Syp Wynia over huftercultuur bij D66: 'mond vol van identiteitspolitiek, behalve als het niet past'

Geen categoriejul 03 2019, 17:20
Uit een recent verschenen stuk in de NRC blijkt hoe ernstig het gesteld is met de ellebogencultuur van D66. Volgens Syp Wynia hebben ze bij de partij van Rob Jetten de mond vol van identiteitspolitiek, maar alleen als het ze uitkomt. Ze zijn dus definitief niet roomser dan de paus, maar bedienen zich van niet al te fraaie methoden.
Wat Wynia hierboven zegt is juist: D66 breekt voortdurend de lans voor de identiteitspolitiek. Enige tijd geleden nog was het de fel bekritiseerde onderwijsminister Ingrid van Engelshoven, die een Kamerbrief verstuurde vol toverwoorden. En behalve onbehoorlijk bestuur is de partij intern verdeeld en gedraagt men zich als schoften, zoals het artikel in de NRC laat zien.
D66-kandidaat voor het Europees Parlement Samira Rafaela kreeg daar mee te maken. Zo vertelt Rafaela over de wijze waarop haar "partijgenoten" (lees: ellebogenwerkers, red.) haar actief ondermijnden:

"Ik werd gewoon tegengewerkt. Dat was frustrerend. Ik dacht: is dit de manier waarop ze omgaan met alle bloed, zweet en tranen die ik vergoten heb op mijn weg naar deze plek? Je moest eens wéten. Ik heb moeten knokken tegen vooroordelen en onderschatting in een vaak homogene, witte omgeving. Ik ben onderschat en tegengewerkt, in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Als het ze was gelukt dan bevestigde dat toch het idee dat deze plekken niet geschikt zijn voor iemand met een etnische achtergrond zoals die van Raoul en mij?”

Bij D66 reageren ze op het voorval van Rafaela. Ze noemen hun egoïstische en achterbakse gedrag binnen de partij eufemistisch "intern campagnevoeren". Het wegzetten van een hardwerkende kandidaat via interne mailwisselingen als 'incompetent' heet daar dus verzachtend "campagne". Wat zou ik mij doodschamen om lid te zijn van een politieke partij. Of het nu de VVD, D66 of FVD is -vrijwel alle partijen worden bevolkt door personen die verstandelijk beperkt zijn.
Zouden er nog politieke partijen zijn waar men nog wel verstandig en respectvol is? Of moeten we dan toch weer terugvallen op onze Koning, Willem-Alexander voor verantwoord bestuur?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten