Deel van dak stadion AZ stort in door te zware zonnepanelen in samenhang met harde wind

Geen categorieaug 10 2019, 20:00
Een deel van het AZ-stadion in Alkmaar is vanmiddag ingestort vanwege harde wind zo meldt Voetbal International. Het meest opmerkelijke is dat het stadion nog niet eens 13 jaar oud is. Dat de 'wind' het gebouw noodlottig zou zijn geworden is echter niet waarschijnlijk. Mogelijk was de draagconstructie van het dak niet ontworpen om 1.725 zonnepanelen te dragen.
En zomaar ligt de dakconstructie op de tribune, daar waar normaal gesproken het volk zit. Gelukkig vielen er dit keer geen doden vanwege het incident Wel zijn er vragen over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Een flinke schade is nu het gevolg en het kost tijd voordat de puinhoop weer is hersteld.
In 2015 was AZ nog vol lof over de geplaatste zonnepanelen op het dak van het stadion. Deze 1.725 panelen zouden samen 142 ton CO2-uitstoot beperken, maar daar mogen ze in Alkmaar na vandaag enkele tonnen op afschrijven nu ze extra CO2 nodig hebben om het stadion te repareren.
Dat de zonnepanelen de aanleiding voor deze ramp kunnen zijn is niet vreemd. Met 34.000 kilo extra gewicht op de draagconstructie van het dak, mogelijk niet was ontworpen om de later geplaatste zonnepanelen te dragen, is het gewicht van de 1.725 panelen groter dan 10 centimeter sneeuw op het dak (!). Het gewicht van één zonnepaneel is namelijk zo'n 20 kilogram en afhankelijk van de modellen kan het totaalgewicht fors hoger liggen.
Om na te gaan of het dak is ontworpen om de zonnepanelen te dragen moet worden nagezocht of deze optie bij de bouw was opgenomen in het 'programma van eisen'. Maar dit document is natuurlijk niet publiekelijke toegankelijk. Hoe het ook zij: duurzaam waren de zonnepanelen in ieder geval niet. Wordt vervolgd!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten