Martin Bosma (PVV) onstemd met minister Van Engelshoven: “SylvanaSimonisering van de geschiedenis”

De D66-onderwijsminister van het kabinet Rutte 3 wordt ogenschijnlijk steeds minder populair. Niet alleen krijgt ze kritieken vanwege haar niet-beargumenteerde adoratie van de adviezen van commissie Van Rijn vanuit de universitaire wereld, maar wil ze ook de Nederlandse Canon wijzigen. Dat laatste was voor Martin Bosma (PVV) voldoende om te spreken over de ‘SylvanaSimonisering van de Nederlandse geschiedenis’, via de Telegraaf

De zogeheten Canon vormt de basis voor hoe de Nederlandse geschiedenis op scholen wordt behandeld en is dus van invloed op het beeld dat jongeren krijgen van het land waarin zij wonen. Aanleiding voor de kritiek vanuit de Kamer is de Kamerbrief van de D66-minister waarin ze ervoor pleit het historische anker over een andere boeg te gooien. Ze ontvangt nu terechte kritiek op het plan: laat docenten en onderwijsinstellingen zélf meer invloed krijgen op de ontwerp en de inhoud van de curricula.

De partijen VVD, PVV, CDA, SGP en FVD waren eensgezind in hun oordeel dat het opzetten van een commissie om de Nederlandse Canon te wijzigen ‘een stap te ver’ is. Thierry van Aartsen (VVD) was van mening dat zo’n taak niets is voor de onderwijsminister: “laat dat over aan geschiedkundigen”.

Heel anders kijkt de partij van Rob Jetten er tegenaan zo vindt Salima Belhaj (D66) dat er juist méér aandacht moet worden besteed aan zaken zoals slavernij:

“Mensen geven aan dat zij zich niet in de Canon herkennen. We moeten juist kijken of minderheden zich er ook in kunnen herkennen. Ik pleit voor al die mensen die daar naar snakken. Ik sta voor progressieve krachten.”

Als we Belhaj haar zin geven betekent dit dat we elke vijf jaar de Canon wel kunnen wijzigen. Immers verandert de demografische samentelling altijd. Er zijn altijd mensen die zich ‘niet herkennen in de Canon’. Zullen we geschiedenis maar gewoon aan docenten overlaten? Lijkt mij wel zo verstandig…

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

88 reacties

 1. Beukman

  Ik heb op de lagere school alleen maar geleerd hoe geweldig Nederland was. Karel de Grote was een Super-Hollander, Willem van Oranje ook en bovendien een held, de 80-jarige oorlog draaide louter om onze strijd tegen de Spanjaarden (die wij glorieus wonnen), in de Gouden Eeuw dreven we handel (maar geen woord over de slavenhandel), en de zgn Politionele Acties – eufemisme voor oorlog) waren gerechtvaardigde pogingen om te behouden wat van ons was. Suriname kwam in het geheel niet voor in mijn schoolboek.

  De heer Bosma is behalve grappig en geniaal ook een beetje een luie vent. Misschien moet hij zich eens verdiepen in de vaderlandse geschiedenis, voordat hij nog eens wortel schiet in zijn fixatie op Sylvana Simons.
  “Laat dat over aan geschiedkundigen.” Precies! In een evenwichtige canon horen ook de zaken thuis die ons anno ’19 wat ongemakkelijk doen voelen.

  1. logisch denken

   geleerd hebben ze jou niets maar ze hebben je wat verteld. Ik ken mij enkel herinneren dat wij wel degelijk een verhaal gehoord over turken in een groot rijk met slaven. Van nederlanders en engelsen op grote schepen op de wereld zeeën en de bijhorende mensen handel. Of west indie , de onderdrukkingen in Amerika enz enz

   Dat jij weer lag te dutten tijdens de uitleg is niet de schuld van de ander.

   Er is een evenwichtige canon al jaren. U hoeft niemand een schuld complex aan te lullen u had gewoon wakker moeten blijven in de klas

   oja , de steun van nederland aan suriname en de nederlandse antillen staat er ook in

   1. Beukman

    Jij lag te dutten bij Nederlands, @Denk, zoveel is duidelijk.

    Ook mijn kinderen hebben met geschiedenis weinig tot niets geleerd over de zaken die ik hierboven aanstipte. Ik begin opeens te begrijpen waarom de geniale maar luie Bosma liever niet heeft dat hierover onderwezen wordt.

    1. peetjoh. k

     Als ze het niet aanstippen is het niet belangrijk genoeg. En dat is het ook niet we praten over 100 jaar geleden. Er zijn veel belangrijkere dingen gebeurt in onze geschiedenis. En ze hebben niet alle tijd he. De slavernij is totaal onbelangrijk (alleen voor wat zwarte zielepieten die alleen geld willen) voor onze kinderen.

     1. Lee

      Ik zou peetjoh.k aanraden die oogkleppen af te zetten. De handel in slaven en het gebruiken van slaven heeft ons rijkdom gebracht. We klagen vandaag de dag over de islamisering en al die buitenlanders. Nederland vestigde zich niet alleen in andere landen ( Indonesïe, Suriname, Antillen, Zd Afrika) maar speelde er ook de baas met minachting voor de autochtone bevolking. We zien graag de splinter in andermans oog maar de balk in eigen oog zien we over het hoofd.

     2. toetssteen

      @Lee
      Nope, het was de Oostzeehandel, ‘moedernegotie’die Nederland welvaart bracht.

    2. Joshuak

     Dikke onzin want transatlantische slavenhandel en dat soort dingen worden zeker behandeld..

     Het kritiek is niet op het onderwerp het is de politieke en vaak ideologische redenen dat hij gevoerd wordt..

     Want 1 onderdeel vergeten mensen als jij consequent en dat is dat lokale Afrikaanse stammen er keihard aan hebben meegewerkt.. De transatlantische slavenhandel was afgetrapt door portugal in 1520 en ging door tot 1860 en in die tijd hebben Afrikaanse stammen miljoenen van hun eigen landgenoten als slaaf aan de westerse samenleving verkocht..

     Het was bekend als een handels driehoek, waarom? Omdat vanuit Europa wapens en textielen naar Afrika werd getransporteerd doe worden verkocht aan lokale stammen en die verkochten krijgsgevangenen en alle andere vijanden waar ze hun handen op konden krijgen.

     Maar dat is een onderdeel dat je je kinderen waarschijnlijk niet verteld of wel?

     En de daadwerkelijke kolonisatie van Afrika begon pas in 1880 toen de Europese grootmacht4n samenkwamen in Berlijn tijdens de gebeurtenis genaamd

     “the scramble for africa”

     Dus dat Afrika dus eigenlijk maar een kleine 80 jaar was gekoloniseerd door de Europese groot machten vertel je je kinderen er ook niet bij zeker?

     Het zijn mensen als jij die hier compleet eentonig en verkeerd naar de geschiedenis kijken en niet wij.

     Vertellen alleen maar wat je ideologisch uitkomt

     1. Beukman

      Je draait er omheen, @Joshuak. In de vaderlandse geschiedenis vertellen we in principe, de term zegt het al, wat het vaderland (Nederland) gedaan heeft en overkomen is.

      Dat slavernij op veel plekken ter wereld voorkwam en dat Afrikaanse uitbuiters onze voorouders een handje hielpen is een leuk feitje voor het perspectief, maar is per definitie niet de bias van vaderlandse geschiedenis.

      Ook wat onze voorouders in Suriname hebben gedaan, ook nadat daar de slavernij werd afgeschaft, overigens pas in 1863, daar zou best een hoofdstukje mee kunnen worden gevuld.

      Van mij hoeft daar geen moreel oordeel bij te staan, wat men ervan vindt moet iedereen zelf maar uitmaken. Wat is eigenlijk het probleem? En waarom moet de luie maar geniale Bosma er altijd maar weer zijn object van fixatie bijslepen, te weten Sylvana Simons? Het lijkt verdomd veel als een slecht geweten waar hij onder lijdt, en velen met hem.

     2. Lee

      Het feit dat er Afrikanen hebben meegewerkt aan de slavernij, maakt dat het ineens goed????
      Er wordt gezegd dat de Mexicaanse maffia deze kant op komt.
      Dus als daar een paar Nederlanders zijn die daar aan meewerken dan is het oké wat de Mexicaanse maffia hier komt doen????

    3. logisch denken

     familie kwaaltje dus , laat is een gen test doen. misschien missen jullie er 1 of 2. Komt vaker voor bij inteelt

     1. Lee

      Is dit werkelijk de enige manier waarop jij kunt praten.
      Er komt geen behoorlijk woord uit, laat staan dat het iets bijdraagt aan de discussie. Volgens mij kun je je maar beter buiten de discussie houden
      wanneer dit soort taal alles is wat je in huis hebt.

    4. Joshuak

     En nog een mooie trouwens, toen jij het op school had over de “gouden eeuw” waar had je het precies over?

     Want jij doet alsof Nederlanders het zo fantastisch hadden maar er waren enorme handelaars genootschappen die alle winst opzogen als een spons.

     Wil dat jij voorbeelden opzoekt van hoe een gemiddeld persoon in Nederland gedurende die tijd leeft.

     Het was echt niet zo dat mensen gratis geld en slaven in de haven van Rotterdam stond uit te delen aan iedereen die blank was..

     Of je was hartstikke rijk, of straat arm er was bijna geen tussenweg.. Meeste mannen vrouwen en kinderen van jong en oud stonden dat en nacht in die fabrieken in verschrikkelijk omstandigheden en voor schandalig laag salaris te werken

     Die tijd waar je het over hebt was voor iedereen behalve de 1% van de 1% een verschrikkelijk tijd.. Maar hetzelfde ellende geld voor elk land op elk continent..

     Als jij zegt dat blanke DAAR een specifieke schuld aan hebben dan spuug jij recht in het gezicht van je grootouders die van jongs tot oud in fabrieken of mijnen hebben gewerkt en geen cent vsn de zogenaamde rijkdom die jij beschrijft hebben gezien

     Maar op een of andere manier kan jij alleen maar het kwaad in je eigen stamboom, cultuur en land zien.. Ik begrijp het gewoon echt niet.

     Jij kijkt met je moderne blik terug op een tijd die niet met elkaar te vergelijken is, en dan ben je geschokt hoe wreed de geschiedenis eigenlijk echt was.

     Ik snap echt niet waar dit soort haat voor je eigen vlees en bloed vandaan kan komen..

     Want of je wist het halve verhaal niet en zat tegen je kind dom uit je nek te lullen, of je vertelde doelbewust maar 1 kant van het verhaal om je eigen kind zich kut te laten voelen.

     Praat over een geavanceerde vorm van sadisme

     1. Beukman

      @Joshuak schrijft:
      Als jij zegt dat blanke DAAR een specifieke schuld aan hebben dan spuug jij recht in het gezicht van je grootouders die van jongs tot oud in fabrieken of mijnen hebben gewerkt en geen cent vsn de zogenaamde rijkdom die jij beschrijft hebben gezien

      Last van een slecht geweten of zo, @Joshuak? Ik schrijf NERGENS dat blanken DAAR schuld aan hebben. Ik ben juist voor de nuance. Jij niet?

  2. dario

   En de stank is alweer niet te harden pieeeuw

   1. Brazil

    Met al die poep die je praat is dit begrijpelijk.
    Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

    1. Duke

     Sapperdeflap wat een grap.

  3. Kretoloog

   Dat leerden ze in de jaren 50, hoe geweldig NL was. Kun je nagaan hoe oud die Beukman wel is. (‘beuken’ zal er wel niet meer bij zijn, mhuwahaha).

   1. van Urk

    In de jaren 50 was Nederland ook geweldig. Net zoals nu. Een tijd van hard werken en weinig veranderingen. 🙂

  4. M de ruyter

   Heb jij wel opgelet beste beukman? Karel de Grote bekeerde germanen met geweld, slavernij en het koloniale verleden werd uitgebreid besproken en uiteraard de kruistochten. Zelfs de rol van Nederlandse politie bij het afvoeren van de joden.
   Alleen de “politionele acties ” werden niet echt besproken.

   1. Beukman

    @M. de ruyter
    Ach ja, de Kruistochten. Een aantal heldhaftige missies om de Heilige Stad te redden van de heidense barbaren.
    Ik weet niet wat je zou hierover verteld hebben, maar in mijn boekje zal je lang zoeken naar evenwicht.

    1. logisch denken

     de kruistochten van het ottomaanse rijk bedoeld u ? De meest bloederige uit de vollediige geschiedenis van deze aardbol

     1. Brazil

      Zo bloederig was het ook weer niet, u heeft nogal veel fantasie Poepdoos.
      Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

     2. Duke

      Sapperdeflap wat een grap.

  5. peetjoh. k

   Mischien zat jij dus wel op een montesorie. Tamelijk wereld vreemd en links. En die verkondigde vroeger al onzin.

  6. Siemien

   Ja volgens Beukstra is Nederland het slechts denkbare wat een mens kan overkomen, Nederlanders moeten echt aan iedereen excuses aanbieden want ja schuldgevoel en schaamte dat is wat Nederlanders volgens Beukhol moeten voelen..

   Gasten zoals Beukstraholman, die echt kotsen om mijn Nederland, moeten lekker oprotten hier, alles in het werk willen stellen om niet trots te zijn op Nederland..

   1. Beukman

    @Siemien schrijft:
    Ja volgens Beukstra is Nederland het slechts denkbare wat een mens kan overkomen, Nederlanders moeten echt aan iedereen excuses aanbieden

    @Siemien verzint ze waar je bijstaat.
    Dit soort reacties lijkt vooral ingegeven door een slecht geweten. Het goede nieuws is dat @Siemien tenminste nog een geweten heeft.

    1. Frets

     zuigende zuiger, in z’n Noppen met famke helsema, de islam aan uw voordeur

     1. Beukman

      @Frets
      Ik hou ook van jou lekker doddel, trouwe vriend van me!

 2. tonna

  Ik word strontmisselijk van kruipend en nederig links Nederland,het wordt tijd dat er een nieuwe Adolf de regie overneemt!
  Dat treinen boten en vliegtuigen volgepropt met illegalen retour naar hun geliefde islamitisch en negroïde land van roots!

  1. Lao Tse

   Kijk eens aan, neo-nazi’s mogen hier ook hun zegje doen.

   1. tonna

    @lao
    neo-nazi=nazi

   2. logisch denken

    domme arrogante misselijk makende pisvlek heeft ook weer een kwalificatie opgezocht op het net. Nu nog even de betekenis begrijpen van nazi dan kan je het in de correcte context plaatsen herr gutmensch

    1. Brazil

     U kijkt zeker in de spiegel bij het schrijven van deze reactie, als we het toch over een domme arrogante misselijk makende pisvlek hebben.
     Hahahahaha geweldig gewoon 🙂

     1. Duke

      Sapperdeflap wat een grap.

   3. dario

    Jezus nog aan wat een lucht is er een lijk aanwezig ?pieeeuw

   4. Sprookjesfiguur

    leve de vrijheid van meningsuiting.

   5. Frets

    Hij is de de pisvlek en masochist , niemand moet hem, niemand wil hem, hij accepteert zijn voortdurende (perma) ban niet, hij is een zelfkastijder. Hij ervaart het gekweld worden als prettig. Nadeel van die aandoening is dat de vele klappen en beledigingen die hij hier krijgt alleen maar stimulerend werken. Daarnaast, en dat is ook al vele malen genoemd, zit er een parafile kant aan dit gezwel. Als er door deze parafilie grote problemen ontstaan tussen de masochist en de omgeving, is er sprake van een psychische aandoening. Deze aandoening of stoornis is psychotisch van aard en gaat in zijn geval gepaard met narcisme.

    1. Brazil

     Heb je het nu over jezelf pisvlek.
     Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

     1. Duke

      Sapperdeflap wat een grap.

   6. van Urk

    “De deugdzame mens begeeft zich niet in redetwisten, en wie met argumenten redetwist is niet deugdzaam” Lao-Tse

   7. peetjoh. k

    Ja dat is wat men had kunnen leren van de oorlog. Imigratie zorgt voor discriminatie.Maar men leerde discriminatie is slecht, ze hadden beter kunnen leren waar discriminatie vandaan komt. Dat komt met de imigranten mee.

  2. EU kok

   Tim zei ooit heel stoer:
   2. Seksisme, racisme en homofobie leveren u een enkeltje prullenbak op

   1. Bolkestein

    Dus wanneer rot jij hier op?

    1. EU kok

     Blijft het bij deze infantiele opmerking of denkt u ook enig voorbeeld van mij hieromtrent te kunnen geven ?

     1. Frets

      slap stinkend cockje, met ‘ck’

     2. Jumping

      Inderdaad.
      100% van al je opmerkingen en of reacties vallen hieronder.

  3. Brazil

   Och racist tonna is ook weer town, zielig mens.
   Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. Duke

    Sapperdeflap wat een grap.

  4. Lee

   Even ter opfrissing: Hitler stuurde ongewenste mensen niet terug maar ruimde ze op in de gaskamers. En als ik Tonna was zou ik wat voorzichtiger zijn met dat soort uitspraken want ook zwakbegaafden eindigden in die gaskamers en als ik jouw teksten lees, kom jij daar ook voor in aanmerking.
   Als dit het discussie-niveau is van rechts Nederland dan mogen we ons rijk prijzen dat we in de media nog een links standpunt te zien en te horen krijgen.

 3. van Urk

  De Marokkaanse Salima belhaj wil meer aandacht voor de slavernij. Da,s mooi. Kunnen we dit onderwerp op scholen met veel diversiteit ook veel breder gaan maken door ook erbij te gaan vertellen hoe bijvoorbeeld de Berbers van Hollandse zeelieden tot slaven hebben gemaakt. En dat er meer Europese slaven in Noord-Afrika waren dan zwarte slaven in Amerika. Het wekt natuurlijk voor de multicultigroep verwondering op dat blanken ook in die tijd slachtoffer blijken te zijn van Afrikaanse slavernij, ook al zijn de handelaren Arabieren.

  1. tonna

   @Urk
   Dat weten die stomme kaffers toch niet!
   Je gooit parels voor de islamitische zwijnen!

   1. Brazil

    U kijkt teveel onder het bed.
    Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

    1. Duke

     Sapperdeflap wat een grap.

 4. Bolkestein

  D’66 en hun aanhangers zijn toe aan een voltooid leven.

 5. Bolkestein

  Kamer wil geen ’SylvanaSimonisering’

  DEN HAAG – Minister Van Engelshoven (Onderwijs) moet van de Tweede Kamer stoppen met haar politieke bemoeienis bij de invulling van geschiedenislessen.

  Aanleiding hiervoor is een Kamerbrief van de D66-bewindsvrouw over de zogeheten Canon van Nederland. Deze Canon vormt een anker voor geschiedenislessen die op Nederlandse scholen worden gegeven. Erin opgenomen zijn belangrijke personen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen het verhaal vertellen van de historische ontwikkeling van Nederland.

  ’Schaduwkanten’
  Van Engelshoven wil de Canon nog eens goed tegen het licht houden. Ze wil een commissie benoemen die daarbij specifieke aandacht moet hebben voor de ’schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis’.

  Dat is een Kamermeerderheid van VVD, PVV, CDA, SGP en FvD in het verkeerde keelgat geschoten. Ze zien het als politieke bemoeienis met geschiedenislessen. „Laat dat over aan geschiedkundigen”, zei VVD-Kamerlid Aartsen eerder. PVV’er Bosma noemde het de ’SylvanaSimonisering’ van de geschiedenis.

  D66-Kamerlid Belhaj ziet het geschiedenisplan van haar partijgenoot juist als ’een feest’. Ze zou graag zien dat er meer aandacht aan zaken zoals slavernij wordt besteed. „Mensen geven aan dat zij zich niet in de Canon herkennen. We moeten juist kijken of minderheden zich er ook in kunnen herkennen. Ik pleit voor al die mensen die daar naar snakken. Ik sta voor progressieve krachten.”

  In een motie eisen VVD, PVV, CDA, SGP en FvD dat Van Engelshoven de frase ’schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis’ uit haar opdracht aan de binnenkort te benoemen commissie schrapt. Die motie wordt vanmiddag, naar het zich laat aanzien, aangenomen.

  1. tonna

   @Bolkestein
   Wij leven in een sociaal/economisch in het moeras zakkend Europa,wij met ons ons allen zijn momenteel overgeleverd en slachtoffer van de zwakzinnige coke snuivende linkse politici gelieerd aan de EU,tengevolge van het politiek naïeve en ongeïnteresseerde stemvee!
   Het is enkel te hopen dat 2021 verandering brengt!

   1. Brazil

    U bent een racist maar ja dan vertel ik niet iets nieuws,
    Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

    1. Duke

     Sapperdeflap wat een grap.

   2. C.A.Barstow

    @tonna:

    +1

 6. Peter Oudshoorn

  Bij mijn weten bestaat ‘onstemmen’ (zie kopregel artikel) in het Nederlands niet en moet het zijn onTstemmen.

  1. EU kok

   Het artikel is geschreven door:
   Teunis Dokter
   Student Communicatie & Informatiewetenschappen.
   Noorderling in hart en nieren.
   Objectieve journalistiek bestaat niet, ik probeer dan ook niet.
   .
   Geen idee wat hij niet probeert, ik denk fatsoenlijk Nederlands.

   1. Frets

    aldus het slapje cockje, met ‘ck’

 7. StanleyC

  Weet je wat het is. Vrijwel elk land / cultuur heeft een aantal donkere pagina’s in hun historie. Maar het heeft geen zin om naar het verleden te blijven kijken. Wat we moeten doen is onze fouten erkennen. Onze lessen eruit halen. En samen op een constructieve manier werken aan een betere toekomst. En daar helpt identiteitspolitiek niet bij. We zijn als beschaving niet bepaald vooruit gegaan de afgelopen 100 jaar.

 8. Rud56

  Dat D66 is een partij vol gesjeesden! Onbegrijpelijk dat er toch nog op wordt gestemd!
  Wellicht het gevolg van de linkse indoctrinatie op scholen en universiteiten!

 9. Kapitein Haddock

  Halleluja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Het volgevreten varken Timmermans,…………… NIET!

  1. Peter Loosduinen

   Ik deel uw vreugde !

  2. Marija

   @H, ja geweldig hè, enge man is dat toch die T.

 10. C.A.Barstow

  Zoals wij van Martin Bosma gewend zijn, hij is weer messcherp en snoeihard,
  noemt het beestje gewoon bij de naam, geen gelieg en misleiding zoals wij onderhand in dit door en door verrotte land gewend zijn.

  Ga zo door Bosma, trap ze de poten onder het pluche vandaan.

  1. Peter Loosduinen

   Martin Bosma is m.i. een eerlijk en integer Kamerlid.
   Hij kent de klappen van de zweep.
   Hulde voor deze man.

   1. Lee

    Martin Bosma een eerlijk en integer kamerlid???
    Heb ooit een mailcontact gehad met Bosma en daaruit bleek dat Bosma voor het gemak maar even vergeten was dat Amerika GEEN blank continent is maar het continent van de Indianen die door de blanken tot 2ehands burgers zijn gemaakt.

    1. logisch denken

     netjes in de reservaten toch ? cynisme off , terug on topic

     1. Lee

      Hier maken we ons druk om 5% moslims. In Amerika is nog
      maar 5% autochtoon.
      Er is maar 1 blank continent en dat is Europa. Toch spelen blanken de baas in Amerika, Australïe, nieuw Zeeland en tot voor kort in Zuid Afrika.
      De culturen van de autochtone bevolking werd verwoest en de mensen als inferieur behandeld. Nu komen er een paar deze kant op en we zijn in paniek. Is dat niet lachwekkend?

 11. Danielle

  Vanwaar zo’n grote push voor dat hele slavernij gebeuren uit ons nederlandse verleden opeens? Jarenlang hoorde ik er niks over ( zelfs niet op school tot we het over de voc en ottomanse rijk begonnen te hebben, toen is dat af en toe er een beetje in gekomen onder de noemer economie en context leren ) en nu is het opeens slavernij dit, slavernij dat…

  1. Beukman

   Inderdaad @Danielle, je hoorde er nooit iets over omdat veel Nederlandse geschiedenisboekjes de zwarte bladzijdes van onze vaderlandse geschiedenis liever oversloegen.
   Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.

   1. fockingworst

    @ Tim en @michael en@ teunis dokter zijn luie kneusjes…
    Kunnen niet eens een paar trollen wegsturen per dag…
    Of zijn ze zelf de trollen voor de hits?
    Wie zal het zeggen

   2. Niemandalletje

    En wat je wel onderwezen wordt of werd als geschiedenis, hoeft niet altijd de waarheid te zijn, toch?
    Onderzoek zelf, in plaats van alles maar klakkeloos aan te nemen. 😉

    De ervaring dat het niet onderwezen werd heb ik niet.
    Op onze school werd het als lesstof wel meegegeven.
    Maar misschien ben ik van een andere generatie.

   3. Original NL

    Je kunt jezelf nog aangeven beukman en vrijwillig de bak in gaan voor een jaartje of 10 wegens wangedrag van je voorouders.

    1. Frets

     ik zeg doen, direct!

    2. Beukman

     Opvallend hoe jij en een paar anderen obsessief bezig zijn met de schuldvraag, @Original.
     Maar wie heeft het over schuld? Het enige te maken punt is dat onze vaderlandse geschiedenis niet selectief in de geschiedenisboekjes terecht moet komen.

     1. Frets

      Zwak hoor, nog minder impact dan een ‘vlindervleugeltje’. Meer een ‘natte scheet’! Maar, dat kan ook niet anders, gezien je leeftijd. Blablabla blaaskaak/pisvlek.

     2. logisch denken

      wie is er nou obsessief bezig met de schuldvraag ? slechts een handje vol linkse activisten en een idioot in de gemeenteraad , oja en beukman

   4. Danielle

    Er werd niet veel over geleerd bij ons omdat ze context belangrijker vonden dan domweg stampen.
    Als je bijvoorbeeld al dat nieuws over de slavernij leest momenteel zou je denken dat de nederlanders de grootst mogelijke klootzakken waren die er maar waren in de wereld toen. Maar als je het daarentegen in context plaatst, dan waren de nederlanders juist 1 van de minst erge klootzakken die je maar kon krijgen voor dat deel. De nederlanders zagen de slaven dan wel als handelswaar toen, maar ze wisten ook dat als je die slaven niet een beetje wist te onderhouden dat ze dan minder zouden opbrengen door ziekte en/of zwakte of gederfde inkomsten doordat de slaven dood gingen. Tuurlijk, ze werden niet in de watten gelegd tijdens de reis zoals tegenwoordig het geval is maar ze werden ook niet constant geslagen, mishandelt, misbruikt en uitgehongerd zoals een aantal andere stammen deden.

 12. Peter Loosduinen

  Zullen we geschiedenis maar gewoon aan docenten overlaten? Lijkt mij wel zo verstandig…
  Bijna mee eens.
  De overheid heeft tot taak om te zorgen dat er zo neutraal mogelijk goed lesmateriaal voorhanden is waarmee de docenten aan de slag kunnen.
  Geen bezwaar tegen een door een groep historici ontwikkelde canon, maar die moet objectief en feitelijk zijn.

 13. Jantje

  Prima dat de kinderen over slavernij worden voorgelicht, maar dan wel het complete verhaal.
  Nederland was, op wereldschaal, maar een zeer kleine speler.
  De verhalen over de verovering van de balkan door de moslims, waarna de slavenmarkten in het Midden-Oosten werden overspoeld met slaven, zijn veel onthutsender.
  Er was toentertijd zo’n groot slaven aanbod, dat men gewoonweg de “slechtsten” afslachtte.
  De moslims, zijn qua cultuur, opvoeding, geloof en karakter echter nog helemaal niet veranderd.
  Als ze de kans krijgen doen ze het zo weer, geheel gelegitimeerd door wat er in de koran staat.

 14. Arafat

  FEIT! Het huidige Turkije is NOOIT slaaf geweest van een Europese mogendheid! Althans na de MIDDELEEUWEN! Maar Europeanen Zijn wel slaaf geweest van devTurken! Hahaha! Wie is het ÜBER volk?

 15. Lee

  Omdat er de laatste tijd steeds het commentaar komt dat onze media te links zijn, dacht ik, ik ga eens luisteren naar wat men noemt, het rechtse geluid.
  Ik heb nu verschillende discussies gevolgd en heb me verbaasd over het niveau
  van degene die zich rechts noemen. Geen argumenten maar verwijten die nergens op gebaseerd zijn en van een zeer laag niveau. Geen argumenten maar walgelijke verwijten.
  En hoewel ik het in vele opzichten niet eens ben met rechts, had ik het niveau van rechts toch iets hoger ingeschat. Ik hoop dus dat de rechtse mensen die zich in de discussie op deze site mengen ( op een paar uitzonderingen na), niet een afspiegeling zijn van wat rechts werkelijk is.

  1. Niemandalletje

   Tja, wat u hier schrijft kan net zo goed op degenen slaan die hier het linkse geluid verkondigen. Heeft u deze ook meegenomen in uw speurtocht?

   Of bent u van mening dat wat u schrijft alleen maar aan het rechtse geluid hier toe te schrijven is?

 16. Rud56

  @Original NL: +++++ (lol)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.