Creepy! Klimaatakkoord bepleit juridische dwangmiddelen “voor realisatie afkoppeling van het aardgasnet”

Het Klimaatakkoord is nog steeds reden tot ophef en discussie. Gezien de formuleringen van één van de achtergrondnotities van dit ondemocratische stukje papier is de ophef terecht. Zo blijkt het Akkoord vol te staan met juridische dwangmiddelen om huishoudens ertoe te bewegen hun aardgasaansluiting op te geven. De juristen van D66 zullen alvast hun in hun handjes klappen: “werk en inkomen!”

Bij de inleiding van de achtergrondnotitie van het Klimaatakkoord ‘ten behoeve van de sectortafel Gebouwde omgeving’ beginnen de grote toekomstbeelden: “we staan voor een grote verbouwing” zo valt te lezen.

Alsof nu al vast staat dat iedereen hieraan wil meedoen? Gelukkig hebben de initiatiefnemers aan deze mogelijkheid gedacht. Want nu als mensen niet willen meedoen? Wel daarvoor moeten ‘juridische instrumenten’ worden ontwikkeld om mensen ertoe te bewegen “noodzakelijke verbouwingen” uit te voeren. Zo stelt het stuk tekst van het Klimaatakkoord het volgende over ‘juridische doorzettingsmacht’:

“Het Rijk zorgt ervoor dat de gemeente juridische doorzettingsmacht heeft om afkoppeling van het aardgasnet te realiseren (bestuursdwang, last onder dwangsom, bestuurlijk boete 7 Zie ook de Inspiratiegids Participatie Omgevingswet. Pagina 11 van 13 en binnentredingsrecht). Rijk en VNG bezien via welke wetgeving dit zal lopen. Beoogde inwerkingtreding: 1-1-2021.”

Er moet dus ordinaire dwang aan te pas komen om de “afkoppeling van het aardgasnet te realiseren”. Het Klimaatakkoord gaat verder  voorbij aan de eigendomsrechten van verhuurders door te bepleiten dat huurders via een specifieke methode hun verhuurder ‘kunnen bewegen tot verbouwing’. Zo staat er op pagina 11 van de achtergrondnotitie:

“Het Rijk zorgt ervoor dat de juridische positie van de huurder geborgd is bij uitvoering van de juridische doorzettingsmacht van de gemeente om afkoppeling van het aardgasnet te realiseren. Het Rijk spant zich ervoor in dat wet- en regelgeving op het gebied van huur en verhuur zonodig wordt aangepast om ervoor te zorgen dat huurders– ook wanneer verhuurders niet meewerkenaanspraak kunnen maken op de benodigde aanpassing van de woning bij uitvoering van de juridische doorzettingsmacht van de gemeente om afkoppeling van het aardgasnet te realiseren.”

En wat is de democratische legitimiteit van het instrument ‘achtergrondnotitie van het Klimaatakkoord’ nu precies? Die vraag laten we over aan de juristen van D66. Ongetwijfeld dat ze met een ongemakkelijke verklaring komen waarom Nederlanders zouden moeten buigen voor deze opmerkelijke maatregelen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Watcher

  Dat gaat de grootste pandjes baas van NL (prins bril ) niet leuk vinden…

  1. fockingworst

   @watcher de huistrol zit weer paraat achter zijn toetsenbord 24/7
   Je moet toch wel gestoord zijn en niks anders in je leven hebben als je hier 24/7 zit te reageren zoals @eu slappe cock.
   @huistrol wat een kansloos leven heb je elke dag weer door hier te komen en werkelijk iedere minuut te reageren, op een werkelijk door iedereen hier ervaren als abjecte manier,
   en dat al zeker 10 jaar lang.
   U bent werkelijk niet goed bij uw hoofd

  2. Ts

   Geachte Watcher,
   Een discussie dient feiten gebaseerd te zijn.
   Vooruit ik zal U helpen:
   De top drie van particuliere vastgoedbeleggers:
   De Rotterdamse vastgoedondernemer Aat van Herk is de grootste particuliere eigenaar, met bijna 6.000 huurwoningen en een geschatte waarde van 1,2 miljard euro. Daarna komt de Haagse vastgoedtycoon Harry Hilders met 5500 woningen in zijn bezit, goed voor 1,16 miljard euro. De vastgoedfamilie Grouwels uit Maastricht sluit de top drie met 5200 huurwoningen.
   Tot zover de feiten.
   Daarnaast is het een feit dat de verhuurders alle kosten mogen doorbelasten aan hun huurders. De particuliere eigenaren met een woning kunnen dit niet en dienen zelf voor financiering zorg te dragen…..

 2. ikweetwatikwil

  Leuk die dwang maatregel. Maar dat kun je van Groen verwachten. En zo komt er steeds meer Groene dwang. Dankjewel Groene stemmers.

 3. Duke

  Klimaatgestapo, aufmachen!

 4. Jumping

  Prachtig toch, dit is de Rutteclan ten voeten uit.
  De poen naar Brussel en in Nederland worden de burgers, 4 oortjes aangenaaid.

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 5. Frets

  overladen met islam en leegtrekken door belastingen

 6. Cycle25

  Hij lijkt een beetje op Nijpels met zijn vervuilende woning op gas en met een mooie open haard.

  h**ps://www.bekendeburen.nl/zo-woont-de-nieuwe-lieder-van-d-66-rob%20jetten

 7. J.C.

  En dat zou Segers van de CU niet geweten hebben, toen hij voor het klimaatakkoord tekende, en later keihard beweerde dat niemand gedwongen van het gas af moet?

  Het negende gebod: gij zult geen valse getuigenis afleggen tegen uw naaste.

  Dt gebod geldt natuurlijk alleen voor christenen, die wel overtuigd zijn van het bestaan van Jezus Christus. En dit niet alleen voor de bühne zondags in de kerk proberen uit te stralen.

  Overigens geldt hetzelfde voor de kartelleden van de andere partijen, die gretig het klimaatakkoord tekenden bij het kruisje.

  1. J.C.

   En ze blijven ook allemaal schaamteloos vliegen………..

  2. Frets

   segers is judas en heult met de romeinen (vvd etc)

 8. van Urk

  Wel jammer voor de huurders en diegenen die nu een gasvrije woning hebben dat de tarieven van aardwarmte nog gekoppeld zijn aan de gastarieven. Dit jaar werden de tarieven verhoogd met maar liefst 18%. Stadswarmte wordt ook nog eens geleverd door een vaste energieleverancier waardoor het niet mogelijk is om over te stappen naar een goedkopere leverancier. Op dat punt doet de overheid helemaal niks. Inclusief de groene partijen. Hieruit blijkt dat het hen vooral te doen is om zoveel mogelijk geld binnen te harken. Wanneer u dus als elektrische rijder of energieschone bewoner geen kant meer uit kunt en het de overheid teveel geld gaat kosten, dan zal dezelfde hypocriete overheid niet aarzelen, om uw voordeel, zonder waarschuwing vooraf, de nek om te draaien.

 9. Lao Tse

  Student Teunis blijkt de behoefte te voelen D’66 te bashen maar die partij wordt er wel erg opzichtig met de haren bijgesleept.

  1. van Urk

   D66 heeft dan ook een opzichtig beleid als het om klimaat gaat. Dus..Je kan 50plus niet als voorbeeld gebruiken voor dit artikel.

  2. Frets

   Hij is de duizendmaal uitgekotste, niemand moet hem, niemand wil hem, niemand zit op hem te wachten, hij is de eeuwig gebande die zichzelf steeds opnieuw uitnodigt terwijl hij steeds opnieuw de deur uitgeschopt wordt.

 10. peetjuhhhh

  Oh dus ipv razzia,s (door extreem rechts) tegen moslims wat bepaalde mensen hier riepen, komen er dus razzia,s van diezelfde linkse roepers tegen de gewone Nederlanders. En weer komt de linkse nazi aap uit de mouw.

 11. Ben-NIET-Groen-L

  U gaat nog veel in de kanten over mij, als het zover mocht komen dat ze mij dwingen van het gas af te gaan…een warmtepomp blah…blah….zonnepanelen….blah…blah…

  Ik schiet de desbetreffende verantwoordelijk met eigen hand aan flarden!

 12. RvdBe

  Het is allang tijd voor een rechtse dictator, met democratis ga je dit niet meer oplossen.

 13. Bolkestein

  Dit krijg je als je op de verkeerde partijen hebt gestemd.

 14. Veteraan

  Ik weet wel wat nuttigs om met het bespaarde gas te doen D66 en Trollekes.

 15. Michael M

  Laatst in een berichtgeving: Wat China vervuild in 4,5 dag is net zoveel wat Nederland gezamenlijk in 1 jaar uitstoot. Hoezo Nederland gaat de wereld redden. Vergeet die onzin maar. Rutte en zijn vrienden uit het kartel hebben nieuwe geldstromen ontdekt om de inwoners in Nederland nog verder Kaal te plukken !!!

 16. Ts

  In het jaar 2018 is er reeds een amendement aangenomen in de tweede kamer ( nr 34627) welk het schrappen van de verplichting tot een gasaansluiting regelde. Meegenomen in dit amendement is tevens dat lokale overheden kunnen en mogen besluiten dat men bestaande gasaansluitingen niet gaat vervangen in bijv het kader van onderhoud of anderszins.
  Dit amendement is ingediend door: Rob Jetten (D66), Carla Dik-Faber (CU), Agnes Mulder (CDA) en Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD). Het amendement werd naderhand ondertekend door Sandra Beckerman (SP), Roelof Bisschop (SGP), William Moorlag (PvdA), Liesbeth van Tongeren (GL) en Frank Wassenberg (PvdD).
  Op 30 januari 2018 werd dit amendement met een meerderheid aangenomen. Er waren geen onthoudingen, alle partijen stemden voor met uitzondering van PVV en FvD. Stemverhouding 128-22.
  Met bovengenoemd besluit heeft de overheid zichzelf al mogelijkheden gegeven om Nederland gasloos te maken. Let aub wel op: er was toen zelfs nog geen klimaatakkoord!
  Het voorstel/idee welk men nu heeft om de bevoegdheden van de centrale overheid op dit dossier te vergroten om op deze wijze de lokale bestuurders meer dwang te kunnen geven cq hun besluiten meer juridisch houvast te geven…..

  1. logisch denken

   Men is druk bezig het verdienmodel veilig te stellen.

 17. Original NL

  De ” Ik rem niet voor jetten ” bumperstickers hier verkrijgbaar!!

  1. Vliegenvanger

   Stuur mij er enkele duizenden.

 18. Decca

  Daar heb je haar ook weer. Mag ik even een teiltje.

 19. EnDanDit

  Het is weer een hoop abstract geleuter, zoals we gewend zijn van onze regering. Zoals ik al eerder zei; het klimaatbeleid zal compleet verstrikt raken in bureaucratie, gepolder en vergaderkolder. Het gaat een hoop geld kosten en over 10 jaar zijn we geen stap verder.

 20. Vliegenvanger

  Als we al die dram66 ers is aan het gas aansluiten zijn we er in no time van af.
  Wat een arrogant volk is dat, ik kan wel kotsen van die dram 66 ers.

 21. Pescador

  Ja ja nederland wordt een echte dictatuur joepie

 22. goedisfout

  Er gaat niets boven aardgas, ik herhaal, er gaat niets boven aardgas.

 23. Kristalix

  Ook deze verstandelijk gehandicapte hoort achter slot en grendel. Er lopen wat mafketets romd op links. Dwangbuis is niet genoeg.

 24. Jack Flash

  Dom66 Debiel 66. Dram66 Dictator66 Dement66 Duivels666 en Dwang66

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.