Hong Kong: politie markeert demonstranten met verf om ze vervolgens te arresteren

In Hong Kong wordt hevig gedemonstreerd vanwege een wetswijziging waardoor de burgers van Hong Kong kunnen worden overgeleverd aan de Chinese staat. Om dat te voorkomen en ‘op te komen voor onze democratische rechten’ demonstreren ze daar al weken. De politie treedt hard op: zo werden passanten in metro’s hardhandig geslagen door de politie terwijl zij niets met de demonstraties van doen hadden. Ook studentenleider Joshua Wong werd weer gearresteerd. 

De politiediensten van Hong Kong zijn ondertussen wel een beetje klaar met het geheel. Elke dag weer die verrekte demonstraties, knuppelen en vervolgens ook nog blauwe plekken op lopen. De agenten zijn moe, onderbetaald en slapen wellicht slecht door de hectiek en het geweld. Leuk is het evenmin voor de demonstranten, maar ze weten van geen ophouden ondanks dat diverse overheidsbeambten dreigden met gevangenisstraffen tot wel vijf jaar tijd, via NU.

De ordediensten bedachten daarom een truc om te demonstraties tijdelijk te kunnen platleggen en rust weder te doen keren. Als de politie de demonstranten namelijk markeert met verf, zoals hierboven te zien is, dan kunnen de agenten daarna arrestaties uitvoeren. Het doel is waarschijnlijk om duizenden mensen op één dag te arresteren en te hopen dat de demonstraties zullen luwen.

Maar dit plan kan mislukken en uitlopen op een nog fellere reactie vanuit delen van de bevolking. Het is dus bloedje link op dit moment in Hong Kong en de resolutie van de kern van het conflict tussen demonstranten en de status quo laat nog even op zich wachten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. meneer cactus

  Waarom horen we onze linkse vrienden niet bij deze grote zuivering ?
  De kamer zwijgt want china mogen we niet boos maken.
  De mensen in Hong Kong mogen doodvallen en kunnen straks wegrotten in een Chinese cel

  1. Augustus

   Dit is de natte droom van de EU en alle andere vrijheidshaters.

 2. Kleptomaantje

  Wat ik hier mis, is de kern van de demonstratie.

  1. meneer cactus

   de kern is de uitleveringswet die china wil invoeren om mensen uit hong kong volgens chinees recht te kunnen berechten. Hong kong zou autonoom blijven tot 2047 en de uitleveringswet doorkruist dit. De wet is geparkeerd maar niet ingetrokken.

   Hong kongers zijn dus bang dat China dce autonomie van hong kong verder begrensd (zie parapluopstand als voorbeeld

   rtlz.nl/beurs/artikel/4812416/onrust-hongkong-china-2047-1997-uitleveringsverdrag-economie-beurs

 3. Jack Flash

  Wat dacht je wat de bedoeling is van een Europees leger?

  1. meneer cactus

   dito

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.