Overwinning voor Trump: 2,5 miljard dollar voor muur is binnen

Geen categoriejul 27 2019, 8:00
Het Hooggerechtshof heeft Amerikaanse president Donald Trump toch gelijk gegeven. Lagere rechters meenden dat het onwettig was om zoveel te schuiven met toegewezen overheidsgeld, maar nu heeft Trump toch 2,5 miljard uit het defensiebudget voor de bouw van zijn muur beschikbaar gekregen.
Trump wilde in eerste instantie zo'n 5,7 miljard dollar aan de muur spenderen. Het Congres gaf hem maar toestemming voor 1,4 miljard. Dat leidde tot Trump die de noodtoestand uitriep, om zo geld bij andere ministeries vandaan te peuteren.
Vervolgens was er gehannes over of de noodtoestand wel rechtsgeldig was, of Trump dat geld zomaar bij ministeries mocht onttrekken en eigenlijk ieder ander mogelijk terrein waarop Trump kon worden gedwarsboomd. Die obstakels zijn nu eigenlijk allemaal, één voor één, van tafel geveegd. De eerste ~30 procent voor de muur is nu binnen.
Zo lijkt het erop dat Trump tegen het einde van z'n eerste termijn deze verkiezingsbelofte toch een heel eind op weg heeft geholpen naar voltooiing. Dat lijkt mij ook voor hem een mooie stok om mee te kunnen slaan tijdens de campagne. Daarmee kan hij namelijk zeggen dat hij zijn project wil afronden en hij zich aan z'n beloftes heeft gehouden, maar ontzettend werd tegengewerkt. Het speelt op die manier wel verdere polarisering in de hand, maar dat lijkt hem uiteindelijk juist meer goed te doen en vooral Democrats in de penarie te brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten