‘Ceo-activisme’ komt op in Nederland: steeds meer ceo’s activistisch vanwege sociale tweedeling

Als we universitair docente en hoofd van het economisch bureau van ABN Amro, Sandra Phlippen, mogen geloven, is ‘ceo-activisme’ een ding aan het worden in Nederland. Ceo’s maken zich kennelijk steeds meer druk om de sociale tweedeling in ons land. Via het AD.

Ceo-activisme
Het klinkt op zich natuurlijk prima: ceo’s die maatschappelijke misstanden via een denktank genaamd ‘DenkWerk’ proberen op te lossen en daar vanuit hun positie hun kennis, ervaring, netwerk, tijd, geld en andere middelen voor ter beschikking stellen. Fijn dat in de hogere segmenten van de samenleving dit probleem wordt onderkent en er wat aan gedaan wordt, onder het mom van ‘alle beetjes helpen’, toch? Voorbeelden die bij dit ‘ceo-activisme’ door Phlippen worden aangehaald, zijn zaken als lesgeven op weekendscholen, koffie schenken in buurthuizen en zelfs ceo’s die ‘hun netwerk openstellen voor onbekenden om carrière te maken’.

Boze witte man
De ceo’s van DenkWerk menen dat de oorzaak voor deze maatschappelijke tweedeling komt door betaalde producten en diensten, beschikbaar gemaakt door de vrije wereldmarkten. ‘Doordat lageropgeleiden hier minder toegang toe hadden,’ aldus de ceo’s volgens Phlippen, ‘zijn zij buiten de boot komen te vallen.’ Volgens die redenering, zo zegt Phlippen, verklaren ceo’s de kern van het probleem:

“En zie daar: de boze witte man.”

Je proefde het subtiele GroenLinks- en D66-wereldbeeld natuurlijk al in de eerdere alinea’s, maar dit citaatje vaagt natuurlijk alle subtiliteit direct van tafel.

Smartphones en de verzorgingsstaat
Phlippen is het met die hele redenering in ieder geval slechts ten dele eens. Zij onderstreept dat de Nederlandse verzorgingsstaat evengoed heeft bijgedragen aan de sociale onthechting. Samen dekken deze verklaringen volgens mij een aanzienlijk deel van het probleem.

Enerzijds is het inderdaad zo dat bijvoorbeeld smartphones de paradoxale werking hebben dat zij mensen sociaal isoleren. Anderzijds is het eveneens een effect van de overheid, die zich in zo’n beetje ieder aspect van ons leven probeert te wurmen, zich maar al te graag profileert als enige juiste oplossing voor een vraagstuk of probleem.

Het is  niet meer de buurt die bijvoorbeeld besluit om samen de straat op te gaan ruimen of de buurt mooier wil maken. In plaats daarvan worden er handtekeningen verzameld om aandacht bij de gemeente te vragen. Snoeit de buurt op eigen initiatief het beetje groen in hun omgeving, dan riskeren ze een boete voor het vandaliseren van gemeentegrond.

Wie hier goed over nadenkt, merkt al snel dat de Nederlandse burger op zo’n beetje ieder aspect van zijn leven wordt ontmoedigd om zelf initiatief te nemen. In die aspecten waar nog wel initiatief mogelijk is of wordt verwacht, krijgt men al snel een stortvloed aan adviezen, richtlijnen en hulplijnen aangeboden om het in goede banen te leiden.

Dit was allemaal nog niet zo erg toen er sterke sociale bindingen waren en de techniek nog niet zover gevorderd was als nu. Althans, de negatieve effecten ervan waren nog niet zo merkbaar. In ieder geval is het nu wel degelijk een groot probleem en kan men niet zomaar het roer radicaal om gaan gooien. ‘Ceo-activisme’ zoals door Phlippen geschetst lijkt mij ook niet de oplossing, omdat het lijkt op het typische Randstad-deugen waar een ceo een willekeurige Achmed wel even aan een baan helpt.

De oplossing voor dit complexe probleem zit hem volgens mij in het terugdringen van de dominante rol van de overheid, het stimuleren van zelfredzaamheid en het benadrukken van het belang van burgerschap. Zelfs dan lijkt het mij nog een hele opgave om maatschappelijke tweedeling terug te dringen. Misschien is het zelfs al wel te laat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. logisch denken

  Wat een poppenkast , de grote poppenspelers maken zich nu druk door de voorstelling die ze zelf neergezet hebben als zijnde marktconform op globale schaal.

  Hypocriet volk met een dubbeel agenda

 2. logisch denken

  Wat een poppenkast , de grote poppenspelers maken zich nu druk door de voorstelling die ze zelf neergezet hebben als zijnde marktconform op globale schaal.

  Hypocriet volk met een dubbelle agenda

 3. tonna

  “maatschappelijke tweedeling terug te dringen”
  Dat is alleen mogelijk indien men het immigratiebeleid mbt illegalen en uitgeprocedeerden drastisch wijzigt,de NL bevolking met een modaal inkomen en minder voelen zich op een zijspoor gezet,alle open gebroken geldpotjes gaan naar het vreemdelingenbeleid en klimaatdoelstellingen!
  De Nederlander voelt zich genaaid,zorginstellingen sluiten,zorgkosten steeds duurder,klimaatdoelen maken onzeker en worden gevoeld als onterecht,pensioen verlagingen op komst,huren onbetaalbaar,koopwoning markt onder druk etc!
  De politici die de burger alles door de strot duwt,woont zelf niet in de volkswijken waar de autochtone Nederlander zich niet meer thuisvoelt door het enorme aantal vreemdelingen!
  De tweedeling is een gevolg van de omvolking!

  1. AS210854

   Tonna, ++++++++

 4. DidiMadloba

  Als deze rechtse site consequent is set die zich in voor een vergroting van die tweedeling. Verhoging van de belasting voor de armen en verlaging van belasting voor de rijken.

  Maar die CEO’s zijn knijter-links want willen ook geld verdienen aan armen, en daarvoor moet hun koopkracht versterkt worden.

  1. fockingworst

   @didimadloba de huistrol zit weer paraat achter zijn toetsenbord 24/7
   Je moet toch wel gestoord zijn en niks anders in je leven hebben als je hier 24/7 zit te reageren zoals @eu slappe cock.
   @huistrol wat een kansloos leven heb je elke dag weer door hier te komen en werkelijk iedere minuut te reageren, op een werkelijk door iedereen hier ervaren als abjecte manier,
   en dat al zeker 10 jaar lang.
   U bent werkelijk niet goed bij uw hoofd

 5. DidiMadloba

  Als deze site écht rechts is zet die zich in voor een beleid dat de rijken rijker maakt en armen armer, maar die vervloekte CEO’s willen ook dat de koopkracht van armen op peil blijft, anders kunnen ze ze geen poot uitdraaien.

  1. DidiMadloba

   sorry dubbel haal maar weg.

 6. Ritter

  ‘ceo-activisme’ is vooral links activisme aangewakkerd door de gevestigde media. Je hoort het vaak op BNR waar CEO’s die hieraan meedoen een pluim krijgen van de journalisten.

  Het komt uit de VS waar het onder druk van SJW het al een tijdje bezig is.

  Het betekend in de praktijk vooral dingen als “positieve” discriminatie ( dus tegen de blanke man) ; subsiedie verstrekking aan projecten die diversiteit, enzovoorts stimuleren en geen advertenties ( geen geld) plaatsen bij niet-politiek correcte websites.

  Grote tech bedrijven als Google, Twitter , Microsoft doen hieraan mee. Deze bedrijven steunen b.v. kandidaten van de Democratische partij en doen fanatiek aan diversiteit. Ook steunen ze illegalen, enzovoorts.

 7. Heras

  Komen er nog meer kosten per gezin bij, dan gaan er meer mensen in de WW. Kleine bedrijven gaan failliet… en de werkloze allochtoon, stond erbij en lachte…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.