Break! De Vlamingen hebben weer een kabinet! Vlaams Belang buiten de deur gehouden

Dat is nog eens een unicum! België heeft zowaar eens niet meer dan een jaar nodig om een kabinet te vormen – oh nee toch niet, dit gaat om alleen om Vlaanderen. Voorlopig is een federale regering nog lang niet in zicht. N-VA heeft dus toch de klus kunnen klaren en een kabinet weten te realiseren, het cordon sanitaire op VB blijkt dus nog in stand te zijn. 

De Vlaamse nationalisten gaan samen regeren in Vlaanderen met de christen democraten, CD & V en de Open VLD. De grote winnaar van de verkiezingen, Vlaams Belang, is succesvol uit een kabinetsdeelname gehouden. De partij van Tom van Grieken wist een monsteroverwinning te boeken door te stijgen van 3 naar 18 (!) zetels.

De vraag die laatste maanden de ronde deed was of de overige Vlaamse partijen bereid waren om het cordon sanitaire te doorbreken waar het VB al mee te maken heeft sinds 1989. Voor het eerst werd de partij uitgenodigd voor formatie gesprekken door de koning. Toch mocht dit niet baten voor Vlaanderen, Jan Jambon van N-VA heeft VB succesvol buiten de deur weten te houden.

Hoelang dit goed zal gaan is nog maar de vraag, in Duitsland wordt de AFD steevast genegeerd toch blijft er een explosieve groei mogelijk. Dit wordt ook verwacht voor het Vlaams Belang, met veel nieuwe, en jonge elan weten ze steeds meer mandaat te vergaren.

Voor nu lijkt er in ieder geval tijdelijk wat politieke rust te zijn in het deelgebied Vlaanderen. De toekomst blijft uiteraard ontzettend wispelturig voor de Belgen. Economische onzekerheid en een groeiend besef van Vlaams nationalisme zorgt voor enorme verdeeldheid in het land. Iets wat een toekomstige federale regering niet zomaar kan oplossen.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Mezzadra

  Uiteraard blijven ook hier de Rechtspopulisten buiten de regering.
  Het land moet namelijk wel bestuurd worden.

  1. Blitzkrieg

   De bonte mezzvlieger! De bonte kleuren, het stompe snaveltje, best aandoenlijk beestje. Piep, piep, piep… kijk aan, nog een wormpje.

  2. werikke

   echt elke topic ben je er weer. Neem aub een krantenwijk ofzo

   1. Scaldis

    De aandoenlijke zal geen enkele kans missen om zichzelf belachelijk te maken!

   2. EU kok

    Liegende vrouw en dikke siemien reageren ook op elk artikel.
    Daar heeft u schijnbaar minder moeite mee.

    1. Top

     Het verwachte stompzinnige bijdragen van een blaaskaak. Even een riedeltje ‘Fat-shaming’, om de aandacht voor zijn eigen corpulente en vadsige lichaam te compenseren. Bah, wat een enorme klootzak ben je toch Jabba.

    2. Mycase

     De sokpop doet even weer mee hahahaahahahah kruip W#impie heerlijk in de kont waardeloze patat klojo

    3. EU kok

     Helaas.
     Het niveau van Top en Mycase zal ik wel nooit kunnen halen.

  3. Original NL

   Uiteraard reageerd islamp*do mezzaadje weer met een zuigopmerking.
   Tis allemaal zo voorspelbaar en vervelend.
   Hij die met al zijn multipersoonlijkheden Pim Fortuyn’s dood met puntmuts en trilfluitje heeft gevierd….de lafaard.
   Maar krijgt van DDS wel een podium om herhaaldelijk zijn behoefte te doen.
   Loopt zeker lekker met de donaties.

  4. spelende vrouw

   tja door links populisten , gevuld met dobbernegers en zonnepanelen

   leve het bestuur

 2. Jumping

  Dit is wat Trump aangeeft en wat een vorm van revolutie in de hand werkt.

  Links demoniseert en roept een Cordonsanitair af over anders denkenden.

  Gaat dit ooit nog, zonder bloed vergieten goed komen.?

 3. Jack Flash

  @ Jumpin.Nee.Het vraagt om rake klappen.

 4. Joop Klepzeikert

  Het partijkartel in Belgistan is dus net zo fout als in Nedrelandistan. Lekker alle partijen die niet extreem links genoeg zijn buitensluiten, zodat extreem links gewoon verder kan met het land naar de kloten helpen.
  Het ergste is nog dat het domme volk het maar blijft pikken ook. Een normaal volk had al lang in opstand gekomen tegen dat soort wanpraktijken.
  Men kiest centraal en rechts, maar krijgt steeds linksere politiek, die precies doen wat alleen de linkse minderheid wil, op kosten van de centrale en rechtse meerderheid.

  1. EU kok

   Wat een geluk dat u niet naar België verhuisd bent.
   Verder al een beetje gewend in uw nieuwe vaderland ?

 5. Kretoloog

  Bart bericht niet geheel juist. Formateur Jan Jambon heeft helemaal niet geprobeerd om het Vlaams Belang buiten de deur te houden. Punt is echter dat N-VA en VB samen bij lange na nog geen meerderheid hadden. De andere partijen wilden alleen in een regering stappen als VB er buiten zou blijven. Tja, dan heb je als formateur weinig keus…

  1. EU kok

   Quote : Bart bericht niet geheel juist.
   .
   Houdt de opmerking van mijn goede vriend Groeneveld of Oudshoorn in gedachten:
   .
   ***, je weet toch dat DDS helemaal niet aan nieuwsvoorziening doet? Er worden stukjes van andere sites gehaald (GeenStijl, Telegraaf) en die worden zodanig bewerkt dat een maximaal aantal schuimbekkende reacties gehaald kan worden.

   Nieuws telt niet op DDS: het gaat er om toetsenbordvetes zo lang mogelijk brandende te houden en uit te melken. Voor nieuws moet je andere kanalen zoeken.

 6. Jack Flash

  De Npo,Elsevier,de volkskrant het Ad Rtl 4 is voor mij links geindoctrineerd nieuws.(ik volg het wel).De vermeende toetsebordvetes waar u het over heeft worden hoofdzakelijk veroorzaakt door slecht begargumenteerde linkse stokers waaronder ik deels naiviteit maar ook reaguurders zie die er genoegen uit putten om rechtsdenkenden het vuur aan de schenen te leggen.Meneer EU Kok; Wat heeft u hier nog te zoeken?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.