Negatieve rente: coalitie wil “fonds” voor investeringen in “economisch zware tijden”

Nu is de tijd.

Je moet het ze nageven: het kabinet doet zowaar iets goed. Want, jawel, bronnen bevestigen vandaag aan de NOS dat De Telegraaf gelijk had toen de krant vanmorgen berichtte dat het kabinet een ‘investeringsfonds’ wil opzetten dat gebruikt kan (en moet) worden in economisch zware tijden. In dat fonds kan mogelijk maar liefst 50 miljard euro gestort worden, hoewel het precieze bedrag nog vastgesteld moet worden.

Bronnen beamen tegenover de NOS dat er inderdaad wordt nagedacht over het opzijzetten van miljarden nu het economisch nog goed gaat. Dat geld kan dan worden ingezet voor bijvoorbeeld infrastructuur en kenniseconomie als het economisch slechter gaat.

Natuurlijk: de geschiedenis heeft uitgewezen dat het lang niet altijd goed is dat de staat ergens in ‘investeert.’ Het kost ons als burgers maar al te vaak geld, en daar krijgen we vervolgens dan te weinig voor terug. Maar deze keer is dat toch wel anders. De rente op staatsleningen is namelijk negatief wat betekent dat de staat geld verdient aan het lenen van geld. Wut? Ja, echt. Zoals deze meneer terecht zegt zou het “krankzinnig” zijn als het kabinet daar geen gebruik van maakt.

Ondertussen lijkt het erop dat er economisch moeilijke tijden aankomen. Vorig jaar werd daar al voor gewaarschuwd. Nu lijken die waarschuwingen terecht te zijn geweest. In Duitsland gaat het al slechter, wat altijd impact op onze economie heeft. Nu iets klaarzetten voor die zware tijden zou dus buitengewoon verstandig zijn.

Intussen moet de staat ook iets anders doen: de belastingen verlagen. Dat zou dan eigenlijk kort voor een recessie moeten gebeuren. Dus: de recessie lijkt eraan te komen, op dat moment verlaag je de lasten. Het gevolg? Mensen hebben opeens weer meer te besteden, wat de economie een boost geeft en een recessie mogelijk voorkomt… of in ieder geval minder erg maakt.

Laten we hopen dat het kabinet die strategie óók overneemt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. meneer cactus

  tja , negatieve rente ! wie gaat dat betalen ? je bent toch knettergek als je op staats obligaties geld toe moet geven.

  De idioterie is volledig op hol geslagen. Haal uw geld van de bank en we zullen eens kijken hoe lang die negatieve rente in stand blijft. U snapt nu hopelijk wel de race tegen de klok om contant geld uit te bannen ??

  1. Dik

   ‘Haal uw geld van de bank’

   Was het maar zo makkelijk. Is het jou opgevallen dat er een limiet is op de hoeveelheid geld die je kunt opnemen? Als ze ruiken dat dit massaal gebeurt gaan ze echt wel blokkeren. Bovendien komt de gemiddelde Nederlander er niet voor uit z’n stoel, die vinden het wel best.

   1. Trude Herr

    Dat klopt @Dik. Die mensen doen aan thuisbankieren…beleggen en was dies meer zij !

    1. toetssteen

     @Trude Herr
     Aandelen, maar dan moet men er wel een beetje verstand van hebben.
     Door mijn opleiding heb ik dat en help mijn zoons en kennissen.

   2. Itsme

    Doe ik al sinds afgelopen Crisis, alleen het hoognodige voor de rekeningen en de rest in de pot. Elke maand nul over. En wat ik niet uitgeef word goud voor gekocht. Daar zijn de nl ducanten goed voor en zelfs gegarandeerd door ‘onze’ overheid. Alleen geen geldig betaalmiddel. En fysiek goud is als een van de weinigen bestand tegen inflatie 150 jr geleden kon je een goed pak kopen voor een ounce ongeveer 30 gram, nu nog steeds. Vergelijk dat eens met geld.

 2. Rodendorff

  Nederlandse regering hebben altijd de neiging gehad procyclisch beleid te voeren: bezuinigen bij recessie en meer uitgeven bij hoogconjunctuur.
  Laten we hopen dat dit met dit plan doorbroken wordt, zodat er stimulatie kan plaatsvinden bij de volgende recessie.

  1. meneer cactus

   maar hoe doe je dat dan als je al 400.000.000.000 euris rood staat ?

   1. ZiggyStardust

    Misschien is het ook een goed idee dmv nieuwe renteloze leningen oude rentedragende leningen af te betalen? Ik weet niet of het zo werkt, maar zou wel een hoop rentelasten besparen en zorgt ervoor dat de staatsschuld kan krimpen of iig niet verder groeit.

   2. Rodendorff

    Dat ‘in het rood staan’ is betrekkelijk: we lenen dat bedrag vooral van elkaar.

    Nederland heeft een structureel overschot op de Betalingsbalans, deze regering zou veel meer moeten investeren en liet dat in de crisistijd ook ten onrechte na.

   3. Pronounce

    De staat heeft een uitgestelde belastingclaim op toekomstig uit te keren pensioenen – voldoende om die staatsschuld mee te betalen. Uiteraard is dit zuiver theoretisch: het kan alleen zo uitgevoerd worden als er (a) nooit meer nieuwe begrotingstekorten zijn en (b) die toekomstige pensioenbelastingen ook daadwerkelijk aangewend worden om de staatsschuld mee af te lossen.

    Ik denk dat u zelf ook wel begrijpt dat dit in de praktijk natuurlijk nooit zal gebeuren.

    Dit voorstel is een soort keynesiaanse manier van denken, stimuleren als het slecht gaat en weer afromen als het goed gaat. Het stimuleren is altijd heel populair, maar in tijden van hoogconjunctuur (als er dus buffers aangelegd moeten worden) hoor je de pro-keynesianen nooit. Dan heet het meestal ‘ja er moet op termijn bezuinigd worden, maar – oh hoe jammer! – nú kan dat even niet’.

    We leven momenteel in de hoogst uitzonderlijke situatie dat we momenteel nou eens wél een fors overschot op de begroting hebben. Weliswaar is dit het gevolg van het niet willen verlagen van de lasten in de slechte jaren 2010 – 2015 (sterker nog: in deze laagconjunctuur gingen de lasten alleen maar omhoog), maar de staatsfinanciën plukken er nu wel de vruchten van.

    De overheid die als ondernemer gaat fungeren is meestal genoemd te mislukken. Echte investeringen zoals in infrastructuur valt echter wel wat voor te zeggen. Een no-brainer is 100% dekking voor breedbandinternet. Dus 5G mobiel internet met minstens 1Gb snelheid (1000 Mbps) en zoveel mogelijk glasvezelnetwerken, uiterlijk in 2025. De bouw van grote accu’s waar hele wijken op aangesloten kunnen worden en die met zonnepanelen worden opgeladen is ook een interessante optie. Liever nog zag ik de bouw van nieuwe kerncentrales, maar dat is politiek gezien helaas niet erg realistisch.

  2. M de ruyter

   Het lijkt me logisch dat als je meer te besteden hebt meer uitgeeft, en als het minder gaat voorzichtig ben. Dat geldt voor een particulier. Waarom dan niet voor een overheid? De staatsschuld is flink afgebouwd de laatste jaren ,goed bezig Rutte ga zo door!

 3. Tman

  De EU moet de klimaatdoelstellingen stoppen en minder meevretende immigranten ontvangen,dan komt er ook geen recessie!

  1. Dik

   Alleen al in Nederland ‘landen’ er gemiddeld 50.000 (!) per jaar.

   1. Jumping

    Dat aantal van jouw is minstens het dubbele.

    De leugens van Rutte zijn wereldberoemd.
    Het CBS is een onderdeel van de VVD dus tel uit je winst.

    Er is nog geen enkele belofte, van deze Rutte uit gekomen, die positief uitviel voor de laagste inkomens in Nederland.

    1. Rodendorff

     “Het CBS is een onderdeel van de VVD”

     Vergis je niet, er zijn echt idioten die dit geloven.

    2. Itsme

     Het onderzoek van het CBS is onafhankelijk, maar de minister van Economische Zaken kan het CBS wel opdragen bepaald onderzoek te verrichten. Ook het onderzoeksprogramma van het CBS behoeft goedkeuring van de CCS. Het CBS is opgericht in 1899 en is sinds 2004 een zelfstandig bestuursorgaan.

     Extra, ZBO’s Dé grootste geldverslinders van onze jaarlijkse donaties. Nu worden ze rap omgezet in agentschappen om niet meer in de publiciteit te komen. Vraag me af of die agentschappen onder de WOB vallen , wie weet dat?

 4. Dik

  De oplichters! Eerst meebewegen in de negatieve EU-rente, dan de gemoederen sussen door met een fonds te schermen. En als die negatieve rente een feit is wordt het fonds weer ingetrokken/opgedoekt.

  Mark Rutte, je hebt er geen moer aan.

 5. Jumping

  We moeten gewoon het beestje, bij de goede naam noemen.

  Dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 6. Cycle25

  Rutte regeert voor ’t grote geld, middenstand, modaal en minima zijn het lijdend voorwerp. Belasting verlagen is vloeken in de Nederlandse kerk, tijdelijk is permanent, dit kabinet leeft voor één ding : het overeind houden van de Euro.

  Rutte wil 50% belasting, wellicht komt 60% ook nog in zicht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.