Video! Lerarentekort blijft een groot probleem voor het basisonderwijs!

Het lerarentekort blijft een gigantisch probleem in Nederland. Er staan steeds minder gekwalificeerde onderwijzers en onderwijzeressen voor de klassen. Er zijn meerder factoren die het probleem alsmaar vergroten. Naast het dalende niveau van de PABO zelf is ook de teloorgang van de status van het onderwijzer zijn ook een alsmaar groter wordend probleem.

Op de site van lerarentekort is in een overzichtelijk schema duidelijk te zien met wat voor problemen we kampen.  Scholen doen er alles aan om toch iemand – ook al is deze persoon onbevoegd of al decennia niet meer werkzaam als docent – voor de klas te zetten. Hierdoor kijken schooldirecties steeds langduriger de andere kant op als het gaat om ongekwalificeerd persoon voor de klas te zetten.

Het gaat de directie eerder om kwantiteit dan kwaliteit – waarmee ik niet wil zeggen dat alle ongekwalificeerde docenten ‘slecht’ of ongeschikt zijn. Liever wel les, dan geen les. Ook al staat er iemand voor de klas zonder pedagogische achtergrond.

Klassen opsplitsen en verdelen over andere klassen is ook een steeds populairder wordende oplossing. Dit zou je als onderwijzer maar overkomen, in plaats van een klas van 25 leerlingen zit je ineens met 35 leerlingen opgescheept. Individuele aanspreekbaarheid en dus de directe instructie ( wat toch een zeer waardevolle didactische theorie is ) wordt hierdoor zwaar ondermijnd. Leerlingen krijgen door dit soort maatregelen steeds minder ‘onderwijs op maat’ en individuele begeleiding is praktisch onmogelijk met zulke mega klassen.

De oplossing voor dit chronische tekort lijkt zich maar niet aan te bieden. Het lijkt alleen maar erger te worden. De – kleine – loonsverhogingen van afgelopen tijd brengen waarschijnlijk ook niet veel stimulans voor studenten om naar de PABO te gaan. De waardering van de onderwijzer is noodzakelijk op zowel economisch vlak als op het sociale vlak, de sociale status van een onderwijzer verdient veel meer respect.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Jumping

  Prachtig toch, dit is nu gewoon het gevolg, van jarenlang een wanbeleid voeren.
  Nederland is een keiverrot land geworden.
  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.
  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. Korporaal Monty

   “Nederland is een keiverrot land geworden.”

   Waar woon jij in Nederland dat je dit iedere dag zo ervaart?
   Kan of wil jij je niet ontwikkelen om je een beter leefsituatie te verkrijgen?
   Of blijf je liever iedere dag klagen dat het zo slecht met je gaat?

   En een nieuwe minister president gaat jou niet slimmer maken of er voor zorgen dat je sociaal iets hoger op de ladder komt.

   Dat zal je toch zelf moeten doen.

   1. Duke

    In je kamertje bij de witte jassen heb je deze problemen niet.

 2. Ben-NIET-Groen-L

  Lekker dan…wie moet dan al die 700 allochtonen zwarte/getinte analfabeten die per week hier vrolijk komen binnen huppelen gaan leren lezen en schrijven?
  Uitkering en huisvesting hebben ze al, dus dat is het probleem niet .

 3. Marija

  In mijn lagere school jaren waren de klassen ook heel groot, zeker 30 tot 35 kinderen, dat is geen probleem als:

  De leraar orde kan houden.
  Er discipline is.
  Respect voor de meester of juffrouw.
  Niet te veel kinderen zijn in een klas van buitenlandse komaf, die geen Nederlands spreken en verstaan.

  Het respect voor de onderwijzer/res viel weg toen met hen met de voornaam ging aanspreken, er te veel inspraak kwam en discipline verdween als sneeuw voor de zon.

  1. Marija

   Ik vermoed dat de motivatie van het onderwijzend personeel ook wel te wensen over laat i.v.m. alle buitenlanders.
   Het zijn er gewoon te veel, die het niveau van een klas negatief beïnvloeden.
   Het plezier van lesgeven verdwijnt dan wel en dan zijn ze ook vaak nog moslim en brutaal.

   1. tonna

    @marija
    Klopt +++++

  2. toetssteen

   @Marija
   Klopt! Mijn kinderen deden het niet overigens, zo waren ze niet opgevoed. Ze vonden het zeer onbeleefd. Voor hen bleef het mevrouw/mijnheer.

   1. Mart

    Hier in Brasil is het nog steeds ”Proffesor/a”, em het respect blijft.

 4. EU kok

  Waar zijn al die rechtse leerkrachten als je ze nodig hebt.
  Rechts Nederland, grijp uw kans, verbeter het onderwijs.

  1. Agios

   Geef eerst maar eens toe dat jullie deugers er een rotzooitje van hebben gemaakt!

  2. Tman

   kok:
   Rechtse leerkrachten komen niet door de selectieprocedure!
   Schoolbesturen zijn nogal eenkennig links in deze!

  3. Scaldis

   @kok die hebben allang een beter betaalde baan gevonden

 5. santiago

  Te kort aan leraren is nog niet het grote probleem. Kwaliteit van de leraren, want daar ontbreekt het nogal eens aan. Is hetzelfde als bij de politie. Je kunt wel schreeuwen dat er meer blauw op straat moet, maar als dat onbenullen zijn zoals nu ( wie wil ook voor die paar kudtcenten werken bij de politie) dan schiet het ook niet op.

 6. tonna

  Minister Ingrid van Engelshoven zal nu wel de hulp inroepen van salafistische imams om hulp te bieden,immers de samenstelling van de klassen bestaat toch al voor de helft uit moslims!
  daarbij is mevrouw ook nog eens multiculti aanhangster!
  Probleem opgelost? Nee hoor!

 7. Agios

  Alweer een gevolg van problemenveroorzakend links. Het gaat om een overtuiging die vreselijk veel slecht gedaan heeft. Gezag was en is dirty. De gevolgen zie je op school en bij de politie. Links is het probleem.

 8. Raveltje

  In het onderwijs zijn veel vrijwilligers, ouders dat is al heel lang zo
  Ook gaan veel basisscholen samenwerken, waardoor je enorm veel
  leerlingen krijgt, die allemaal aandacht moeten. En veel huiswerk zowel
  voor leerlingen als onderwijzers. Het is geen broekje op het plankje meer.
  De voorschriften liegen er niet om, zoveel er op een basisschool moet gebeuren.
  Maar het is wel hogerhand die de regelgeving oplegt.

  1. Lao Tse

   Ik denk dat je hier een goed punt maakt, Raveltje. De Overheid heeft het onderwijs zo dichtgeregeld met allerlei voorschriften en beperkingen dat het eigenaarschap van de professionals is uitgehold.
   Het onderwijs wordt pas weer leuk als de vakmensen in het onderwijs weer meer ruimte krijgen om eigenaarschap op te pakken in hun vak.

   1. Mart

    Typishe socialistiese ”bemoeizucht”.

   2. Angelus pacis

    Het onderwijs is zeker dicht getimmerd met regelgeving. Van alles en nog wat moet geregistreerd en geadministreerd worden. Dit moet gedaan worden samen met met al meer dan drukke lesgevende taak. Naast voorbereiden en les geven zijn er nog van allerlei taken die buiten de taakomschrijving van docent vallen. Voorbeelden zijn; contacten met politie, justitie en reclassering. Vaak gaat het dan om leerlingen uit onze moslim gemeenschap (die zijn zo zielig en worden niet goed begrepen). Ook overleg met jeugdzorg, voogden en gezinscoaches. Bijscholing wordt tegenwoordig vaak in het weekend gedaan. Heb je een keer een adv dag, dan kan je toch op komen draven voor een of andere zinloze cursus waarvan een manager vindt dat dat goed voor je is. Zo’n manager heeft vaak nog nooit een klaslokaal van binnen gezien. Afwijkende gezonde meningen worden zorgvuldig de kop in gedrukt. Al voor de invoering van de wet ‘ passend onderwijs’ was het de mensen die echt verstand van onderwijs hadden duidelijk dat deze wet niet ging werken. Aan de mensen op de werkvloer is nooit gevraagd of dit plan zou kunnen werken. Nee……het werd je de strot door geduwd en je mocht ook niet zeggen dat het een verkapte bezuiniging maatregel was anders werd je op het matje geroepen door het linkse management. Een belangrijke reden om niet meer in het onderwijs te gaan werken is het feit dat dit instituut is verworden tot een links bolwerk met vooral vrouwen die ook nog in deeltijd werken. Vaak zijn dit dames die zo deugdzaam zijn dat ze beter tot hun recht komen in een klooster. Voor mannen is er nog weinig lol aan. Het rolmodel dat onze leerlingen voorgeschoteld krijgen is bijna’ dodelijk’ .
    Het onderwijs is verworden tot een instituut van pappen en nat houden. Als je al een leerling van school weet te verwijderen moet je als school ook nog zorgen voor vervangend onderwijs. Bij zo’n leerling past een dossier zo dik als een bijbel.
    De teneur in het onderwijs is, als de leerlingen het maar leuk hebben. Stel je voor dat het personeel het naar zijn zin heeft.
    De veiligheid in het onderwijs wordt met voeten getreden. Vraag eens voor de lol aan een school management naar een veiligheidsplan. Dan gaan sommige mensen in eens heel nerveus worden. Ook grappig is om te vragen of een school na een incident waarbij een leerkracht iets oploopt melding doet bij de arbeidsinspectie en aangifte doet bij de politie.
    In de loop der jaren zijn ook allerlei functies verdwenen. Waar is de conciërge die even kan zorgen voor een kop koffie, waar is de intern begeleider (die zit thuis wat deze werkt natuurlijk in deeltijd), waar is de gymnastiek docent (veel leerlingen zijn bagger vet), waar is de remedial teacher die eigenlijk zou moeten zorgen dat onze medelandertjes eens goed Nederlands leren. Allemaal prachtige functies waarvan ons linkse bolwerk vond het vindt dat deze niet meer nodig zijn. Onderwijs moet voor een ‘ prikkie’. En stel je voor dat je de 1000 lesuren niet haalt, dat staat er een inspecteur (vrouw) die komt kijken of er een stoel door het klaslokaal vliegt. Dat heeft ze een leuke dag gehad en iets om te vertellen. Wat ik nu toch heb mee gemaakt………….
    Onderwijs……..kan er een boek overschrijven………….

    1. Politiek Profeet

     Angelus Pacis…++++++++++++++++

 9. Mart

  Begin maar om ze allemaal ”professor(a)” te noemen,dat doen wij hier. in Brasil òòk,Dat stimuleerd geweldig,en trekt nieuwe leraren aan….wèl of niet gediplomeerd.

 10. C.A.Barstow

  Net als de zorg en het leger is ook het onderwijs kapot bezuinigd.
  Wat wij, als oudere generatie, met hard werken hebben opgebouwd is praktisch niets meer van over.
  Nog even en die roversbende in Den Haag betaald helemaal niets meer, je kunt dan alles zelf betalen zorg, onderwijs enz enz.
  Den Haag sluist liever alles weg naar Brussel en laat de eigen bevolking in armoede achter.

  1. Scaldis

   De initiatiefnemers voor particuliere privéscholen wrijven in hun handen en staan te trappelen. Er zijn enorm veel vergunningaanvragen. Een gat in de markt.

 11. Bes Tolen

  Kom nou, het onderwijs wordt dik betaald en dat heeft een zuiver politieke reden namelijk de macht over mensen.
  De westerse wereld deugt al langer niet meer en dat is de schuld van ondemocratisch links, dat zich heeft kunnen verbinden met confessionalisme, dat arrogant en machtwellustig uit gaat van onbewijsbare en onbetwistbare godsdienstige opvattingen. De vooral uit Amerika tot ons gekomen autoritaire dwangmatige ideologische invloed, die hiervan uit gaat, leidt tot onoverbrugbare tegenstellingen. Velen aanvaarden zonder veel moeite blijkbaar alles wat aan veranderingen over hen heen komt. Vele anderen voelen zich in hun bestaan beknot en bedreigd.
  Er wordt door de huidige politieke leiders de volle instemming van de burgers geëist en dat heeft haar invloed op het onderwijs. Niet alleen op het onderwijs natuurlijk. Burgers haken af nadat ze tot heel onplezierige conclusies kwamen. De voorgenomen inzet om de maatschappelijke opbouw te dienen konden ze niet meer opbrengen. Dat geldt zeker ook voor het basisonderwijs.
  Verstandige mensen willen zich niet voor alles en iedereen opofferen. Geïndoctrineerd linksen en confessionelen zijn zo nog wel vrijwilliger. Je leert ze kennen die oude mannetjes, die niet anders weten en de asielzoekers en illegalen ten dienste staan. En zo neemt de onderlinge haat toe en de maatschappelijke ontbinding. Wie wil nu nog die overmaat aan kinderen van asielzoekers en illegalen opleiden? Die omdat dat moet, ook nog eens in kleinere groepen of individueel les krijgen. Niet mijn idee en niet mijn land meer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.