas
   Ik ken nog meer gevaarlijke types…

  6. giel heis

   Als er zware tijden komen, gaan zwakke mensen sterven. Dat is het gevolg van een zware tijd.

   Bescherming bestaat dan niet in de vorm van een vertroetelende overheid en uitkeringen.

   Het overgrote deel van de mensen dat op FvD of PVV stemt, is niet zwak, maar juist sterk. Dat weet u ook, en daarom labelt u ze het tegenovergestelde van wat ze daadwerkelijk zijn, in een zwakzinnige poging om te proberen ze te verzwakken, doodsbang voor de kracht, mocht die daadwerkelijk ontpoppen. Helaas voor u, werkt u hiermee de rechtse stroom juist in de hand. Tenzij dit uw intentie al die tijd al was, in dat geval, chapeau.

  7. victus

   Een lange lap tekst. Als ik 16 halve liters bier op heb, voel ik mezelf s’morgens ook een beetje zwak. Wat een zwakkeling zeggen mijn collega’s, ‘wij stoppen pas bij de 25e !!’

 3. EU kok

  Paniek! Teunis Dokter (DDS) vreest voor ‘navragen of dit gebruikelijk is’

 4. Niet L niet R

  Triest, als je als linkse journalist niet iets werkelijk interessant kan melden, dan ga je in mijn ogen en vele anderen, af als een gieter!

  1. Bolkestein

   Waarom denk je dat zo velen hun abo op dat NSB Hakkelblad al lang en breed hebben opgezegd?

 5. F.C. Labrouste

  De enig waar te nemen paniek zit in het hoofd van de verwarde student Teunis Dokter.

  1. Kapitein Haddock

   F.C. Labrouste

   Zo Noppie…
   emmertje klaar?

 6. Vrijedenkert

  Gebruik is dat de grootste fractie de voorzitter levert maar moet uiteindelijk ook worden gekozen een aangesteld door de kamer!

  Ik zie het probleem niet, als Cliteur kandidaat is kiest men hem of wijst men hem af uiteindelijk gaat de Eerste kamer hierover en niet anderen…

 7. logisch denken

  ik lach me slap. Ik maak me zorgen als er weer zo een linkse heelmeester aantreed al is dat gebruikelijk.

 8. Kapitein Haddock

  NRC?
  Het lijfblad van Dictatoriaal Groen-Links.
  Beschermer van de Honderduizenden ” vluchtelingen” gesteund door PVDA.
  Nooit aanvallen op DENK; de door Asscher (PVDA) opgerichte partij.
  ALTIJD anti-Nederland!
  Nog meer?
  M.a.w.,
  ze kunnen zeggen wat ze willen, maar het blijft een vals nieuws, pro-Moslim , GOEROE Klaver verheerlijkende, en vooral LINKS FACISTISCH), ” nieuws” verspreidende krant!

 9. logisch denken

  QUOTERagmilla 23 minuten ago
  Slaat nergens op. De belasting maatregelen laten het tegenovergestelde zien.

  END QUOTE

  Verklaar je nader , een belastingstelsel wat progressief is heeft geen enkel raakvlak met rechtse politiek zo ook een tarief op arbeid van 51,75% is ongelofelijk links. Ons belastingstelsel kan niet linkser waarvan akte.

  1. Joop Klepzeikert

   @logisch denken: Volgens totaal gestoorde werkschuwe trol Ragmilla moeten werkende mensen minstens 90% belasting betalen. Minder dan dat is ‘extreem rechts’ volgens die totaalidioot.

   1. toetssteen

    @Joop
    Deze trol hangt van totale dikke duim aan elkaar.

 10. Joop Klepzeikert

  Het NSB handelsblad is altijd in paniek als er iets of iemand niet ultra extreem socialistisch is. Niet voor niets dat ze na WWII hun naam, helaas tijdelijk, niet mochten gebruiken.

  1. F.C. Labrouste

   Uit niets blijkt paniek. Er wordt alleen een vraagteken gezet bij de bewering dat de grootste partij altijd de voorzitter levert. Dat is onzin.

   1. logisch denken

    quote

    F.C. Labrouste 1 uur ago Beantwoorden
    Uit niets blijkt paniek. Er wordt alleen een vraagteken gezet bij de bewering dat de grootste partij altijd de voorzitter levert. Dat is onzin.

    end

    ben jij van deze planeet ?

   2. Bosche draak

    Dus democratisch is onzin?

    Goed om te weten waar Fart Cloud Labrouste staat.

 11. J.Rademaker

  Humor een CDA er die het baantjes verdelen toegeeft.

 12. Julian

  DDS gebruikt de woorden paniek en vrees. Zoals zo vaak. Er is gewoon geen paniek. Als FvD geen geschikte kandidaat naar voren schuift zullen de senatoren iemand anders kiezen. Democratie..

 13. Arnoniemuss

  @Heer Edoc, uw steeds herhaald gewauwel boeit niemand en is van ‘nul en generlei waarde’. Om het maar eens correct te formuleren. Bijdragen als die van Michael, Ragmilla, Beukman en EU kok hebben aanzienlijk meer inhoud , zijn beter doordacht en interessanter dan uw vuilspuiiterij. Kunt u zich ook niet meer op de inhoud richten en eigen standpunten formuleren? Of is uw repertoire beperkt tot vuilspuiten?

 14. The Challenger

  Als Dom-Jan Meeus eventjes terug gaat in de tijd en het internet start ziet hij dat het al sinds de jaren 60 zeer gebruikelijk is dat de grootste partij de kamervoorzitter levert.
  Maar de anti-democraat mag blij zij dat er nog over gestemd gaat worden. Al heb je als partij (PVV/FVD) de beste kandidaat in huis dan zal deze door het partijkartel toch niet verkozen worden.

 15. Pescador

  Die linkse kliek wordt met de dag zieliger 🙂

 16. DidiMadloba

  Een voorzitter is niet erg gevaarlijk, want hij moet slechts orde houden en zijn eigen opvattingen dus maar inslikken.
  Daarom zal Cliteur zich in alle denkbare bochten wringen om NIET zijn eigen opvattingen al te duidelijk naar voren te schuiven.
  Enfin, er is hoe dan ook heibel. en dat speelt de andere partijen in de kaart

 17. Drollevanger

  De heer Cliteur is in ieder geval zeer geschikt. Hij is hoogleraar, vertrouwd met de politiek, daarnaast is hij ook nog eens een bekwaam lid van de grootste fractie waar volgens het gewoonterecht al een paar honderd jaar de voorzitter uit werd gekozen.
  Daarnaast. Waar bemoeid een verslaggever zich mee. Een verslaggever doet onafhankelijk verslag, die hoort verder geen invloed te hebben. Of is dat soms veranderd?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.