Column Jan Roos: Vrouwenvoetbal is zo verschrikkelijk slecht – technisch en strategisch slaat het echt nergens op

Met de vakantie in zicht neemt Jan een weekje vrij van schrijven over politiek. Op televisie is het WK Vrouwenvoetbal te zien, en daar heeft onze vrijdagcolumnist wel een stevige mening over. Wat hem betreft is het niveau van de Oranje Leeuwinnen bedroevend: “Een gemiddeld team zaterdagamateurs met jongens van een jaar of veertien verslaat dit Oranje met dubbele cijfers,” aldus Jan.

Ik was van plan me niet te laten gaan over dit onderwerp. Een onderwerp waar sowieso te veel aandacht voor is en een onderwerp dat veel te vaak besproken wordt. Maar ik kan het niet laten liggen en daar wil ik alvast mijn excuses voor maken. Het onderwerp is het WK vrouwenvoetbal. Nu ben ik een ware liberaal en gun iedereen zijn of haar pleziertje. Dat geldt voor de ambtenaar uit Nibbixwoud, die met een oranje opblaasklomp op de kop in het plaatselijk café de meisjes aanmoedigt, voor de analisten op televisie die steeds herhalen dat het echt beter moet en voor de “leeuwinnen” zelf die vol passie en plezier over het veld rennen.

Maar eerlijk is eerlijk. Ik heb een aantal wedstrijden gezien en het is zo verschrikkelijk slecht. Technisch, tactisch en strategisch slaat het werkelijk helemaal nergens op. Een gemiddeld team zaterdagamateurs met jongens van een jaar of veertien verslaat dit Oranje met dubbele cijfers. Het is gewoon niet om aan te gluren. Een bal aannemen en behoorlijk naar een teamgenoot schieten blijkt gewoon echt te veel gevraagd. En dat op een wereldkampioenschap. Nederland staat in straks de finale. In de voetbalfinale, terwijl je het nauwelijks voetbal kan noemen wat er in dat stadion gebeurt.

Maar zegt de genuanceerde sportkijker dan tegen me: ‘Vergelijk het nou niet met mannenvoetbal. Het is gewoon een andere sport joh.’ Nou, dat is het niet. Het is gewoon waardeloos voetbal. En dan wordt daar dus serieus over gediscussieerd waarom mannen zoveel meer verdienen met dat balletje trappen. Want dat moet dan opeens wel gelijkgetrokken worden. Want dat is dan weer wel heel erg seksistisch.

Dus als ik het goed begrijp moet ik niets aantrekken van hun onooglijke spel omdat ze vrouw zijn, maar ben ik een seksist als ik het ook geen stuiver waard vindt. En zie daar, alleen de lusten van het gelijkheidsideaal, niet de lasten. Steeds maar weer.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Bosche draak

  Klopt, want je kan die sterke vrouwen niet teveel bekritiseren anders zijn ze meteen van slag.
  Zure columnistes en andere media mutsen schieten meteen in de stress als je aangeeft het geen bal aan te vinden, en tuurlijk willen ze evenveel geld, wat zeg ik? Ze willen meer! meer! meer! want vagina!!

  Of ze nou winnen of verliezen, zal blij zijn als het weekend weer voorbij is dat al dat gemuts aanzienlijk afneemt.

 2. zeurpiet2

  Onbegrijpelijk dat jullie deze pias nog een podium geven. Jullie klagen over de haat op links. Nou haat is het verdienmodel van deze mislukte zoetwatermatroos. Dan gaat mijn donatie deze keer maar naar tpo. Alles beter dan deze wild om zich heen slaande lamzak te ondersteunen.
  DDS doet zichzelf geen plezier door zich met deze haatdragende mislukkeling te associëren.

  1. Roughwood

   U doet uw naam in ieder geval eer aan! En dat zegt dan iets over Jan Roos, ha ha ha! Waar/wie is zeurpiet1 overigens?

   1. Bosche draak

    Gestorven van schaamte toen die vernam dat dit slappe excuus z’n opvolger werd.

 3. santiago

  Daar heb je absoluut gelijk in. Het is niet om aan te gluren, maar je kijkt omdat je toch wil dat Nederland wint. Met alles, zelfs met mutsenvoetbal.

  1. cuoretx

   Weet wat niet is om aan te zien is die zakken patat van kerels die miljoenen krijgen en als ze een tikkie krijgen schreeuwen ze theatraal al ouwe wrijven schei toch uit over het lulltjea voetbal want die oranje leeuwen presteren al jaren niks die aardaplelen wat een jaloezie die kerels moeten niet loelen over anderen maar dus al spiele.fie kerels zijn overgewaardeerd en jantje Roos is een wyner

   1. Bosche draak

    Weet je wat niet om aan te zien is?
    Dat zooitje wartaal wat voor een post moet doorgaan, serieus als de leraar dit moet nakijken die krijgt een muisarm van het verbeteren.

    Tik eens de helft minder biertjes achterover, slinger je spelling-controle eens aan en probeer het nog eens!!

 4. ikweetwatikwil

  Waardeloos dat vrouwen voetbal. Als je een voetbal liefhebber bent, halen die vrouwen het voetbal naar beneden.
  Ze mogen van mij voetballen maar ga in een amateur clubje. En dan willen ze net zoveel verdienen als de mannen!!! Hou toch op.
  Jan ik ben het met je eens.

 5. Frets

  zolang ze winnen vind ik het prima

 6. Kretoloog

  Jan Roos overschat de techniek en het stategisch inzicht van 14-jarige voetballende jongens schromelijk. Los daarvan, qua amusement doet het WK Vrouwen niet onder voor het WK Mannen. En daar gaat het uiteindelijk toch om in de sport.

 7. Drollevanger

  Vrouwenvoetbal is nog steeds een spel.
  Bij de heren is het spelelement verdronken via de commercie. Het herenvoetbal is gekaapt door de centen, het plezier is eruit verdwenen.

  1. Sprookjesfiguur

   “Vrouwenvoetbal is nog steeds een spel”

   Nee hoor, de dames krijgen net zoveel “salaris” als de heren. Dankzij gelijkheid is de aftrap gedaan om om ook van dit spelletje een groot financieel feestje te maken. Het niveau is laag, maar dat zal de pret niet drukken. Ik hoor de reacties van de media al. Hoe haalt Roos het in zijn hoofd kritiek te leveren op vrouwen 😉 . Wel moet ik erbij zeggen dat ik nog geen voetbalhooligan heb zien rellen.

  2. Agios

   Pim Pam Pet ook!

 8. Mar

  Jan Roos en Robert Jensen moeten gaan samenwonen in een appartementje met balkonnetje.
  De nieuwe Muppetmannetjes Statler en Waldorf.

  1. Julian

   Dat is nog te veel eer voor Roos en Jensen….

  2. Farao

   Die waren in ieder geval nog grappig.

 9. Agios

  Jan heeft gelijk. Enkele dagen geleden schreef ik in een reactie ook zoiets. Het is zo treurig slecht. Wie dit niet knudde vindt, is echt een rasechte deuger. Kom meiden, ga haken, breien of koken, maar doe iets.

 10. Lao Tse

  Het vrouwenvoetbal heeft een achterstand van een eeuw op mannenvoetbal en een talentenvijver die nog geen 1% is dan die waaruit het mannenvoetbal goede spelers kan selecteren.
  Er is geen enkele reden om te veronderstellen dat het vrouwenvoetbal zich niet tot een hoog niveau kan ontwikkelen. Niemand maakt deze vergelijking bij het vrouwenhockey.

  Deze aanval van Jan Roos is stupide en bot. Ik denk niet dat hij tot meer in staat is. Als we hem vergelijken met echte opiniemakers is dit ook niveautje schoolkrant jongetjes van 14 jaar.

  1. Agios

   De waarheid doet pijn, zeker als je de narigheid niet wilt zien. En…de deugers zien niet veel. Het gehoorzintuig functioneert ook al niet. Wat is dat toch voor virus?

 11. ikweetwatikwil

  Lao schrijft: Vrouwenvoetbal heeft een achterstand van een eeuw vergeleken bij mannen.

  Maar ze willen toch graag wat geld betreft gelijk staan met mannen.
  De tranen stonden in mijn ogen nadat ik die vrouwen heb zien “voetballen” Wat een afgang voor het voetbal zoals ik het ken. Toe gegeven is ook niet altijd even goed en dat ligt vaak aan het materiaal (om dat woord even te gebruiken) wat je hebt.

  1. Lao Tse

   De inkomens van de spelers zijn een afgeleide van de publieke belangstelling en de daaruit voortvloeiende reclame-inkomsten.
   Het vrouwenvoetbal is inmiddels enorm populair en daar moeten deze speelster van mee kunnen profiteren. Voor de verdere ontwikkeling van het vrouwenvoetbal is het ook essentieel dat er ook een financiële prikkel is om profvoetballer te worden.

   1. dario

    WELNEE IDIOOT HET IS HELEMAAL NIET POPULAIR HET IS HETZELFDE ALS NAAR GRAS GROEIEN KIJKEN EN DAT GELD OOK VOOR HERENVOETBAL WAARDELOZE AANGELEGENHEID .

    1. Lao Tse

     Gilles de la Tourette is een afschuwelijke aandoening.

     1. Kretoloog

      Gilles de la courgette is daarentegen ontzettend leuk.

 12. Rosasolis

  Ik ben geen voetbal fan, maar mijn man is het wel. Net als zoveel andere mannen en vrouwen, steunt hij de leeuwinnen. Hij vindt dat de mannen voetbal is soort bedrijf is geworden waarbij top voetballers een top salaris krijgen. Maar bij vrouwen is voetbal nog steeds een top sport. Nogmaals, ik heb geen interesse in voetbal, maar ik vind het geweldig dat onze leeuwinnen team zoveel aandacht krijt, van miljoenen fans.
  Vandaag in Trouw gelezen: Amsterdam heeft besloten dat als de leeuwinnen de aankomende finale winnen, dan krijgen ze een speciale rondvaart door de grachten van Amsterdam. Fijn is het dat onze hoofdstaat zoveel aandacht aan deze dames
  willen geven.

  1. Kretoloog

   Het plezier is je gegund Rosasolis 🙂

   Mij boeit het voetbal op TV niet zo. Eigenlijk geldt dat voor wel meer sporten: schaatsen, tennis, zwemmen. Zelf beoefenen is leuk. Maar kijken? Een draaiende wasmachine is vaak nog interessanter.

   Wat ik wel voorzie, is dat de voetballende vrouwen dezelfde nare trekjes gaan krijgen als de mannen. Blasé gedrag, verveelde maniertjes. Bij het USA merk je dat al. En zo’n Miedema, die straalt weinig plezier meer uit…

   1. Rosasolis

    Kretoloog. Ben ik met je eens. Ik ben een grote radio 4 fan. Hoewel ik geen interesse in sport heb, heb ik bewondering voor zwemmer Martin v.d. Weijde, die miljoenen heeft gekregen voor de kanker fonds.

  2. Bosche draak

   Overdrijven is ook een vak.
   -het niveau is juist slecht, ze komen zo ver omdat andere teams NOG slechter zijn.
   -pak hem beet hebben ze misschien een miljoen kijkers/volgers etc dus haal dat “en” achter miljoen maar weg.
   -heb door heel nederland gereden voor m’n werk en de hoeveelheid oranje versieringen was een!

   Niet een stad

   Niet een straat

   Een heel huis had oranje slingers en een kartonnen cut-out van een van de voetbalsters.

   Een huis dus.

   Als je je ermee vermaakt is allemaal dikke prima, maar ga het niet allemaal nodeloos lopen opkloppen want dat soort luchtfietserij krijgen we al genoeg vanuit de media.

 13. h4d3z

  Weer iemand die de vrouwen moet afzeiken.
  Niks beters te doen zeker ?
  Heb zelf alle wedstrijden gezien en as zondag om 17:00 weer voor de buis om te kijken en te hopen dat ‘wij’ winnen.

  1. Vliegenvanger

   +++++++++++++

 14. dario

  HET IS GEWOON KUTVOETBAL … HAHAHAAHAHAHA

  1. logisch denken

   🙂 🙂 🙂

 15. ikweetwatikwil

  h4d3z U kijkt vast ook naar boer zoekt vrouw en alle andere prut.

 16. Vrijedenkert

  Wat een zure, achterhaalde en vrouwonvriendelijke bijdrage van Jan Roos!

  Ik vindt juist het heel knap en bewonderenswaardig dat al deze vrouwen naast hun vanzelfsprekende taak als huisvrouw en opvoeder er ook nog een zeer succesvolle professionele sport en voetbalcarrière op na kunnen houden…

 17. Farao

  Ik ben volkomen neutraal. Voetbal interesseert me niet, of het nou mannen of vrouwen zijn. Maar toch proef ik hier wat kinnesinne: de vrouwen dreigen iets te worden wat de mannen nooit zijn geworden: wereldkampioen.

 18. Piet51

  Wat laat Jan Roos en de meeste schrijvers hier zich weer kennen. Nu blijken “onze” vrouwen bij de beste 30 van de vrouwelijke helft van de wereldbevolking te horen, de mannen komen niet eens in de buurt van hun helft, en dan kan men hier alleen maar die prestatie naar beneden halen. Maar er is een heel simpele oplossing: Gewoon op vakantie gaan en/of niet kijken. Ik kijk ook niet naar mannencricket. En verder, het is maar een spelletje dat wel heel veel mensen vermaakt.

 19. DidiMadloba

  Roos moppert als een bejaarde.

 20. Jannes82

  Meh. Ik vind het niveau ook niet alles maar sommige vrouwen zijn wel om aan te gluren. Het gemopper snap ik niet zo. Hier kopieer je een beetje wat Derksen een paar weken terug zei.

  Dat ze zwak spelen heeft overigens niets met strategie te maken. Dat sommige speelsters spelinzicht missen, dat is duidelijk.

  Toch vind ik er een aantal dames wel uitspringen. Zo vind ik Miedema als een echte spits ogen. Iets wat wij missen in oranje sinds het vertrek van RvP.

  Anyway, het artikel is kortzichtig en Jan is duidelijk één van de 17 miljoen mensen die denken dat ze verstandig van voetbal hebben. Kwalitatief wil de slechtste wedstrijd van de oranje dames vergelijken met dit artikel. Dan top je ze nog, Jan. Wat een azijnpissers weer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.