Werkdruk te hoog in Den Haag: ‘Agenda Tweede Kamer ontploft’

Politici en medewerkers in de Tweede Kamer hebben het zichzelf behoorlijk moeilijk gemaakt. Er wordt steeds meer geklaagd over de te hoge werkdruk. Nu het zomerreces is begonnen komt het er allemaal uit! Via de NOS.

Kamervoorzitter Khadija Arib noemde de agenda afgelopen donderdag “ontploft”. Op dat moment moesten er nog tweehonderd debatten worden gepland. Zowel lobbyisten, publicisten, wetenschappers als Kamerleden zelf vinden dat er te veel werk is waar te weinig ondersteuning voor is.

In een tweet laat D66-Kamerlid Kees Verhoeven zien waar het volgens hem aan ligt:

Naast de hoge werkdruk en magere ondersteuning, ligt het dus ook voor een groot deel aan Kamerleden zelf die om ieder wissewasje een debat aanvragen, een motie indienen en eindeloos interrumperen. Het proberen om snel te scoren werkt dit soort hoge werkdruk in de hand.

Daardoor kiezen Kamerleden, wellicht onbewust, soms voor de makkelijke weg. Zo worden kennelijk sommige teksten van lobbyisten gewoon een-op-een overgenomen. Dat is een ontzettend kwalijke zaak. Het maakt een Kamerlid daarmee eerder een buikspreekpop voor andere belangen dan iemand die zélf kijkt naar hoe hij zijn achterban het beste kan bedienen.

Het probleem is ook een beetje dat niemand als luie zakkenvuller wil worden gezien op het moment dat ze klagen over de werkdruk of behoefte hebben aan meer ondersteuning. De eerste reactie naar aanleiding van de titel van dit artikel, wekt waarschijnlijk ook een vergelijkbare eerste indruk op. Wat mij betreft wordt die ondersteuning uitgebreid. Ik heb liever dat er wat meer geld naartoe gaat en Kamerleden weer fatsoenlijk hun werk kunnen doen en eigen inzichten naar voren weten te brengen, dan knip-en-plak-werk van een lobbyist aan te moeten horen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Amper ondersteuning, hoge werkdruk en als het kabinet klapt ben je direct je baan kwijt.

  Het is niet verwonderlijk dat zo veel parlementariërs al snel genoeg hebben van het kamerlidmaatschap.

  1. Kretoloog

   Gelul Guus. De meeste Kamerleden zijn zo publiciteitsgeil als wat. Ze steken elkaar de loef af om maar op de TV of in de krant te komen. De hoge werkdruk hebben ze dus uitsluitend aan zichzelf te wijten. En dan nog, 14 weken vakantie (reces) per jaar, wat een luizenbaan eigenlijk dat Kamerlidmaatschap.

   1. Mart

    Meestal is die zaal half leeg, en zitten er een paar met hun smartfoon te spelen.Die Lange heeft daar ook de gewoonte van……over ”onbeschoftheid” te spreken.

  2. DidiMadloba

   De fout is dat zij het werk van ambtenaren dunnetjes overdoen – in plaats van echt te controleren, vooral door gerichte vragen te stellen.

   1. Meriadoc Brandebok

    Dat begrijp ik niet. De ambtenaren zijn niet democratisch gekozen. De parlementariërs wel en kunnen alzo namens de kiezers het kabinet controleren.

 2. Mars020

  Misschien iets minder vakantie nemen en net als alle normale Nederlanders wat meer doen in plaats van de hele dag zeiken over onzinnigheden.

  1. AS210854

   Mars020 +++++++++++++.

 3. C.A.Barstow

  Dat krijg als je als je als rovers kabinet niet weet hoe snel je je Land moet verkwanselen aan Brussel, dat is waar zij zich druk mee maken.
  Ik hoop dus maar dat dit rovers kabinet en het hele zooitje erbij zo snel als mogelijk is instort.

 4. DidiMadloba

  Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Het aantal Kamerleden moet worden teruggebracht van 150 naar 100, dat zal ze leren op elke slak zout te leggen.

 5. Mart

  KORTOM; TE VEEL ”SLAPGELUL”.

 6. logisch denken

  🙂 🙂 🙂 🙂

  Met een agenda over te kromme bananen en te rechte komkommers lijkt de tijd te dringen. Je zou kunnen overwegen om je prioriteiten op een rijtje te zetten en nutteloze vergaderingen over verplichte warmte pompen, achterlijke nivelleringspolitiek , 100% bemoeizucht te annuleren zodat er tijd vrijkomt om de echte problemen structureel en volgens strak model ( bijvoorbeeld: beeldvorming, oordeel , besluitvorming) te leiden

  Werkdruk kan nooit hoog zijn in het regenten bolwerk met zijn diverse recessen. Een kleuterklas leiden vergt wel iets meer inspanning

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.