Video! Annabel Nanninga waarschuwt JFvD’ers voor ‘academische vergezichten’: ‘Denk aan schoolpleinmoeders en voetbalvaders’

Op het JFvD-congres afgelopen zaterdag was Annabel Nanninga één van de sprekers. Tussen de versiergoeroe, discussies over IQ en demografie door gaf zij een redelijke en belangrijke waarschuwing voor de politieke jeugd.

Een verrassend genuanceerd en helder betoog:

“Denk aan de schoolpleinmoeders en de voetbalvaders. Zij zitten niet te wachten op ‘academische vergezichten’ maar willen gewoon minder belasting en minder immigratie, beter onderwijs en een partij die ‘dingen voor elkaar krijgt’.”

Ze lijkt daarmee tegen de lijn van FvD-leider Thierry Baudet in te gaan, die juist dergelijke ‘academische vergezichten’ voortdurend in de schijnwerpers etaleert. Of het vanuit Nanninga ook zo bedoeld is, vraag ik mij af. Volgens mij stoort zij zich niet zozeer aan die ‘academische vergezichten’ an sich, maar ontbreekt voor haar (en voor de door haar genoemde doelgroep) het praktisch nut ervan.

Laten we de IQ-discussie nou als voorbeeld nemen. Het is ontzettend complexe materie waar voortdurend een genuanceerde houding en uitdrukking een vereiste is. Mocht het nou zo zijn dat er uit onderzoek en discussies het één en ander duidelijk wordt over of er IQ-verschillen zijn en waar die door zijn ontstaan, dan heeft de schoolpleinmoeder nog steeds niets aan die informatie. Zou het echter bepaalde problemen of fenomenen in onze samenleving verklaren waardoor er beleid zou moeten komen, dan is het een ander verhaal! Dan valt namelijk uit te leggen waarom beleid nodig is, wat het gaat oplossen en waar het probleem door is ontstaan.

Dat gebeurt momenteel echter niet met zo’n discussie of een spreker. De inleiding wordt gegeven, er verstrijkt wat tijd en hop! Volgende onderwerp. Niks ontdekt, niks uitgesloten, geen vervolgstap en een bult ophef ‘want bij JFvD praten ze over IQ’. Niet alleen electoraal maar ook sociaal heeft dat natuurlijk effect, die lang niet altijd gewenst is. Dat is wat Nanninga probeert duidelijk te maken.

Haar visie is dan ook niet perse tegen de draad van Thierry in, als de mogelijkheid er is om Thierry’s ‘academische vergezichten’ eens flink uit te diepen en te onderbouwen, zodat het praktische nut of noodzaak voor bepaald beleid ook behapbaar kan worden aangeboden. Ik koop ook liever een lamp van iemand die mij in één keer kan laten zien wat ik er aan heb. In plaats van iemand die tientallen keren een lamp heeft laten ontploffen omdat hij het productieproces nog niet op orde heeft, maar nu eindelijk een werkende versie presenteert…denkt ‘ie.

Een goede zet van Annabel Nanninga dus! Ze lijkt haar rol als politicus snel eigen te maken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. victus

  Hysterische elektriese bakfiets wijven en dikke bamboebrillen papadag mannetjes.

  1. Tguard

   Knap inhoudelijke bijdrage!

   1. Peter Oudshoorn

    Het is anders wel een glasheldere, to the point typering. En zeer overtuigend in zijn beeldende kracht.

    1. F.C. Labrouste

     En vooral een impliciete kritiek op het boreale gebral van Baudet.

     Dit is de spanning die de komende maanden tot interne partijtwisten zullen leiden. Ik zie er naar uit.

     1. Sealgaire

      Zwak hoor, nog minder impact dan een ‘vlindervleugeltje’. Meer een ‘natte scheet’! Maar, dat kan ook niet anders, gezien je leeftijd. Blablabla blaaskaak/pisvlek.

     2. logisch denken

      zie maar zoveel je wilt langnek maar de rijen zullen sneller sluiten dan je lief is. 🙂 🙂

     3. Sealgaire

      hear, hear

 2. Annemijn

  Leuk verhaal. Maar.
  1) een simpel verhaal over belasting en immigratie politiek voor huisvrouwen en voetbalmoeders, dat heeft de VVD ook. Komen we op punt 2;
  2) leuk dat ze er op wijst dat “Je echt iets moet bereiken”. Alleen dat kan niet als je steeds wordt buitengesloten. Je kunt gewoon als FvD niet de coalitie in. Tenzij je er een afgekookte VVD van maakt en het nergens meer over mag gaan: wel geef ons dan maar het origineel.
  3) dit is zoals ik het begrijp een verdiepende vorming bijeenkomst. Stukje Bildung. Geen jongeren met een politiek programma of verkiezingsmanifest. Gewoon lekker zelfstandig nadenken en discussiëren. Lekker blijven doen en niets aantrekken van framing. Wwant dat eindigt met het knechten van het denken!

  1. Ragmilla

   En de volgende dat racisme framing noemt. Idioten nemen Nederland over. Erg zorgwekkend.

   1. logisch denken

    Idioten hadden Nederland overgenomen maar worden nu sterk tegen gewerkt. Erg vrolijk bericht en zeer hoopvol richting toekomst. Afbreken dat partijkartel met zijn multi en milieu kul

   2. Matig rechts

    Negeer een linkse trol/relnicht zoals dit persoon, het is een evolutiefout.
    Het zijn relnichten, linkse stumpers die hier als een blind en doof de huidige regering geloven en hun domheid hier uiten.
    Dan pas zullen uiteindelijk oprotten. Er valt niet meer te op te fokken.
    Ze hebben bij dit soort figuren het kind met het badwater weggegooid en de nageboorte opgevoed.
    Door te reageren voed je ze alleen.

 3. Jumping

  Inderdaad Annabel ik maak ze nog dagelijks mee.
  Maar dan meer de schoolplein Vaders en de voetbal Moeders.
  Hou het simpel en hou het fijn.
  En leugens moet je aan Rutte overlaten.

 4. Vrijedenkert

  Boreale vergezichten en fladderende uilen van Minerva gecombineerd met Latijnse en Griekse filosofie is prima voor hoogopgeleiden…
  Maar de gewone burgers verwachten een realistische doortastende politiek met een heldere en duidelijke uitleg en dito koers!

  Rennessance geschiedkundige en filosofische overwegingen en uitspraken moet kunnen maar mag nooit de boventoon voeren en vooral niet tijdens verkiezingen

 5. Raveltje

  Ja, Annabel het wordt niets zonder jou
  De spijker op zijn kop, dat is er nodig.

 6. Ragmilla

  Tja, ik zou graag een gesprek aangaan met de schrijver over iq maar hij bewijst al tijden dat dat zinloos is. Het enge is dat Baudet de discussie niet met wetenschappers aangaat maar met rassenleer activisten.

  Het heeft dus geen enkele zin om met mensen als de schrijver in gesprek te gaan over het vergelijk met eugenetica. De schrijver is al veel te ver weggezakt in het normaliseren van racisme en zal zichzelf al niet eens meer als racist zien. Nanninga, Baudet en Cliteur gaan proberen rassenleer acceptabel te maken en bij velen werkt dit. Tja wat moet je als negerin dan nog zeggen? Idioten die op FvDstemmen echte racistische idioten. Ze geven gewoon een excuus voor eugenetica en weer grijpt de bevolking niet in. Idioten.

  1. Bolkestein

   Tja wat moet je als negerin dan nog zeggen?

   Dat zwarten niet intelligenter zijn dan blanken. En weet je waarom? Al zou je willen dat zwarten intelligenter zijn dan blanken; Het is gewoon niet waar dat zwarten intelligenter zijn dan blanken. Het omgekeerde wel. Dat is bewezen.

   1. Ragmilla

    Ik daag u uit iq te onderzoeken. U bent duidelijk niet zo intelligent dus doe uw best. Ik begrijp wat dat betreft uw noodzaak tot rassenleer. Om de gedachten van mensen als u te doorgronden helpt het om de dagboeken van mensen in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw in Europa te lezen. Onrendabelen namen toen ook al de vlucht in dat soort theorieën.

    1. logisch denken

     Als u nu gewoon de laatste onderzoeken ter hand neemt kunnen we deze onzalige discussie afsluiten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond wat u met het zwaard probeert te bestrijden. De uitkomsten zijn zekerder dan de mogelijke invloed van CO2 op het milieu.

    2. ZiggyStardust

     Dat het gemiddelde IQ in Afrika het laagste in de wereld is, is een vaststaand feit. Er vinden een heleboel onderzoeken plaats waarvan je kunt denken wat het nut is van zo’n onderzoek, bv. gemiddelde penislengte. Toch zal dit voor een condoomfabrikant wel interessant zijn, en in het geval van IQ het afstemmen van lesstof op scholen bijvoorbeeld.

    3. tonna

     @Aytas
     Jij hebt niemand uit te dagen,je hoort immers tot die groep secundairen !
     de gemiddelde intelligentie van negroïden gaat niet verder dan het zoeken naar slachtoffers om te copuleren en kinderen te verwekken.
     En indien de honger roept,bedelen om steun van de blanken!

     1. victus

      En vergeet niet die primitieve bijgekomen en moordzucht die maar al te vaak gedemonstreerd wordt in die talloze burgeroorlogen daar. Vreselijke barbaarse moord en verminking op alles en iedereen, anno nu! Die mentaliteit wordt ook meegenomen hiernaar toe

    4. ZiggyStardust

     Ragmilla, jouw vergelijking over onrendabelen gaat mank op 1: in de jaren 30 was er een wereldwijde economische crisis. 2: de onrendabelen van toen zijn niet de onrendabelen van nu. De onrendabelen van nu zijn de laagopgeleide economische vluchtelingen uit Afrika en het midden oosten.

 7. DidiMadloba

  Dit is een oorlogsverklaring aan Baudet

  1. ZiggyStardust

   Nee. Dit is een partijlid met een eigen visie en mening, die wel achter het gedachtengoed van de partij staat. Bij FvD is dit niet zo’n probleem, in tegenstelling tot andere partijen. Het is natuurlijk ook een stukje damage control. Sommige mensen zien helaas in de woorden van Baudet zogenaamde dogwhisttles, terwijl het gewoon onschuldige woorden zijn en het nu eenmaal de manier van denken en spreken van Baudet is. Baudet is nu eenmaal een Leids balletje, niet iedereen begrijpt zijn manier van denken en spreken, en daar kan hij beter wel rekening mee houden om niet het idee te creeeren dat hij bij die elite hoort waartegen hij juist strijdt.

  2. logisch denken

   QUOTE
   DidiMadloba 5 uur ago Beantwoorden
   Dit is een oorlogsverklaring aan Baudet
   END QUOTE

   Daarvoor moet je bij groen links zitten. Daar was het een garantie voor een schop onder de kont

 8. Saskia Haan

  Annabel van FvD spreekt over minder immigratie, daarmee zegt zij in feite dat ze de grenzen niet sluit…kies bewust , kies PVV !

  1. ZiggyStardust

   Ook de PVV zal de grenzen niet sluiten. Immigratie vind ook binnen Europa plaats. Naar mijn mening is de PVV tegen migratie van kansloze economische vluchtelingen uit het midden oosten en Afrika, arbeidsverdringing door goedkopere krachten uit oost Europa, maar niet tegen migratie van hoogopgeleide Duitsers of Fransen. Grenzen dicht voor wie hier heen wil komen en niets toe te voegen heeft, en grenzen dicht als je de Nederlandse normen en waarden niet onderschrijft zoals aanhangers van de islam.

  2. Robert75

   Nee dat willen ze ook niet. Baudet roept het wel dat ze grenzen willen sluiten maar in de praktijk niet. Ze willen een immigratiebeleid volgens Australisch model. Maar dat is een inperking van de immigratie en geen grenzen sluiten. Maar dat is allemaal toekomstbeleid. Dat idee komt zelfs de PVV af, die willen ook een immigratiebeleid volgens Australisch model. Maar dat is op korte termijn helemaal niet haalbaar. Als we ooit al zoiets krijgen. Dat kan nog jaren duren.

   Wilders heeft dan ook een korte termijn oplossing namelijk grenzen sluiten voor immigranten, want we hebben nu een immigratieprobleem en misschien over 10 jaar niet meer. Maar als de PVV dus een motie indient om de grenzen te sluiten dan stemt het Forum weer eens tegen onder het argument wij willen een immigratiebeleid volgens Australisch model Dus zolang dat model er niet is blijven de grenzen wat betreft het Forum gewoon open staan.

   Maar ja het Forum. Een hoop lawaai maar geen enkele concrete oplossing. Alles is voor de toekomst. We zien wel dat is een beetje het verhaal van het Forum. Ze schuiven alles naar voren en daar heb je natuurlijk geen moer aan. De partij heeft echt helemaal geen korte termijn visie. Geen enkele oplossing voor de problemen van nu.

   1. Rosasolis

    @Robert75. Heel goed geschreven. Inderdaad heeft heeft de FvD geen enkele termijn visie, of plannen, voor onze samenleving. De andere partijen hebben dit wel. En wij zoeken elkaar om samen te werken om problemen in onze maatschappij op te lossen. Wij christenen houden niet van de dreigingen van de radicale salafistisch moslims. Die willen het proberen ons land te overnemen…stap voor stap! Maar van onze regering moet het nu afgelopen zijn van de ISLAM dreiging.
    Geen hoofddoekjes en burkas meer in onze land! En ook geen enkele belang om samen te werken met de salafisten. Daarom werd de nieuw gekozen Vrouwelijke leider van Denmark, gekozen als President, om op te komen voor hun nieuwe bedeleid om Europa te steunen. Dat is heel goede nieuws.

 9. Heras

  Ze benoemt gewoon de feiten. Niet iedereen heeft vwo gehaald en weet wat er speelt in de wereld. Dat zag je terug in het stemmen voor de EU. Jan met de pet denkt aan pret en aan de kosten per maand. Ze willen niet eens nadenken over allerlei onderwerpen. ook deze mensen moeten vertegenwoordigt worden.

 10. Sans Rancune

  Dat beeld van JFvD op de foto is blijven hangen. Iewat buikige jongeman, armen gekruist voor de borst. Imitators van Baudet. Eerstejaars in aantocht…die het over IQ hebben. Rare kwasten. Nanninga ziet het helder, dat helpt FvD niet vooruit. Maar de vraag is, wie zit daar op te wachten?

  1. Robert75

   Ja ze hebben het over IQ en feministische hysterie. Als een vrouw nee zegt bedoelt ze meestal ja aldus de dating coach. Ook al zoiets een dating coach op een politiek jongerencongres. En dan komt demente Hiddema nog eens een keer met de suggestie dat Forum jongeren zich moeten gaan voortplanten. En daar luisteren ze dus naar ?

   Toch gek voor woorden toch? En islam en islamisering? Hoe vaak heeft dat onderwerp de revue gepasseerd. ? O geen enkele keer. Helemaal niet dus.

   1. F.C. Labrouste

    Bij het FvD hebben ze inmiddels wel in de gaten dat de islam geen thema meer is waar je veel kiezers mee trekt. Dat is een beetje een ranzig en belegen onderwerp geworden waar beschaafde mensen liever niet mee willen worden geassocieerd.

    1. Robert75

     Nee dat is natuurlijk grote onzin wat je hier beweerd. Aangezien 2 jaar geleden 1,4 miljoen mensen op een partij hebben gestemd die islam wel durft te benoemen. Kijk je benoemt het probleem of je kijkt er voor weg. Het is een van de twee.

 11. Henk Albarda

  In kleine stapjes begint FvD het te leren….
  Ongelooflijk, de partij is nog geen 3 jaar opgericht en succesvoller actief dan we ooit hadden verwacht en nu al lukt het onze vertegenwoordigers zich steeds genuanceerder over de partij, hun EIGEN meningen en hun collegas te uiten. Annabel Nanninga, Theo Hiddema, Henk Otten, Generaal bd Beukering, alle een mening die geen kadaver discipline volgt.
  Vind dat maar eens bij de VVD, D66 of groen links waar ieder incident OF onder het vloerkleed gaat, OF met hulp van NPO doodgezwegen wordt, OF de kadaver discipline wordt toegepast.
  Oa computer trol labrouste is dol op kadaver discipline, oftwel communisme. Eigen inhoudelijke inbreng nooit, uitsluitend regels in andermans reactie afkraken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.