Syp Wynia schut slapende recespolitici wakker: “in geen kwart eeuw waren de collectieve lasten zo hoog als nu”

Nu het derde Kabinet Rutte halverwege is maakt Syp Wynia de balans welke invloed VVD-premier Mark Rutte heeft gehad op de belastingdruk van zijn kiezers. Volgens Wynia is dat één van de zwakste schakels van het economische beleid van Rutte geweest. Tevens ziet Wynia dat de overheidsuitgaven sterk zijn gegroeid naar wel 40% van het BNI, via Syp Wynia

Wynia ziet een sterke divergentie tussen wat Mark Rutte als VVD-kandidaat vertelt tijdens een debatavondje voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen en wat hij als VVD-premier daadwerkelijk aan beleid implementeert. Syp Wynia schetst in zijn stuk eigenlijk het beeld alsof Rutte twee gezichten heeft: de belastingdruk blijft onder de ‘liberale’ premier stijgen en stijgen:

“Die koopkracht is een van de zwakste elementen van de kabinetten-Rutte. Als lijsttrekker van de VVD belooft Mark Rutte steevast lage lasten. Als premier belooft hij steevast meer koopkracht. In de praktijk is het omgekeerde eerder gangbaar. Zowel in de slechte tijden (2010-2014) als in de betere tijden lopen onder Rutte de collectieve lasten als percentage van de economie op, om nu, in 2019, een topniveau van 39,6 procent van het nationaal product te bereiken. In geen kwart eeuw waren de lasten zo hoog als nu.”

Van de economische groei waarover Rutte zo trots is zien de Nederlandse huishoudens daarom niet zoveel. Een groot deel van de inkomsten van het land zijn ten goede gegaan van de verlaging van de schuldenlast, wat op zich niet onverstandig is, maar ook talloze nutteloze initiatieven zoals het Klimaatakkoord. De weinige economische groei die dan wel wordt genoteerd wordt in feite direct geconsumeerd door Gert-Jan Segers en de andere steunpilaren van het kabinet Rutte 3.

Wynia vindt het opmerkelijk dat een economische liberaal als Rutte de lastendruk zo laat toenemen ‘under his watch’:

“Van iedere euro die in Nederland wordt verdiend, gaat dus bijna veertig cent naar de staat, in de vorm van belastingen, premies en accijnzen. Om een idee te geven: in 1970 was dat 35 cent, in de crisisjaren ’80 liep het op tot boven de veertig cent, de paarse kabinetten-Kok brachten het in de jaren ’90 terug tot 35 cent.”

Kortom: Mark Rutte’s praatjes vullen vooral de gaatjes op de Rijksbegroting, maar van lastenverlaging is vooralsnog geen sprake. Wel zou de collectieve lastendruk volgend jaar lichtjes afnemen “zoals gebruikelijk in het jaar voor de verkiezingen” voegt Wynia daar met een bedenkelijke ondertoon aan toe.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Mar

  Teunis: maak er even schudt van.

  Dit staat wel erg dom als kop:
  Syp Wynia schut slapende recespolitici wakker:

  1. Lao Tse

   Inderdaad, Mar, wat ergerlijk is dit toch!

   Tim!

 2. Jumping

  Of het nu SCHUT / SCHUD OF SCHUDT IS NEDERLAND IS EEN KEIVERROT LAND GEWORDEN.

  1. Watcher

   @J Weet wie ook keiverrot is in zijn bovenkamer– Dikkie Lugar

   1. Witte

    Wat heeft dat er nu mee te maken,
    WATJE

    1. Dik

     De domme heeft last van een lugarsyndroom.

 3. Cycle25

  Rutte verkoopt alles, zelfs het gedachtegoed van VVD.

 4. santiago

  Syp mag weer eens iets vertellen wat we allemaal al weten. Mooi pak aan en mooie stropdas Syp, maar wat gaan we er aan doen en hoe komt het.
  Kom op joh, wees eens een kritische journalist en zeg eens wat er werkelijk aan de hand is in Nederland. Pak eens wat opvreters en graaiers aan, zet de elite eens op zijn plek. Dat mag je niet he Syp, want kritische journalisten daar houdt onze verrotte Minerva club niet van.
  Houd dan gewoon je bek dicht Syp. Zo zielig dat domme gelul over Rutte. Jij weet als geen ander dat wanneer Rutte vertrekt er zo maar weer een andere Minerva lul zit en dat er niets verandert.
  Dus ga wat anders doen Syp, begin net als je vriendje Wierd duk een koffiehuis of ga net als peterrr meehelpen met RTL Boulevard presenteren.

 5. hans-e-pans

  Natuurlijk was het waar dat de gemiddelde Nederlander er geld bij kreeg, BRUTO dan wel te verstaan.

  Wat hij niet wilde vertellen was dat daar NETTO weinig van overbleef als je geluk had.

 6. Piet Klein

  Heldere constatering en structureel verschijnsel van deze coalitie, het partijkartel. Men doet hele andere zaken dan datgene wat men in verkiezingsretoriek vertelt. De 1000 euro van Rutte, geen cent naar Griekenland, we volgen de uitslag van het referendum etc. Structureel is ook het doen van uitspraken die mogelijk kiezers moeten winnen door sommige politici. Dijkhof heeft er een handje van. Omtzigt mag soms uitspraken doen of onderwerpen aan de orde stellen die lijken problemen serieus aan de orde te stellen, maar netto is de uitkomst van de besluitvorming van Rutte totaal anders. Deze schizofrenie van Rutte en zijn coalitiegenoten, het neemt de kiezer niet serieus, men lijkt opzettelijk de kiezer knollen voor citroenen te verkopen. En dat lukt omdat de gemiddelde kiezer niet geïnteresseerd is of het spoor bijster is. En het lukt vanwege een zeer zwakke journalistiek in de politiek correct media, nrc, trouw, vk, nos etc. Nederland is een land van sukkels die zich iedere keer het kaas van het brood laat eten. Dat was het geval toen Nederland Indonesië wilde behouden als kolonie. Nederland werd dwars gezeten door de UK en de VS. In Srebrenica werd de noodzakelijk luchtsteun niet geboden. De gulden werd te laag omgewisseld, Nederland is de grootste netto betaler in de EU, rente wordt kunstmatig laag gehouden, diefstal op spaarrekeningen en pensioenen. Kennelijk is Rutte de marionet die zijn eigen volk pakt, de Pinokkio die zijn eigen burgers leugens voor houdt en totaal andere zaken doet. Miljarden weg geeft aan bedrijven, de zorgkosten tot de duurste van Europa heeft gemaakt. Het openbaar vervoer tot het duurste in Europa heeft gemaakt, pensioenen op niet legitieme redenen kort terwijl er voldoende in kas is, de huizenmarkt volledig uit het lood laten groeien, de ouderenzorg heeft afgebroken. En doodleuk migratie blijft toestaan terwijl de huizenmarkt het niet aankan, de files te lang zijn, de luchtkwaliteit te matig is. Daarnaast idiote klimaatplannen maakt en daarmee een effectief klimaatbeleid in de weg zit. Het is volslagen onbegrijpelijk hoe de sukkels, de Nederlanders, dit blijven pikken.

 7. meneer cactus

  Wakker schudden gaat niet lukken. Volgens linkse idioten gaat het uitstekend en zijn alle klagers zeurders en rechtse zeikerdjes. De linkse idioten willen enkel niet horen ,

  — 5.500.000 mensen afhankelijk van bureau toeslagen
  — 10 % van de beroepsbevolking in de schuldsanering
  — 25 % van de beroepsbevolking heeft betalings achterstanden
  — 25 % van de beroepsbevolking gebruikt bijvoorbeeld vakantiegeld om schulden te betalen

  Van de week is wederom een onderzoek gehouden tussen bijstand en werken. De werkende heeft 125 euro meer per maand te spenderen dan iemand in de bijstand met al zijn toeslagen , vrijstellingen en kwijtscheldingen.

  Voor 124 euro meer in de maand is de eis dat je 180 uur vrije tijd inlevert natuurlijk krankzinnig. Maar volgens links nivelleringsbeleid is er niets aan de hand en is alles uitstekend geregeld.

  De lasten moeten aanzienelijk omlaag maar dan moet je schrappen in je linkse hobbys gelukszoekers en brussel.

  1. Dik

   En de spaarrente naar (bijna) nul (0). Vlak die vunzige EU dus ook niet uit, we zijn beroofd van onze gulden en nu van ons spaargeld.

   1. Julian

    Wie komt er aan uw spaargeld dan? Dat u geen rente krijgt is vervelend maar geen leugens vertellen.

 8. Heras

  Jammer dat heel links nooit nagedacht heeft over de negatieve gevolgen van hun beslissingen.
  Altijd maar denken dat alles goed komt..op den duur.
  Ik heb genoeg economen gehoord die oplossingen aandragen voor cruciale problemen. Maar ja, dan moet je wel naar hun luisteren…

 9. Lao Tse

  Syp is er bij Elsevier uitgezet en besloot op de manier van Wierd Duk en Joost Niemöller te radicaliseren via Weltschmerz en TPO. Een aardig journalistiek businessmodelletje voor een gepensioneerde oude rechtse lul.

  De verhalen slaan nergens op maar bij DDS gaan ze er nog in als Gods woord in een ouderling.

  1. Roughwood

   Het huisreglement van DDS geldt natuurlijk niet voor u en uw soort mensen, is het niet Pathet Lao? Maar vanzelfsprekend alleen voor degenen met een u onwelgevallige mening toch? Dan is blijkbaar alles toegestaan. Typisch stuitend arrogant extreemlinks discours.

  2. DidiMadloba

   Het is me ook al opgevallen, en behoorlijk schrijnend: oudere politici die moeten blijven roepen in de woestijn om het hoofd boven water te houden.
   Kies dan een vak, man,

  3. Vliegenvanger

   Nee, jou verhalen dan. Die slaan als een L*L op een drumstel.

 10. Veteraan

  Van iedere euro die in Nederland wordt verdiend, gaat bijna veertig cent naar allochtonen.

  1. Julian

   Dat is een leugen!

   1. DennisEijs

    Okay, maar dan.

 11. DennisEijs

  VVD hé. Tegen belastingen (voor multinationals) en voor belasten van de armen. Partij van de oligarchen, dus niet liberaal.

  1. DidiMadloba

   Dit is een rechtse site. Daar zou u blij mee moeten zijn. Ga anders maar naar JOOP.NL

 12. hminkema

  Ja, leuk, de collectieve lastendruk als %BBP is met Rutte niet gedaald, maar licht gestegen.

  Dat kan waar zijn, maar het hoeft geen ramp te zijn – als met dat belastinggeld maar de juiste dingen zouden gebeuren, in het collectieve belang. Juist daarbij heb ik vraagtekens. Ik noem er twee.

  1. Welk deel van de collectieve uitgaven komen zonder tussenkomst van de burger in private zakken? Van bedrijven of van geprivatiseerde instellingen die voorheen tot de publieke sector behoorden?

  Voorbeeld: in 1997 gaf Nederland 18 miljard uit aan onderwijs; nu is dat 45 miljard (!), bij een gelijkgebleven aantal leerlingen. Voorheen kwam een aanzienlijk deel van het budget terecht bij ‘openbare scholen’, bestuurd door de overheid. Nu zijn alle scholen geprivatiseerd, en komt dat geld dus allemaal in private handen, en heeft geen burger daar nog iets over te zeggen. Waar al dat extra geld blijft? Joost mag het weten. En Joost zou daar eens achteraan moeten gaan.

  Nog een voorbeeld: de totale zorgkosten liepen tussen 1998 en 2018 op van 40 naar 120 miljard (!). De overheid betaalt een aanzienlijk deel uit de collectieve lasten, en dat geld komt direct terecht in private handen (bijv. ziekenhuizen en andere zorginstellingen). Voor een deel heeft de burger daar niets over te zeggen. Om hoeveel miljarden gaat dit?

  2. Hypotheekrenteaftrek. In de vroege jaren negentig beliepen de door de overheid gederfde belastingen wegens hypotheekrenteaftrek zo’n 3 miljard euro. Nu is dat 12-15 miljard (!). Geld waarvan burgers meer in hun private zak mogen houden naarmate ze meer verdienen, en een duurder huis hebben. De hypocrietrenteaftrek is per saldo een glijmiddel gebleken voor de huizenprijzen, zodat huurders en minderverdienende kopers er per saldo nadeel van ondervinden: de huizenprijs ging al driemaal over de kop sinds de VVD met ‘Paars’ aantrad.

  Samen met de belastingvoordelen en subsidies die VVD-kabinetten creëerden voor het bedrijfsleven, denk ik dat bovengenoemde verschijnselen een ander licht werpen op de ‘gestegen collectieve lastendruk’. Die kan heel goed voor een groter deel in private zakken terechtkomen dan voorheen. En zo kan Mark toch nog in zijn VVD-vuistje lachen.

  1. Siemien

   Je hebt de koe bij de horens.
   En dit is nog maar het topje van de ijsberg.
   Wat dacht je van verhogingen van de belastingen, BTW, accijnzen, premies, het structureel rondpompen van geld, Nederland is gebaat bij schulden want daar wordt aan verdiend.

   1. Dik

    Zoek maar eens op: money as debt

    1. Siemien

     Ik weet het gezien, heb het gezien hoe het uiteen gezet word

 13. Rud56

  Tja, we moeten nu eenmaal tienduizenden parasieten hier opvangen, parasieten die nimmer zullen integreren en hun eigen koers zullen varen, levenslang aan de verzorgingssttaatinfuus zullen blijven hangen, daarbij in alle opzichten gefaciliteerd door een overheid, die daardoor duizenden ambtenaren voor onbepaalde tijd (lees jaren) aan het werk houdt, en de overige bevolking hier in vele, vele, dus ook financiele, ellende stort!

  1. DidiMadloba

   Precies. Daarom was het zo goed dat de Zwitsers in de jaren ’30 hun grenzen hermetisch gesloten hielden voor Joden, zodat die gratis voor nix in Auschwitz naar de andere wereld konden worden geholpen.

 14. DidiMadloba

  Verkeerde vraag. De Zweden betalen zich scheel aan belasting, maar met plezier, want ze weten dat ze er veel aan terugkrijgen.

  Kortom de vraag is: wat krijgen wij terug van onze belastingen?

  Ik denk dat die vooral opgaan aan de beantwoording van de treitervragen van de PVV.

  1. Kapitein Haddock

   DidiMadloba

   Klopt voor 1000%.
   Zweden krijgen veel Moslims, gelukzoekers en dat soort gespuis in hun land!
   Geachte DidiMadloba ,
   is het u bekend dat moorden, verkrachtingen, berovingen en alles wat samenhangt, met/door Moslims VERBODEN is dit in de media te melden!
   Dit hebben in ieder geval de Linksen bereikt!!!
   t’Is maar dat u het weet!!!

  2. Siemien

   “Zweden betalen zich scheel aan belasting, maar met plezier, want ze weten dat ze er veel aan terugkrijgen.“

   Jij bent echt helemaal van de pot gerukt natuurlijk, je bewijst steeds weer dat je een achterlijke infantiel bent.
   Ik ben van mening dat menigeen hier gerust eens een rondje of 3×5 minuutjes met jou in de ring zouden willen.

   1. Kapitein Haddock

    Siemien

    U bedoelt, hoop ik, DidiMadloba ???

 15. DidiMadloba

  Zoooooooooo voorspelbaar deze dagelijks woedebui van Wilders.
  Die man is over de datum.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.