‘Toxic masculinity’-spotje kost scheergigant Gillette 8 miljard

Waar Trouw het werkelijke probleem wegmoffelt en doet alsof een toegenomen populariteit van baarden de oorzaak van dit monsterverlies voor Gillette is, weten wij wel beter. Consumenten houden er niet van om op een belerend toontje via een deugreclame te worden verteld dat zij moeten veranderen.

Met ruim anderhalf miljoen ‘dislikes’ sinds januari van dit jaar, ga je mij echt niet vertellen dat Gillette 8 miljard verlies maakt door de populariteit van baarden. Nee, waar dit om gaat is het feit dat bedrijven zich steeds vaker menen te moeten mengen in politiek-ideologische debatten. IKEA in Polen is óók zo’n voorbeeld waar de spanningen hoog door opliepen.

Bedrijven doen dit natuurlijk al heel lang, omdat het een goedkope manier van reclame is. Ze proberen daarbij, vrijwel altijd, voor een opvatting te kiezen met een hoog ‘hoe kun je daar nou tegen zijn’-gehalte. Maar ja, voor een groen klimaat en tegen kinderarbeid zijn heeft z’n effectiviteit inmiddels wel verloren. De drang om te onderscheiden neemt toe en brengt meer risico met zich mee, al lijken dergelijke bedrijven dat besef nog niet helemaal te hebben.

Het is te hopen dat een rel zoals in Polen en een miljardenverlies zoals bij Gillette, tot inzicht leidt. Waarschijnlijk betekent dat een terugkeer naar ‘veilige onderwerpen’, al had ik liever gezien dat ze zich weer gewoon op hun producten en diensten zouden richten. We worden er als maatschappij niet beter van als bedrijven ons (nog meer) gaan proberen op te voeden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Lao Tse

  Wout is een beetje dom.

  Geeft niet, het is vakantietijd.

  1. merlot

   De tarrel speelt weer eens op de man.

   Geeft niet, Beukmans zal hem wel verdedigen.

   1. toetssteen

    @merlot
    Kan ook zo maar zijn dat meer zich elektrisch zijn gaan scheren.

    By de weg, mijn vrouw heeft slechts haar op het hoofd een toefje van tien sprieten op de poes en veel op de tanden.

    1. Lao Tse

     De heer Toetssteen heeft een bizarre behoefte om ons herhaaldelijk te informeren over de conditie van het schaamhaar van zijn vrouw.

     DDS kent rare kostgangers.

     1. logisch denken

      zeker hufter , je huist er nog steeds

    2. merlot

     “Kan ook zo maar zijn dat meer zich elektrisch zijn gaan scheren.”

     Dat zou ik niet weten, maar die baardrage is er en dat heeft ongetwijfeld gevolgen voor de scheer-industrie of het nu nat of droog is.

     Overigens vind ik al die baarden geen gezicht. Onder andere bij voetballers die ook nog eens vol zitten met die lelijke tatoeages. Ze apen elkaar na. Ach ja, veel mensen zijn nu eenmaal kuddedieren. Gelukkig heb ik daar geen last van … 😉

  2. Siemien

   Beter een beetje dom dan een ped*fiel.

   “De heer Oudshoorn heeft gelijk als hij zegt dat ik [Lao Tse] warme gevoelens koester jegens kleine kinderen.
   ~Lao Tse ~”

 2. toetssteen

  Ik denk dat velen nu bold king (sorry) uitproberen.

 3. merlot

  Die baardrage zal de scheer-industrie zeker wel pijn doen, Wouter.

  Maar het is evenzeer een feit dat veel bedrijven het politiek correctisme achterna lopen. Ten eerste omdat ze denken daarmee sympathie te winnen, ten tweede omdat ook in het bedrijfsleven steeds meer linksen zitten. Dat ze je met name bij de internet-giganten.

 4. Erkenbrand

  Ik snap trouwens toch niet waarom veel mannen op zo’n kutmoslim willen lijken.

  1. Duke

   Een man met een baard was er eerder dan de moslimman met baard.

  2. Jantje

   Inderdaad. Alle moslims gingen hier een baard dragen omdat Isis in opkomst was.
   Staat in de koran dat je een baard moet laten staan en klaar moet zijn voor de jihad.
   En dan niet de persoonlijke jihad want dat is een onzin verhaal. Mohammed had niets geestelijks ( is hemels) maar was zeer materialistisch, met zijn plunderingen, rooftochten, slaven en buit, dus aards.
   En dat al die westerse mannen daar dan achteraan lopen, heel dom.
   Net als dat er eerst Marokkanen bontkraagjes hadden en de rest een jaar later.
   Dat van die baarden is nog dommer.
   De meeste mensen komen niet verder dan rtl4 vrees ik.

 5. Piet51

  De reden van de teloorgang van Gilette is niet het politiek-correctisme, ook niet de baardloosheid, maar een nieuw scheertechniek. Ik heb door eindeloos proberen een scheertechniek ontwikkeld, waardoor ik twee jaar met een Mach3 mesje kan doen. Ik ben nu al een tijdje bezig om mannen te wijzen op deze nieuwe techniek. Ik doe dat langzaam, om Gilette en collega’s de kans te geven nieuw werk voor de betrokken werknemers te vinden. Maar blijkbaar is nu een point-of-no-return overschreden.
  Twee jaar met een enkel mesje en tot het eind heel acceptabel blijven scheren. Dat kan en zonder moeite of pijn. Ik heb zelfs een keer het draaimechanisme van een mesje moeten repareren, omdat het niet bestand is tegen zo lang gebruik. Gewoon een andere techniek voor het over je wangen halen van een mesje. Het slijpt zichzelf.
  Dus, de dagen van Gilette, Wilkinson, e.a. zijn geteld.

  1. Peter Oudshoorn

   Grappig Piet51. Zou er iemand intrappen?

   1. Piet51

    @Peter Oudshoorn
    Hier hoeft niemand in te trappen. Er is niets om in te trappen. Het is mijn werkelijkheid en natscheerders zouden het gewoon eens een paar maanden moeten proberen. Al dat geklets van mij eromheen is niet van belang. Het gaat om het scheren.
    Maar ik ken veel meer varianten om te doen rond huishoudelijke acties, waarmee geld te besparen is, afval beperkt wordt, minder verbruikt wordt. Geld ligt op straat, maar mensen willen het niet zien. Hier zien we al een paar voorbeelden. En één ding is zeker, zulke mensen zullen altijd blijven klagen, want het wordt nooit helemaal goed. Op DDS zitten relatief veel van dergelijke klagers.

    1. Peter Oudshoorn

     Piet51, na je uitleg over de scheermethodiek aan Lao moet ik zeggen dat het allemaal heel plausibel klinkt en ik het zeker ga proberen. Is het toch een grap, dan petje af want hij zit goed in elkaar.

     Je schrijft ook dat je veel meer varianten kent rond huishoudelijke acties, waarmee geld te besparen is, afval beperkt wordt en minder verbruikt wordt.

     Je maakt me nu wel heel nieuwsgierig. Wil je je bevindingen met ons delen?

     1. Piet51

      Het is geen grap, maar verder ga ik niet. Mijn tip was alleen voor Lao Tse bedoeld, maar per ongeluk is mijn truc nu in de openbaarheid gekomen. Meer ga ik niet prijsgeven. Er is me hier van alles naar het hoofd geslingerd, ook door jou. Wat geheugen betreft ben ik net een olifant: dat blijft jaren hangen. Maar verder gaan rancunes, verwacht alleen niet teveel van mij.
      Op Youtube staan overigens filmpjes met andere technieken voor langscheren, dus zo bijzonder is het niet. Zie bijvoorbeeld youtube.com/watch?v=AWep8AocmGI. Die drie jaar kan ik me overigens niet voorstellen en mijn techniek is eenvoudiger.

     2. Peter Oudshoorn

      “Mijn tip was alleen voor Lao Tse bedoeld, maar per ongeluk is mijn truc nu in de openbaarheid gekomen.”

      Wat verwacht je anders Piet51, als je het op een openbaar blog plaatst waar de hele wereld het kan lezen?

     3. Piet51

      @Peter Oudshoorn
      Je moet me vooral niet al te serieus nemen, tenminste niet altijd. Dan doen anderen hier ook al teveel. Ik schrijf zinnige dingen over serieuze onderwerpen en verder moet het wel een beetje leuk blijven. Die scheermesjes waren zinnig en leuk!

  2. merlot

   “Ik heb door eindeloos proberen een scheertechniek ontwikkeld, waardoor ik twee jaar met een Mach3 mesje kan doen. Ik ben nu al een tijdje bezig om mannen te wijzen op deze nieuwe techniek. Ik doe dat langzaam, om Gilette en collega’s de kans te geven nieuw werk voor de betrokken werknemers te vinden. Maar blijkbaar is nu een point-of-no-return overschreden.”

   De “uitvinder” Pieterman51 is door zijn slimme vinding hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de teloorgang van Gilette, maar hij houdt nog rekening met de werknemers en deelt zijn kennis slechts mondjesmaat.

   Jij moet in het theater gaan staan. Dan trek je volle zalen, komiek.

   1. logisch denken

    ze zijn echt leuk die gasten , tarrel en pietje ,

    Want Snip snapt niet wat Snap snapt
    En Snap snapt niet wat Snip snapt
    Als Snipt snapt Snap en Snap snapt Snip
    Verdwijnt het Snip en Snap begrip
    Waar Snap snapt niet wat Snip snapt
    En Snip snapt niet wat Snap snapt
    Als Snap Snip snapt en Snip snapt Snap
    Doen Snip en Snap geen klap

    1. Piet51

     @logisch denken
     Ik moest je rijmpje driemaal lezen, om het nog niet te begrijpen. Vermoedelijk had je het niet zelf bedacht. Wikipedia gaf uitsluitsel, inderdaad tjokvol fouten, waardoor het onbegrijpelijk wordt. De ouderen kennen het waarschijnlijk uit hun hoofd en hebben er geen moeite mee. Ik geef de correcte tekst voor alle jongelui, want het is oubollig maar best leuk:

     Want Snip snapt niet wat Snap snapt.
     En Snap snapt niet wat Snip snapt.
     Als Snip Snap snapt en Snap snapt Snip,
     verdwijnt het Snip en Snap begrip.

     Maar Snip snapt niet wat Snap snapt
     en Snap snapt niet wat Snip snapt.
     Als Snap Snip snapt en Snip snapt Snap,
     doen Snip en Snap geen klap.

     Zie voor geluid ook: youtube.com/watch?v=YzZrU7pdl8E

  3. Lao Tse

   Hoe doe je dat Piet?

   Ik scheert me met Fusion, en probeerde boldking en shaversclub. Mijn ervaring met alle systemen is dat de mesjes het drie weken volhouden en dan eroderen en het niet meer goed doen.

   Benieuwd dus.

   1. Piet51

    @Lao Tse
    Het is doodeenvoudig. Het werkt bij mij al meer dan 10 jaar en ook mijn zonen en wat collega’s passen het met succes toe. Van anderen die ik deelgenoot heb gemaakt, weet ik dat niet. Maar eigenlijk heb ik geen mislukkingen gehoord. Zelfs iemand die zijn hoofd kaal houdt, heeft er baat bij. Gebruik door dames zou moeten kunnen, maar ik heb nog geen proefpersonen durven vragen; ben wat verlegen.

    Ik vertel het je nu, op voorwaarde dat je het voor je houdt. Ik wil die werknemers niet op mijn geweten hebben en ook Gilette niet op een spoor zetten. Ik neem aan dat mijn techniek ook bij Fusion-mesjes werkt. Ik moet je wel eerst waarschuwen. Tot al een hele tijd geleden kocht ik altijd de nieuwste scheertechniek met een paar mesjes. Tegen de tijd dat ze op waren kon ik overstappen naar een nieuwere techniek die beter scheerde. Maar nu heb ik me laten verleiden tot een aankoop van een groot aantal mesjes tegen een heel mooie prijs. Helaas overleven die mesjes mij waarschijnlijk, hoewel ik nog niet zo oud ben. Dat is jammer.
    Hier komt’ie, het is bloedserieus bedoeld:

    De grap is dat je met de ene beweging scheert, maar met de teruggaande beweging op de huid blijft, enige druk uitoefent en zo het piepkleine braampje dat altijd ontstaat er meteen weer af slijpt. Je merkt er niets van, op de huiid blijven met enige druk. Die druk is volgens mij situationeel afhankelijk, maar wetenschappelijk onderzoek heeft nog niet plaatsgevonden. Ook d hoek waaronder je het mesje moet houden moet experimenteel bepaald worden. Hierover is consensus onder gebruikers, maar als ik die onder alle natscheerders wil bepalen kom ik in methodische problemen, Net als bij die 97% zal ik maar zeggen; dat maakt het wel duidelijk. Maar terug naar de uitleg.
    Het is net als bij de ambachtelijke kapper, die ik in mijn tweede woonland Italië nog wel eens tegenkom. Die scheert, vooral op zaterdagochtend, nog handmatig zijn klanten. En dan slijpt hij regelmatig zijn scheermes, geen Gilette Mach3, op een leren lap. Je huid is van vergelijkbaar materiaal en met die teruggaande beweging doe je min of meer hetzelfde. Driekwart of één jaar moet zonder problemen voor iedereen haalbaar haalbaar zijn. Dus die drie weken van jou nu zijn geen enkel probleem. Maar als je oefent onder welke hoek en met welke druk dit moet gebeuren, is twee jaar of meer ook haalbaar. Maar tegen twee jaar begint het bij mij wat te trekken en “tracteer” ik mezelf op een nieuw mesje. Heerlijk!

    Je kunt dit ook zien als een bijdrage aan de bestrijding van de klimaatverandering. Want als elke natscheerder op aarde dit zou doen, wat zou dat voor energiegebruik, vervuiling etc. betekenen.
    Maar, Lao Tse, beloof me: mondje dicht!

    1. toetssteen

     @Piet
     U heeft het over tegenscheren. Dat is bij zware baardgroei nodig.

     1. Piet51

      @toetssteen
      Nee hoor, niet “tegenscheren”. Gewoon de teruggaande beweging, dus tegen de scheerrichting in. Dat scheert niet, maar slijpt wel het braampje weg. Ik scheer elke dag. Twee jaar met één mesje. Dit is geen grap.

     2. toetssteen

      Piet
      U kent overduidelijk niet de zware baardgroei die ik heb, noch weet u wat tegenscheren betekent. De groeten Piet, kom maar weer terug als u beter in bent gelicht.

     3. Piet51

      @toetssteen
      Excuus. Ik ging ervanuit, dat tegenscheren het scheren tegen de richting van de baardgroei is. Wat is het dan?
      Ik hoef niet beter ingelicht te worden, want je baardgroei interesseert me niet en ik kom hier ook niet op terug.

     4. Lao Tse

      De heer Toetssteen heeft veel problemen met zijn enorme zware baardgroei mitsgaders het schaamhaar van zijn partner dar, zoals ik begrijp, zich alleen tegen de baardgroei in laat bedwingen.

      De methode van Piet51 biedt voor Toetssteen mogelijk onvoldoende soelaas, mede omdat die een vaste hand vereist die bij overmatig drankgebruik lastig is vol te houden.

     5. merlot

      Voor wie nog niet had begrepen wat voor een intens vals psychopatisch secreet er achter “Lao Tse” schuilgaat zou bovenstaande haatpost een eye-opener moeten zijn.

     6. Lao Tse

      Een haatpost was het niet, merlot, het was slechts een ironische reactie.

      Dat jij er haat in leest gaat mogelijk over je eigen woede. Hoe kom jij straks in hemelsnaam in slaap, beste kerel?

     7. merlot

      Lauwe Thee probeert de schade zoveel mogelijk te beperken. Zoals zo vaak viel het goedmens-masker af en kwam zijn kwaadaardige ware aard naar boven.

      Voor iedereen duidelijk genoeg te zien.

      Zie jij het ook Beukman, Kok, Brandebok en andere trollen?

    2. Kwak

     En Lao dacht echt dat je echt serieus was,wat een sukkel.

     1. Piet51

      @Kwak
      Een sukkel is vooral iemand die een idee dat gewoon goed klinkt en geld en ander voordelen kan opleveren meteen en niet-onderzocht belachelijk maakt. Dat heet aartsconservatief, niet bereid tot enige verandering.

    3. Lao Tse

     Ik zal het niet verder vertellen, Piet.
     Hartelijk dank.

   2. Jan de Man

    Jij hebt toch geen baardgroei, kindervriend, kinderen schrikken daarvan.

  4. toetssteen

   @Piet
   Ik moet me 2keer per dag scheren, heb je zo met mannen met mediterraan bloed. Nou, dat mesje houdt het bij mij geen maand vol!

   1. Piet51

    Twee keer per dag scheren zou je met mijn methode een jaar op één mes kunnen doen.

  5. logisch denken

   hahahaha , de dagen van de scheermesjes producenten zijn geteld zegt pietje de niets wetende. Humor heeft ie soms jammer dat het onder gesneeuwd wordt door tien x zo een portie arrogantie. Wat een druiloor ben je pietje. Een kind op schoot bij je vriendje tarrel heeft meer inbeeldingsvermogen dan jij.

   Ik heb liever een schoon mes smeerlap.

 6. Pronounce

  Get woke, go broke.

 7. Heinz

  Scheren met een glasscherf is ook goed te doen. Bij voorkeur in de open lucht.

  1. toetssteen

   @Heinz
   Neen, dank u. Ik hou het bij het scheermes.

  2. merlot

   “met een glasscherf”

   Ja, dat schijnt ook goed te werken bij meisjesbesnijdenis in islamitische en tribale gebieden.

   1. Jan de Man

    Daar weet de kindervriend met de warme gevoelens alles van.

   2. Lao Tse

    Merlot slaagde er in het gesprek op de islam te brengen.
    Best knap.

    1. logisch denken

     èigenlijk heel makkelijk als je het over scheren hebt in combinatie met die haatbaarden. De link is dan gauw gelegd behalve voor hufters die er weer wat achter zoeken

 8. merlot

  Ik scheer me maar één keer in de week en ik pleur het mesje dan meteen weg.

  Mijn huid is gevoelig en je wil niet weten hoeveel rotzooi er aan dat mesje blijft hangen. Je zou het na reiniging toch minimaal een nachtje in een desinfecteermiddel moeten zetten, lijkt mij.

  1. toetssteen

   @Merlot
   Als dat zou kunnen!!! Na zo’n chemo doet alles pijn en scheren is een kwelling, maar een baard (heb ik met een week) is nog erger.
   Ik moet tweedaags raspen, krijgt u van die niet blondies met mediterraans bloed (grinn).

   1. merlot

    @ Toets, ik ben van origine blond (inmiddels tamelijk grijs) en heb inderdaad geen zware baardgroei.

    Maar na een paar dagen zou ik het wel moeten scheren maar meestal stel ik het dan nog een paar dagen uit. Ik werk niet meer dus kan ik me het permitteren om er een beetje haveloos bij te lopen… 😉

    1. toetssteen

     @Merlot
     Lijkt me heerlijk!!! Maar even een gebbetje tussendoor, nou ja… Mijn zoon brak zijn nek bij een autoongeluk. Net zoals ik zwart haar en behept met een fikse baardgroei. Van stuit tot kruin in het gips en een baard dat hij had na een paar weken! De gipser was zeer jaloers!!!
     Beetje schetsend met donker randje, het was Osama.
     Toen hij uiteindelijk voor een deel uit het gips mocht was zij eerste verzoek: pap, scheer me alsjeblieft, want het kriebelt!!!

 9. C.A.Barstow

  Allemaal wel een beetje vergezocht hoor.
  Of iemand een baard wil laten staan of niet, dat moet iedere kerel toch zelf kunnen uitmaken, ikzelf draag er geen en dat bevalt mij prima.
  Overigens scheer ik mij elektrisch
  Gillette zal van mij niet rijk worden, en om de paar jaar een andere scheerkop op je apparaat kost je ook de kop niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.