Amerikaanse ambassadeur Hoekstra: ‘Nederland zal beloften aan NAVO-bondgenoten niet nakomen’

Nederland heeft de afgelopen decennia flink bezuinigd op het Ministerie van Defensie. De ellende is compleet. Tanks staan niet onder commando van de Landmacht, er zijn weinig vliegtuigen en de barakken? Tja, de barakken staan nog steeds op instorten. Ondanks de beloften om meer geld aan Defensie te spenderen gelooft de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra niet dat Nederland de NAVO-norm gaat halen.

Volgens de Amerikaanse ambassadeur Hoekstra gaat Nederland de NAVO-bijdrage, die zij zou moeten leveren, ‘nooit halen’. Dat is dus niet over vijf jaar en ook niet over tien jaar, maar gewoon nooit. Hoekstra denkt dat de huidige uitgaven (1,3%, BBP) niet verder zullen stijgen.

Maar als er een recessie komt, de Rijksuitgave voor Defensie gelijk blijft en de economie krimpt, dan stijgt de Nederlandse bijdrage in relatieve termen en halen we de bijdrage wel! Toveren noem je dat. Maar zover is het nog niet. Zou de inflatie sterk toenemen en het BBP dus ook sterk stijgen dan daalt de normering zelfs. Eigenlijk kan de normering alle kanten op wapperen afhankelijk van de economische conjunctuur. Écht een goede metric dus.

Volgens de Amerikaan gaat het jarenlang niet nakomen van beloften wél zijn tol eisen, zo lezen we op de website van WNL:

”Ik begrijp dat Nederlanders niet willen betalen, maar om vrede en veiligheid te garanderen moeten Nederland en de rest van Europa blijven investeren.”

Het is eigenlijk een aanfluiting. Internationale bondgenootschappen zijn van groot belang en jarenlang beloften niet nakomen schaadt de Nederlandse reputatie. Het maakt ons onbetrouwbaar en zelfs inwisselbaar. Dat laatste is niet iets wat we willen, maar als het aan de status quo in Den Haag ligt is alles te koop. Onze tip aan Mark Rutte: vraag het CBS om de BBP-berekeningsmethode te wijzigen zodat het BBP lager uitvalt. Maken we met één druk op de knop alle beloften waar.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. F.C. Labrouste

  We moeten onze Defensie op orde krijgen om ons teweer te kunnen stellen tegen de Russische dreiging. Dat moet dan echter wel in proportie en de Russische krijgsmacht stelt weinig meer voor.

  Ik betwijfel werkelijk de nut en noodzaak van een tot de tanden gewapend leger.

  1. Vrijedenkert

   Onzin, de Russen kunnen binnen twee weken een strijdmacht van150 tot 300 duizend mankracht en met 1999 toestellen en duizenden tanks samenstellen en laten optrekken naar iedere grens van de Russische staat om het te kunnen verdedigen of om offensieve acties te kunnen uitvoeren! Recente oefeningen hebben dit aangetoond…

   NAVO en Europa alleen maar in staat om op korte termijn 4000 manschappen op te trommelen en in te zetten! Voorbereidingstijd voor een gecombineerde strijdmacht van Europa of NAVO kost minstens 2 maanden!

   NAVO en Europa hebben een luchtoverwicht maar de Russen counteren dit men een zeer effectieve grond/luchtverdediging, Russische commando logistiek en bevelstructuur is oppermachtig en eerste slag is daalder waard.

   VS en Canada zijn conventioneel sterker dan Russen maar duurt maanden om te mobiliseren en te verplaatsen.

   Kosten personeel materieel en ontwikkelingen voor defensie liggen in Rusland op eenvijfde deel tegenover het westen, Europa geeft 80% uit aan loonkosten de rest voor materieel oefenen en aanschaf in verhouding fors lager dan Rusland.

   Uw aanname dat de Russen zwak ziek en misselijk zijn is een foute aanname oftewel niet waar en de Russen hebben een enorme strategische voorsprong op Europa en alleen NAVO als geheel is conventioneel sterker

   1. Vrijedenkert

    Excuses correctie: 1999 toestellen moet 1000 toestellen zijn…

   2. F.C. Labrouste

    @ Vrijedenkert,

    Mijn aanname is niet dat de Russen (militair) zwak, ziek en misselijk zijn. Ik geef u ook gelijk in hun militaire capaciteit op de korte termijn, met name als het gaat om hun vuurkracht maar dat gegeven is in een eventuele oorlog tussen Rusland en Europa van ondergeschikt belang.
    Doorslaggevend zal zijn wat Europa op de iets langere termijn ook militair zal kunnen realiseren, ook als ze daarbij Amerikaanse steun zouden ontberen. Dat wordt bepaald door de economische slagkracht en die is van Rusland vele malen kleiner dan Europa.
    Het BNP van de EU is bijna 15.000 miljard euro, dat van Rusland 1600 miljard. Rusland is een economie die de helft is van die van Frankrijk. In geval van oorlog heeft het geen enkele mogelijkheid om alleen al de Europese oorlogsindustrie te kunnen verslaan.

    Rusland kijkt wel uit en zal nooit een oorlog tegen de EU beginnen en om die reden is het ook onzin je tegen Rusland met enorme militaire inspanningen tot de tanden te bewapenen.

    1. Cycle25

     maar dat gegeven is in een eventuele oorlog tussen Rusland en Europa van ondergeschikt belang.

     Nog een liberale uitlok actie zoals Kiev en het kan zomaar omslaan.

     In geval van oorlog heeft het geen enkele mogelijkheid om alleen al de Europese oorlogsindustrie te kunnen verslaan.

     Het ballistische park is genoeg om van Europa een parkeerplaats te maken, mocht de EU in oorlog komen met Rusland gaat dat niet beslecht worden met conventionele troep.

     Rusland zit niet te wachten op een oorlog met Europa, maar je moet beer niet poken door uitbreidingen en militaire pacten af te sluiten met voormalige sovjet staten. Nieuwe energiedeals zijn hard nodig om de EU draaiende te houden, zeker nu Duitsland korte metten heeft gemaakt met hun kernenergie.

    2. Vrijedenkert

     Ook hier ben ik het niet mee eens! Uitkomst van een groot conflict worden door meerdere zaken bepaald:
     Commando structuur
     Inzetbaarheid.
     Slagkracht.
     Strategische reserves.
     Industriële capaciteit.
     Logistieke capaciteit.
     Financiën.
     Opofferinsbereidheid.

     Europa heeft voornamelijk slagkracht in de lucht en luchtoverwicht maar op de grond nihil.
     Verenigd-Koningkrijk, Duitsland en Frankrijk hebben gezamenlijk ongeveer 1200 tanks .
     Rusland heeft ruim 20.000 tanks die zijn niet allemaal inzetbaar, als men 10.000 inzetbaar heeft is het nog een enorm overwicht, een groot deel kan alsnog inzetbaar gemaakt wordej tijdens langdurig conflict waarbij een deel gestript kan worden voor reserve onderdelen.

     Ook in zware artillerie en MLRS systemen heeft Rusland een enorm overwicht.
     Strategische conventionele raket systemen heeft Rusland ook een enorme voorsprong zowel aantal als ontwikkeling.

     Slagkracht op de grond aan NAVO zijde volledig bij de VS.

     Financiën een ander verhaal, begroting in Europa veel hoger maar gaat voor het grootse deel op aan voltijds beroeps militairen en heeft zeer weinig dienstplichtigen of reservisten.
     Rusland heeft veel dienstplichtigen en reservisten ook de kosten voor de Russen liggen naar op eenvijfde in vergelijking met het westen dus 5 keer zoveel mogelijkheden voor hetzelfde geld en veel grotere begroting aan Europese zijde grotendeels teniet gedaan door Russen.
     Russen hebben bovendien bijna geen schulden, Europa en VS enorm.

     Opofferinsbereidheid aan Russische zijde zowel mens als matrieel malen groter dan in Europa.
     Bovendien de Russen hebben een enorme strategische reserve en Europa nihil, na een paar weken moeten Europese eenheden de strijd staken en de Russen kunnen vele maanden vooruit.

     Logistiek en industrieel hebben Europese landen een voordeel.

     Europa is na enkele weken zonder steun en aanvoer vanuit de VS en Canada kansloos tegen de Russen.

  2. Bosche draak

   Zou die vrede willen bereiden zich voor op oorlog.
   Verder zal het nog blijken of Rusland de grote vijand is.

   1. Bolkestein

    Onze vijanden zijn links en de Islam.

  3. logisch denken

   Omdat het afgesproken is. Je bent toch zo van de afspraken ? Maar Trump heeft gelijk , ze komen hun afspraken niet na en denken dat ze iemand anders voor hun karretje kunnen spannen waar Trump niet intrapt. Wat een wereld president , net aan de macht en heeft de linkse kliek nu al door

 2. Henk-Jansen

  Met die gekke Trump kan je nergens van op aan. Het wordt tijd dat we uit de Navo stappen en met een EU-leger onze eigen boontjes doppen.

  1. tomygun

   Trump is niet als de linkse mafklapper die werken als
   hun energie oplossingen soms doen ze wat meestal niets !

  2. Cycle25

   Zuid Europa maakt de EU kapot, hervormingen komen nauwelijks van de grond, laat staan dat een militair apparaat de idioten in Brussel gaan dienen. Wellicht krijgt nieuw rechts de schuld, ik zie het meer als een causaal verband, deze stroming is ontstaan door het jaar in/uit falen van Brussel.

   Hun beleid heeft populistisch rechts gecreëerd, en niet andersom.

  3. logisch denken

   QUOTE
   Henk-Jansen 8 uur ago Beantwoorden
   Met die gekke Trump kan je nergens van op aan. Het wordt tijd dat we uit de Navo stappen en met een EU-leger onze eigen boontjes doppen.
   END QUOTE

   Das nu exact wat die gekke Trump voorstelt 🙂 🙂
   Jullie twee zitten dus op 1 lijn.

 3. santiago

  Hoekstra heeft gelijk en Nederland zou zich kapot moeten schamen.

  1. Henk-Jansen

   Ik zou niet weten waarom.

   1. santiago

    Rot toch op met je EU leger. Alleen al qua taal onmogelijk. Hoe kan je het bedenken.

    1. santiago

     En wat dat schamen betreft, ga eens kijken op de oorlogsbegraafplaatsen in Limburg.

    2. edoc431

     Santiago maar maar links wil dat zooooooo graag en denken nu een stok te hebben om te kunnen slaan europees leger he henkie die komt er niet wen er maar aan

   2. tomygun

    H.J jij bent dus ook een expert ( linker ) net zo als onze
    linkse afbraak regering en de gehele EU mafklappers .
    Had dat EU leger ff ingezet bij de laatste oefening aan de
    ooskant war zij dus luid pang pang konden roepen!
    Engeland, Cannada , USA dat staat voor de Navo de rest
    gebruikt een katapult met bruine bonen.
    Links alles willen als het hun maar niets kost!
    De zelfde reden waarom de oorlog wel een hele dag duurde
    de Nederlanders waren tot de tanden toe bewapend .
    Met stokken en soms een geweer waar eens in de 15 minuten
    een kogel uitkwam als hij niet ketste of na 5 schoten
    oververhit was en onbruikbaar .
    Maar ja links dat is toch prima ja toch?

   3. Bosche draak

    Jij lijkt wel meer niet te weten, Nederland en vele andere europese landen kunnen doen wat ze doen omdat grote broer Amerika ze de hand boven het hoofd houd.
    Is het niet meer dan normaal dat we ons zouden moeten houden aan eerder gemaakte afspraken?

 4. Jumping

  Nederland werkt twee items uit in opdracht van de Bilderberg club.
  1: Via het klimaat gebeuren de Nederlanders kaal plukken.
  2: Via de instroom van Miljoenen Gelukszoekers Nederland te omvolken.
  En het leger past hier niet tussen.

 5. Joop Klepzeikert

  Dit rariteitenkabinet dweepte ermee dat ze flink gingen investeren in veiligheid, naar doen dat uiteraard weer niet.
  Waar ze wel steeds meer in ‘investeren’ is gratis geld uitdelen aan iedereen en alles die daar maar om vraagt. Zelfs voor een school in het rijkste terroristenhol ter wereld, Saudi-Barbarije.
  Ook linkse soepsidieclubjes en werkschuwe parasieten krijgen steeds meer gratis.
  En de werkende mensen maar betalen en dom op die extreem linkse kartelpartijen blijven stemmen…
  Dit land is een open inrichting geworden.

 6. victus

  Al de centjes gaan naar zonnecelletjes en windmolentjes omdat er een klimaatprobleem wordt aangesmeerd.En dat gaat Holland wel eventjes oplossen ten koste van alles. Defensie is niet interessant. Migratie van losgeslagen en kansloze Afrikanen, ook zo’n hopeloze exercitie die kapitalen kost nu en tot in de verre toekomst. Daar betalen ze liever voor dan voor eigen veiligheid.

  1. victus

   Een wiet verslaafde over het paard getilde artiest uit de USA stuurt een wazig tweetje de wereld in en hup… daar gaat de kassa van Holland open; 200 miljoen naar een of andere club die zogenaamd allerlei idiote Afrikaanse toestanden een halt toe gaat roepen. Miljoenen naar allerlei doelen die nergens op slaan zoals stop meisjeshandel en huwelijken tussen peuters en hoogbejaarden enz in veel te verre onduidelijke landen. En Jan soldaat maar door emmeren en wachten op betere uitrusting. Het geld is op roept men dan. Maar wel om een uitgerangeerde politicus te laten Shinen militairen grote onnodige risico’s laten lopen in een of ander Afrikaans apenland zonder vooruitzichten met ondeugdelijke spullen.

   1. Ragmilla

    U als echt parasiet dit soort onzin uitkramen. Wat een faal zal uw leven zijn.

    1. victus

     Vraag het maar aan uw vriend de commando hoe achterbaks velen daar zijn. Men probeert wat kleine vooruitgang te boeken voor de locals en als dank ontvangen ze een mortierbeschieting, zelfmoordactie of een bermbom als dank.

     1. Veteraan

      @victus

      Ze heeft geen vriend, laat staan een commando.
      Die zou geen dikke, verslaafde moslim muts willen.
      Omdat ze geen leven heeft schrijft ze op deze site en anderen en de ene bijdrage is nog gekker dan de andere, afhankelijk van hoeveel medicatie ze heeft ingenomen.
      Ik hoop dat ze nog eens achter haar toetsenbord in elkaar zakt want nu probeert ze te Trollen en goede reacties belachelijk te maken.

 7. Cycle25

  Links Nederland heeft defensie kapot gemaakt, pang-pang politici verheerlijkte dit streven en nu kijkt Nederland naar soldaten die hun eigen spullen mogen kopen. Het is minachtend want het bezuinigingsleger heeft zijn zin gekregen. Links Nederland denkt dat ze een oorlog net zoals een samenwerking met PVV of FVD kunnen WEGKIJKEN en negeren.

  Zeker als zeenatie mag de marine flink opgekrikt worden, als het aan links ligt gaat Willemsoord op slot ( wellicht een asielcentrum ) en kan de haven terug gegeven worden aan toerisme.

  China is zijn marine rigoureus aan het uitbreiden, en telt ruim 500 oorlogsbodems !!, het nieuwe gevaar komt allang niet meer uit Rusland.

  Frappant dat Brussel wél gelooft in de uitbreiding van de EU tot aan 300 kilometer van Moskou inclusief lidmaatschap NAVO maar op papier een tandloze tijger is mits Amerika en Engeland ingezet kunnen worden. En dan wel op voorwaarden van Brussel, natuurlijk…keep dreaming EU.

  1. victus

   Mooie kazernes waar toen het goed uitgeruste leger in gehuisvest was zijn nu vervallen oorden waar de hele dag wazige figuren in gore trainingsbroekjes en flipflops rondhangen en voor de afwisseling de boel op stelten zetten zodat het WEER met de mantel der liefde kan worden bedekt onder het mom dat het HUN cultuur is om zich zo debiel te gedragen tegen het té gastvrije Holland. Wat een totale afgang. Kijk maar naar Weert, mooie kazerne in een nette wijk, is nu een grote puinhoop en onveilige gevoel bij de omwonenden stijgt met de dag!

  2. Ragmilla

   Het zijn PVV en FvD die zich onmogelijk maken. Waarom liegt u constant? Nederland wordt al jaren door rechts en extreem rechts geregeerd. Kunt u mij anders uitleggen waarom arbeidsrecht en dergelijke erop achteruit gaan en onderlinge solidariteit? Of wilt u nu beweren dat dat rechtse onderwerpen zijn? Extreem rechts een beetje maar bloed en bodem komt daar ook bij. U gelooft werkelijk dat Trump ons zou helpen in plaats van Azië? Erg naïef. De banden tussen de neocons en roofkapitalisme zijn overduidelijk.

   U stelt de zaken voor op een manier die niet aan de orde zijn.

   1. Cycle25

    Wel bij ’t onderwerp blijven Ragmilla, we praten hier over NAVO en niet over arbeidsrecht. FVD bestaat 3 jaar, en PVV 14 jaar, het saneren van Nederland is een liberale grap en om nou te zeggen dat VVD rechts is, nee..die zijn net zo links als de democraten in Amerika. Rechts, of extreem rechts zoals je wilt heeft nauwelijks geparticipeerd in coalities. Ze worden jaar in jaar uit genegeerd, wellicht een opleving van PVV destijds die Rutte 1 liet klappen.

    Je mag boos zijn op PVV en FVD, dat is je democratische recht, het is de oude kliek die regeert en niet de nieuwkomers.

   2. logisch denken

    QUOTE
    Ragmilla 6 uur ago Beantwoorden
    Het zijn PVV en FvD die zich onmogelijk maken. Waarom liegt u constant? Nederland wordt al jaren door rechts en extreem rechts geregeerd.
    END QUOTE

    hahahahahaha , Nederland is sinds de WO II enkel en alleen geregeerd door links dan wel centrum links. Wult u nu de twee jongste partijen uit de politieke arena de schuld geven van het beleid van de afgelopen decennia ? Dan heb je echt onder een steen geleefd

    1. toetssteen

     @logisch denken
     De door u genoemde persoon zit nu op de Jeaup te huilen.

    2. henkie

     Je hebt helemaal gelijk, zo is het

   3. henkie

    Beste Ragmilla,
    De termen links en rechts duiden slechts nog verschil in ideologie aan maar in de praktijk streven ze naar hetzelfde.
    Politieke macht naar de EU, opheffen van de natiestaten, globalisering en reductie van de loonkosten om te kunnen blijven concurreren met china en india.

    tijdens de crisis heeft de PvdA aangetoond totaal geen solidariteit te hebben met de armen. Totaal geen solidariteit met gewone grieken, alleen de Griekse banken geld geven zodat die hun schulden aan de noord Europese banken konden betalen.
    Per saldo zijn onder de PvdA de rijken veel rijker georden, de armen veel armer.

  3. F.C. Labrouste

   Tegen welke vijand meent Cycle25 dat we ons tot de tanden toe moeten bewapenen?

   1. Cycle25

    2018 telde 25 bloedige conflicten, waarvan 8 in het Midden Oosten.

    Maar het gaat om afspraken die Nederland niet naleeft, 2% is de norm en niet 1% of 1% en een beetje. Als braafste jongetje van de EU geven wij het slechte signaal richting defensie, leuk voor de afbouw van onze staatsschuld maar belastend voor andere lidstaten.

 8. C.A.Barstow

  Geachte heer Hoekstra,

  Wij als Nederlandse bevolking weten allang dat het geboefte in politiek Den Haag haar beloftes niet nakomt.
  Er wordt gelogen, bedrogen en gestolen dat het een lieve lust is,
  waarbij de bevolking zoals altijd aan die kant van de lijn staat waar de grootste klappen vallen.

  m.vr.grt,
  Een Nederlander.

  1. Raveltje

   Een ware brief. Het is immers al oorlog.

 9. Matig rechts

  Het geld is ook totaal op.
  Je kan niet meer gebruiken dan er binnen komt. {ook al heeft het kabinet hier weinig moeite mee}

  Veel belangrijker om miljoenen naar landen te sturen waar het als een show van Hans Klok totaal verdwijnt.

  Vreemdelingen {geen echte vluchtelingen} gewoon toegang geven en alles geven waar men “recht” op heeft.
  Dit zijn rechten waar de geboren Nederlander meestal totaal geen weet van heeft.
  En het verkwanselen in ideeën die het milieu zouden redden.

  Hahahaaha, hilarisch {om in de stijl van onze supper trol te spreken}

 10. Cycle25

  Statistieken liegen er niet om, een grafiek van de Nederlandse marine :

  https://www.flickr.com/photos/58138998@N02/28283714508/sizes/o/

  Vlootdagen weg, een marineschip kan je alleen nog bewonderen op de pont naar Texel.

 11. DidiMadloba

  Is die man helderziende? Weet hij wat de Nederlandse overheid in de toekomst gaat beslissen?

  We zouden wat kritischer moeten zijn tegenover de Amerikanen. Van Vietnam en Irak hebben ze blijkbaar niets geleerd. Ik houd mijn hart vast dat ze vandaag of morgen Iran binnenvallen, wat een golf van islamitisch terrorisme zal uitlokken.

  1. victus

   En als Pavlov reactie zwaaien hier dan de hekken open en wordt er kwistig gestrooid met verblijfsvergunningen, paspoorten en bijstandsuitkeringen tot in het oneindige.

  2. logisch denken

   QUOTE DidiMadloba
   Ik houd mijn hart vast dat ze vandaag of morgen Iran binnenvallen, wat een golf van islamitisch terrorisme zal uitlokken.END QUOTE

   Misschien is het je nog niet opgevallen maar die vrede lievende moslims hebben geen aanleiding nodig voor aanslagen en terrorisme. Een bommetje onder trein , bus of metro om zoveel mogelijk slachtoffers te maken onder burgers is al decennia lang een hobby van die clubjes.

 12. RvdBe

  Nederlandse gaat daar idd niet aan voldoen, Rutte gaat op 5 mei uiteraard weer wel verkondigen dat vrijheid het belangrijkste goed is in dit gave land.

 13. Bes Tolen

  Hoekstra had er goed aan gedaan er op te wijzen, dat president Trump de massa immigratie in de VS niet wil en tegen gaat. Dat is ook uit defensie oogpunt namelijk noodzaak. De West Europese landen vallen helemaal niet meer te verdedigen tegen allerlei dreiging van buiten, die zich snel ook binnen de landen kan voortplanten. Als de massa immigratie maar blijft voortduren, is er steeds minder solidariteit en steeds meer gespletenheid. Bovendien wat moeten we dan nog verdedigen? Verworvenheden waaronder waarden en normen, die nu al langer onder druk staan en die steeds grover worden aangevallen en zelfs komen te vervallen. Juist die aanvallen zijn er om de massa immigratie onder welke benaming ook, voort te zetten. Daar doet de politiek aan mee. Daar worden ministers en staatssecretarissen en verdere politici voor een groot deel op gecontracteerd. Anders ben je verschoppeling. En hoe zit het in het leger? Wel, wat gebeurt er straks? Dan worden eigen mensen afgemaakt door lieden waarvan de solidariteit elders ligt. Juist zoiets gebeurt in oorlogstijd. Waardoor verloren de Puniërs uiteindelijk de oorlog tegen de Romeinen? Onder meer maar wel in belangrijke mate daardoor. (Dat begon al in de Tweede Punische oorlog).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.