Donald ‘End the Fed’ Trump gaat los op centrale bank: ‘Door jullie daalt mijn beursindex!’

Enige tijd geleden wist Donald Trump nog stoer te melden dat sinds zijn aanstelling de aandelenmarkt in jubelstemming verkeerde. Zo steeg de Dow Jones Index naar ongekende hoogte sinds zijn aantreden in november 2016. Dat hij daarvoor krediet eiste was een fout, zeker gezien de bizarre stijging van de Amerikaanse aandelenmarkt. Maar nu het slechter gaat met de Amerikaanse aandeeltjes verwijt hij anderen van de teloorgang. Daar trapt natuurlijk helemaal niemand in: als het goed gaat de eer opeisen en als het minder gaat anderen de schuld geven. Lekker makkelijk. Het is jammer dat de hypocrisie de inhoud van zijn kritiek op de Amerikaanse centrale bank ongeloofwaardig maakt. Want Trump heeft wel zeker een punt wanneer hij stelt dat de Federal Reserve invloed heeft op de economie. In die kritiek staat hij niet alleen. 

Sinds de crisis van 2008 hebben centrale banken in de hele wereld de Federal Reserve gevolgd en hun valuta gedevalueerd. Dit deden de centrale banken om de schuldenlasten te verlagen en het aantrekkelijk te maken nieuwe leningen af te sluiten. In een economisch systeem dat onder meer is gebaseerd op de groei van de schuldenomvang trok de economie rond 2011 – 2013 langzaam aan. De afgelopen jaren zagen we kunstmatig lage rentestanden om de economie te kickstarten en opkoopprogramma’s voor schulden, de zogenaamde kwantitatieve verruiming. Nu verhoogt de Federal Reserve langzaam aan de rente en is er de angst dat de aandelenmarkt een tikje krijgt. Helemaal niet zo’n probleem. want de lage rentestanden van de afgelopen jaren hebben echter ook een risico: inflatie.

Hierover schreef macro-econoom Edin Mujagic een waarschuwend betoog in zijn boek ‘Het inflatiespook’. Geldontwaarding kan bij te lage rentestanden i.c.m. kwantitatieve verruiming tot Weimarachtige scenario’s en die moeten worden voorkomen. Om dat te beteugelen proberen centrale banken zich aan hun doelstelling te houden door de inflatie rondom de 2% te houden en dit doen zij door de rentestanden te verhogen. Een verstandig besluit dus van de Federal Reserve, maar voor president Donald Trump komt het op een slecht moment in de tijd. De aandelenmarkt is namelijk van invloed op de Amerikaanse pensioenen en de bijna-gepensioneerden waren afgelopen jaar in hosannastemming toen de aandelenmarkt het zo goed deed. Het effect hiervan op de aandelenmarkt is niet vast te stellen, maar in ieder geval lijkt de rek eruit voor de Dow Jones index. Toch kan Trump tevreden zijn dat deze renteverhoging niet eerder werd toegepast, want anders was hij zijn presidentschap wellicht in de rode cijfers begonnen.

Wat de precieze invloed van de Federal Reserve is op de economie is altijd al een punt van discussie in de Verenigde Staten. Zo is er in Amerika een zogenaamde ‘End the Fed’-beweging. Zij zien de centrale bank als de as van het kwaad en er gaan allerlei complottheorieën rond. Sommigen denken dat deze opzettelijk de economie manipuleert voor het gewin van de private eigenaren van de bank. Dit is technisch gezien mogelijk en als we de recessiegegevens en rentestanden tegenover elkaar plotten in een grafiekje dan valt wel iets op. Zo zijn er zeer sterke rentestijgingen waarneembaar voorafgaand aan een recessie. De pieken in de rentestanden zijn hieronder  geaccentueerd met groene pijlen. Daarna volgde in 5 van de 6 gevallen een recessie. Of deze recessies al vast stonden of werden  geconstrueerd is de vraag.

Of deze ogenschijnlijke relatie getuigt van kwade opzet weten we niet. Het kan natuurlijk ook gewoon toeval zijn. In ieder geval weet Trump het zeker: ‘Het is de schuld van de Fed!’ Daarin staat hij niet alleen. Ook econoom en winnaar van de Nobelprijs voor de economie Milton Friedman was kritisch op de werkwijze van de private Federal Reserve. Zo stelt Friedman dat het de Amerikaanse centrale bank was die de grote depressie in de jaren ’30 veroorzaakte. Dat erkende toenmalig Fed-voorzitter Ben Bernanke dan ook: “I would like to say to Milton and Anna: Regarding the Great Depression. You’re right, we did it. We’re very sorry. But thanks to you, we won’t do it again.” Trump heeft dus zeker een punt als hij de Fed de schuld geeft, maar het zou hem sieren diezelfde Fed ook lof toe te zwaaien wanneer het goed gaat.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Spaanse kok

  Waarom horen we niets van Ritter?
  Het gaat toch wel goed met hem?

  1. Aytas

   En dit is het begin. De lonen zijn vaak zo laag dat bij een kleine crisis veel mensen al problemen met hun betalingen zullen krijgen, tevens zijn de belastingvoordelen voor burgers van beperkte duur en voor de rijken permanent, dat gaat bijten.

   Ik verwacht overigens dat de klap pas zal komen tijdens zijn 2e termijn. Nu zal het sputteren een beetje op gang beginnen te komen. Het zal me niet verbazen als Trump de aandacht gaat afleiden Venezuela binnenvalt onder het mom van het beschermen van vrijheid. Bruin rechts zal weer op de banken staan te juichen wanneer dit gebeurt.

   1. Duke

    Bij nazi links kan Trump niets goeds doen, ook al zou hij hun hele programma uitvoeren. Kritiek op Trump geven zonder de racismekaart te trekken is te moeilijk.

 2. Aytas

  ‘Want Trump heeft wel zeker een punt wanneer hij stelt dat de Federal Reserve invloed heeft op de economie. In die kritiek staat hij niet alleen.’

  Volgens mij is er niemand die dat ontkent. Het hele idee van een natiestaat is controle door middel van corrigeren. De grap is dat Trump zelf altijd heeft geprofiteerd van dat soort sturingen, we hebben immers een economie voor de rijken, de afbraak van de vakbonden is in dienst geweest van mensen als Trump.

  Trump is niet meer dan een afleiding van de elite naar de burger. Ze willen heersen door verdelen, je kunt het Marshall plan als eerste sturing naar de huidige economie zien crony kapitalisme overheerst. Bruin rechts is niet meer dan een stel trekpoppen dat doet wat van hen wordt verwacht, de lonen dalen en de winsten stijgen, de verdeeldheid neemt toe. Ik heb goede hoop dat Europa uit elkaar valt, ik heb flink wat aandelen gekocht de laatste tijd en Europa zal een speelbal voor multinationals worden, stel je de winsten voor. Dit is allemaal dankzij bruin rechts, was het niet dat hun gedachtengoed zo vies is zou ik op ze stemmen.

  Hyperinflatie gaat ons hoe dan ook treffen, hoe kan dat ook anders als je 100 euro waard is. Het zal nog wel even duren, tegen die tijd heb ik edelmetaal.

  1. Lugar

   “Trump is niet meer dan een afleiding van de elite naar de burger.”

   Trump doet wat hij zegt, wen er maar aan.

   1. Aytas

    Onderbouw dat eens? Trump behoort tot de elite, kijk eens naar zijn lobby en die van Obama.

    1. Lugar

     Trump doet wat hij zegt:

     – De Amerikaanse economie groeide in 2017 met 2,6% terwijl die tijdens Obama rond de 1% bleef dobberen. Het aantal banen is met ruim 1 miljoen gegroeid sinds zijn aantreden.

     – Trump pakt de open grenzen aan waarmee hij zijn land beschermd tegen economische schade

     – De tekorten op de US handelsbalans zijn en worden omgebogen.

     – Deregulering want voor iedere nieuwe wet of reglementering moeten er inmiddels twee worden geschrapt.

     – Het optimisme van de Amerikaanse ondernemer en consument is groot, door belastinghervormingen is het BBP tot >6% gegroeid.

     – Illegale immigratie is met ruim 70% teruggedrongen.

     – Zero tolerance op het gebied van het uitzetten van zware –illegale- criminelen.

     – De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Z’n voorgangers zeiden het en Trump deed het!

     – Vredesgesprekken met Noord Korea. Niemand kon het Trump doet het. Vrede met NK is steeds dichterbij.

     – Het inreizen vanuit een 6-tal islamitische landen is verboden

     – Trump heeft continue laten zien dat als er niets gebeurt de Obama-care vanzelf zal imploderen (kosten exploderen, forse premiestijgingen en oplopende eigenrisico limieten voor verzekerden) Trump zal dit blijvend aanpakken onder het mom van ‘niet lullen maar poetsen’.

     – De infrastructuur van de V.S. wordt grondig vernieuwd.

     – TTIP met de EU ging de vrieskist in.

     – Trump kapte met het klimaat akkoord van Parijs.

     – Beter voor de VS: Trump heeft ervoor gezorgd dat Amerika niet meer betaalt voor de verdediging van Duitsland, Japan, Korea, Saoedi Arabië, en heel veel brandhaarden in de wereld, inclusief Midden Oosten.

     – In januari 2018 besloot de Amerikaanse president Donald Trump de financiële bijstand van de VS aan de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza te verminderen. Mahmoud Abbas weigerde het eens te worden over een onderzoek naar de manier waarop het geld wordt besteed en ook weigerde over vrede te praten.

     1. Aytas

      Klopt niet helemaal wat je zegt, de staat heeft doormiddel van onderaannemers meer mensen in dienst dan voorheen.

      De staatsschuld stijgt.

      De verplaatsing naar Jeruzalem is absurd.

      De VS is nog neo koloniale als voorheen.

      De illegale migratie zijn blank in Amerika.

      De belastingmaatregelen zijn een lachertje, die voor burgers zijn tijdelijk, grote bedrijven permanent, de effecten op lange termijn zullen dramatisch zijn, krediet.

      Obama care imploderen, hoe? Niet lullen maar poetsen, betutteling toch.

      Het economy is meeliften op resultaat van Obama. Dit is bewezen, laten we daar duidelijk over zijn. De resultaten van Trump zijn geforceerd, bewezen en hoe dat uitpakt is in bv Argentinië gebleken.

     2. Fortiori

      Trump denkt op de stoel van de voorzitter van de Fed te kunnen gaan zitten…
      Hij wil het rentebeleid gaan bepalen en vindt de lengte van Janet Yellen belangrijker dan haar kwaliteiten. De belasting maatregelen komen hoofdzakelijk ten goede van de rijken. Bovendien sluit GM een aantal fabrieken, 6000 banen op de tocht. Pas het lijstje maar aan, @Lugar. Of eigenlijk niet, gooi het maar weg !

   2. Spaanse kok

    Vreemd, Lugar reageert op iemand die hij geblokt had.
    Oh, Lugar liegt dus gewoon.
    Maar dat was al bekend.

 3. Ernst Quispel

  Trump erfde een hoogconjunctuur van Obama die hij vervolgens met geleend geld tot het kookpunt oppompte.
  Daarnaast veroorzaakte hij handelsoorlogen en geopolitieke onrust.

  Deze giftige cocktail maakt een diepe economische recessie onvermijdelijk.

  De Fed probeert die ramp te keren.

  1. ildib

   “Trump erfde een hoogconjunctuur van Obama”

   Leugens Kwispel zoals altijd bij jou, je bent een pathologische leugenaar……

 4. J.Rademaker

  Gelukkig dat ik Nederlander ben, slaap goed er staan sterke, principiële hoogstaande mensen aan het roer. De onafhankelijke media berichten mij dagelijks deskundige en onafhankelijke, straatinterviews met deskundige bezoekers van een willekeurige markt.
  En als ik geluk heb een stukje jeugdjournaal.

 5. J.Rademaker

  Iedere keer als ik over Trump lees ben ik diep gelukkig dat wij Mark hebben.
  Moet je voorstellen een wereld zonder Nederland´s verbeter en reddingsplannen.
  Met inlegvel.

 6. Ries

  @ Ildib: Ontneem de treitertrollen hun genoegen. Gezien de voortdurende aanwezigheid van die gasten, kunnen we vaststellen dat iets of iemand ze financiert. De hele dag hier rondhangen voor noppes doet geen mens, zelfs deugers niet. Niet meer op ze reageren, ontneemt ze hun financien en/of hun lol. Na enig nadenken is dat denk ik de enige remedie. Van mij dus geen reactie meer op mafklappers en treitertrollen. Het is moeilijk, ik weet het omdat ze ervan uitgaan dat elke reactie een reactie teweeg brengt. Doe je best: Reageer er niet op. Letterlijk en figuurlijk links laten liggen.

  1. Duijndam

   Zeker, Ries, ik word vorstelijk betaald door Mark Rutte en Rob Jetten.

   Zo slim ben jij niet, jij moet hier voor noppes je lulverhalen neerpennen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.