Broeders! D66- en PVV-Kamerleden werken samen: vissen gezamenlijk terroristen uit zee

Geen categoriesep 10 2019, 22:00
Tweede Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Machiel de Graaf (PVV) wisten elkaar vanavond uiteindelijk te vinden m.b.t. de motie wet strafbaarstelling verblijf in een door terroristische organisatie gecontroleerd gebied. Sjoerdsma verzocht namens D66 dat de regering toestaat dat journalisten -door middel van een bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) verkregen perskaart- achteraf toestemming kan worden verleend in conflictgebieden.
Sjoerdsma: "Ik verzoek de Nederlandse regering toe te staan dat journalisten door middel van een bij de NVJ geverifieerde perskaart achteraf toestemming verleend kan worden." Op veel bijval kon Sjoerdsma echter niet rekenen. Zijn motie werd verworpen.
Het tegenbod van Machiel de Graaf haalde het ook niet in de Tweede Kamer. Volgens De Graaf zouden uitreizigers naar terroristische gebieden nooit meer iets in Nederland te zoeken hebben: "Ik verzoek de regering om een maatregel in te stellen die tot doel heeft om het Nederlanderschap te ontnemen van eenieder die is veroordeeld voor verblijf in terroristisch gebied", aldus De Graaf.
Uiteindelijk volgde er, na bemoeienis van Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), toch een compromis -dank aan Nederland coalitieland- en werd de volgende motie aangenomen:

"Constaterende dat het wetsvoorstel voorziet in een aanvraagprocedure voor het verkrijgen van toestemming om te verblijven in een door een terroristische organisatie gecontroleerd gebied;
Overwegende dat voor hulpverleners en journalisten ter plaatse situaties voorstelbaar zijn waarbij op de kortst mogelijke termijn toestemming nodig is;
Overwegende dat dit ook bij plotselinge crisissituaties voor hulpverleners die vanuit Nederland of andere veilige landen reizen van toepassing kan zijn."

Er werd dus wel een probleem besproken, maar geen oplossing gevonden. Jammer. Wat zijn we wijzer geworden? Precies. Niks, noppes, nada.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten