Terreurmafkees Gökmen Tanis bespot nabestaanden: 'Dachten jullie echt dat wij moslims niets terug zouden doen?!'

Geen categoriejul 01 2019, 15:00
Vandaag was de eerste pro-formazitting voor de tramaanslag in Utrecht. De emoties liepen zeer hoog op tot persoonlijke scheldkanonnades van één van de nabestaanden richting Gökmen Tanis. De aanleiding voor de scheldkanonnade: de respectloze houding van Gökmen richting de rechtbank.
Tegen het einde van de eerste zitting kon de vader van slachtoffer Roos zich niet meer inhouden. Hij noemde Gökmen een "lafaard" en een "varken", de reden voor deze uitbarsting spreekt voor zich:
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1145608906816794624
De advocaat van de nabestaanden, Sturkenburg, sprak van minachting richting de rechtbank en eigenlijk de gehele samenleving in zijn geheel. De houding van Gökmen zorgt voor een extra klap in het gezicht van de nabestaanden.
De zitting was in het bijzonder grimmig omdat Gökmen geboeid in de zaal zat, dit omdat hij niet vrijwillig wilde verschijnen. Gökmen beriep zich vooral op zijn zwijgrecht om zo niet te veel de diepte in te gaan. Sturkenburg vond het al met al toch een bijzonder informatieve zitting, hij had namelijk zelf verwacht niks nieuws te horen. Sturkenburg is van mening dat als er überhaupt nog sprake was van twijfel over Gökmens motief, dat dat nu definitief zal zijn weggenomen.
De rechter citeerde diverse keren eerder verklaringen van Gökmen waarin hij zei dat beledigingen van de islam en het ingrijpen van westerse landen in het Midden-Oosten zijn motieven waren voor de aanslag:
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1145607705689804805
Met zijn houding van vandaag en eerdere verklaringen dragen bij aan het vermoeden van het OM dat de aanslag een terroristische daad was. Toch had het OM graag gezien dat Gökmen meer inging op zijn persoonlijke motieven dit om toch nog meer duidelijkheid te krijgen.
Komend jaar gaat de inhoudelijke rechtszaak van start. Tot die tijd verblijft Gökmen in het Pieter Baan Centrum om te kijken of er alleen sprake is van radicalisering of dat een psychische stoornis mogelijk ook nog een factor speelde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten