FVD- en PVV-kiezers sympathiseren, GroenLinks-kiezers meest onzeker over stem op Jesse Klaver

Geen categoriesep 15 2019, 10:30
In de reguliere peilingen van Maurice de Hond zien we geen electorale verschuivingen. De mening van de kiezer lijkt ongewijzigd in vergelijking met vorige week. Maar onder de motorkap pruttelt het. Zo is het aandeel FVD-kiezers dat overweegt om PVV te stemmen gestegen naar 46%! Daarmee lijkt de partij van Thierry Baudet instabiel.

Peiling van 15 september 2019

[caption id="attachment_234948" align="aligncenter" width="500"]De uitslag van de reguliere peiling van Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / <a href=Peil.nl" width="500" height="364" /> De uitslag van de reguliere peiling van Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Als we naar de bovenstaande tabel kijken dan valt op dat de uitslag hetzelfde is als vorige week. De drie traditionele partijen staan weer aan kop: VVD, PvdA en CDA. Daarachter bevinden zich de nieuwe middelgrote partijen zoals FVD, GroenLinks en PVV. In de afgelopen maanden zagen we hevige verschuivingen in het landschap: onder meer door de implosie van FVD. De PvdA lijkt de grootste groei te hebben doorgemaakt in die periode.
Maar onder de motorkap speelt dus nog van alles. Als we kijken naar de onderstaande tabel dan zien we de alternatieve keuzes van de kiezers. Zo zijn de meeste VVD-kiezers voornemens om op de VVD te stemmen, maar overwegen zij ook wel een stem op het CDA of de PVV. Ruim 21% van de VVD'ers gaf aan mogelijk zelfs FVD te stemmen. Maar bij PvdA, GroenLinks en dus ook Forum voor Democratie lijkt de meeste twijfel te bestaan.

Welke partijen geven kiezers een kans?

[caption id="attachment_234949" align="aligncenter" width="800"]Welke partijen geven kiezers van de diverse partijen een kans? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl Welke partijen geven kiezers van de diverse partijen een kans? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Bij de PvdA overweegt ruim een kwart van de kiezers om toch op GroenLinks te stemmen een slechts 69% geeft aan zéker op de partij van Lodewijk Asscher te stemmen. Bij GroenLinks is het aandeel kiezers dat overweegt te stemmen op de PvdA hoog: zo'n 32%. Gezien de totale score van 212% twijfelen kiezers van GroenLinks dus het meest over hun keuze.
FVD'ers twijfelen minder over het alternatief. Eigenlijk is er maar één: Wilders PVV. Bij de PVV zien we overigens hetzelfde patroon als bij FVD: men overweegt daar om Baudet een kans te gunnen. Of kiezers ook daadwerkelijk hun keuze wijzigen hangt af van tal van factoren. Op het moment van schrijven kan deze tabel dan ook worden gezien als een sympathie-meter: PVV'ers en FVD'ers kunnen het in het algemeen gewoon goed met elkaar vinden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten