Moskou: 162 arrestaties bij verkiezingsprotesten van “gevaar voor de veiligheid”-oppositie

In Moskou gingen vandaag tienduizenden aanhangers van Russische oppositie de straat op om te demonstreren tegen de uitsluiting van hun politieke kandidaten voor de verkiezingen. Volgens NU zijn 162 mensen gearresteerd. Ook op andere plekken in het land hebben Russische ordediensten aanhoudingen verricht. 

Eigenlijk zijn de taferelen in elk land hetzelfde. Het enige dat verschilt is de kleur van de vlaggetjes die de demonstranten vasthouden, de slogans of hun politieke doel, maar overal waar groepen zich in de oppositie bevinden worden zij voortdurend benadeeld door zij die de macht hebben. De democratie beschermt minderheden namelijk helemaal niet. Alleen de menselijke mores kan minderheden beschermen, wetten zullen het immers altijd afleggen tegenover de culturele normen.

En als het de culturele norm is om de oppositie te kleineren dan gebeurt dat, mét en zonder wetsbescherming. Dit is ook de reden waarom de ‘Gele hesjes’ in Parijs zoveel trammelant hebben veroorzaakt en waarom de beweging in Nederland steun vond onder PVV’ers. Net zoals de oppositie in Moskou buiten de regering wordt gehouden en niet eens mee mag doen met verkiezingen zo kennen we dezelfde trucjes ook in Nederland: ‘de formatie’.

Partijen als de PVV en ook FVD worden in Nederland namelijk a priori kaltgestelt en komen terecht in het ‘cordon sanitaire’. In de oppositie dus, zonder invloed, zonder macht. Jaar, na jaar. Als de lieden van dergelijke bewegingen dan de straat op gaan dan leidt dit tot vrijwel altijd tot geweld tegen demonstranten. Of je dan in Parijs, Amsterdam, Slochteren, Catalonië of Moskou staat maakt weinig uit.

Wat wel verschilt is de wijze waarop mainstream politici als Guy Verhofstadt omgaan met de verschillen tussen demonstraties in Parijs, Moskou en Den Haag. Verhofstadt vergroot deze verschillen en doet alsof de oppositie in Rusland éxtra wordt gekleineerd. Dat terwijl de uitkomst voor zowel de oppositie in Rusland als ook de oppositie in Nederland hetzelfde is: ze krijgen geen enkele macht.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Jumping

  Inderdaad Teunis, goed stuk daarom moest Fortuyn worden vermoord, die brak hun macht.

 2. Meriadoc Brandebok

  De gele hesjes die op het dorpsplein tekeningetjes maakten waarop de premier aan een galg was afgebeeld, en riepen dat hij moest hangen en opkankeren, mochten op audiëntie bij die premier komen en kregen nog een tweede afspraak ook. roepen.

  Eigenlijk zijn we best wel doorgeslagen in onze tolerantie ten opzichte vsn de boze burger. Dat is totaal niet te vergelijken met Frankrijk of Rusland.

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   De Nederlandse gele hesjes zijn ook niet bepaald vergelijkbaar met de gele hesjes in Frankrijk. Demonstreren in Frankrijk heeft sws een totaal ander betekenis. Geen wonder dus dat de vestigde orde meer “tolerantie” heeft in Nederland dan in Frankrijk of in Rusland

 3. Politiek Profeet

  De boze burger zal straks eens laten zien hoe het volksgerecht optreedt tegen de huidige gevestigde linkse (wan)orde die de islamisering van west europa op hun geweten heeft.
  Zodra de boze burger de barricaden opgaat ,en het hek is van de dam, de bevrijdingsgeest is uit de fles,zullen de volksgerechten het links gezwel met wortel en al uitroeien.
  De bevrijding van islam en links getijsem is aanstaande…

  1. tonna

   @PP
   Kristallnacht=Islamnacht

   1. Politiek Profeet

    plus linksgetijsemnacht

    1. Confucius

     Dan wordt het weer lekker rustig in Nederland profeet.

     Woningen in overvloed, gezondheidszorg weer betaalbaar, gas geen probleem, de moskee verdwenen en zo zullen er nog wel veel meer voordelen zijn.

     Het lijkt mijn jeugd wel.

     1. Politiek Profeet

      Soms moet een land een stapje terug om grote vooruitgang te boeken…..

     2. Jumping

      Men moet met deze vorm van opstand, het terug winnen van ons Vaderland niet te lang wachten.
      Ik moet nog wel ff een nieuwe steel aan mijn hooivork zetten.

     3. Piet51

      @Jumping
      Een nieuwe steel aan je hooivork? Dat is een heel sprekende metafoor voor het beschavingsniveau dat uit deze opmerkingen spreekt. Want hooivorken waren ooit geduchte wapens.

   2. Piet51

    @tonna
    Kristallnacht = islamnacht? Dit schreeuwt om toelichting. Je schandelijke vergelijking kan twee dingen betekenen:
    * Je verafschuwt de Kristallnacht, en dan zul je vast ook een door jou gesuggereerde islamnacht afwijzen.
    * Je juicht een islamnacht toe, en dan zul je de Kristallnacht waarschijnlijk even positief beoordelen.

    Maar als de ene nacht wel afwijst en de andere toejuicht slaat de vergelijking nergens op.

 4. Anne Sophe Schillersdorf

  Demonstreren moet kunnen zolang het niet uit de hand loopt en sprake is van geweld. De situatie verschilt echt per land, en het lijkt me daarom ook niet erg passend om ze met elkaar te vergelijken. In Rusland zowel als in Frankrijk weet ik uit ervaring dat demonstranten soms de neiging hebben om geweld in te zetten tegen de politie en dan is een reactie ook niet vreemd.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.