Pieter Omtzigt (CDA) openhartig over technocratie in Den Haag: 'het lijkt alsof wij sturen op de modeluitkomsten'

Geen categorieaug 10 2019, 18:00
Van Pieter Omtzigt (CDA) weten we zeker dat hij zijn best heeft gedaan afgelopen jaar. De volksvertegenwoordiger was kritisch, stelde de juiste vragen en wist te achterhalen dat de Rijksoverheid miljoenen euro's uitgaf aan berekeningen middels foutieve 'black box' modellen. In gesprek met Jan Hoedeman vertelt hij zijn verhaal over de Nederlandse politiek, via Tubantia.
Voor sommige Tweede Kamerleden is het reces een terechte verdienste, zo ook voor Omtzigt. Hij werkt hard, maar heeft ook wel kritiek op de werkwijze van zijn collega's in Den Haag. Volgens het CDA-Kamerlid is de Nederlandse politiek soms té technocratisch. De CDA'er stelt dat men in Den Haag teveel aan de lippen van de planbureau's hangt, zoals het CPB:

"Het lijkt alsof wij in Den Haag sturen op de modeluitkomsten. Ik denk dat we daar te ver in gaan. En dat zeg ik als econometrist. Zo komt het primaat van de politiek bij de planbureaus."

Doordat de politiek tracht de realiteit te begrijpen worden er natuurlijk modellen ontwikkeld, maar die modellen zijn niet altijd even accuraat omdat de systemen en de relaties tussen de systemen complex zijn. In hun wanhoop richt men zich in Den Haag dan tot de planbureau's in de hoop dat daar de almachtige kennis wél aanwezig is. Gelukkig is er één Kamerlid die deze dynamiek begrijpt en hierover het debat aanzwengelt. Dat dit debat nodig is blijkt wel uit de risico's van de technocratisering:

"Het risico is dat er eigenlijk geen keuzes meer gemaakt worden over onze samenleving. Over alles wordt gedacht alsof het in modellen is te vatten. Dat kan niet."

Afgelopen jaar bleek de Rijksoverheid bijna €1 miljoen te hebben uitgegeven aan berekeningen op basis van zo'n 'technocratisch model' om daarmee te onderzoeken wat de impact van de elektrische auto zou zijn. Na een stortvloed van euro's aan uitgaven was het nog steeds niet duidelijk of het model valide was. Niet veel later suggereerden diverse onderzoeken dat de elektrische auto niet duurzamer is dan de benzineauto. Modellen zijn dus maar beperkt, maar in Den Haag 'verabsoluteert' men ze, aldus Omzigt:

"Ik zie in Den Haag een verabsolutering van `als een model zegt dat het goed is, dan doen we het’. Ja duuuh!’’

Totdat natuurlijk blijkt dat het model niet klopt en moet worden bijgesteld... Behalve de brede inzet van Pieter Omtzigt als het gaat om de doelmatigheid van het regeringsbeleid, heeft hij zich ook ingespannen om de corruptie bij de Raad van Europa aan te pakken. Dat was overigens een grote gok voor hem, met grote risico's voor zijn verdere politieke carrière. Uiteindelijk lukte het wel door een samenwerking met een Duitse sociaaldemocraat:

"De klus met die Europese corrupte politici, daarvan heb ik vaak gedacht: dit is het einde van mijn politieke carrière in de Raad van Europa. Wie ik nu tegenover me heb, dat ga ik niet trekken. Maar het is gelukt. Samen met een Duitse sociaal-democraat hebben we er dertien collega’s uitgemikt."

De bewijsvoering aangaande de corrupte praktijken van de volksvertegenwoordigers uit Malta en Azerbeidzjan bleek voldoende om ze uit de Raad van Europa te zetten. Behalve risico's voor zijn carrière bleek dit project echter ook een risico voor zijn gezondheid. Toen de CDA'er Malta bezocht werd hij beveiligd omdat er veiligheidsrisico's waren. Toch zette hij door en met succes. Het is veilig om te stellen dat Omtzigt een moedige en hardwerkende volksvertegenwoordiger is.
Een lichtend voorbeeld voor menig collega.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten