Pieter Omtzigt (CDA) openhartig over technocratie in Den Haag: ‘het lijkt alsof wij sturen op de modeluitkomsten’

Van Pieter Omtzigt (CDA) weten we zeker dat hij zijn best heeft gedaan afgelopen jaar. De volksvertegenwoordiger was kritisch, stelde de juiste vragen en wist te achterhalen dat de Rijksoverheid miljoenen euro’s uitgaf aan berekeningen middels foutieve ‘black box’ modellen. In gesprek met Jan Hoedeman vertelt hij zijn verhaal over de Nederlandse politiek, via Tubantia

Voor sommige Tweede Kamerleden is het reces een terechte verdienste, zo ook voor Omtzigt. Hij werkt hard, maar heeft ook wel kritiek op de werkwijze van zijn collega’s in Den Haag. Volgens het CDA-Kamerlid is de Nederlandse politiek soms té technocratisch. De CDA’er stelt dat men in Den Haag teveel aan de lippen van de planbureau’s hangt, zoals het CPB:

“Het lijkt alsof wij in Den Haag sturen op de modeluitkomsten. Ik denk dat we daar te ver in gaan. En dat zeg ik als econometrist. Zo komt het primaat van de politiek bij de planbureaus.”

Doordat de politiek tracht de realiteit te begrijpen worden er natuurlijk modellen ontwikkeld, maar die modellen zijn niet altijd even accuraat omdat de systemen en de relaties tussen de systemen complex zijn. In hun wanhoop richt men zich in Den Haag dan tot de planbureau’s in de hoop dat daar de almachtige kennis wél aanwezig is. Gelukkig is er één Kamerlid die deze dynamiek begrijpt en hierover het debat aanzwengelt. Dat dit debat nodig is blijkt wel uit de risico’s van de technocratisering:

“Het risico is dat er eigenlijk geen keuzes meer gemaakt worden over onze samenleving. Over alles wordt gedacht alsof het in modellen is te vatten. Dat kan niet.”

Afgelopen jaar bleek de Rijksoverheid bijna €1 miljoen te hebben uitgegeven aan berekeningen op basis van zo’n ‘technocratisch model’ om daarmee te onderzoeken wat de impact van de elektrische auto zou zijn. Na een stortvloed van euro’s aan uitgaven was het nog steeds niet duidelijk of het model valide was. Niet veel later suggereerden diverse onderzoeken dat de elektrische auto niet duurzamer is dan de benzineauto. Modellen zijn dus maar beperkt, maar in Den Haag ‘verabsoluteert’ men ze, aldus Omzigt:

“Ik zie in Den Haag een verabsolutering van `als een model zegt dat het goed is, dan doen we het’. Ja duuuh!’’

Totdat natuurlijk blijkt dat het model niet klopt en moet worden bijgesteld… Behalve de brede inzet van Pieter Omtzigt als het gaat om de doelmatigheid van het regeringsbeleid, heeft hij zich ook ingespannen om de corruptie bij de Raad van Europa aan te pakken. Dat was overigens een grote gok voor hem, met grote risico’s voor zijn verdere politieke carrière. Uiteindelijk lukte het wel door een samenwerking met een Duitse sociaaldemocraat:

“De klus met die Europese corrupte politici, daarvan heb ik vaak gedacht: dit is het einde van mijn politieke carrière in de Raad van Europa. Wie ik nu tegenover me heb, dat ga ik niet trekken. Maar het is gelukt. Samen met een Duitse sociaal-democraat hebben we er dertien collega’s uitgemikt.”

De bewijsvoering aangaande de corrupte praktijken van de volksvertegenwoordigers uit Malta en Azerbeidzjan bleek voldoende om ze uit de Raad van Europa te zetten. Behalve risico’s voor zijn carrière bleek dit project echter ook een risico voor zijn gezondheid. Toen de CDA’er Malta bezocht werd hij beveiligd omdat er veiligheidsrisico’s waren. Toch zette hij door en met succes. Het is veilig om te stellen dat Omtzigt een moedige en hardwerkende volksvertegenwoordiger is.

Een lichtend voorbeeld voor menig collega.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. tonna

  Pieter Omtzigt zit bij de verkeerde partij,jammer!
  Bij het FvD zou hij prima passen.

  1. Confucius

   Aan de andere kant Tonna, nu krijgt ie zaken voor elkaar en als Forumlid zou die knaap geboycot worden.

   Jumping heeft gelijk wanneer hij af en toe melding maakt van een keiverrot land.

   1. Meriadoc Brandebok

    Er bestaat niet zoiets als een boycot.

    Baudet heeft het zelf min of meer toegegeven: bij beweerde dat men buiten de parlementaire zaal vriendelijk met hem omging en dat er binnen de parlementaire zaal een gespeelde verontwaardiging werd getoond.

    1. ZiggyStardust

     Meri, dat is toch geen bewijs. Het zijn gewoon huichelaars. Zo werkt de politiek nu eenmaal. Baudet is nieuw en komt hier vanzelf wel achter, en hopelijk sterker uit!

     1. Meriadoc Brandebok

      Er is nooit een boycot geweest. Over de moties van Forum werd gestemd, de Forummers werden normaal behandeld en er is op geen enkel moment samenwerking uitgesloten op landelijk niveau.

      Ik zie wel een Baudet die zich enerzijds onvoldoende verdiept in de manier waarop de Kamer functioneert en anderzijds zijn collega’s schoffeert als het nodig is.

     2. Meriadoc Brandebok

      Als dat nodig is = als het hem zo uitkomt.

  2. Keitaro

   U bedoelt als vervanger van Thierry Baudet ?

  3. Marija

   Op mijn vraag aan hem daarover, koos hij toch voor cda.

 2. Jumping

  Kijk die Pieter zegt het in een iets andere bewoording, hij bedoelt eigenlijk.
  Nederland is een keiverrot land geworden.

  De vriendjes van het Ruttekartel, verdienen goud geld, omdat het Ruttekartel gewoon bestaat, uit zakkenvullers zonder vakkennis.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. ZiggyStardust

   Pietertje kan wat mij betreft niet meer stuk. Paar probleempjes, maar hij steekt zijn nek uit als geen ander.

 3. merlot

  Een van de betere Kamerleden. Het is een grof schandaal dat hij door zijn eigen partij van het MH17 dossier is afgehaald. Hij kwam te dicht bij de waarheid en was te kritisch.

  Dat had hij trouwens nooit moeten pikken.

 4. Kapitein Haddock

  De juiste man voor de FvD!!!

 5. Politiek Profeet

  Ho ho even pas op de plaats met de euforie over Pietertje.
  Ook Pietertje maakt deel uit van de gevestigde orde, soms roept er eentje iets zogenaamd popie jopie en loopt iedereen met die tak van de gevestigde orde weg….
  Valkuilpolitiek heet dat.
  Een gristen mag niet liegen, ook Pietertje liegt zodra het in het cda straatje past,het pluche he!
  In wat voor kringen verblijft Pietertje zelf?
  Politiek is een slangenkuil en Pietertje gedijt er wel in…
  Zodra Pietertje echt een democraat en volksvertegenwoordiger zonder remmen zou willen zijn verlaat Pietertje per direct de farizeersclub cda en voegt zich bij de enige echte volkspartij de PVV

 6. Marija

  Pieter Omtzigt is een kanjer.
  Het CDA heeft hem tijdens MH17 schunnig behandeld, denk ik.
  Wat mij betreft zou hij in ons land een goede MP kunnen zijn, maar waarschijnlijk is hij daar te netjes voor, zou misschien met zijn geweten in conflict komen.
  Nu is hij ook met veel goede dingen bezig en zijn afwegingen maakt hij zelf.

  1. Keitaro

   “Zijn afwegingen maakt hij zelf” @ Marija. Wie zou dat anders moeten doen ?

 7. Politiek Profeet

  Pietertje zijn afwegingen worden gewogen door de partijtop en de eurofielen in Brussel.
  Pietertje zelf loopt en piept voor de camera volgens een protocol.
  Als Pietertje een echte democraat en nederlandse volksvertegenwoordiger zou willen zijn heeft hij niets te zoeken bij die landverraders nsb-kliek cda.

 8. Meneer Boon

  Omzigt is een briljant politicus, mijn advies aan hem is om zo snel mogelijk lid te worden van Forum voor Democratie.

  1. EU kok

   Inderdaad, dat is tenminste een partij waar je een afwijkende mening mag ventileren.

   1. Meneer Boon

    Eens kijken of hij word geaccepteert

    1. Keitaro

     Taalkundig helemaal juist ! 😀

     1. Lao Tse

      Toch knap, twee knoeperts van taalfouten in een zinnetje van 6 woorden.

  2. Rosasolis

   @Meneer Boon. Nou waarom zou P. Omtzigt gaan overstappen naar zo’n corrupte partij als de FvD…die helemaal niet democratisch is. De CDA waardeert zowel mannen als vrouwen met speciale talenten, die goed samen kunnen werken en respect voor elkaar hebben. En dat is meer dan wat de FvD doet. Binnenkort wordt een nieuwe partij leider gekozen, die het van S. Buma zal overnemen. Het zou misschien een vrouw kunnen worden, want er zijn twee top-vrouwen op de lijst. Nogmaals, bij de CDA gaat over vorderingen maken, en plannen voor te toekomst uitwerken.

  3. Rosasolis

   @ Meneer Boon, nou waarom zou welke intelligente politicus dan ook gaan aansluiten bij de FvD, om onder de corrupte leiding van T. Baudet, samen te werken? Ons land houd van samenwerking in een coalitie. Maar niet van sensatie en corruptie in een zeer jonge zwakke partij. De corrupte FvD moet schoon schip maken voordat zij zouden gaan praten over het lokken van hardwerkende vertegenwoordigers van andere partijen.
   P. Omzigt zal nooit overstappen naar de FvD. omdat er geen enkele reden ervoor is.

 9. Rosasolis

  Onze CDA doet het goed. Het is een grote, stabiel partij geworden die opkomt voor menselijk waarden, juridische problemen, politie en defensie, beter onderwijs en vordering voor de toekomst. Geen sensatie en corruptie binnen deze partij. En dat is meer dan we kunnen zegen van een aantal andere partijen. Vooral hebben P. Omtzigt en F. Grapperhaus veel kunnen bereiken gedurende dit afgelopen jaar. Zij verdienen een paar fijne weken vakantie.

 10. Politiek Profeet

  Zij verdienen net als alle landverraders een plekje in de cel en een voorgeleiding voor een volkstribunaal na de revolutie!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.