Het Marokkanenprobleem: 1 op de 50 personen Marokkaans, maar in de gevangenis 1 op de 7

Wat betekent het wanneer Nederlanders zeggen dat allochtonen ‘oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit’? Dat het een stel racisten zijn? De gegevens van het CBS suggereren dat de uitspraak wel klopt: personen van Marokkaanse afkomst significant vaker crimineel gedrag vertonen dan anderen. Terwijl net 2,2% van de bevolking van Marokkaanse komaf is, is dat in het Nederlandse gevangeniswezen ruim 14%! 

De rekensom is natuurlijk vrij eenvoudig. Met 386.000 personen van Marokkaanse afkomst op een populatieomvang van 17,08 miljoen inwoners betekent dit dat de groep mensen van Marokkaanse afkomst zo’n 2,2% uitmaken van de Nederlandse bevolking uitmaken. Als je alle Nederlanders op een rijtje zet is één op de 50 van Marokkaanse komaf.

Terwijl Nederlanders nog steeds het vaakst terechtkomen in detentie, zien we wel dat de verhoudingen tussen Nederlanders en Marokkanen scheef is. Zou je alle gedetineerden op één rij zetten dan is niet 1 op de 50, maar 1 op de 7! Dit is wat Nederlanders dus bedoelen wanneer zij stellen dat ‘allochtonen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit’. Gezien de gegevens van het CBS is de uitspraak, in ieder geval de vergelijking met Marokkanen, juist.

Gedetineerden per bevolkingsgroep

Het aantal personen in detentie volgens het CBS gesplitst op afkomst. Bron: CBS
Het aantal personen in detentie volgens het CBS gesplitst op afkomst. Bron: CBS

Je zou verwachten dat dergelijke cijfers in Den Haag tot discussie zou leiden. Dat is ook het geval: Hans Spekman (PvdA) en Diederik Samsom (PvdA) deden in het verleden uitspraken over Marokkanen, maar werden niet vervolgd daarvoor, Geert Wilders, die het net een stukje radicaler aanpakte, dan weer wel.

In ieder geval suggereren de cijfers, zeker gezien de scheve verhouding tussen het aandeel van Marokkanen in de totale populatie en het aandeel in de detentiepopulatie (1 op de 50 versus 1 op de 7), dat er wel degelijk een ‘Marokkanenprobleem’ heerst in Nederland. Maar wat die scheve verhouding constitueert is dan weer reden voor discussie. Wel zien we dat Marokkanen ook relatief weinig inkomen genereren in vergelijking met alle anderen groepen en dat het waarschijnlijk is dat hun sociaaleconomische positie een rol speelt. En natuurlijk het geslacht: vrijwel iedereen in detentie is man.

Op links zal men zeggen de scheve verhoudingen een relatie hebben met het ‘racisme in de samenleving’ en op rechts zal men waarschijnlijk zeggen waar het op staat: Marokkanen zijn Marokkanen. En het is een probleem voor deze Marokkanen dat ze in detentie zitten.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

111 reacties

 1. van Urk

  Hoelang zal het duren voordat ook het CBS dit soort cijfers niet meer mag publiceren? De politie verdoezelt dit soort cijfers al om onrust te voorkomen.

 2. Peter Oudshoorn

  De mentaliteit van Marokkanen deugt eenvoudigweg niet: nauwelijks of geen opvoeding, mannelijke superioriteitswaan, altijd op een schild gehesen door moeders en zusjes, zware macho-concurrentie onderlingen daardoor over-agressief, verheerlijking van criminele daden: Marokkanen deugen van geen kant en dat komt nooit meer goed.

  Het enige wat kan helpen is het tuig in een heropvoedingskamp stoppen met een zwaar drilregime, weinig vreten, 14 uur werken per dag en het gedwongen volgen van lessen in sociale omgang en waarden & normen.

  1. Erkenbrand

   Het politiek correcte pamper beleid van de overheid is daar natuurlijk debet aan, dat ongedierte weet precies dat zij bekant alles kunnen doen in Nederland en mochten zij al in het gevang geraken dan nog kunnen zij zelfs daar hun gang gaan, gewoon deporteren dat criminele tuig.

   1. Lao Tse

    Alleen al de term ‘ongedierte’ bevestigt mijn punt.

    1. Frets

     Blablabla. Blaaskaak/pisvlek en eenzame laffe kale speklap.

    2. Bosche draak

     Het punt dat jij een miezerige stoker bent?
     Dat wisten we al hoor

    3. logisch denken

     tja voor ongedierte heb je de ongediertebestrijding. Dze kan weinig uitrichten hier want zelfs de politie is afwezig

 3. Beukman

  Het mannenprobleem: 1 op de 2 personen man, maar in de gevangenis 9 op de 10.

  Statistieken is punt 1, het interpreteren van statistieken punt 2.

  1. Peter Oudshoorn

   Wat vind je van de oververtegenwoordiging van mannelijke Marokkanen in de bajes, Beukman?

   1. Beukman

    Tja @Peter, als groep doen Marokkanen het natuurlijk slecht.
    Lichtpuntje is dat als je kijkt naar leeftijd en sociale klasse, het verschil tussen Marokkanen en kaaskoppen een stuk kleiner is. Feit is verder dat ook Marokkaanse mannen zich vanaf hun 25e gaan settelen, en ophouden met criminaliteit.

    Als ik het wel heb, is de oververtegenwoordiging van Turken vergeleken met kaaskoppen in de criminaliteitsstatistieken de laatste jaren zo goed als verdwenen.
    Naarmate Marokkanen verder stijgen op de sociale ladder, zal dit bij hen ongetwijfeld ook gebeuren.

    In mijn ervaring lopen en rijden er in bepaalde wijken van Amsterdam (mijn referentiekader) nog een heleboel Marokkaanse rotjochies rond. Zelf woon ik in een vooroorlogse middenklassebuurt. Daar worden de jochies beter opgevoed, en veroorzaken ze geen bijzondere hoeveelheden crimineel gedrag.

    Maar ook in de ooit beruchte Diamantbuurt is de rust allang weergekeerd, zij het dat een enkeling in de zware criminaliteit is beland.

    Al met al ben ik gematigd optimistisch over de toekomst, voor wat Marokkanen betreft.

    1. Mars020

     Als die kansparels na hun 25ste zogenaamd normaal gedrag gaan vertonen, kunnen we ze beter tot die leeftijd preventief opsluiten. Heropvoedingskampen zijn daarvoor zeer geschikt en ze leren ook eindelijk eens wat. Dan wordt het op straat een stuk veiliger en het scheelt een hoop geld.

  2. Teunis Dokter

   Dat staat letterlijk in het stuk:”En natuurlijk het geslacht: vrijwel iedereen in detentie is man.”

   1. Beukman

    @Teunis
    Zeker, maar het is wel goed om er extra op te wijzen. Laten we niet mannen als groep stigmatiseren omdat zij toevallig enorm zijn oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken. Niet iedere man is een crimineel.

    1. Frets

     Aldus sprak de hypocriete parasiet en supporter van de zuigende speklap, steenpuist, smeerpijp, leugenaar, blaaskaak en pisvlek.

    2. Lao Tse

     Sterker, Beukman, ik voel in de benadering van Teunis een agressief feministische ondertoon waarin mannen het altijd hebben gedaan.

     Terecht dat je hier de vinger op legt. Mannen plegen vaker misdaden dan vrouwen maar ze staan er ook vaak alleen voor en missen de steun van de zwakke vrouwen om voldoende brood op de plank te krijgen.

     1. Beukman

      @Lao
      Spijker, kop. Feitelijk zit de gevangenis vol met mannen die er door zwakke vrouwen zijn ingeluisd.
      🙂

     2. Frets

      Aldus sprak de hypocriete parasiet en supporter van de blaaskaak en pisvlek.

     3. logisch denken

      in een boerka ze ze er allemaal hetzelfde uit 🙂 🙂 🙂

  3. logisch denken

   statistieken dien je te vertalen naar de groepsgrote onwetende beukman. Absolute getallen vertroebelen de statistieken .

 4. EU kok

  We hebben: Nederlandse achtergrond, Marokkanen, Nederlandse Antillen en Aruba(=Ned. Antille), Suriname(was Nederlands), Turkije en overige niet westerse.
  .
  Helemaal geen frauderende Polen, criminele Bulgaren en Roemenen, geen enkele ander Europeanen in de gevangenis?
  Volgens mij wordt er hier aardig gemanipuleerd met de cijfers.

  1. Peter Oudshoorn

   Ook trolletje EU cock is een ster in het wegkijken. Ga nu eens in op het Marokkanenprobleem, patatbakker: 1 op de 50 personen is Marokkaans, maar in de gevangenis 1 op de 7.

   Wat vind jij daar van?

   1. EU kok

    Gedetineerde uit Marokko 3590
    Gedetineerde uit Suriname 3350
    .
    Waarom hebben we wel een Marokkanen probleem en geen Surinamers probleem?

    1. Frets

     omdat jij de aandacht afleidt van het onderwerp, bejaarde speknek en cockje met ‘ck’

     1. EU kok

      Mag ik u adviseren uw naam achterstevoren te effectueren.

     2. Frets

      cockje met ‘ck’

    2. tonna

     @kokkie
     De aard van de misdrijven gepleegd door Surinamers zijn minder stringent!

    3. EU kok

     Dhr. Oudshoorn verkiest de gestelde vraag niet te beantwoorden.
     Dat schept natuurlijk veel duidelijkheid.
     Bedankt voor het niet-antwoorden.

    4. Bosche draak

     Moeilijk he? De vraag te beantwoorden, tis te hopen dat je niet zo glibbert in je keuken cockie.

     Geen wonder dat je kinders het moeten overnemen, met dat gestoethaspel van jou vliegt het brood door de kamer en drupt de saus van het plafond.

    5. logisch denken

     dat beweert niemand c.o..c.k > Beide problemen zijn even groot hoewel het eerste probleem urgenter is door het geweldadige karakter

    6. Limburgse Separatist

     Roti. Bedoel je trouwens geen Antilliaan? Die staan op 1 in de statistieken.

 5. Lao Tse

  Het betreft een lager opgeleide, op de arbeidsmarkt gediscrimineerde en door viezeriken als Wilders negatief gestigmatiseerde bevolkingsgroep.

  Je moet achterlijk zijn om niet te kunnen voorspellen dat de criminaliteitscijfers voor deze bevolkingscategorie ongunstiger zullen zijn, en dan laat ik nog de neiging van de politie om bij de vervolging etnisch te profileren buiten beschouwing.

  Het is een schande dat we dit binnen onze landsgrenzen lieten gebeuren.

  1. Peter Oudshoorn

   Lao weet weer precies hoe hij moet flamen, hoe hij zijn geliefde Mocro’s in bescherming moet nemen, hoe hij Wilders moet bashen en hoe hij zijn foute verontwaardiging moet ventileren.

   Whar else is new?

  2. Erkenbrand

   Hahaha, het ligt natuurlijk helegaar niet aan dat getriefel zelf volgens Laue Thee, wat ben je toch een kansloze zakkenwasser.

   1. Frets

    Hij is Dopper en is uit hetzelfde soort hout gesneden als Volkert van der Graaf, een ondersoort met linksfascistische opvattingen, overtuigingen en standpunten. Opruien opstoken beledigen en als het hem niet bevalt feiten verdraaien naar eigen gewin en als deze dan onderuit worden gehaald geen reactie meer geven. Het feit dat hij nog geen permanente ban heeft, omdat hij bij vrijwel elke post die hij hier plaatst complete onzin uitslaat en de boel opstookt, mag gezien worden als een wereldwonder.

   2. Lao Tse

    Ik wijs, Erkenbrand, op de statistische wetmatigheid dat in een bevolkingscategorie die wordt gekenmerkt door een laag opleidingsniveau, een lage sociaal-economische status, discriminatie op de arbeidsmarkt en negatieve stigmatisering de criminaliteitscijfers altijd hoger zijn dank in groepen die die problemen niet kennen.

    Dat gegeven is van alle tijden en plaatsen en wordt al vermeld op bladzijde 2 van het propaedeuse collegedictaat Criminologie.

    Mijn zorg betreft het feit dat we als Nederlandse samenleving deze situatie hebben laten ontstaan en te weinig doen om die op te heffen.

    1. Frets

     De eeuwig gebande met honderden versleten namen, de zuigende stoker. Niemand moet jou, niemand zit op jou te wachten, jij bent de ongenode gast die steeds weer opduikt, jij bent de eeuwige gebande, de pisvlek.

    2. Erkenbrand

     Het grootste gedeelte van Nederland voldeed aan die kenmerken in de magere jaren na de oorlog ongelooflijke zakkenwasser, zijn die ook allemaal in de criminaliteit beland, je lult wel zo gigantisch uit je nek…..

     1. Beukman

      Klopt @Enkelband. In die tijd zat de petoet vol jonge mannelijke blanke kaaskoppen uit sociaal lagere klassen.

     2. Erkenbrand

      Dat zuig je uit je duim Beuklul, presenteer de cijfers maar!

     3. Erkenbrand

      Ja hehe, uiteraard was de bajes gevuld met echte Nederlanders in hoofdzaak in die tijd, de multiculturele ramp was toen nog niet voltrokken.

     4. Lao Tse

      De maatschappelijke onderlaag na de tweede Wereldoorlog scoorde opmerkelijk hoger in de criminaliteitscijfers, Erkenbrand. Ik heb de statistieken niet bij de hand maar ik durf er wel mijn hand voor in het vuur te steken.

      Je snapt eenvoudige sociologische verbanden niet.

     5. Erkenbrand

      Anekdotisch bewijs zoals jouw polken in het vuur steken boeien niet echt Laue Thee, je bent net zo onbetrouwbaar als een marokaan.

     6. Peter Oudshoorn

      Lao The reageert niet op Pronounce of Merlot. Begrijpelijk, want hun sterke betogen halen zijn complete gelul (en dat van Beukman) in deze draad onderuit, zonder dat hij er een zinnig weerwoord tegenover weet te stellen.

    3. Ben-NIET-Groen-L

     Lao Tse,

     Geef je nu ook mij de schuld ?

    4. Pronounce

     En daarmee heeft Lao op de bekende cultuurmarxistische wijze het toch weer voor elkaar gekregen de Nederlandse samenleving de schuld te geven. Uiteraard ook geheel volgens de Wetten van Bart Croughs.

     Nu de werkelijkheid: toen in de jaren ’70 de migratie vanuit Marokko naar Nederland op gang kwam, wist de Marokkaanse koning héél goed wie hij bij voorkeur hierheen moest sturen: de Berbers. Een laag-iq bergvolk dat ook in Marokko al sinds mensenheugenis voor problemen zorgde. De mocrokoning was er zo mooi vanaf.

     Eenmaal in Nederland kregen ze te maken met een progressieve en dus slappe overheid die nooit in durfde te grijpen of zelfs maar de harde werkelijkheid van de criminaliteitscijfers te publiceren want discriminatie en racisme. Volkomen flauwekul natuurlijk en door en door fout, maar dat krijg je met Lao-achtigen in het landsbestuur.

     Marokkaanse jongens worden ‘opgevoed’ als prinsjes die nooit iets fout kunnen doen en wie geen strobreed in de weg mag worden gelegd. Deze opvoeding in combinatie met hun laag-IQ achtergrond zorgt voor een onhandelbare horde die nergens respect voor heeft maar zelf wel voortdurend respect eist.

     Natuurlijk halen deze jongeren ook hun neus op voor het onderwijs: waarom in zo’n klas gaan zitten als je les krijgt van de kuffars – meestal vrouwen ook nog – om vervolgens alleen maar in aanmerking te komen voor een zeikbaantje? Werken is voor de dommen. In plaats daarvan lonkt de criminele ‘carriére’. De neefjes, broertjes en vriendjes die hen voorgingen hebben al laten zien hoe snel je daarmee geld kunt verdienen. Wordt je toch gepakt voor een berovinkje of een plofkraakje, stellen de straffen niks voor. Sterker nog: als je in de bajes hebt gezeten gaat je aanzien alleen maar omhoog. En aanzien – dat is natuurlijk álles.

     Papa en mama vinden het wel best. Mama gelooft sowieso niet dat haar lieve jongen ooit iets fout doet. Papa weet wel beter, want hij deed vroeger toen hij zelf jong was precies hetzelfde. Maar papa profiteert mee van de opbrengst. Dit is het grote taboe in de Marokkaanse gemeenschap dat nooit besproken mag worden maar waarvan iedereen weet dat het waar is. Of gelooft hier buiten Lao, de Joop reaguurders en de gemiddelde deugcolumnist ook maar iemand dat die ouders niet in de gaten hebben dat hun zonen nachtenlang van huis zijn en altijd geld hebben ondanks het feit dat ze niet werken?

     Er is geen sprake van ‘achterstelling’ van Marokkanen; zij zitten zichzelf dwars. Het is hun eigen cultuur, denkwijze en gedrag die hen tot de meest uitgekotste bevolkingsgroep van het land heeft gemaakt. Dat is niet bepaald zonder reden.

     En geen cultuurmarxist die deze ongemakkelijke waarheid kan verhullen.

     1. merlot

      @ Pronounce: +++++

     2. Lao Tse

      “En daarmee heeft Lao op de bekende cultuurmarxistische wijze het toch weer voor elkaar gekregen de Nederlandse samenleving de schuld te geven. ”

      Ik sprak nergens over schuld. Ik wees slechts op sociologische verbanden. De Marokkanen (gedoeld wordt in het bijzonder op een beperkte groep Marokkaanse jongeren) vormen een maatschappelijke groep die wordt gekenmerkt door een laag opleidingsniveau, een lage sociaal-economische status, discriminatie op de arbeidsmarkt en negatieve stigmatisering. Je hoeft geen socioloog te zijn om te zien dat die kenmerken leiden tot hogere criminaliteitscijfers.

      De behoefte hier om dit te verklaren uit genetische of culturele kenmerken van ‘de Marokkanen’ is niet alleen dom maar ook ranzig racistisch. Ik word daar niet vrolijk van.

     3. Frets

      Blaaskaakje, inderdaad, Blablabla. En verzin gewoon je eigen waarheid. Tiktaktiktok, en vooral tiktaktiktaktiktak.

     4. Frets

      @ Pronounce: +

     5. merlot

      De tarrel loog: “Ik sprak nergens over schuld.”

      Hij is kort van memorie want kort daarvoor schreef hij: “Mijn zorg betreft het feit dat we als Nederlandse samenleving deze situatie hebben laten ontstaan en te weinig doen om die op te heffen.”

      Wat moet je nu met zo’n draaikont?

      Negeren of exposeren?

      Deze keer koos ik voor het laatste… 🙂

     6. Frets

      de tarrel draait, net als een verse drol, zijn eigen waarheid. dat weet je zelf ook wel, hij de tien duizendmaal uitgekotste, niemand moet hem, niemand wil hem, niemand zit op hem te wachten, hij is de eeuwig gebande die zichzelf steeds opnieuw uitnodigt terwijl hij steeds opnieuw de deur uitgeschopt wordt.

     7. Pronounce

      Feiten zijn niet racistisch of ranzig. Dat is wederom een cultuurmarxistisch debattrucje dat allang is uitgewerkt. Geen hond die je daarmee nog overtuigt. Als je de inhoud niet kunt weerleggen, dan ga je gewoon op de man spelen. Ik noemde het niet voor niets de ongemakkelijke waarheid. Je kunt je beter eens afvragen waarom Chinezen wél naadloos opgaan in de samenleving, niet in elke aflevering van Opsporing Verzocht de hoofdrol spelen laat staan onevenredig vaak in de bajes zitten.

      Jij en je fellow-travellers zijn gewoon niet in staat om los te komen van het eeuwige onderdrukker vs. slachtoffer denken. Als we het dan toch over racisme moeten hebben: dit is gewoon de linkse versie van racisme. Eentje waarbij niet-westerse en/of niet-blanke mensen geen eigen verantwoordelijk kunnen dragen en eigenlijk een stel kleine kinderen zijn die door de verheven schuldbewuste westerse blanke beschermd moeten worden. Het is deugnarcisme ten top.

     8. merlot

      @ Pronounce: wederom +++++

      Het paradigma in de sociologie is gebouwd op achterhaalde dogma’s, waaronder de veronderstelling dat sociaal-economische factoren ten grondslag liggen aan criminaliteit, agressie en ander asociaal gedrag.

      Een links stokpaardje bij uitstek dat Lauwe Thee en Beukman tot vervelens toe blijven berijden.

      Het is weliswaar ten dele juist, maar zwaar onvoldoende om het wangedrag van met name Marokkanen te verklaren.

      Er zit veel meer achter. Dat moet voornamelijk gezocht worden in de invloed van de islamitische cultuur, zoals Nicolai Sennels dat heeft onderzocht en zo goed heeft verwoord.

      Maar ja, dat is natuurlijk vloeken in de linkse kerk en dat bestrijden de linksen derhalve te vuur en te zwaard.

      En zo komen we dus geen meter verder. Dat is de schuld van linkse halsstarrigheid (ondanks de openhartigheid van iemand als Samsom) dat vastgeroest zit in de aloude dogma’s en niet kan aanvaarden dat andere culturen niet te vatten zijn in hun dogma’s en overoptimistische sjablonen van gelijkheid en maakbaarheid. Anders gesteld: ze kunnen zich totaal niet verplaatsen in de islamitische mindset, ze begrijpen niets van deze oosterse mentaliteit, ook al denken ze van wel. Met name Beukman beroept zich erop dat hij moslims begrijpt. Forget it. Hij kijkt met westerse ogen naar iets dat zich niet laat verklaren door de sociologische paradigma’s die weliswaar van toepassing zijn op westerlingen maar niet op oosterlingen (meer concreet: moslims).

     9. Lao Tse

      “ Je kunt je beter eens afvragen waarom Chinezen wél naadloos opgaan in de samenleving”

      Dat is inderdaad een goede vraag. Deze groep integreerde anders dan alle andere immigrantengroepen, Surinamers, Antillianen, Molukkers, Turken en Marokkanen.

      Chinezen leefden, en leven in belangrijke mate nog steeds, in sterk gesegregeerde groepen die zich, zeker in de eerste en tweede generatie, bezig hielden met het runnen van restaurants. Heel voorzichtig zie je Chinezen integreren, maar dat gebeurt feitelijk pas na de derde generatie.

      Hier algemene conclusies over trekken voor de andere immigratiegroepen lijkt me niet verantwoord.

     10. Frets

      flikker op tarrel, je versmeerd de lopende discussie met je zuigerij en je stokerij, jij bent de eeuwig gebande met honderden versleten namen, de zuigende stoker. Niemand moet jou, niemand zit op jou te wachten, jij bent de ongenode gast die steeds weer opduikt, jij bent de eeuwige gebande, de pisvlek.

     11. Lao Tse

      “Het paradigma in de sociologie is gebouwd op achterhaalde dogma’s, waaronder de veronderstelling dat sociaal-economische factoren ten grondslag liggen aan criminaliteit, agressie en ander asociaal gedrag.”

      Het is een dogma noch paradigma (de vraag rijst of merlot begrijpt wat een paradigma is) maar een empirisch feit dat door eindeloos onderzoek en statistiek is bevestigd.
      Al eeuwen is het een feit dat onder de arbeidersklasse, de kansarmen en maatschappelijk geïsoleerde groepen criminaliteit meer voorkomt.

      Je kunt dit sociologische feit domweg ontkennen maar dat is weinig intelligenter dan beweren dat de aarde plat is.

     12. merlot

      “Je kunt dit sociologische feit domweg ontkennen blah, blah, blah..”

      De tarrel probeert weer een stroman op te zetten. Hij mist 2 kernpunten:

      1) Ik heb het niet ontkend, ik stelde dat het ten dele klopt. TEN DELE.

      2) De essentie van mijn betoog is dat sociologische bevindingen die van toepassing zijn op westerlingen niet automatisch opgaan voor oosterlingen cq moslims die cultureel hemelsbreed van elkaar verschillen.

      Dat laatste is waar de schoen wringt. Dogmatisch links meent dat haar denkbeelden universeel geldig zijn. Niets is minder waar. Men blijft op links (en in de sociologie) sterk in gebreke als het erom gaat de islamitische mindset te doorgronden. Sterker: daar snappen ze geen zak van.

      En niet alleen dat, ze leggen er ook een taboe op, want “gelijkheid” is heilig in de linkse kerk.

      Wake-up call: gelijkheid is een illusie, een utopie. Mensen zijn niet gelijk en culturen al helemaal niet.

     13. Frets

      hij is een tarrel, en versmeerd de lopende discussie met zuigerij en stokerij, hij is de eeuwig gebande met honderden versleten namen, de zuigende stoker. je kunt met een pisvlek geen gesprek voeren

     14. merlot

      ” je kunt met een pisvlek geen gesprek voeren”

      Maar je kan hem wel inhoudelijk afdrogen… 😉

      Ik hoop dan maar dat het goed gelezen wordt en de lezers er wat aan hebben.

     15. Lao Tse

      “De essentie van mijn betoog is dat sociologische bevindingen die van toepassing zijn op westerlingen niet automatisch opgaan voor oosterlingen cq moslims die cultureel hemelsbreed van elkaar verschillen.”

      Dat lijkt me juist. Ik maakte dat al concreet voor de Chinese immigrantengroep die op een andere manier integreert dan de meeste andere immigrantengroepen.

      Het valt ook lastig te ontkennen dat grote culturele verschillen relevant zijn voor de mogelijkheden van integratie.

      Welk punt wil je eigenlijk maken, merlot?

     16. merlot

      “Welk punt wil je eigenlijk maken, merlot?”

      Als je dat nu nog steeds niet hebt begrepen, dan kan ik je niet verder helpen.

     17. Frets

      er is inderdaad genoeg af te drogen merlot.

      verder is het een geniepige smeerlap die hier niet rondhangt om in gesprek te zijn.

     18. Mariposa78

      VHl GTSSDM weet niet eens wanneer de eerste en tweede generatie in Nederland leefden.
      Daar uit blijkt te meer, dat hij nog steeds niet weet hoe hij Ockhams scheermes (Novacula Occami) moet hanteren.
      Het is in elk geval veel eerder dat zij in Nederland leefden dan hij denkt.

  3. van Urk

   Lao Tse heeft het jarenlange antwoord gevonden waardoor het nu opgelost gaat worden! Les aupplaudisements! 🙂

  4. Marija

   Als ik iemand een viezerik zou willen noemen, komt u in aanmerking.

   1. Jumping

    Beste Marija, ik reageer nooit op die klootzak.
    En de aanhef U, is voor deze klootzak teveel van het goede.

  5. Mars020

   @Lao, Geert is niet het probleem, maar het gevolg. Dat ze op de arbeidsmarkt een achterstand hebben, komt door het gedrag en niveau. Het begint natuurlijk met het schrijven van een sollicitatiebrief. De gemiddelde mocro schrijft, zoals hij op straat praat met andere bontkraagjes. Een werkgever leest de brief en komt tot de veronderstelling, dat hij beter een andere kandidaat kan uitnodigen. Het kost namelijk veel tijd om zo’n figuur Nederlands te leren en die tijd hebben ze vaak niet. Misschien zou jij iets kunnen betekenen voor deze kanspareltjes?. Jij als taal-fetisjist is daar toch de meest geschikte persoon voor?.

   1. Lao Tse

    Mars020 zal toch niet durven ontkennen dat Marokkanen keihard worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt?

    1. toetssteen

     @LT
     Legt u me nu eens uit waarom een kennis van mij komende uit Singapore, al een baan had voor ze hier was, Ja, u leest het goed, een vrouw met een kleurtje, want haar roots liggen in India.
     Ze sprak binnen een jaar vloeiend Nederlands, dat dan wel en was een ICT deskundige…..
     U mijnheer, bent bezig ons te beschuldigen van discriminatie, maar zoals u weet, is het niet zo verstandig om een ongeletterde aan te nemen in de ICT.

     1. Lao Tse

      Chinezen, zeker met een goede opleiding, ontmoeten in Nederland een positief vooroordeel, Toetssteen, noem het positieve discriminatie.

      Prettig voor deze mevrouw maar niet iedereen heeft zoveel mazzel.

    2. Mars020

     Dat hebben toch echt aan zichzelf te danken. Ze mogen gewoon naar school, maar verdommen het gewoon. Van rondhangen op straat en dat achterlijke taaltje spreken, wordt je nu eenmaal niet slimmer. Verder helpt een strafblad ook niet mee om een baan te vinden.

  6. Ben-NIET-Groen-L

   Lao Tse,

   Een goed plan lijkt mij dat ze jou is etnisch fileren ! lol

   1. Frets

    Doe geen moeite, want met deze levensvorm, valt niet te debatteren.

  7. logisch denken

   tuurlijk de bevolkingsgroep stigmatiseerd niet het westen , het westen heeft die arme marokkaantjes gestigmatiseerd en gediscrimineerd.

   Het is zeker een schande dat de marokkaanse gemeenschap zoveel misbruik maakt van onze gastvrijheid. Je vervolgens profileren als het slacjhtoffer is een verouderde truc.

  8. logisch denken

   ze hebben vandaag weer een zwembad onveilig gemaakt die lieve zielige vriendjes van je.

   Ik zeg minder minder minder

  9. Siemien

   “Het betreft een lager opgeleide, op de arbeidsmarkt gediscrimineerde en door viezeriken als Wilders negatief gestigmatiseerde bevolkingsgroep.”

   De feiten staan als een paal boven water Laootje, dat Lao Nederland de schuld wenst te geven, geeft wederom aan wat een hekel lao heeft aan Nederland, wederom gaat Lao weer terug naar de door hem zo geliefde 2 de wereldoorlog om te schofferen.
   Lao is een rat die zuigt, irriteert en structureel tegendraads reageert..

 6. plakband

  Het door CBS geschetste beeld bevat ook nu geflatteerde cijfers. Wat niet wordt meegenomen zijn de Marokkanen die zich in de brede gedoogrand van Justitie keer op keer misdragen zonder dat er vervolging plaatsvind. Bv zwembadterreur, vrouwen bespugen, scooterpesterijen en agenten beledigen. Veel teveel Marokkaanse misdragingen blijven buiten schot. Het CBS heeft bij deze rapportage over Marokkanen duidelijk een minder, minder, minder beleid gevoerd. Dat is helemaal overeenkomstig de wens van de linkse wegkijkers.

  1. van Urk

   Als je opgevoed wordt door moeders die alleen maar “Maar ik nie sprake voor Nederland ” kunnen zeggen..Tsja.

  2. merlot

   Zeer scherp, plakband.

   Wat er in de bak zit is slechts het topje van de ijsberg. Het volk uit de Maghreb (grofweg Marokko en Algerije) heeft een enorme klote-mentaliteit.

   Peter Oudshoorn onderbouwde dat al.

 7. tonna

  Meer of minder Marrokanen?
  Geen enkele!

 8. Marija

  En wetend dat er meer criminelen buiten de gevangenis lopen dan dat er in zitten, kun je ook aannemen dat, met de zeer tolerante of geen straffen aan deze bevolkingsgroep, deze aantallen niet eens de waarheid zijn.
  Het is veel erger.
  Aub zo snel mogelijk weg met dat tuig.
  Bij voorkeur nexit, zodat wij orde op zaken kunnen gaan stellen de komende 50 jaar of iets dergelijks.

 9. merlot

  “Het klopt dat het vooral Marokkanen zijn. Deze jongens hebben door een samenloop van omstandigheden een etnisch monopolie op dit soort overlast gekregen. Dat is de Ground Zero van het integratiedebat geworden. Maar met de islam heeft het geen bal te maken. Hoe geloviger hoe minder last je van ze hebt. Die filmpjes op sites als GeenStijl, met dat bloedirritante gedrag. Ik wilde het gewoon meemaken. Nu weet ik het. Dat triomfalisme bij die jongens, de wetenschap dat ze zich onaantastbaar voelen, en dat ook zijn. Dat gaat door merg en been. (…) Het tast het zelfvertrouwen van de politie aan, het zelfvertrouwen van Nederland.”

  – Diederik Samsom

  Jammer dat de politiek hier niets mee heeft gedaan. Op één punt slaat Samsom echter de plank mis: het heeft wel degelijk, zij het indirect, met de islam te maken.

  1. DidiMadloba

   Maar hoe heeft het dan met islam te maken? Ik wil het graag begrijpen.

 10. merlot

  “De islam maakt vele moslims crimineler en gewelddadiger. Opgroeien in een islamitische cultuur is geestelijk ongezond”. Tot dit krasse besluit komt Nicolai Sennels, een gevangenispsycholoog uit Kopenhagen in een nieuw boek over de islam.

  Sennels werkte tien jaar met honderden jeugddelinquenten, moslims en niet-moslims. Uit zijn ervaring besluit hij dat de islamitische cultuur een slechte invloed heeft. Waarom? “In de westerse cultuur worden boosheid en agressie als een teken van zwakte gezien. Je moet er je gevoelens beheersen. Maar mijn islamitische patiënten accepteerden agressie echter als gewoon, ze vonden het gerechtvaardigd bij conflicten. Niet-agressieve personen werden gezien als zwak, als te laf om hun eer te verdedigen. Die klemtoon op het verdedigen van de eer is een tweede verschilpunt tussen beide groepen”.

  Een derde verschil betreft de idee van zelfverantwoordelijkheid. Sennels: “Een westerling vraagt: “Wat deed ik verkeerd?”. En dan kan je beginnen met hem te veranderen. Een moslim heeft de neiging heeft om te zeggen: “Wie heeft mij dit aangedaan?”. Als je de oorzaak van je problemen vooral ziet in factoren buiten je zelf, ben je niet gemotiveerd om aan jezelf te werken. Daarom zijn er in islamitische landen dan ook zo weinig psychologen en therapeuten.”

  Verder vreest Sennels dat de ongelijke behandeling van mannen en vrouwen in de islam tot agressie bij mannelijke moslims leidt, meer dan bij niet-moslims.”

  Bron: Gazet van Antwerpen

  1. DidiMadloba

   Wat een stomme psycholoog.
   Begrijpt hij niet dat haat jegens moslims haat van moslims oproept?

   1. Niemandalletje

    Misschien als u het omdraait, dat u het dan beter begrijpt.

   2. Bosche draak

    Wat een achterlijke redenatie, je wilt het dus helemaal niet begrijpen.

   3. merlot

    DidiMad aka Frits-Jansen wíl het inderdaad niet begrijpen.

    Zulke mensen (afkomstig van Joop!) zijn niet meer te helpen.

   4. Mars020

    Die haat wekken ze zelf dagelijks op, door hun grote muil en gedrag. In Amsterdam maak je het dagelijks mee in het verkeer. Als er weer eens een kansparel midden op de weg stilstaat om een andere kansparel te begroeten en er weer een file ontstaat in de stad, begin ik altijd te toeteren om ze wakker te maken en door te laten rijden. Dat vinden de huftertjes niet zo leuk, dus beginnen te dreigen en schreeuwen. Ik antwoord dan, dat ze moeten doorrijden en het geen theekransje is op de openbare weg. Dan worden ze nog bozer en beginnen harder te schreeuwen, maar dat maakt op mij weinig indruk. Dan heb je de mocro’s, die overal oversteken, het liefst schuin en zo traag mogelijk. Ze kijken je dan aan met die agressieve teringkoppen en denken, dat je wel stopt. Ik stop nooit, maar geef meestal een beetje extra gas, zodat de kansparel iets harder moet gaan lopen of rennen. Dat vinden ze ook niet altijd leuk, want ze zijn gewend, dat de meeste lulletjes stoppen of inhouden. Het probleem is die pure arrogantie van dat volk en die onaantastbaarheid van ze. Geef ze een vinger en ze nemen je hele arm…Linkse trollen doen precies wat ze willen, want die angsthazen zijn bang voor die gasten. Daarom kiezen ze ook altijd partij voor dat tuig, puur uit lafheid.

 11. fusilier

  Is het vonnis al voltrokken van die drie hoofd afsnijdende pareltjes in Marokko? Want dat waren toch echt Marokkaanse mannen,kan er niet wat anders van maken

 12. Ben-NIET-Groen-L

  We zijn er dus uit……..minder minder minder Marokkanen…..voor een veiliger en schoner land.

 13. Jumping

  Ridderkerk zwembad de Fakkel heden
  Middag.
  De Marokkaanse invloeden.

 14. Duckday

  Misschien dat ze straks oproepen in Den haag We moeten meer vrouwen in dienst nemen

 15. Sans Rancune

  Met de Turken schijnt het dus mee te vallen. Dat stel ik vast.

  1. Frets

   Ach ja, Noppie/Tengo/Kawana/Dopper/Duijndam/Code134/Rancune/F.C. Labrouste/Lao Tse/Garland S. tucker/Vanduinen stelt vast en slaat altijd terug, met de kracht van een vlindervleugeltje. Niets om over na te denken. Het lijdt een armzalige leventje, waar zijn toekomst alleen maar zwarter wordt. Hij heeft altijd een pot vaseline binnen handbereik, want als oude PC-rukkertrol, is dat noodzakelijk voor hem, zit in de leeftijd.

  2. DidiMadloba

   Toen ik 20 jaar geleden colleges criminologie liep hoorde ik al dat Marokkanen gemiddeld (!) crimineler zijn dan Turken. En dat ze dat niet konden verklaren.

   Hier in Berlijn stikt het van de Turken, maar weinig Marokkanen. Ik denk dat Nederland koos voor Marokkanen omdat ze goedkoper waren. Hoe kortzichtig!

 16. DidiMadloba

  Dat komt alleen maar omdat de vele PVV aanhangers bij de politie de pik hebben op Marokkanen. Als bleke blonde Hollander vraagt de politie nooit naar mijn ID, tenzij ik duidelijk een (verkeers-)overtreding heb begaan, maar volstrekt onschuldige Marokkanen (etnisch geprofileerd!) worden bijna dagelijks door de politie lastig gevallen. Want er zitten veel PVVers bij de politie! Weinigen durven te vragen “maar van welk strafbaar feit verdenkt mij?” Van het Marokkaan-zijn?

  1. Bosche draak

   Nee joh, hebben allemaal niks gedaan, arme lieverdjes willen alleen maar goed doen voor iedereen want het zijn lieve mensen met goede gevoelens de gehele tijd!

   Je hebt naief
   Je hebt onwetend
   En je hebt valselijk lopen te liegen als het kruipdier dat je bent didi!

   Ga je schamen!

 17. Angelus pacis

  Als je zegt: willen we meer of minder processie rupsen dan is dat okay.
  Zeg je: willen we meer of minder Marokkanen, dan is dat een probleem.
  Marokkanen zijn veel schadelijker dan dit rupsje…….Schiet mij maar lek!!

 18. Extreem Realist

  Ken je nagaan als je van dat aantal nog de zusters, moeders, oma en opa’s niet mee rekent..

 19. Heinz

  Op mijn gemak kan ik rustig mijn Turkse pizza of kapsalon eten bij de Turk. De baas is vriendelijk en zijn vrouw ook. Hij heeft knappe dochters die meehelpen. Gelukkig vallen zij niet in de criminele categorie. Niet druk maken is het beste.l

 20. Heinz

  Op mijn gemak kan ik rustig mijn Turkse pizza of kapsalon eten bij de Turk. De baas is vriendelijk en zijn vrouw ook. Hij heeft knappe dochters die meehelpen. Gelukkig vallen zij niet in de criminele categorie. Niet druk maken is het beste.

  1. Frets

   zouaaf

 21. PHM van de Kletersteeg

  …en de politie/justitie/burgemeesters doen er alles aan om dat te verbeteren; moskeetjes verbeteren, kopvodden dragen, vol vreten bij iftars onder werktijd, omkoop premies incasseren…..en toch nog maar 1 op 7??? Dat moet beter hoor; i op 2 is ons streven!!!!

 22. Jantje

  En dan lopen de meeste marokkaanse criminelen nog gewoon vrij op straat.

 23. Robert Leiden

  Dus 6 van de 7 marokkanen zit niet in de gevangenis?

  1. logisch denken

   begrijpend lezen is niet aan jou besteed zo te zien

 24. peetjuhhhh

  Mooi onderzoek maar dat, ook genereren marrokanen minder geld, is gebaseerd op wat ze wit verdienen. Ze weten helemaal niet wat ze bij klussen naast de uitkering. Er zitten er inderdaad veel in de gevangenis maar van de criminelen word 70% nooit gepakt. Dus de cijfers zijn feitelijk veel erger.

 25. Lonestarr101

  En dan te bedenken dat men volgens het CBS vanaf de derde generatie ‘Nederlander’ is, terwijl als je het aan de persoon vraagt men zich identificeert als turk, marokkaan, surinamer etc. Maw deze statistieken zeggen geen fuck.

 26. DidiMadloba

  Voordat iemand de islam de schuld gaat geven: de eveneens islamitische Turken zijn veel minder crimineel.

  Ik denk dat een belangrijke oorzaak is dat Nederland in de jaren ’60 massaal gastarbeiders aantrok uit Marokko. Dat was niet wat je noemt een bovenlaag. Met de economische crisis van 1980 werden velen van hen werkloos. Toen bepaalde de overheid dat ze alleen WW kregen als ze in Nederland blijven – waardoor velen van hen noodgedwongen in Nederland bleven, terwijl ze eigenlijk terug wilden.

  Duitsland was wat minder gierig en trok vooral gastarbeiders aan uit Turkije, en die zijn dus minder crimineel.

 27. Cesare

  Die marokkanen hebben ook nog behoorlijk inteelt, neefje en nichtjes die met elkaar trouwen. Binnen twee generaties degenereert men daar zowel fysiek als geestelijk behoorlijk van. Verklaart voor een deel hun lage iq en aangeboren aandoeningen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.