Het gaat helemaal niet! Middeninkomens hebben het steeds zwaarder

De middenklasse, een term die veel wordt gebruikt voor verkiezingsretoriek. Als we de politieke partijen ten tijden van verkiezingen moeten geloven worden het steeds gouden tijden voor de middenklasse. Toch is dit niet zo, de lastendruk en alsmaar stijgende prijzen zorgen voor steeds meer druk op de middenklasse.

Aan de vaste lasten is Jan Modaal steeds vaker meer dan de helft kwijt aldus het Nibud. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om geld opzij te zetten voor je spaarrekening of voor onvoorziene kosten.

Dat zijn niet mensen in de bijstand, maar juist huishoudens met een jaarinkomen van 36.000 tot 54.000 euro, modaal tot anderhalf keer modaal. Zij waren tien jaar geleden ongeveer de helft van hun salaris kwijt aan vaste lasten, nu naderen ze de 60 procent, of zijn ze daar zelfs voorbij.”

Het Nibud maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen. Bij zulke hoge lasten raakt men grip kwijt op hun eigen leven. Zonder economische vrijheid geen persoonlijke vrijheden zoals de libertarische econoom Ludwig von Mises decennia terug al schreef.

Veel problemen komen door de alsmaar duurder wordende huurhuizen aldus het Nibud. Doordat de huren steeds hoger worden – en de lonen nauwelijks stijgen – is sparen bijna onmogelijk. Hierdoor komt men dus nauwelijks in aanmerking voor een hypotheek.

De woonbond kwam deze week al eerder met een soortgelijke conclusie. Zij zien als de beste oplossing om de grenzen van de sociale huurwoning op te rekken.

Een wetsvoorstel waarin de inkomensgrens voor sociale huur wordt verlaagd, maakt de woonkloof alleen maar groter. Nog meer middeninkomens zouden tussen wal en schip belanden.

Volgens het Nibud is deze ontwikkeling bijzonder te noemen. Economisch gezien gaat het de laatste jaren goed. Politici hebben er de mond vol van dat doordat de economie groeit de burger nu mee profiteert, maar de burger profiteert helemaal niet mee. De burgers lopen op dit moment achter de feiten aan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Jumping

  Inderdaad Bart, Nederland is een keiverrot land geworden.
  De Nederlanders worden belazerd door de, Links Demoniserende wegkijkende Rutte kliek.
  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 2. Tman

  Het wordt nóg leuker als de milieu doelstellingen merkbaar worden in de beurs van ieder!
  De links stemmers,die de praatjes van Rutte3 geloofd hebben komen dan van een koude kermis thuis!
  De groeten aan al die sukkels en tot 2021 in het stemhokje!

  1. Jumping

   Inderdaad Tman.
   In de Telegraaf staat nog een stukje maar dat gaat over de topinkomens.

   DIE TOPINKOMENS WORDEN STEEDS HOGER.
   DE RIJKEN WORDEN STEEDS RIJKER.

   1. Isengrijn

    Jumping heeft zojuist het nieuws van de eeuw ontdekt:

    DIE TOPINKOMENS WORDEN STEEDS HOGER.
    DE RIJKEN WORDEN STEEDS RIJKER.

    Fijn dat je er nu ook achter bent gekomen. Echter, dit speelde al zo’n honderden jaren voordat de telegraaf er mee kwam, Lugar 😉

   2. EU kok

    Het harder stijgen van de top-inkomens is weer zo een links trekje.

 3. Ritter

  “Het gaat helemaal niet! Middeninkomens hebben het steeds zwaarder”
  ——————————-

  Waarom dan blijven de mensen op de gevestigde partijen stemmen die het beleid bepalen?

  1. Lao Tse

   De inkomenspositie van de middeninkomens is op dit moment een politieke prioriteit van alle fatsoenlijke partijen. Ook Rutte heeft dit probleem hoog op de agenda gezet.
   Het probleem wordt vooral veroorzaakt door het bedrijfsleven dat geen loonsverhogingen toestaat. Daar moet politiek op worden ingegrepen.

   1. logisch denken

    Fatsoenlijke partijen zuigen hun burgers leeg met populistsich gel** over milieu en gelukszoekers. Het interesseert prutte geen ene moer. Ik vond het verleden week dan ook zo vreemd dat prutte zo goed scoorde in de enquete. Hele grote groepen liggen aan de bedelstaf en zelfs als pa e ma werken kunnen de eindjes niet aan elkaar geknoopt. Ik zie dat onze forum tarrel weer het hoogste woord voert via zijn onderbuik maar feitelijk is het ongehoord dat een gezin met twee kostwinners niet vrij kan leven maar geldzorgen.

    Waarom blijven mensen nou stemmen op die nivelleringskliek die enkel bezig is met eigen gewin en verzekerd zijn van een riante wachtgeldregeling in een old boys netwerk ? Zijn mensen nu echt zo blind ? Volgens onze forum tarrel is er niets aan de hand maar er woedt al jaren een veen brandje en als die bovengronds komt is het echt te laat

    1. Lao Tse

     De ‘veenbrand’ van het ontevreden volk wordt al sedert Fortuyn gesignaleerd maar kwam nooit aan de oppervlakte. Ik neem die algemene onvrede daarom met een korreltje zout. Op de keper beschouwd is het een minderheidsgroep die boos is en het eigen leven niet op orde krijgt. Dat soort mensen zul je altijd houden maar electoraal stelt het op de keper beschouwd allemaal weinig voor.

     Dat er onvrede is bij de middengroepen is wel juist. Ik noemde de belangrijkste oorzaak en stel ook vast dat inkomensverbetering van die groepen bij de fatsoenlijke partijen een hoge prioriteit heeft gekregen. Dat is ze aangeraden ook.

     1. Lao Tse

      aangeraden = geraden

     2. Frets

      De eeuwig gebande met honderden versleten namen, de zuigende stoker. Niemand moet jou, niemand zit op jou te wachten, jij bent de ongenode gast die steeds weer opduikt, jij bent de eeuwige gebande, de pisvlek.

     3. logisch denken

      ik noem de juiste oorzaken tarrel

      – voedselbanken kunnen het werk niet aan
      – bijna 6.000.000 mensen afhankelijk van toeslagen
      – 25 % heeft betalingsproblemen
      – 10 % in de schuldsanering

      maar het gaat zo goed met nederland volgens linkse adepten.

      als de politiek werkgevers gaat bedreigen en intimideren met allerhande wetgevingen ben je nog minder dan een despoot of een dictator

      Fatsoelijke partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de lasten verlagen dus blijven er twee alternatieven over. Wou je weten welke twee tarrel of kan je dat zelf invullen met die halve hersencel

    2. Ben-NIET-Groen-L

     logisch denken,

     Misschien ben ik dom of heb mijn dag niet, maar wat bedoel je met: forum tarrel?

     1. Lao Tse

      Ik moest het ook opzoeken, Ben, maar logisch denken lijkt problemen te hebben met zijn stoelgang als gevolg waarvan hij tobt met poepresten in zijn bilspleet. Die worden kennelijk tarrels genoemd en zo noemt hij sinds een paar dagen andersdenkenden op dit blog.

      Laten we het creatief schelden noemen.

     2. tonna

      @laos
      Ad hominem ?

    3. Ben-NIET-Groen-L

     logisch denken,

     Serieus Logisch denken,

     Misschien ben ik dom of heb mijn dag niet, maar wat bedoel je met: forum tarrel?
     Ik heb besloten om niet meer te reageren op pisvlek Lao Tse, omdat het geen zin heeft…zal ik maar zeggen.

   2. logisch denken

    Dus bedrijven moeten hun werknemers loonsverhogingen uitdelen bij de lage inflatie door de kunstmatig laag gehouden rentestand zodat glibber prutte zijn hobby’s klimaatonzin en gelukszoekers loterij in stand kan houden. Je bent een flapdrol dier irritante tarrels achter laat.

    Het wordt steeds gekker in extreem links nederland. Als je links zijn gang laat gaan wordt je loonzakje bij de rijks struikrovers dienst gestort en krijg je zakgeld omdat je het zo ” goed ” hebt in nederland

    Wat een demagogie. Lasten omlaag prutte , ambtenarren bestand omlaag prutte , afdracht naar brussel omlaag prutte. Vieze smerige hypocriet geworden in plaats van betrouwbaar liberaal politicus

    1. Lao Tse

     “Je bent een flapdrol dier irritante tarrels achter laat.”

     Dat moet met een goede kwaliteit toiletpapier toch op te lossen zijn, logisch denken? Je kunt ook een bidet in je huis laten installeren. Dan moet je toch van die tarrels af kunnen komen?

     1. fockingworst

      @lao Tse is #openlijkdommig. Hahshs

     2. logisch denken

      je bent zeer hardnekkig en komt bij elk bezoek weer langs.

   3. Ts

    Geachte heer LaoTse
    Dat het bedrijfsleven daar debet aan is, is maar een deel van de oorzaak.
    De Rabobank heeft in februari verleden jaar een economische studie gepubliceerd dat het probleem breder is: ook de overheid in Nederland draagt hier aan bij. Het inkomen loopt steeds verder achter op het Bbp per capita onder andere door zowel direct als indirecte belastingen. Nederland kent naast een gemiddeld niveau van groei (in vergelijk met Europa wel te verstaan) maar een duidelijk negatieve groei tov onder andere inflatie. Hierin loopt Nederland zelfs voorop.
    Dus om te zeggen, kijk naar het bedrijfsleven is een populistische gedachte van de huidige regeringspartijen in Nederland…

    1. Lao Tse

     In Nederland gold altijd een stilzwijgend sociaal contract volgens welke de lonen stijgen bij stijgende bedrijfswinsten. Dat contract zorgde ook in de Stichting van de Arbeid voor loonmatiging als de winsten onder druk stonden.

     Het Nederlandse bedrijfsleven onttrekt zich tegenwoordig aan dat contract, niet alleen door de lonen niet te verhogen maar ook door met belastingconstructies belastingen te ontwijken. Daarmee draagt ze in dubbele zin bij aan beperking van de koopkracht voor de burger: ze jaagt de collectieve lastendruk op en houdt de lonen onder druk.

     Deze neo-liberale verloedering moet worden doorbroken en dat snapt inmiddels Rutte gelukkig ook. Het in de greep krijgen van het bedrijfsleven zal overigens alleen effectief in Europees verband kunnen gebeuren.

     Ik denk dat overigens alleen een stevige politieke verschuiving naar links deze correctie mogelijk zal maken.

     1. fockingworst

      Lao Tse is #openlijkdommig

     2. logisch denken

      Als de lasten harder stijgen dan de winsten zijn we klaar met deze discussie

 4. Pescador

  Dus meten we nog maar een rutte 4 hebben ? Rutte is een landverader

 5. J.Rademaker

  De middeninkomens zijn nu eenmaal de klos, lager krijg je toeslagen en al pak je de rijken alles af dan is dat een druppel op een hete plaat.
  Lasten voor het bedrijfsleven komen in de prijzen dus dat is voor de bühne.
  De overheid zal ooit moeten beseffen dat men het in de uitgaven zal moeten vinden de kleine groep die de belastingen opbrengt ( en niet wordt betaalt met belastinggeld ) is leeg geperst en de woningnood los je niet op door, schaarste ruimte, te roepen.

  1. Raveltje

   Al zit je maar een euro hoger, dan krijg je geen toeslagen.

 6. Trien Knoppen

  Die huren zijn zo hoog omdat de rente al jaren belachelijk laag staat… met dank aan Zuid-Europa en de ECB!
  Rijken kopen huizen op, om ze vervolgens te verhuren, omdat ze op hun spaarrekening alleen maar geld toe leggen. En geef ze eens ongelijk! Pensioenen verdampen dus gaan mensen op een andere manier hun oudedagsvoorziening regelen… en stenen zijn dan een goede en redelijk veilige belegging.

 7. Toverkol

  Iets van de democratie uiteindelijk tot val laat brengen….
  Maar het ergste moet nog komen, AI wat vergaande automatisering tot gevolg heeft.
  En uiteindelijk de klassieke economie de das om doet.

 8. Ben-NIET-Groen-L

  De klimaathoax gaat vervolgens nog mega veel mensen financieel de das om doen…

  Maar goed…afbraak welvaartmaatschappij heeft de Brexit veroorzaakt. Dus ga maar door regering, dan kunnen we ook uit dat gedrocht EU.

  Oja, ik kreeg onlangs nog een mailtje van een leuke dame, ziet er goed uit, Russisch.
  Zat ook een onthullende foto bij. Zou het betrouwbaar zijn? 😉

 9. Heras

  De mensen stemmen steeds vaker op rechtse partijen, omdat links niet meer voldoet. Omdat de ( linkse ) partijen samenklitten, krijgen we nog steeds links beleid. Even wachten, totdat mensen massaal ontdekken dat groenlinks ontmaskert wordt met hun gezever over het milieu.

 10. Lee

  @Frets
  Jij moet wel erg gefrustreerd zijn. Het enige wat je nl doet is andere afzeiken terwijl je zelf geen enkel zinnig woord hebt ingebracht.

  1. Bosche draak

   Nee jouw gezeur loopt over van de wijsheid.
   Iets met een glazen huis en stenen?

  2. logisch denken

   zeg lee , je gaat anderen toch niet verwijten dat ze niets inbrengen ? Je geeft nergens inhoudelijk antwoord op en hebt geen enkel argument behalve dezelfde riedel als die andere tarrel hier

   1. Lee

    Wel eens gehoord van het gezegde: de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.
    Zou ik, als ik jou was, eens over nadenken.

    1. logisch denken

     spiegel ?

 11. Cycle25

  Kijk, dat is nou het verschil tussen Europa en Amerika, een totaal doorgeslagen bureaucratie wat goed voor zichzelf zorgt. Een regelneef op elke burger is de ware droom van ambtenaren, dankzij D66 die altijd schreeuwen om méér banen waar uiteraard ambtenaren mee bedoeld worden.

  En dan loopt er een Rutte rond die elk jaar alle bedrijven groen licht geeft met lastenverzwaringen.

  Dat kan dus met een club die geen omzet hoeft te CREËREN maar ONTVANGT.

  Ambtenaren anno 2019….bijna even dodelijk als roken.

  En dan logisch vinden dat de kloof groeit tussen burgers en de club die goed voor zichzelf zorgt.

 12. Punt50

  Tja dat krijg je als de regering de BTW omhoog schroeft etc. Steeds minder besteedbaar inkomen.

  1. logisch denken

   niet enkel de btw , onze roverheid eet van zoveel mogelijk walletjes mee, vergeet u niet dat u de werkgever zo een 130 % van uw bruto jaarsalaris kost !

   Ook aan deze kant eet rupsje nooit genoeg heel hard mee. Als de overheid hier 10% mindert kan u bruto 10% meer ontvangen van uw werkgever.

   rutte is een dief

 13. Rud56

  Joh,
  die burger die de dupe is van de jarenlange hier regerende leugenpolitiek laat zich schijnbaar toch graag door die politiek naaien, gezien het gegeven dat de bijvoorbeeld de PvdA, D66, VVD nog steeds bestaan c.q. groeiende zijn.
  Men kiest dus duidelijk voor partijen die hun belazeren! Zo wordt Rutte door velen oké bevonden!

  Dus, maar één conclusie: een volk krijgt wat het verdient, dus nu niet zeuren!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.