Fake news! Meer bewijs dat gifgasaanval in Syrische Douma in scène is gezet

NRC worstelt nog met de feiten en de conclusies van het gelekte OPCW-onderzoek naar de gifgasaanval in Douma. Het lijkt er echter steeds meer op dat de aanval in scène is gezet! De OPCW gaat opnieuw onderzoek doen.

Hoe zat het ook alweer?
De Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk lanceerden vorig jaar april meer dan honderd raketten richting Syrië, op doelen waar ook Russische troepen gestationeerd waren. Aanleiding hiervoor was de vermeende gifgasaanval op de Syrische plaats Douma.

Nog voor alle feiten over die aanval boven water waren, daalden de raketten al neer op hun doelwit. ‘Natuurlijk zat Assad daar achter, hij is een beest.’ was de conclusie. Rusland en het Assad-regime hebben echter altijd stellig ontkend achter die aanval te zitten. ‘Ja, ja. Dat zou ik ook zeggen!’ was de reactie uit het Westen.

Onderzoek legt bom onder geloofwaardigheid
De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) deed onderzoek naar de gifgasaanval. Zij mochten alleen feiten presenteren en geen schuldigen aanwijzen. Zij stelden vast dat sommige gifgascontainers via daken op de locaties zijn beland. Dat zou dus alleen door artillerie of helikopters kunnen zijn gebeurd. Rebellen hebben die niet, Assad is een monster, dus wees men wederom met het vingertje naar Rusland en het Assad-regime.

In mei openbaarde een OPCW-medewerker echter een rapport met conclusies die niet in het officiële rapport waren opgenomen. Daarin viel te lezen dat de gaten die door de gifgascontainers zouden moeten zijn gecreëerd, te klein waren. Ook kwam de schade aan die containers (die zou moeten zijn ontstaan door het doorboren van beton en het op de grond neerploffen) niet overeen met de conclusies uit het officiële rapport. De conclusie uit dat rapport luidde: ‘die dingen zijn waarschijnlijk neergelegd.’

Propaganda
Dát zou betekenen dat Assad en de Russen zijn geframed. De Russische ambassade hield een persconferentie in Den Haag waar zij interviews toonden van Syriërs die verklaarden dat rebellen, in samenwerking met de Witte Helmen, Douma binnen kwamen rijden met lijken en deze in de wijk verspreidden. Één buurtbewoner zei:

“In deze straat zag ik tien tot vijftien dode lichamen van mensen die ik niet kende”

Er wordt zelfs beweerd dat de slachtoffers speciaal vermoord zijn om hun lijken te kunnen gebruiken voor het in scène zetten van de gifgasaanval.

OPCW met handen in het haar
Het OPCW had als taak de feiten te presenteren. Dit was de reden die zij aanhaalden om de conclusies van het gelekte rapport niet in het officiële rapport op te nemen. Die feiten zouden namelijk ‘toeschrijven’ en daarmee impliciet schuldigen aanwijzen (hoe verzin je het?!). De ironie is natuurlijk dat met het officiële rapport zij exact hetzelfde hebben gedaan als waar zij de auteur van het onofficiële rapport, Ian Henderson, van beschuldigden.

Het OPCW gaat in ieder geval opnieuw onderzoek doen én mag dit keer wél schuldigen aanwijzen. Dit verhaal krijgt dus een nog veel langer staartje!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Tman

  En wat betekent deze info?
  Dat Assad en de Russen onschuldig zijn,en zuiver van geweten!
  De ware toedracht en redenen zijn niet te achterhalen,het is allemaal giswerk!
  Assad gaat over lijken om als autocraat aan de macht blijven,en Poetin heeft er belang bij dat Assad aan de macht blijft!

  1. toetssteen

   @Tman
   Ik heb via een onafhankelijke journalist beelden gezien ui Syrië en vele gesprekken met de burger daar die nota bene op een terrasje zaten te genieten van een wijntje. Na het horen van die gesprekken verbaast het me niets dat de mensen op Assad stemden en stemmen. Vergeet niet dat Assad seculier is en Syrië seculier wenst te houden en dat staat het salafisme niet aan. Pas op met u vooroordelen, zaken zijn vaak 100% anders dan velen menen.
   Overigens wordt veel ‘nieuws’ getrokken van de dubieuze bankzitter Bellingcat (bellincrap alzo).

   1. fockingworst

    @toetssteen 100% gelijk..
    Bellingcrap is een groot opgetuigd circus voor de mainstreammedia om de goedgelovige burger mee te krijgen in hun leugens…
    Keer op keer word dit weerlegd…
    Wie weet ook met de onderste steen van mh 17…
    Tijd zal het leren…

    1. Lao Tse

     Er is inderdaad een parallel met de MG17. Hier deed Rusland ook alles wat mogelijk was om het onderzoek te frustreren.

     1. fockingworst

      @lao Tse de huistrol verspreid altijd verbale diarree

     2. Frets

      tarrel en eeuwig gebande, binnenkort een nieuwe nick van de eeuwig gebande, de pisvlek

     3. Lao Tse

      verspreidt

     4. Frets

      plaktarrel en eeuwig gebande, binnenkort een nieuwe nick van de eeuwig gebande, de pisvlek

     5. Original NL

      MG 17..
      Deze vliegt nog druiloor!

     6. ZiggyStardust

      MH17

    2. Duke

     Zeker. Ook daar zitten de onderzoekers er naast. Dat kan ook niet anders, want het illegale bandietenregime uit Kiev neemt deel aan het onderzoek.

  2. Original NL

   Quote…en Poetin heeft er belang bij dat Assad aan de macht blijft!….
   En het westen ook..tenzij u een tweede irak liever is!

   1. toetssteen

    @Original
    Yep en zo denkt ook de Syrische bevolking. Dit is een zeer groezelige zaak waar het westen zich verre van moet houden.

 2. van Urk

  Arabieren zijn meesters in het in scene zetten van rampen om de aandacht van de wereld aan te trekken. Gaza kende vele van dat soort Pallywood locaties.

  1. toetssteen

   @van Urk
   Inderdaad. Maffe filmpjes gezien van die site. Doden die van de brancard sprongen en wegrenden, dat werk.

   1. Original NL

    Q…Doden die van de brancard sprongen en wegrenden, dat werk….
    Tja jezus woonde om de hoek,dat is gewoon arabische traditie..

 3. peetjuhhhh

  Dan blijkt toch weer dat onze regering weer de verkeerde heeft gesteund. De taliban dee zielig en vermoorde wat mensen, riep assat en hup ze grepen de macht. Met medewerking van onze linkse deugneuzen.

 4. Lao Tse

  “Van der Meer van Clingendael is sceptisch over nieuw OPCW-onderzoek. „De verhoudingen zijn zo verzuurd dat Rusland en Syrië voorlopig niet willen meewerken.”

  Dit roept de vraag op waarom deze schurkenstaten niet aan het onderzoek wil meewerken.

  1. fockingworst

   @lao Tse de huistrol voert ene keer op dat het opcw zeer betrouwbaar is en de andere keer niet door notabene een flapdrol van het clingendael instituut.. Hahaha
   @lao Tse verbale diarree

   1. Lao Tse

    Ik betwist de betrouwbaarheid van het OPCW niet, worst.

    1. Frets

     gedrenkte tarrel en eeuwig gebande, binnenkort een nieuwe nick van de eeuwig gebande, de pisvlek

 5. WWW

  Dit is inderdaad al 2 maanden bekend. Alleen de MSM had er geen belangstelling voor.
  Er zijn wel meer valse meldingen gedaan zoals de gifgas aanval in de westelijke ghouta bij mohadamia. Hier kun je uit het rapport van de VN ook opmaken dat het in scene is gezet.
  De gifgas in de oost-ghouta heeft wel plaatsgevonden, maar de vraag is door wie?
  Misschien de blog whosghouta lezen, dan gaat er een wereld voor je open.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.