maxresdefault

Brekend: Toine Beukering (FVD) geen voorzitter Eerste Kamer, VVD'er Jan Bruijn wél verkozen

Geen categoriejul 02 2019, 16:40
Jan Anthonie Bruijn (VVD) toonde als kersverse voorzitter direct zijn inzicht in de procedures van de Senaat. Nadat hem werd ingefluisterd zijn voorzittershamer te gebruiken reageerde hij stug met "nee, want de vergadering is al geopend." De VVD-senator neemt het voorzitterschap over van mevrouw Broekers-Knol (VVD), die het departement van Justitie en Veiligheid bedient.
Tijdens de stemming bleek géén van de kandidaten in de eerste ronde te kunnen rekenen op een absolute meerderheid. Daarom werden aanvullende stemrondes georganiseerd om uiteindelijk te komen tot dhr. Bruijn als voorzitter.
Voorafgaand aan de stemming in de Eerste Kamer was het GroenLinks-senator Paul Rosenmöller die FVD-kandidaat Toine Beukering bevroeg over zijn kandidaatstelling, maar het antwoord op de vraag van de GroenLinks-senator blijft vanwege de uitslag van de stemming achterwege:

"Als hij (Beukering, red.) voorzitter wordt, is dan het partijkartel doorbroken?"

Beukering werd dus niet gekozen en de vraag staat nog steeds open, maar kreeg wel de stemmen van zijn eigen partij. Ook sprak hij voorafgaand aan de stemming over de uitspraken die hij deed tijdens een interview met de Telegraaf.
Dat interview bleek achteraf toch niet zo handig te zijn vormgegeven en het is goed dat Beukering hier nogmaals over sprak. Het vertrouwen in Beukering is er wel, maar door direct in zijn eerste interview als onbezonnen olifant door de porseleinkast te marcheren wordt hij door diverse senatoren als ongeschikt geacht voor het voorzitterschap. En dat heeft helemaal niets te maken met 'het partijkartel', maar alles met wat Beukering destijds tegen de Telegraaf zei.
Wie uiteindelijk de vice-voorzitter van de senaat wordt is op dit moment nog onduidelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten