LOL! Jacob Rees-Mogg komt met rechtse taalpolitie, wil titellozen aanspreken met 'schildknaap'

Geen categoriejul 27 2019, 18:00
Jacob Rees-Mogg, lid van het kabinet van Boris Johnson, publiceert vandaag bijzondere voorstellen. In een poging de interactie in het Lagerhuis te verbeteren stelt hij een aantal taalrichtlijnen voor. Een soort van rechts-conservatieve taalpolitie dus. Personen niet in het bezit van een titel zouden volgens Rees-Mogg moeten de suffix 'esquire' achter hun naam krijgen, oftewel 'schildknaap'.
Rees-Mogg stuurde zijn medewerkers een brief met daarin een aantal eisen wat betreft het gebruik van taal. De nieuwe Leader of the House of Commons heeft een belangrijke rol gekregen in het kabinet van Johsnon en probeert middels taal de gedachten enigszins te sturen. Zo wil hij een einde aan het gebruik van de woorden "hopefully", "very" en "unacceptable" en wil hij dus dat personen zonder titel de suffix 'Esq' achter hun naam krijgen ofwel 'schildknaap'.
Het lijkt wellicht een wat vreemde variant van de linkse taalpolitie zoals we die kennen met genderneutraliteit, maar in de aanwijzingen van Rees-Mogg zit behalve emotionele waarde, zoals bij 'genderneutraal taalgebruik', ook nog iets van waarde in de voorstellen. De teksten kunnen daadwerkelijk beter worden. Zo stelt de Guardian dat het niet alleen gaat om het sturen van het taalgebruik, maar dat het gaat om de algehele werkhouding van zijn ambtenarij:

“CHECK your work.”

Van Rees-Mogg dus geen eisen met betrekking tot aanspreekvormen -gelukkig-, maar richtlijnen waaronder het gebruik van 'imperial measurements' in teksten. Dit is een oude Britse standaard uit de tijd dat de Britten de sterkste zeemacht op aarde bezaten. Stoer hoor!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten