Peilingen! Groene staatsgreep van Merkel blijkt succes: CDU/CSU wint 1%, Groenen verliezen 2%

Geen categoriejul 21 2019, 12:00
In Duitsland zijn roerige politieke tijden aangebroken nu bondskanselier Angela Merkel de strijd heeft aangebonden met de Duitse zusterpartij van GroenLinks. In de peilingen is de plotselinge klimaatmars van Merkel terug te zien: het Duitse GroenLinks verliest twee zetels terwijl het CDU/CSU een zeteltje erbij pakt.
Natuurlijk is het politiek landschap ook in Berlijn net als in Nederland tot rust gekomen, want zomerreces. Toch zien we in Duitsland nog wel een aantal kleine verschuivingen in vergelijking met afgelopen maanden. Let wel: de peiling is gebaseerd op een steekproef van 1.908 deelnemers. Met zo'n omvang spreken we van een beperkte steekproef: de betrouwbaarheid van de gegevens is een dingetje. Toch geven de cijfers wel een inkijkje in de belangrijkste trends, die je ook met zo'n kleine steekproef kunt oppikken.
Dat Merkel weer in de lift zit heeft ongetwijfeld te maken met de empathie van het Duitse volk met hun leider. Immers hebben we de trillende Merkel-act al een paar keer gezien. Ook het succes van de aanstelling van Ursula von der Leyen tot voorzitter van de Europese Commissie -voormalig kabinetslid van de regering Merkel- kan worden gewijd aan de invloed van de bondskanselier.
De Groenen verliezen daardoor twee procent van de zetels en moeten op zoek naar een andere manier om de groene staatsgreep te plegen aangezien Merkel hen het gras voor de voeten wegmaait.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten