Russen kletteren met wapentuig: plaatsen S400 raketten op de Krim

Geen categorienov 28 2018, 17:00
Enkele dagen geleden meldde DDS dat de Russen de ingang van de zee van Azov blokkeerden en het vuur hebben geopend op de Oekraïense marine. Nu gaat Poetin een stap verder en plaatst de gevreesde Russische S400 raketten op de Krim. Het gaat hierbij om zogenaamde SAM-raketten die worden gestationeerd op de grond en hebben het doel om vijandelijke vliegtuigen neer te halen. Deze stap vindt plaats in een hectische week terwijl de Oekraïense regering haar oorlogskabinet bijeen heeft geroepen om de Russische dreiging te bespreken. Enkele jaren geleden deed Poetin al een 'heim ins reich' door de Krim na een discutabel referendum te annexeren.
Daar komen nu dus de raketten en het gevangen nemen van Oekraïense mariniers bij. De raketten, ook wel 'triomf' genoemd, zijn zeer gevreesd bij Amerikaanse vliegers. Toch schijnen er wel enige zwakten in het systeem te zitten. Zo woont de ontwikkelaar van de S300 raket in Israël en kreeg de Israëlische luchtmacht het onlangs voor elkaar om het eerdere model (S200) om de tuin te leidden. Wat ertoe leidde dat de Russen door hun eigen bondgenoot een vliegtuig boven Syrië verloren en boos waren op Israël. Sinds 2014 transformeren de Russen het voormalige Oekraïens schiereiland tot een fort vol met wapentuig. Denk aan schepen, raketten, tanks en troepen. De Russen zijn er helemaal klaar voor en spelen zeer agressief. Logisch dat in Nederland enige angst is ontstaan over de wijze waarop Moskou momenteel opereert.
https://twitter.com/AlahednewsEn/status/1067759148241207296
Toch zijn er ook voor Moskou rationele redenen te bedenken waarom zij zich zo opstellen, maar het getuigt wel van slechte mores. Simpelweg het veilig stellen van haar geopolitieke belangen. Maar Rusland gaat daarin wel erg ver, net zoals de Amerikanen overigens zeer ver gingen in Irak en Libië. Maar de Amerikanen annexeerden Irak niet, in tegenstelling tot Rusland die de Krim annexeerden. De vraag is dan ook wat de intentie van Moskou precies is en of ze van plan zijn nog meer gebieden te annexeren. Het kan allemaal, want de afgelopen jaren hebben we de Russen op allerlei manieren gezien. Van samenwerkende partner in de energiesector tot zeer agressieve acties in de Krim en in de Oekraïense burgeroorlog, waar Russische oud-elite soldaten vochten. In ieder geval lijkt het erop dat Moskou wil laten zien dat het niet met zich laat sollen en dat ze nog steeds een wereldmacht zijn om rekening mee te houden. Laten we hopen dat Poetin het hoofd erbij houdt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten