LOL! Jacob Rees-Mogg komt met rechtse taalpolitie, wil titellozen aanspreken met ‘schildknaap’

Jacob Rees-Mogg in actie. Bron: YouTube / The House of Commons / The Sun
Foto: Jacob Rees-Mogg in actie. Bron: YouTube / The House of Commons / The Sun

Jacob Rees-Mogg, lid van het kabinet van Boris Johnson, publiceert vandaag bijzondere voorstellen. In een poging de interactie in het Lagerhuis te verbeteren stelt hij een aantal taalrichtlijnen voor. Een soort van rechts-conservatieve taalpolitie dus. Personen niet in het bezit van een titel zouden volgens Rees-Mogg moeten de suffix ‘esquire’ achter hun naam krijgen, oftewel ‘schildknaap’. 

Rees-Mogg stuurde zijn medewerkers een brief met daarin een aantal eisen wat betreft het gebruik van taal. De nieuwe Leader of the House of Commons heeft een belangrijke rol gekregen in het kabinet van Johsnon en probeert middels taal de gedachten enigszins te sturen. Zo wil hij een einde aan het gebruik van de woorden “hopefully”, “very” en “unacceptable” en wil hij dus dat personen zonder titel de suffix ‘Esq’ achter hun naam krijgen ofwel ‘schildknaap’.

Het lijkt wellicht een wat vreemde variant van de linkse taalpolitie zoals we die kennen met genderneutraliteit, maar in de aanwijzingen van Rees-Mogg zit behalve emotionele waarde, zoals bij ‘genderneutraal taalgebruik’, ook nog iets van waarde in de voorstellen. De teksten kunnen daadwerkelijk beter worden. Zo stelt de Guardian dat het niet alleen gaat om het sturen van het taalgebruik, maar dat het gaat om de algehele werkhouding van zijn ambtenarij:

 “CHECK your work.”

Van Rees-Mogg dus geen eisen met betrekking tot aanspreekvormen -gelukkig-, maar richtlijnen waaronder het gebruik van ‘imperial measurements’ in teksten. Dit is een oude Britse standaard uit de tijd dat de Britten de sterkste zeemacht op aarde bezaten.  Stoer hoor!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

10 reacties

 1.   

  ‘schildknaap’ is voor de Britten een pseudoniem voor een persoon, zonder bijzondere kwalificaties maar behorend tot het “stemvee”.
  Simpel,nietwaar?

  1.   

   pseudoniem=synoniem

 2.   

  Complete onzin dit!…

  Een persoon die b.v. geologie gestudeerd heeft en in het parlement terecht komt zou dan aangesproken moeten worden met een titel, en een zeer succesvol ondernemer met ruime internationale ervaring zonder titel die voor een politieke loopbaan kiest zou dan aangesproken moeten worden met schildknaap?

  Dit slaat nergens op, in de vergelijking zou ik de succesvolle ondernemer die uit een soort van principe voor de politiek kiest 10x hoger inschatten dan de muffe geoloog die heeft gestudeerd!

  1.   

   Mijn excuses aan geologen, het is niet mijn bedoeling hun specialisme te beledigen.

  2.   

   Die kant moeten wij niet op ! Vrijedenkert. Je ziet wat ervan komt met dat taalgebruik. Je zit zo in een cabaretgroep ipv in een kamerdebat. Wil de geachte schildknaap nog iets toevoegen..?

  3.   

   Een ondernemer is qua persoonlijkheid niet compatibel met politiek, teveel afstemmen, te weinig actie.
   Politiek en managers akkederen dan weer wel, dus als je een middenmanager van een internationaal bedrijf bedoelde zal het wel werken.

 3.   

  ik las in eerste instantie schandknaap.

  Maar terzake; imperial eenheden? Die terug invoeren geeft nogal een achterstand voor britse wetenschappers en ingenieurs in de toekomst; die zullen het SI systeem niet van nature kennen, en dus op een achterstand staan tov de rest van de wereld.

  Die suggestie vraagt wel voor herintroductie van de doodstraf, eigenlijk. Een landverradelijke aanslag op de economie van de Engelsen.

  Een beetje Luddietsch om serieus te blijven.

  1.   

   Schandknaap is trouwens wel een mooie aanspreektitel voor mocro’s.. Hebben ze eindelijk ook een aanspreektitel. Links ook gelijk blij, want hun geliefde kanspareltjes krijgen eindelijk de waardering, die ze verdienen.

 4.   

  Ja we kunnen ze ook allemaal wel parasieten noemen. Die naam maakt veel meer duidelijk over wat ze eigenlijk zijn.

 5.   

  Esquire is volgens het simpele, te simpele, Google Translate inderdaad schildknaap. Maar binnen de Engelse omgangsvormen is het een aanspreektitel voor lagere adel of de hogere sociale lagen in de bevolking. Niets bijzonders aan, dus.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!