Sea-Watch kapitein over de schreef: “Salvini moet gewoon even zijn plaatsje in de rij innemen en wachten op zijn beurt voor mijn aandacht”

Geen categoriejul 06 2019, 12:00
In Trouw wordt een schrijnende situatie blootgelegd als het om de bootvluchtelingen gaat en de politieke consequenties die hieruit voortkomen. Sylvain Ephimenco schetst het probleem in zijn column.
Italianen vragen zich af waarom de Nederlandse regering boten als Sea-Watch 3, die onder Nederlandse vlag varen, niet zélf naar Amsterdam haalt om daar aan te meren. Men begint steeds meer te twijfelen aan de humanitaire intenties van Sea-Watch-achtige organisaties. Italianen vragen zich af: 'waarom varen die schepen niet naar Tunesië als ze de mensen willen redden?' en 'waarom laten andere EU-landen ons aan ons lot over?'
Het duurt niet lang of natuurlijk gaat het over de kapitein van Sea-Watch 3, die toch opmerkelijke uitspraken heeft gedaan:

“Salvini moet gewoon even zijn plaatsje in de rij innemen en wachten op zijn beurt voor mijn aandacht.”

Olie op het vuur voor de Italianen. Zelfs linkse kranten als La Repubblica en De Groene Amsterdammer spraken er schande van. Langzamerhand wordt voor de Italianen duidelijk dat Sea-Watch 3 meer de intentie lijkt te hebben om Italië te breken in hun anti-migrantenbeleid dan daadwerkelijk levens te willen redden op zee.
Het werkt voor Sea-Watch 3 alleen compleet averechts. Salvini's partij, Lega, schoot van 17 procent vorig jaar naar 38 procent van de stemmen nu. Sea-Watch 3 en haar kapitein lijken daarmee vooral zichzelf beet te hebben genomen. Zoals ik eerder al zei, lijkt het mij een kwestie van tijd voor er intensievere maatregelen zullen worden genomen door de Italianen. Misschien wordt Sea-Watch 3 in de toekomst wel gewoon fysiek geblokkeerd of gesaboteerd. Zie dan maar eens aan te meren. Die kant gaat het zo langzamerhand wel uit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten