Bank of England tornt aan de Amerikaanse dollar: ‘een cryptomunt zoals Bitcoin zou dominant moeten zijn’

Momenteel wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de Amerikaanse dollar voor het doen van transacties op de wereldmarkt. Met die uitzonderlijke status hebben de Verenigde Staten zich in het recente verleden goed op de markt kunnen bewegen, maar door de aanhoudende stijging van de Amerikaanse schulden staat de waarde van de Dollar onder druk. 

Volgens de president van de Centrale Bank van Engeland, Mark Carney, is de tijd aangebroken om na te gaan denken over een wereldtransactiesysteem om het huidige dat na het einde van het Bretton Woods-systeem werd ingevoerd, fiat geld, te vervangen. Volgens Carney  zou ‘een soort van cryptocurrency de rol van reservemunt moeten overnemen’, zo lezen we op beurswebsite IEX:

“In het wereldwijde financiële systeem zou niet de dollar dominant moeten zijn, maar een soort cryptomunt, vergelijkbaar met de Libra van Facebook.”

De Amerikanen zouden 15 jaar geleden nog morbide tegenstander zijn geweest van dergelijke insinuaties vanuit de Bank of England, maar dat is nu wel anders. Ook bij de Federal Reserve is het besef dat de schuldencrisis slechts een kwestie van tijd is aanwezig. Die tijd moet overigens goed worden besteed door na te denken over alternatieven op de Amerikaanse dolla, bijvoorbeeld door het vervangen van de dollar met een digitale tegenhanger “vergelijkbaar met de Libra van Facebook”, een gecentraliseerde digitale valuta dus.

Bitcoin valt sowieso af volgens de criteria van de Bank of England: Bitcoin is namelijk een open-source globaal transactiesysteem en Centrale Banken zijn op zoek naar een gecentraliseerde variant om daarmee invloed te houden op de rentestanden. Het belangrijkste beleidsinstrument van de Centrale Banken. Tevens is het Bitcoin veel te traag om de wereldwijde transacties te verwerken. Gelukkig voor de Bitcoin is haar systeem echter nooit ontwikkeld als vervanging van de Amerikaanse dollar als valuta, maar is ze vanuit haar schaarste bedoeld als ‘digitaal goud’.

Welke asset class de Amerikaanse dollar kan opvolgen is dus nog onduidelijk. Wel bestaan er al diverse initiatieven voor het vormgeven van gecentraliseerde betalingssystemen en digitale valuta, zoals het Stellar-netwerk van IBM en het XRP-netwerk van Ripple. En natuurlijk de Libra van Facebook.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Crassus

  Ik heb het meest verdiend aan het Pond. De Brexit werkt in mijn voordeel. Ponden verkopen Euros kopen. Alle geruchten over een harde Brexit doet de koers dalen.
  Zelf doen on-line of bij een broker. Maar stel je eerst op de hoogte door goed in te lezen.
  De dollar is de meest verhandelde munt >>In april 2016 bedroeg de gemiddelde dagelijkse omzet ruim 5,1 biljoen dollar daarmee is de forexmarkt de grootste financiële markt in de wereld. De forexmarkt is gefocust op vier steden, Londen, Tokio, New York en Sydney. <<

  1. Teunis Dokter

   Dank, leuke insights!

 2. Siemien

  Oprotten met cryptomunten en cashloze maatschappij want daar wil iedere niet normaal denkend mens naartoe…

 3. Tman

  “Bank of England tornt aan de Amerikaanse dollar”
  Na de Brexit wordt de Engelse pond de dominante munt?
  Een digitale munt zeer zeker niet!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.