Studenten zeg maar dag tegen een hypotheek! ‘Studieschuld blijft blok aan been’

De Telegraaf komt weer met een uitgebreide economische rapportage over de alsmaar stijgende schuldencultuur waar we ons in begeven. Studeren – altijd al een dure grap – komt steeds meer blijvende kosten waar men voor zeer lange tijd aan blijft vastzitten. Dat men schulden heeft is een ding, maar dat je als starter nooit ‘de volgende stap’ kan maken is natuurlijk verschrikkelijk. 

Binnenkort begint er weer een nieuwe groep studenten, in het begin klinkt het allemaal fantastisch. Een maandelijks bedrag wat je krijgt van ‘Ome DUO’. Toch zijn weinig studenten zich echt bewust wat de gevolgen zijn van grote schulden. De overheid was zo ‘coulant’ om de afbetalingstermijn te verlengen, maar hiermee is eigenlijk niks opgelost. Wanneer we vastzitten aan onze studieschulden blijf je voor jaren achter feiten aanlopen. Een hypotheek kan men vergeten.

In het nieuwe stelsel valt de last iets lager uit, omdat je 35 jaar mag doen over het aflossen”, zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep. Eerder moest dat binnen 15 jaar. Noorlag: „Maar daar staat tegenover dat studenten in het nieuwe leenstelsel waarschijnlijk een hogere studieschuld zullen hebben, omdat ze geen beurs krijgen.”

Het nieuwe systeem is dus eigenlijk nog nadeliger voor de nieuwe generatie studenten. Studeren wordt zo stukken minder aantrekkelijker gemaakt en lijkt voor mensen met een kleine portemonnee dus een afknapper te zijn. De verwachting zal zijn dat mensen hun studieschuld zullen verbergen om een hypotheek te kunnen krijgen. Een studieschuld staat niet BKR geregistreerd dus men kan dit verzwijgen. Al is dit uiteraard niet aan te raden.

Het risico bestaat dat een hypotheek wordt gesloten die men eigenlijk niet kan betalen, waardoor betalingsproblemen kunnen ontstaan. Op termijn kunnen geldverstrekkers hun rentetarieven verhogen, als de risico’s op betalingsproblemen straks toenemen. En als er daarnaast sprake is van een NHG-hypotheek, dan zou bij gedwongen verkoop de garantie kunnen komen te vervallen, als blijkt dat de studieschuld destijds is verzwegen.”

Wat leven we toch in een gaaf land!

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. meneer cactus

  Er mag best iets gebeuren want het leenstelsel is armoede maar studeren tot je 30 ste en de maatschappij uitlachen en dan vervolgens gewoon de pensioengerechtigde leeftijd van Jan de Stratemaker volgen is ook niet de bedoeling.

  De bollebozen janken krokodillen tranen maar hebben decennia lang het systeem misbruikt. Die gasten zitten in de politieke partijen en weten dus hoe misbruik plaats kon vinden

 2. Jumping

  Dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  Rutte heeft eerst, Jan met de Pet het vel over de neus getrokken en aan de voedselbank geholpen.

  Toen heeft hij, al de gepensioneerden twee poten uitgetrokken.

  Nu gaat hij los op de Middenklasse en de ZZP’ERS, die schoffeld hij helemaal onder het maaiveld.

  En daarna, zijn de studenten aan de beurt.

  De groep die hij bewust met rust laat, zijn Hasan met zijn slippertjes en Fatima met haar gezichtsbedekking.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 3. Raveltje

  Rente en belasting daar weet de overheid wel raad mee
  En wanneer gaan ze op zichzelf bezuinigen, voor pretpark Nederland?

 4. Deathspank

  Wat een negativiteit toch allemaal. Met een beetje geluk mag je staks extra geld lenen van de bank om ook nog een klimaat correct huis te kopen, dat tot hoofdpijn toe is geisoleerd. Voor 650.000 euro heb je al een leuke starters woning in amsterdam. Ook over deze extra lening mag je 30 jaar doen. Uiteraard springt de ECB ook nog bij moet negatieve rente. Jongens, het is ook nooit goed he!

 5. Sprookjesfiguur

  Net goed. Gewoon betalen wat de opleiding kost. Er zijn toch al te veel HBOers die interessant kunnen lullen, maar niet aan de bak komen. Leer maar een vak waar je je handjes moet laten wapperen. Een bouwvakker en technisch personeel kan goud geld verdienen in de nabije toekomst. Van de kansparels hoef je toch niets te verwachten. Een enkeling vind je terug in de techniek, maar dan wel als loopjongen. Te stom om het te begrijpen, en te lui om te zweten.

 6. Korporaal Monty

  Studeren is toch een linkse hobby waarom zouden rechtse mensen zich hier druk om maken?

  1. Bosche draak

   Omdat de rechtse mensen het weer kunnen betalen kletsmajoor,
   Als de linkse lamlendelingen eens wat vaker hun handen gebruikten om de kost te verdienen dan was het niet nodig geweest.

   Maarja, links is heel goed in (andermans) geld laten rollen…

 7. Jack Flash

  Hoe zou dat komen toch studentjes?Ik word er wel cynisch van maar feit blijft dat deze groep ook in de zeik genomen wordt.Zullen ze ooit echt kwaad worden?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.