Peilingen! Groene staatsgreep van Merkel blijkt succes: CDU/CSU wint 1%, Groenen verliezen 2%

In Duitsland zijn roerige politieke tijden aangebroken nu bondskanselier Angela Merkel de strijd heeft aangebonden met de Duitse zusterpartij van GroenLinks. In de peilingen is de plotselinge klimaatmars van Merkel terug te zien: het Duitse GroenLinks verliest twee zetels terwijl het CDU/CSU een zeteltje erbij pakt. 

Natuurlijk is het politiek landschap ook in Berlijn net als in Nederland tot rust gekomen, want zomerreces. Toch zien we in Duitsland nog wel een aantal kleine verschuivingen in vergelijking met afgelopen maanden. Let wel: de peiling is gebaseerd op een steekproef van 1.908 deelnemers. Met zo’n omvang spreken we van een beperkte steekproef: de betrouwbaarheid van de gegevens is een dingetje. Toch geven de cijfers wel een inkijkje in de belangrijkste trends, die je ook met zo’n kleine steekproef kunt oppikken.

Dat Merkel weer in de lift zit heeft ongetwijfeld te maken met de empathie van het Duitse volk met hun leider. Immers hebben we de trillende Merkel-act al een paar keer gezien. Ook het succes van de aanstelling van Ursula von der Leyen tot voorzitter van de Europese Commissie -voormalig kabinetslid van de regering Merkel- kan worden gewijd aan de invloed van de bondskanselier.

De Groenen verliezen daardoor twee procent van de zetels en moeten op zoek naar een andere manier om de groene staatsgreep te plegen aangezien Merkel hen het gras voor de voeten wegmaait.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Lao Tse

  Hetzelfde effect zagen we bij Rutte nadat hij de klimaatagenda overnam. Het illustreert de brede steun onder de bevolking voor het klimaatbeleid.

  1. Frets

   Aldus de pisvlek en masochist , een zelfkastijder. Hij ervaart het gekweld worden als prettig. Nadeel van die aandoening is dat de vele klappen en beledigingen die hij hier krijgt alleen maar stimulerend werken. Daarnaast, en dat is ook al vele malen genoemd, zit er een parafile kant aan dit gezwel. Als er door deze parafilie grote problemen ontstaan tussen de masochist en de omgeving, is er sprake van een psychische aandoening. Deze aandoening of stoornis is psychotisch van aard en gaat in zijn geval gepaard met narcisme.

   Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent, jouw feiten boeien hier niemand iets. Ik weet niet of je het weet dramorgel, maar je zit op de verkeerde site. Niemand hier heeft enige interesse in jouw gelul. Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, dat jij hier na al die jaren nog steeds rondhuppelt, de eeuwig gebande met honderden versleten namen, de zuigende stoker. Niemand moet jou, niemand zit op jou te wachten, jij bent de ongenode gast die steeds weer opduikt, jij bent de eeuwige gebande, de pisvlek.

  2. ZiggyStardust

   Het illustreert ook heel goed dat de groene linkse partijen nog minder vertrouwd worden dan rechtse of christelijke partijen.

  3. Pronounce

   Het klimaat is te belangrijk om aan links over te laten.

   1. Lao Tse

    Eens, het vraagt brede politieke steun.

    1. fockingworst

     @lao tse@watcher de huistrol zit weer paraat achter zijn toetsenbord 24/7
     Je moet toch wel gestoord zijn en niks anders in je leven hebben als je hier 24/7 zit te reageren zoals @eu slappe cock.
     @huistrol wat een kansloos leven heb je elke dag weer door hier te komen en werkelijk iedere minuut te reageren, op een werkelijk door iedereen hier ervaren als abjecte manier,
     en dat al zeker 10 jaar lang.
     U bent werkelijk niet goed bij uw hoofd

     1. Frets

      Hij is de duizendmaal uitgekotste, niemand moet hem, niemand wil hem, niemand zit op hem te wachten, hij is de eeuwig gebande die zichzelf steeds opnieuw uitnodigt terwijl hij steeds opnieuw de deur uitgeschopt wordt.

 2. EU kok

  Alweer een Hondeloze zondag.
  Was het maar weer begin september.

  1. Frets

   stinkend slap cockje, bejaarde cockje, met ‘ck’

   1. dario

    Maak er geen woorden aan vuil en vooral steek er geen tijd in @Frets lees erover heen scrol door geen aandacht dat haten ze .

    1. EU kok

     Radio wil de DDS-TOPper Frets zijn dagtherapie ontnemen.
     Een haast onmenselijk advies.

     1. Frets

      ‘ck’

     2. Lao Tse

      Laten we hopen dat de redactie van DDS de stakker uit zijn lijden verlost.

     3. fockingworst

      @lao Tse @watcher de huistrol zit weer paraat achter zijn toetsenbord 24/7
      Je moet toch wel gestoord zijn en niks anders in je leven hebben als je hier 24/7 zit te reageren zoals @eu slappe cock.
      @huistrol wat een kansloos leven heb je elke dag weer door hier te komen en werkelijk iedere minuut te reageren, op een werkelijk door iedereen hier ervaren als abjecte manier,
      en dat al zeker 10 jaar lang.
      U bent werkelijk niet goed bij uw hoofd

 3. Kretoloog

  Angela Merkel is out (en wordt oud). Ze wordt niet meer serieus genomen door USA, Rusland en China. In Europa heeft zij haar leidende rol moeten afstaan aan Macron. En in Duitsland neemt Frau Kramp (AKK) de teugels over.

  Merkel gaat dezelfde gang als Helmuth Kohl. Eerst door het volk bewonderd, later verguisd. Eindigt ook zij verbitterd?

  1. Lao Tse

   De kiezer denkt er kennelijk anders over.

   1. Frets

    flikker op zuigstoker

   2. Rosasolis

    @Lao Tse. Ben ik met je eens. Vele leiders en landen bewonderen Merkel en haar beleid nog steeds, enkele voorbeelden: Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken, Zweden, Canada, Australie, New Zeeland, en vele anderen.
    Ook T. May van de VK steunt Merkel. Gisteren was er een enorme mars in Londen georganiseerd tegen B. Johnson en zijn harde Brexit. Wat een chaos in Groot Brittanie. Dat Trump een hekel aan Merkel weten we al lang. Want Trump houdt niet van welke vrouw dan ook die een leider is of een hoge positie heeft in het politiek of in het bedrijfsleven. En ook is Trump tegen de EU, omdat de EU wil niet dansen naar zijn pijpen. Trump heeft behalve Orban van Hongarije geen
    vrienden meer onder de leiders van EU landen. Hij is nu bezig met B. Johnson
    te steunen voor een harde Brexit…zodat de VK gedwongen wordt om meer handel met Trump’s Amerika te doen, in plaats met de EU en Canada, (die de EU steunt).

   3. Kretoloog

    Nee hoor, Druiloor Tse, bij de laatste verkiezingen zijn 1 miljoen Duitsers overgestapt van het CDU naar de Groenen. Merkel is uitgespeeld, zij is nog slechts goed voor het afnemen van de ceremoniële verplichtingen. En gezien het gebibber gaat zelfs dat haar steeds slechter af.

    1. Lao Tse

     Kennelijk komt de kiezer daarvan terug, Kretoloog, ze stijgt weer in de peilingen.

     1. fockingworst

      @lao de huistrol echt 24/7 aanwezig..
      Wat een kansloos leven heb je toch..
      Geen mensen om je heen waar je bevrediging en liefde uit kan krijgen behalve je toetsenbord en het 24/7 trollen van reaguurders.. Op een vieze narcistisch wijze..
      Zielig menneke

 4. Rosasolis

  Merkel heeft voor jarenlang haar best gegeven voor Duitsland en Europa. Zij is nu geleidelijk aan het afbouwen. Zij heeft 2 zeer capabel en toegewijde vrouwen uit de CDU gekozen om haar plaats als partij leider en premier over te nemen. Blijkbaar zijn de meeste burgers hiermee tevreden met het beleid van Merkel, dat haar opvolgers in grote lijnen zullen doorzetten, met ook hun eigen ideeen. De meeste burgers kiezen voor stabiliteit en vordering, in plaats voor chaos en/of racisme. Eergisteren was er een bijzondere herdenking in Duitsland: aan de moedige generaal die tijdens WW 2 probeerde in een vergadering een bom vlakbij Hitler af te laten gaan…
  maar helaas is dit plan mislukt. Maar A. Merkel heeft verklaard dat dit herdenking zal
  jaarlijks plaatsvinden door heel Duitsland.
  Met onze CDA gaat het ook heel goed, met veel steun voor Min. Grapperhaus die veel strengere straf voor criminelen heeft geregeld. Dat er nu meer politie wordt opgeleid, en meer subsidie krijgen, is ook aan de CDA te danken. CDA en de Duitse CDU werken goed samen.

  1. Kretoloog

   “CDA en de Duitse CDU werken goed samen”.

   De lamme leidt de blinde naar de afgrond, waarin beiden zullen neerstorten.

   1. Rosasolis

    @Kretoloog. Als lid van de CDA lees ik de CDA nieuws magazine, dat regelmatig
    wordt uitgegeven. Vaak kunnen wij lezen over de samenwerking tussen CDA en
    de Duitse zuster partij, de CDU.

 5. Bes Tolen

  Duitsland is voor een groot deel een theocratie en de CDU een fascistische partij en daar hoort een leider bij met grote macht in de politiek van het land en dat is Merkel. In geen enkel ander land in het vooraanstaande deel van het westen heeft een regringsleider zo veel macht en dat betekent in dit geval ook ongecontroleerde macht. Het protestantisme, dat het zwaarst onder de Tweede Wereldoorlog heeft geleden, is van geen eigen betekenis meer en strijdt ook met alle uitgangspunten van Luther. Het bepalende Rooms katholicisme is met haar genocides toch maar de bepalende factor. Misdaad van over de eeuwen heen loont.
  De beste politici werden er na de oorlog altijd tegengewerkt. De VS zouden hierin een belangrijke rol hebben gespeeld. Met name Helmut Schmidt zou het slachtoffer zijn geweest. Maar ook is Franz Joseph Straus te noemen, die ondanks vreemde en ook niet altijd door de beugel kunnende oprispingen, in Beieren de Rooms katholieke kerk de absolute staatsmacht ontnam en zorgde voor een opbloeiende economie.
  De huidige Duitse politiek zal zeker tegenkrachten oproepen maar die zullen op grove wijze wprden aangepakt. Geen Duitser, die hier enige nuance wenst aan te brengen. Nou ja, het regime heeft de publiciteit onder controle.

  1. DidiMadloba

   U heeft gelijk: fanatieke Roomse christenen zijn erger dan moslims.
   Toch betwijfel ik of de paus veel te vertellen heeft in Duitsland. Dus toch geen theocratie.

 6. tonna

  AFD 13%,het gaat niet slecht met mijn favoriete partij!
  Er zit progressie in!

  1. DidiMadloba

   Racist! Neonazi!

 7. DidiMadloba

  Een paar procent, dat zijn rimpelingen waar je echt niets uit kunt afleiden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.