Oei! Escalatie met Iran dreigt: Amerikanen vaardigen arrestatiebevel uit voor crew van Iraanse olietanker

Geen categorieaug 17 2019, 17:00
Escalatie met Iran dreigt verder nu de Amerikanen een arrestatiebevel hebben uitgevaardigd voor de bemanning van Grace 1. Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet dat vandaag weten. Het gaat om de Iraanse olietanker die bij Gibraltar in beslag werd genomen door de Engelsen. De inbeslagname liep uit op tot een diplomatieke rel tussen Teheran en Londen, via NU.
Volgens het Verenigd Koninkrijk zou het schip, de Grace 1, olie willen vervoeren naar Syrië. Hoe realistisch deze claim van de Britten is gezien het feit dat Gibraltar wel héél ver weg ligt van zowel Iran als Syrië valt te betwijfelen. Op z'n zachtst gezegd ligt de Engelse kolonie niet in de te verwachten route voor een Iraans olieschip dat olie vervoert naar Syrië.
Nu de Engelsen de inbeslagneming van het schip hebben beëindigd mocht het schip weer verder varen, maar daar steken de Amerikanen nu een stokje voor. De kans dat het schip wederom aan de ketting wordt gelegd is erg groot nu de Amerikanen een arrestatiebevel voor de crew hebben uitgevaardigd. De Amerikaanse overheid kreeg eerder nog van een rechter geen gehoor toen hij het verzoek tot een arrestatiebevel niet in behandeling nam.
Daar is nu verandering in gekomen: een Amerikaanse rechter heeft een arrestatiebevel bevestigd. De 2 miljoen vaten aan olie aanwezig op het schip zullen in beslag worden genomen. Een bijzondere vorm van 'legale roof' op open zee dus. Ondertussen framen diverse overheden erop los en doen zij alsof het normaal is dat commerciële vrachtschepen worden ingenomen door overheidsinstanties.
De Amerikanen menen echter dat "het schip" banden heeft met de Iraanse Revolutionaire Garde. Of het hierbij gaat om "het schip", één van de bemanningsleden of de gehele crew is niet duidelijk en welke relatie de olie in het schip in Gibraltar met Syrië heeft is ook al twijfelachtig. Verder levert de Amerikaanse overheid geen bewijs voor de claim behalve Ita est.
Hoogstwaarschijnlijk gaat het dus om een 'power play' van de Verenigde Staten om Iran te laten zien dat het menens is. Het is echter nog onduidelijk hoe de Amerikanen de crew gaan arresteren en de olie gaan innemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten