Peilingen! Groenen verliezen 10 zetels in Europees Parlement, Timmermans salonsocialisten stomen op

Geen categorieaug 01 2019, 13:00
De Europese fractie Greens/EFA, waar ook GroenLinks onderdeel van is, wordt volgens peilingen gedecimeerd als er nu verkiezingen zouden zijn voor het Europees Parlement. In mei behaalden de Groenen 75 zetels, maar op dit moment staan ze op slechts 65 en verliezen dus 10 stuks! Grote winnaar zou volgens Europe Elects de sociaaldemocraten van Frans Timmermans zijn.
Als we kijken naar de bovenstaande gegevens dan zien we al vrij snel dat niet alleen in Nederland GroenLinks aan het kwakkelen is, maar dus ook op Europees niveau. De partij scoorde erg goed in mei en werd één van de middelgrote fracties, maar van die winst is in de peilingen nu al niets meer over. Mogelijk dat de klimaatambities van de nieuwe voorzitter Europese Commissie, Ursula von der Leyen, kiezers beweegt om het oude sociaaldemocratische nest weer op te zoeken.
De sociaaldemocraten van Frans Timmermans doen het namelijk erg goed. Waar de Groenen van 75 naar 65 zetels zakken daar groeien de rooie rakkers van Frans naar 153 zetels. Daarmee bijna op gelijke hoogte met de European People's Party (EPP) -de CDA-variant in het Brusselse.
Het verlies van de groenen komt overeen met het verlies van GroenLinks in de peilingen voor de Tweede Kamer. Afgelopen maanden liet Maurice de Hond zien dat de PvdA langzaam haar positie als grootste linkse partij weer gaat innemen en dat gaat dus ten koste van de vriendjes van Jesse Klaver.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten